Kapital Saudijske Arabije spašava posrnuli Uber

Uber
10 komentara

Uberovo poslovanje u 2017. nije bilo dobro. Nakon niza sudskih presuda koje su Uberu oduzele umjetno stvorenu prednost i monopol na svjetskom tržištu, stvari su krenule nizbrdo.

Tko je Uber?

Uber je američka tehnološka tvrtka koja je razvila i koristi mobilnu aplikaciju Uber. Aplikacija povezuje vozače koji obavljaju usluge prijevoza i one koji trebaju prijevoz. Radi se o taxi uslugama, na jedan moderniji i efikasniji način.

Sjedište Ubera je u Kaliforniji gradu San Franciscu, Sjedinjenim Američkim Državama. U 2015. godini vrijednost Ubera je procjenjena na 50 milijardi dolara, a aplikacije se koriste u više od 310 gradova diljem svijeta. Uber su osnovali Garrett Camp, Oscar Salazar i Travis Kalanick.

Nakon loše poslovne godine u kojoj je Uber stvarao samo gubitak, spas je došao od japanskog holdinga SoftBank koji je kupio dionice u vrijednosti 9,25 milijardi dolara.

SoftBank je doista velika tvrtka koja posjeduje 29,2% Alibaba Group i 80% američke telekomunikacijske tvrtke Sprint Corporation.

Vijest je objavljena u stranim i domaćim medijima, međutim redakciji portala Logično, privukla je pažnju interesantna informacija koje govori puno toga.

2016. godine, tvrtka SoftBank najavljuje udruživanje s fondom Saudijske Arabije koji će služiti samo za investicije u tehnološke tvrtke, a koji teži 100 milijardi dolara. Saudijska Arabija je u ovaj fond uložila 45 milijardi dolara.

https://www.lesechos.fr/14/10/2016/lesechos.fr/0211394228660_softbank-et-l-arabie-saoudite-pourraient-lancer-un-fonds-tech-a-100-milliards-de-dollars.htm

Dakle novac tvrtke SoftBank, jedinim dijelom pripada Saudijskoj Arabiji, a kojim se financiraju posrnula zapadna tehnološka poduzeća.

Neke stvari ipak postaju jasnije, ako se pogleda iza kulise svjetskog kazališta.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, ovo: Radi se o taxi uslugama, na jedan moderniji i efikasniji način. More bit, a ne mora. Sad se vodi polemika oko Ubera u RH. Ipak su taksisti s novim vozilima, super pregledani, vjerujem sigurni, dok Uber?? Ne znam kako provodi filtraciju “radnika”. Saudi su Saudi. Samo da direktor kompanije ne ode u Rijad, oteće ga i uzet mu svu imovinu. Greota čoveka, a toliko se trudio.

Željki
5 godine prije

meni nije jasno kako mogu biti na gubitku, pravljenje aplikacije ne košta ništa, ništa ih ne košta ni debil koju u svom autu, koje je sam kupio, koke sam održava i u koje sam sipa gorivo, dakle, ništa ih ne košta ni taj retard od kojeg uzimaju postotak za vožnju koju je obavi… znači kako gubitak,nili kažu facebook proizveo gubitak haha, ma dajte ljudi, nije valjda da neko puši ovakve mahinacije i igrice jbt… jednostavno, ovakvabsranja služe da se vrte novci i da se izbjegne plaćanje poreza koliko je god to moguće…

dron
5 godine prije

ne radi se samo o uberu vec o facebooku guglu itd koje bez dozvole placanja i regulacije rade na trzistu drugih drzava sto je nedopustivo i nenormalno jer je pedesetak velikih korporacija unistilo cijeli svjetski gospodarski sistem radogromnih zarada male skupine ljudi

Ana
5 godine prije

Eh, da je samo Uber posurnul!!

Robert
5 godine prije

UBER B.V. ima Sjediste u Nizozemskoj, preko njega radi aplikacija(a ne ubera croatia)..NIJE REGISTRIRAN U RH, znaci nema sjediste u RH i automatski se bavi neregistriranim djelatnoscu a koristi hrvatske poduzetnike kao posrednike i u svojim ugovorima s njima svugdje se ograđuje od svoje odgovornosti, sto potvrduju 4 pravomocne presude Visokog prekrsajnog suda  gdje su sankcionirani hrvatski drzavljani i hrvatske firme a NIGDJE UBER.  Treba jasno naglasit da su hrvatski gradjani i prijevoznici dovedeni u zabludu, jer dosada se Uber uvijek očitovao da su to bile samo prvostupanjske.presude i da su njihovi partneri u pravu., a sada kad su pocele stizati pravomocne presude nemaju komentara., jer znaju da su dovodili u zabludu iste. Takodjer treba se osvrnuti sto je Uber Croatia i cime se bavi i.za sto je registriran (marketig.i promidzbu),a nikako za prijevoz. Znaci Uber Croatia ni pod ijednom djelatnoscu  kojom je registriran ne moze se baviti uslugom prijevoza.… Čitaj više »

tuf
5 godine prije

[CrniHumor]Vehabijima je to dobra investicija. U jednom trenutku svaki Uber vozac ce moci postati potencijalni inzenjer za gazenje ljudi po europskim gradovima. Mozda ce dobivati bonuse na temelju rezultata, a mobilna aplikacija ce im olaksavati dnevne zadatke. [/CrniHumor]

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.