Izvješća pokazuju da su zapadne tvrtke prošle godine zaradile milijarde dolara u Rusiji

Dolari
5 komentara

Tvrtke iz ‘neprijateljskih’ zemalja navodno ne mogu povući svoju dobit

Multinacionalne tvrtke iz ‘neprijateljskih’ zemalja prošle su godine ostvarile velike profite u Rusiji, usprkos sankcijama koje su njihove zemlje uvele Moskvi, izvijestio je u ponedjeljak Financial Times pozivajući se na izračune Kijevske škole ekonomije (KSE). Izračuni KSE-a temelje se na izvorima kao što su ruski registar tvrtki, novinska izvješća i izjave poduzeća. Veliki zapadni brendovi koji su odlučili nastaviti poslovati u zemlji zabilježili su više od 18 milijardi dolara ruske dobiti u 2022., od 20 milijardi dolara koje su prijavile sve strane tvrtke koje rade u zemlji, pokazuju podaci.

“Brojke su možda znatno porasle od tada, iako nije moguće točno procijeniti koliko budući da većina međunarodnih tvrtki koje posluju u Rusiji objavljuje samo svoje lokalne rezultate godišnje”, citirao je FT zamjenika direktora razvoja KSE-a Andreya Onopriyenka, koji je sastavio podatke. Američke tvrtke navodno su ostvarile najveću ukupnu dobit od 4,9 milijardi dolara, a slijede njemačke tvrtke s 2,4 milijarde dolara, austrijske tvrtke s otprilike 2 milijarde dolara i švicarske tvrtke s oko milijardu dolara.

Raiffeisen banka sa sjedištem u Austriji donijela je najveću zaradu Rusiji među zapadnim tvrtkama od oko 2 milijarde dolara u 2022., pokazali su podaci. Slijede ga američki duhanski div Philip Morris sa 775 milijuna dolara i glavni proizvođač pića PepsiCo sa 718 milijuna dolara. Švedski proizvođač kamiona Scania zaradio je 621 milijun dolara u Rusiji 2022., što ga čini najvećim dobitnikom među tvrtkama koje su u međuvremenu napustile rusko tržište. Međutim, većina zapadnih tvrtki navodno ne može pristupiti profitu koji su ostvarile u Rusiji. Ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini, Moskva je sastavila popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, smatrajući te nacije ‘neprijateljskim’. Oni uključuju SAD, Velika Britanija, države EU, Kanadu, Japan, između ostalih. Sve transakcije s tvrtkama iz tih zemalja mora odobriti ruska vlada, a lokalne zarade tih kompanija podliježu zabrani isplate dividende. Isplate dividende još uvijek mogu biti odobrene ako ruske vlasti daju posebno dopuštenje, no, prema izvješću, do sada je izdano malo takvih dopuštenja.

Zapadne tvrtke također mogu dobiti dozvolu vladine komisije za prodaju svog poslovanja u Rusiji. Međutim, takve se prodaje obično obavljaju uz značajan popust, a kupci zapadne imovine moraju platiti obvezni doprinos u ruski proračun.

Upitan da komentira situaciju, Raiffeisen je za novinsku kuću rekao da “nema pristup” svojoj dobiti u zemlji. Međutim, zajmodavac nije otpisao vrijednost svog poslovanja u Rusiji. Philip Morris, PepsiCo i Scania nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Dobitkompanijerusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
10 dana prije

Naravno da jesu. Dioničari moraju biti zadovoljeni, a dolar nema rasu ni nacionalnost.

Max
10 dana prije

Novac im je bitan. Ljudi nisu.

Gregor Samsa
10 dana prije

Pa kako su zaradili te novce? Jesu li unatoč sankcijama nastavili uvoziti i prodavali u Rusiju svoju robu i usluge? Ili su njihove ispostave u rusiji samostalno nastavile raditi koristeći rusku radnu snagu i ruske sirovine i resurse? Kako je ruska ispostava RBA poslovala s matičnom bankom i ostatkom svijeta?

Schwarze Hunderte
10 dana prije

Sretno im bilo …

Alen
10 dana prije

Dobar potez Rusije..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI