Kina će postati najveći svjetski izvoznik automobila

Rusija - izlozeni automobili
17 komentara

Isporuke u Rusiju i Meksiko navodno su porasle

Kina je na putu da ove godine po prvi put u povijesti postane najveći svjetski izvoznik automobila, izvijestio je u petak Nikkei Asia, pozivajući se na preliminarne podatke Kineske udruge proizvođača automobila (CAAM). Statistike pokazuju da je zemlja izvezla 4,41 milijun automobila od siječnja do studenog, što je 58% više u odnosu na isto razdoblje 2022. Kina je tako pretekla bivšeg lidera u izvozu Japan, čiji se ukupni godišnji iznos očekuje oko 4,3 milijuna. Prema izvješću, posljednji put Japan je pao s prvog mjesta 2016. godine, kada ga je prestigla Njemačka.

“Kina ima za cilj postati automobilska sila i vidi globalni prelazak na EV (električna vozila) kao način za postizanje tog cilja”, napisao je Nikkei. U izvješću je istaknuto da je porast kineskog izvoza u Rusiju uslijedio nakon egzodusa japanskih i zapadnih proizvođača automobila s njezina tržišta zbog novih sankcija. Statistika CAAM-a pokazuje da je Kina u razdoblju od siječnja do listopada u Rusiju izvezla 730.000 vozila, sedam puta više nego godinu ranije. Chery Automobile i Great Wall Motor navodno su izvozili uglavnom automobile s benzinskim pogonom u zemlju, uključujući srednja i velika sportska terenska vozila (SUV).

Meksiko je bio drugo najveće izvozno tržište, s tamošnjim porastom količine kineskih automobila za 71% na 330.000 jedinica. “Kineski proizvođači automobila nastoje izgraditi bazu kupaca u zemlji koja će poslužiti kao uporište za eventualno širenje na američko i kanadsko tržište”, napisao je Nikkei. Podaci su također pokazali da je izvoz kineskih električnih vozila i drugih novih energetskih vozila skočio 77% u odnosu na prethodnu godinu na 1,43 milijuna jedinica u razdoblju od siječnja do listopada. Prema CAAM-u, oni su činili 34% ukupnog izvoza automobila tijekom tih mjeseci. Većina kineskog izvoza električnih vozila otišla je u Europu i jugoistočnu Aziju, pišu novine.

Električna VozilakinaMeksikorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Kina je postala najveci svjetski izvoznik automobila.

Ring
3 mjeseci prije

Kina je na veći izvoz kopija svega i svačega a ne inovacija da bi postigli rast proizvod mora biti jeftin ali ne i baš kvalitetan

Observeterius
3 mjeseci prije

Kad se sjetim samo koliko je Financial Times bio ispred svog vremena pišući o toj temi još prije 20 god. Zainteresirala me bila tema i platio auto katalog svih ondašnjih kineskih proizvođaća. Još ga negdje imam u podrumu, iako odavno više nije aktualan. No čak i tad je bilo frapantno koliko proizvođaća imaju. Bili su u to vrijeme ugl. copy-cat modeli zapadnih brandova dok su ih danas koliko čujem već premašili tehnologijom.

Zoran
3 mjeseci prije

Pametni kinezi. Plaćaju i financiraju ne vladine udruge, medije,zelene organizacije i grupe za prestanak upotrebe “fosilnih” goriva u cijelom svijetu da bi uništili njihovu industriju i onda im prodali svoju “zelenu” industriju i bili ovisnici o njima.

Zimek
3 mjeseci prije

Imali su problem s tehnilogijom materijala.
Kupnjom celicana i auto marki kupili su i dokumentaciju…

Btw. gori neki brod na pun baterija na putu prema u sa.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Pa Kineski je i Mercedes Benz i Volvo sa svim , svojim podružnicama i od kojih sada ovise i svi kooperanti tih mogula … Istina .. Po ugovoru o prijenosu vlasništva , moraju se držat najviših standarda u proizvodnji a u slučaju prodaje , primat imaju , konzorciji , države osnivača … Dakako .. Kinezi su itekako dužni i pridržavati se zakona o radnim odnosima , matičnih država što ( nevoljko ) i čine .. Zaprav … Ta Brand Names njima ne donose previše !!! Sve uzev , inzistiranje na kvaliteti proizvedenog u zemljama gdje su krajnje striktni zakoni o zaštiti potrošača , njih umnogome više , uopće ne čini konkurentima te broj prodanih jedinica gdje oni uistinu narastaju do broja jedan , prevashodno ide ka zemljama Azije , Afrike , Latinske Amerike ( građevinska mašinerija ) .. Tako da u vremenima sveopće bijede , njima , majdan a i… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

Kao i svega drugog.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Sretna Nova ! 🥳

Prigodno, ispod ovog naslova:

YouTube

bitgale dance music

Ili

IEntertainment
Evergrande music

Gjuro1977
3 mjeseci prije

Uskoro da,trenutno je druga iza Japana

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

Znam da kinezi imaju i kvalitetnu robu, ali ona je onda skupa kao i evropski prizvodi.
Jeftiniji kineski proizvodi ovde u Srbiji imaju losu reputaciju, nesto kao za jednokratnu upotrebu.

engleski pirat
3 mjeseci prije

Amerika pokusava zaustaviti ekonomsku progress u Kini… ASML Holding NV otkazao je isporuke nekih svojih strojeva u Kinu na zahtjev administracije američkog predsjednika Joea Bidena, tjednima prije nego što su zabrane izvoza vrhunske opreme za proizvodnju čipova stupile na snagu, rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem.

Nizozemski proizvođač imao je licence za isporuku tri vrhunska stroja za duboku ultraljubičastu litografiju kineskim tvrtkama do siječnja kada nova nizozemska ograničenja stupaju na snagu. Međutim, američki dužnosnici obratili su se ASML-u i zatražili od njih da odmah zaustave unaprijed zakazane isporuke nekih strojeva kineskim kupcima, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem, koji su željeli ostati anonimni jer su razgovori bili povjerljivi.
Bloomberg

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI