Jeftini Volvo EV kineske proizvodnje ovog će se ljeta prodavati u SAD-u, prijeteći Tesli i drugim proizvođačima električnih vozila

EX30 electric SUV
25 komentara

Električno vozilo kineske proizvodnje trebalo bi stići na tržište električnih vozila u Sjedinjenim Državama ovog ljeta, a može se pohvaliti snagom i učinkovitošću usporedivom s Teslinim modelom Y, ali s 8000 dolara nižom cijenom naljepnice.

Električni SUV EX30, proizvod švedske marke luksuznih automobila Volvo, električni je SUV s pet sjedala s dometom vožnje od 275 milja i vremenom od pet sekundi, od nula do 60 milja na sat, sve na konkurentnom cijena 35.000 dolara. Specifikacije EX30 vrlo su slične Tesla Modelu Y, osim što potonji ima više prostora za teret i ima cijenu prije poreza i poticaja od 42.990 USD.

Volvo je jedan od rijetkih proizvođača automobila u SAD-u koji svoju proizvodnju nalazi u Kini, ali marka tvrdi da i dalje vodi vlastitu izložbu i dizajnira svoje automobile u Švedskoj iako je Volvo od 2010. godine u vlasništvu kineske automobilske tvrtke Geely.

Prema Climate Depotu, Volvo EX30 EV nudi tako konkurentne cijene u SAD-u zbog nekoliko čimbenika. Prvo, Kina ima niže cijene, a Volvo izbjegava američke carine zbog svojih američkih proizvodnih operacija. Drugo, dominacija Kine u opskrbnom lancu baterija za električna vozila pomaže kineskim električnim vozilima da potkopaju globalnu konkurenciju. Na kraju, Geely štedi operativne troškove dijeljenjem resursa s Volvom i drugim markama koje posjeduje.

Nadalje, očekuje se da će cijena EX30 dodatno pasti ako ga ljudi iznajmljuju zbog rupe u zakonu o smanjenju inflacije iz 2022.

Zakon je ponovno uspostavio poreznu olakšicu od 7500 dolara za kupce električnih vozila, ali je isključio vozila s komponentama iz zemalja koje se smatraju gospodarskim ili sigurnosnim prijetnjama, uključujući Kinu. Međutim, Porezna uprava nedavno je pojasnila da se električna vozila na leasing kvalificiraju kao gospodarska vozila i da imaju pravo na subvenciju bez ograničenja koja se odnose na komponente koje dolaze iz Kine. Drugim riječima, ovo bi leasing EX30 moglo koštati samo 27.500 USD.

Kina je već dominirala američkim tržištem električnih vozila prije nego što je prodala svoj prvi automobil

U izvješću Business Insidera iz 2023., Alexa St. John je pisala o tome kako Kina već dominira američkim tržištem električnih vozila čak i bez prodaje ijednog automobila.

Sve to unatoč suočavanju s izolacijom zbog koronavirusa (COVID-19) u Wuhanu, ekonomskim nesigurnostima i postupnim ukidanjem državnih subvencija za električna vozila.

Kineske tvrtke za proizvodnju električnih automobila kao što su Geely, XPeng, Li Auto i Nio stekle su značajnu privlačnost na globalnom tržištu električnih vozila, zajedno ostvarivši povećanje tržišnog udjela od 17 posto u 2022., dok su nekineski proizvođači automobila svjedočili padu od 11 posto. Naime, samo je BYD prodao gotovo 1,8 milijuna EV baterija i plug-in hibrida u Kini 2022., nadmašivši Tesline globalne prodajne brojke.

Kineska automobilska industrija sada cilja na međunarodno širenje, sa SAD-om kao glavnom metom.

“Ono što se dogodi u Kini neće ostati u Kini”, rekao je Bill Russo, izvršni direktor savjetodavne tvrtke Automobility. “Ako imate takav lanac opskrbe, takvu poziciju na šahovskoj ploči, zašto onda to ne biste preuzeli na međunarodnoj razini?”

Kineski proizvođači automobila imaju nekoliko prednosti na tržištu SAD-a, posebice s nižom cijenom svojih vozila u usporedbi s američkim markama.

Čak i ako ne uspije dominirati američkim tržištem automobila, njezina kontrola nad globalnim opskrbnim lancem baterija za EV, uključujući sirovine, preradu, proizvodnju ćelija i više, još uvijek daje Kini kontrolu nad većinom proizvodnih kapaciteta 2027. Kina je kontrolirala oko 75 posto svih kapaciteta proizvodnje baterijskih ćelija i 90 posto proizvodnje baterijskih anoda i elektrolita od 2022. Od tada, div CATL, zajedno s američkim proizvođačima automobila GM i Tesla, ovise o Kini za svoje potrebe za baterijama.

Čak i dok SAD ovdje proizvodi više minerala, a američka industrija proizvodnje baterija raste, veliki dio tih materijala još uvijek se šalje u Kinu na preradu.

Električni AutomobilikinateslaVolvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
17 dana prije

Sva EV su skupa i ograničenog dometa.

Podsjetnik
17 dana prije

Sto su to ” cijenom naljepnice”

Ico
17 dana prije

Nevera Mate Rimca ima 720 ( sedamsto i dvadeset ) kilograma litij ion baterija. 720 kg voziti u autu! Pa to je van svake pameti!

Ico
17 dana prije

Davor Štern, legendarni direktor INA-e: ” Kada bi sada kupovao auto, kupio bi auto na benzin ili na dizel. Pametnome dosta.

Dalmata
16 dana prije

Koliko mi je poznato,još za vrime “EXPO”u Šangaju,Kineska vlada je,dala nalog,auto industriji Kine
da se grupiraju i da je došlo vrime da se,sa baterijama,stane.Ako znamo da se “Snaga Sibira”,
osim naftovoda i plinovoda,sastoji i od cjevovoda za vodik,o čemu se radi?!Ako,ja,dobro razumin,
benzinski motori,u stvari,ne trebaju,gotovo nikakve preinake za vodik.Ima li netko saznanje,koje
su Kineske taktike u pitanju?Je li možda,samo pitanje,zadržavanja postojećih tržišta ili Kineska,
dugoročna taktika?ili je bacanje prašine u oći neprijatelju,dok ne iskrsne vodik,za motore?

Schwarze Hunderte
16 dana prije

Volvo NIJE Švedski već – 100% KINESKO vlasništvo ! Švedskoj samo ostaje sjećanje na ” obiteljsko srebro ” na koncu .. Kao i Nijemcima ! Sa nekoć , njihovim Mercedes Benz – sada – 100 % KINESKI … Takodjer 🤷

Darko
16 dana prije

Bravo Kina, skinite nam s vrata više američku bagru koja nam prodaje muda pod bubrege..

vrlodrag
16 dana prije

Prevara na baterije. Nebih smeće uzeo da mi džaba daju.

anik
16 dana prije

EV je skup, i za 10 godina kad ga prodaješ neče biti vrijedan ništa. Baterija bit če istrošena a nova možda če koštati kao novi auto. Ne isplati se nama nikako.

Dokurčilomi
16 dana prije

Nema kineski Volvo ikakve šanse protiv Tesle. Teslu kada napuniš pa uđe unutra obitelj i ljubimac pa odozada nabacaš stvari ili još priključiš prikolicu pa uključiš klimu pa uključiš hladnjak, pa stereo eto te začas u Los Angelesu iz New Yorka. Ili. Kada kada ga napuniš pa kreneš na Aljasku, obitelj, stvari, ljubimci pa grijanje, pa grijanje sjedala pa grijanje retrovizora, pa grijanje stakla a vani predivnih -20. Idila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI