Izrael gradi najduži podmorski plinovod na svijetu

Mediteranski plinovod
28 komentara

Danas su se Italija, Izrael, Grčka i Cipar angažirali povećati kapacitet dostave plina putem novog mediteranskog plinovoda. Cilj je spojiti Bliski istok i južnu Europu, te umanjiti utjecaj ruskog plina.

Projekt će podržati Europska unija, a procjena ukupne investicije iznosi gotovo 6 milijardi eura. Novi plinovod treba omogućiti pristup novootkrivenom plinu u blizini Ciparske obale.

Ministri energetike četiri zemlje i europski povjerenik za energiju i klimu, Miguel Arias Cañete, potvrdili su svoju predanost projektu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu.

“Studije izvedivosti su gotove, ali projekt će krenuti za nekoliko godina, tako da plinovod bude operativan 2025. godine”, izjavili su ministri. Međutim procjene isplativost, na temelju kojih se gradi ovaj plinovod, su rađene prije pada cijene plina, što zahtjeva određene financijske korekcije, izjavio je Elio Ruggeri generalni direktor IG Poseidon tvrtke koja gradi plinovod.

„To će biti podvodni plinovod, najduži i najdublji na svijetu”, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

Izrael je već počeo crpiti plin iz podzemnih bušotina u posljednjih nekoliko godina, a koje su otkrivene uz obalu Cipra. Cipar je odobrio i eksploataciju dodatnih bušotina.

Elio Ruggeri je priznao da će to pomoći u smanjenju ovisnosti o Nord Stream plinovodu preko Rusije, a koji ne garantira sigurnost opskrbe. „Cipar i Izrael su vrlo pouzdani dobavljači”, dodao je Ruggeri.

Četiri ministra su se složila o budućim sastancima koji će se održavati svakih 6 mjeseci, a u cilju praćenja realizacije projekta.

Amit Mor, direktor izraelske tvrtke EcoEnergy, izjavio je za AFP da susreti ministara ne garantiraju budućnost projekta. Dubina na koju se trebaju položiti cijevi budućeg plinovoda iznosi 3 km, što je jedan velik i skup financijski pothvat koji može ugroziti konkurentnost prema ruskom plinu.

Elio RuggeriMiguel Arias Cañete
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Pretpostavljam dvije cijevi , jedna za plin a jedna za kozojebe .

Osoba C
7 godine prije

”……potvrdili su svoju predanost…….” ”….pomoći u smanjenju ovisnosti o Nord Stream plinovodu preko Rusije, a koji ne garantira sigurnost opskrbe. „Cipar i Izrael su vrlo pouzdani dobavljači”
Pametnom dosta.

Ivo
7 godine prije

Gradnja plinovoda na 3 km dubine je suludo skupa. Cijeli projekt nema prevelikog ekonomskog smisla, i samo jasno pokazuje zbog čega je Sirija između ostaloga napadnuta-bezobrazno ne dopušta plinovode preko svog teritorija. No, to će tako i ostati. @Žukov, ima nešto u tome-pitanje je što će se transportirati tim cijevima, osim plina. Mada nekako sumnjam da će do izgradnje ikad doći.

H\'ghar
7 godine prije

Lng terminali i brodovi na plin.je vjerojatnije jeftinije, fleksibilnije i operativnije.

jale
7 godine prije

Od kada to Izrael i Cipar snabdjevaju Evropu plinom da bi se mogli nazvati “pouzdani dobavljači”? To još nigdje nisam našao, pročitao, načuo. Ovo je isto ko i onaj plinovod iz Azerbejdžana koji nikada nije proradio. Osim toga, koliko su izraelci ili ciprani do sada položili podmorskih cjevovoda? Koliko pratim, 0 km. Odlične reference. I nema podatka o kapacitetu. Osim toga, ono najvažnije, što također nije spomenuto. To more dolje, iako nekome izgleda pitomo, jedno je od najnegosotljubljivijih mora na planeti. Struje su tako silne da na dnu teško šta ostane na istom mjestu. Ne znam, ovo je materijal za organizacije za zaštitu okoliša. Obalama Cipra, Turske, Grčke, Albanije i Hrvatske prijeti teško onečišćenje ako dođe do puknuća. Crno more i Baltik su sasvim druga pjesma. Dno je skoro pa potpuno ravno, seizmički stabilno. Do Cipra još nekako, ali kako misle ispod Krete i Peloponeza, pogotovo uz Zakintos i Cefaloniu,… Čitaj više »

tuf
7 godine prije

„Cipar i Izrael su vrlo pouzdani dobavljači” – probajte Izraelu prigovoriti zbog bilo cega – od kosher hrane do ubijanja civila u okolnim drzavama – pa cete vidjeti kako brzo zatvaraju pipu. Isto vec cijelo stoljece rade s novcem – ucjenjuju, drze pod kontrolom, gospodare zivotom i smrcu.

Khmkhm
7 godine prije

Izrael je pouzdani partner u opskrbi plinom…ahahahaha

Spektator
7 godine prije

Svaka cijena koju se plati da bi se otežao položaj Rusije je opravdana.

Neko ime
7 godine prije

To bi bio neki kao B plan za plinovod, s obzirom da se A plan produzio neplanirano…
I za blefiranje treba imati talenta, a vidim, izabranima bas ne idu te strateske discipline 😉

mmne
6 godine prije

a sto tu izrael ucestvuje uopste….a da kad dodje do bankrota …da se izvuce se profitom….nesto mi kaze da nece da moze ovaj put…

Ive
5 godine prije

Izrel je ZLOCINACKA DRZAVA i ja ne zelim nista imati sa njima. Na zalost casnih i postenih izrealaca koji zive od svoga rada drzavu im vode krvozedne zvijeri.

Segota
5 godine prije

Moje skromno mišljenje je , da je to račun bez krčmara!? Naime zaboravljaju na Ciparske Turke i Tursku . Plinska polja idu i u njihove vode , znači Turska če dići galamu u ime Ciparskih Turaka…..

mmne
5 godine prije

izrael ima gas i naftu?…ili ce samo da “carini ” protok?

H\'ghar
7 godine prije

Lng terminali i brodovi na plin.je vjerojatnije jeftinije, fleksibilnije i operativnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.