Inflacija u Francuskoj dostigla vrhunac

Inflacija
6 komentara

Inflacija u Francuskoj je dostigla vrhunac, ali se očekuje da će ostati na visokom nivou još nekoliko mjeseci prije nego što se progresivno smanji, izjavio je ministar finansija te zemlje Bruno Le Maire. Stopa je u maju dostigla 5,2 %.

“Do kraja 2023. godine trebali bismo vidjeti progresivan pad inflacije. Mogli bismo imati inflaciju od oko 2 % do kraja 2023. godine”, rekao je Le Maire za radio France Inter u srijedu, dodajući da ne predviđa recesiju.

Trenutna prognoza sugerira da će ekonomija rasti za 4 % u 2022. godini, rekao je on, dodajući da će francuska vlada predstaviti revidirane prognoze ekonomskog rasta do početka jula.

Ekonomija zemlje doživjela je neočekivani pad u prvom kvartalu tekuće godine jer su se potrošači borili da se izbore sa rastućom inflacijom koja je u maju dostigla rekordnih 5,2 % u 12 mjeseci, pokazuju podaci objavljeni ove sedmice.

“Ako se monetarna politika ne promijeni, nećemo inflaciju spustiti na razumniji nivo od oko 2 %”, rekao je Le Maire, ističući da je odgovornost Evropske centralne banke da preduzme progresivne mjere za smanjenje inflacije.

Predviđa se da će inflacija u eurozoni u maju dostići 8,1 % u odnosu na 7,4 % zabilježenih u aprilu.

eurozonafrancuskainflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Inflacija se oduvijek smanjuje sama od sebe, najčešće nakon potpune propasti države.

Povratak na staro
1 godina prije

Nikad više niskih cijena!Samo progres!
Rast (progres) cijena bit će malo smanjen!

inflacija “se očekuje da će ostati na visokom nivou još nekoliko mjeseci prije nego što se progresivno smanji,”

tuf
1 godina prije

Le Maire možda nije primjetio da rast cijena i nestašice energenata još nije dosegao svoj vrhunac, ergo niti za krivulju inflacije se ne može reći da doseže svoj maksimum. Nitko trenutno ne može predvidjeti maksimum inflacije jer je nepoznato do kojih razina će se mešetariti parametrima ponude / nestašice a samim time i cijena. Ovo je više alarmantni pokazatelj da francuski ministar financija, poput Plenkovića, želi ostaviti lažan dojam stabilnosti.

Max
1 godina prije

Očekivano.

tihobl
1 godina prije

Ova minisrica koja u zivotu nikad nije svrsila misli da je ovo vrhunac.
Sad ce upoznati sta je serijski orgazam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI