Kako doći do Jedinstvene prodajne ponude?

Jedinstveno
9 komentara

Ako se mučite napisati Jedinstvenu prodajnu ponudu pročitajte ovaj članak jer sadrži 4 koraka koja će vam pomoći da odredite što čini vašu tvrtku jedinstvenom.

Jedinstvena prodajna ponuda ili jedinstvena pozicija trgovanja je izjava koja ukratko opisuje u čemu se vaša tvrtka, proizvod ili usluga razlikuje od vaših konkurenata. Određuje ono što čini vašu tvrtku boljim izborom i zašto bi ciljani klijenti trebali odabrati upravo vas, a ne konkurenciju.

Jedinstvena prodajna ponuda može biti učinkovit alat koji će vam pomoći da usmjerite svoje marketinške ciljeve i provjerite razlikuje li se svaki element marketinškog djelovanja koji stvorite uspješno od konkurenata. Jedinstvena ponuda također može biti važan dio vašeg brendiranja, odnosno možete doći do toga što Vašu tvrtku čini nezaboravnim u očima kupaca.

Kako bi vam približili malo ovu temu koristiti ću primjer tvrtke koja prodaje Foto-video opremu. Vježba se sastoji od 4 koraka koja će vam pomoći napisati jedinstvenu prodajnu ponudu za vašu tvrtku, novi proizvod ili uslugu.

Povratak na osnove

Prvi korak sastavljanja Jedinstvene prodajne ponude zahtijeva da napravite korak unatrag i analizirate neke osnove uključene u vašu misiju, poslovni plan, analizu tržišta i opće poslovne ciljeve.

Započnite s odgovorima na neka važna i osnovna pitanja koja ukratko opisuju što vaša tvrtka prodaje, kome to prodaje i zašto prodaje.

Na primjer, tvrtka koja prodaje Foto-video opremu može sastaviti i odgovoriti na takva pitanja:

  • Koje proizvode ili usluge prodajete?

Digitalne aparate, kamere i ostalu opremu.

  • Tko je vaša ciljana publika?

Vlasnici foto-video studija, ali i slikari amateri.

  • Što čini vaše poslovanje dobrim?

Imamo stručno osoblje, najmoderniju opremu, garanciju na opremu te pružamo brzu responzivnu uslugu i olakšavamo sam proces  kupnje našim klijentima.  Također nudimo tečajeve za korištenje opreme koju vodi naše osoblje.

  • Koji je vaš najvažniji poslovni cilj usmjeren na kupce?

Savjetovati naše klijente u odabiru aparata kako bi dobili točno ono što su tražili, a to je kvalitetna opremu koja je isporučena u odgovarajućim rokovima.

Rješavanje problema

Sljedeći korak je identificirati problem ciljane publike i objasniti kako vaš proizvod ili usluga rješava taj problem.

Ovaj primjer tvrtke koja prodaje foto-video opremu može identificirati problem potencijalnog kupca kao nemogućnost dolaska do najnovije kvalitetne foto video opreme po povoljnim cijenama te nedovoljna educiranost korištenja te opreme.

Otkriti razlike

Ovaj potez usredotočen je na određivanje točno onoga što je u vašem rješenju problema klijenta drugačije ili bolje od rješenja koju vaš konkurent nudi. Vrijednost koju navedete ovdje bit će jedan od glavnih razloga zašto će vaši klijenti odabrati vas umjesto konkurenata.

Potencijalne razlike u našoj tvrtki za foto-video opremu mogu biti najnovija oprema, pristupačnost i brza isporuka te služba za korisnike koja je usredotočena pomoći kupcu savjetima i edukacijom.

Dati obećanje

Ovaj potez kombinira najvažnije elemente prethodnih koraka u kratku izjavu koja utjelovljuje vrijednost vaše tvrtke, odnosno što imate za ponuditi klijentu. Imajte na umu kako vaša jedinstvena ponuda u osnovi podrazumijeva obećanje ili jamčevinu koju dajete svojim klijentima.

Na primjer, tvrtka za foto-video opremu može stvoriti jedinstvenu prodajnu ponudu, koji jednostavno kaže: „nudimo svu pomoć u korištenju najmodernije foto-video opreme, od pomoći pri izboru do kupnje opreme i edukacije za korištenje.“

Nakon što ste napravili Jedinstvenu prodajnu ponudu, uvijek je dobro prespavati na njoj, predstaviti ju drugima u vašoj tvrtki ili čak stvoriti fokusnu grupu za mjerenje utjecaja. Do takve ponude ne morate doći iz prvog pokušaja, možda vam bude potrebno par pokušaja. Kada dođete do savršene jedinstvene ponude, ona može činiti  sastavni dio vašeg marketinškog plana.

marketinški plan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ovo je samo teorija koja sa stvarnošću nema veze. Evo i na primjeru foto-video odnosno digitalne opreme općenito može se vidit kako malo toga ovisi o marketingu jer je najbitniji parametar cjena novca koji je i uz ostale parametre politički određen. Neko ko ima nižu cjenu novca ima manje troškove održavanja robe na skladištu ponekad i deset puta manju jer neko na vrijednost robe od miljun eura plaća istu kamatu ka neko sa sto tisuća eura iste robe na skladištu, a znamo kako je veća dostupnost robe u određenome trenutku puno bitnija nego bilo koji marketing za sve slučajeve kad prodavač ujedno nije i proizvođač. Također “DATI OBEĆANJE” je besmislica jer neko ko prodaje digitalnu opremu nema nikakvi uticaj na “condition and terms” u slučaju ispada funkcija uređaja i servisi su uglavnom druge tvrtke tako da prodavač nema puno uticaja na “product quality claim” proceduru jer sve ovisi od proizvođača… Čitaj više »

Ana
4 godine prije

Zašto brišete komentare?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI