fbpx

Monsanto gubi Indiju – Poljoprivrednici se vraćaju autohtonom sjemenju

Monsanto sjeme

Nakon što je prije više od 10 godina protuzakonito na tržište u Indiji i Africi progurao oblik GMO pamuka, agrokemijska kompanija Monsanto od danas gubi milijune dolara, jer su poljoprivrednici odlučili opet saditi svoje sjemenje. Ranije je Monsanto bio optužen da ne poštuje zakone, pa čak i da ih je sam pisao, naravno, u svoju korist, podmićujući razne političare kako bi ušao na indijsko tržište.

Međutim, kompanija je počela plaćati za svoja nedjela. Između 1995. i 2013. godine je umrlo više od 300 000 farmera, a sve smrti se, izravno i neizravno, pripisuju Monsantu. U stvari, mnoga samoubojstva među poljoprivrednicima u regiji Maharashtra, središtu proizvodnje pamuka u Indiji, povezana su pohlepom kompanije, navodi se u izvješćima.

Indijska vlada je sada počela aktivno promicati uporabu izvornog sjemena, pa čak i oglašavati da se sjeme pamuka Monsanta smatra nelegalnim.

Samo od početka ove godine je Monsanto izgubio gotovo 75 milijuna dolara zarade, sve zbog odluke poljoprivrednika da promijene ideju o sjemenju koje će se koristiti.

Posljedica ove odluke indijskih poljoprivrednika je pada prodaje od 15 posto samo u Indiji. Naravno, to se može činiti kao relativno mali udio na tržištu, ali ako se trend nastavi, uskoro će Monsanto morati napustiti Indiju.

Keshav Raj Kranthi, čelnik indijskog Središnjeg instituta za istraživanje pamuka, izjavio je lokalnim medijima: “Dovoljno je tri ili četiri godine pa da vidimo potpuni zaokret”.

Štoviše, nakon što su u Burkini Faso otkrili sjeme Monsanta loše kvalitete, farmeri u zapadnoj Africi su odnedavno odbili Monsantovo GMO sjeme Bt pamuka.

Bt pamuk je klasificiran kao genetski modificirano sjeme i sadrži bakteriju Bacillus thuringiensis koja proizvodi toksine štetne za razne kukce, uključujući i one koji napadaju pamuk. Međutim, baš kao što korov vremenom postaje sve otporniji i jači od herbicida, mnogi organizmi postaju otporniji na genetske mutacije.

Iako će povratak izvornom sjemenju promijeniti poljoprivredni sektor pamuka u Indiji, proces povratka na autohtonu kulturu bi mogao potrajati generacijama, budući da je 96% od pamučnih usjeva u Indiji trenutno zasijano Bt pamukom Monsanta.

Međutim, ako vlada bude dala podršku poljoprivrednicima i dalje promicala sijanje autohtonog sjemena, to bi se vrlo lako moglo dogoditi, što bi Monsantu uzrokovalo nesagledive gubitke.

Sanjeev Kumar Balyan, indijski ministar poljoprivrede, rekao je “kako pohlepa Monsanta mora završiti“.

Polja pamuka u Indiji

Polja pamuka u Indiji

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bart
Gost
Bart
3 godine prije

Dobre vijesti. Nadam se da će se trend nastaviti i da će Monsanto / Bayer pretrpio velike gubitke. GMO otrov nikome ne treba

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Jedna opaska autoru. Piše u članku, u regiji Maharashtra. Nije u pitanju nikakva regija, već savezna država, Indijska Unija je sada podijeljena na 29 saveznih država, i plus 7 saveznih teritorija. Znači Indija je savez država, i nisu u pitanju nikakve regija. Sama Maharashtra (čitati tj.izgovarati MAHARAŠTRA, u doslovnom prijevodu Velika zemlja), po površini je treća, po broju stan.,druga država u Indiji, a po ekonomskoj snazi prva, u Indijskoj Uniji! Podijeljena je na 36 okruga, odnosno oblasti. Naseljava je većinski narod Marathi, službeni jezik je maratski (indijska grupa, indoevopskih jezika), a glavni grad je Mumbai. Neki ga još znaju po bivšem imenu Bombay.
Maratski kralj Sivaji (Šivađi) srušio je veliko Mogulsko carstvo u 17-tom stoljeću, i veoma je cijenjen među hindusima u samoj Maharashtri. Među muslimanima ne toliko, jer ipak je Mogulsko carstvo bilo sa islamskim vladarima. Po Mumbaiju i diljem Maharashtre ima dosta njegovih kipova na konju, a nedavno je bila vijest da će se izgraditi spomenik spomenutom Šivađiju veći od kipa Slobode pred New Yorkom. Kulturna javnost se pobunila zbog te megalomanije!
Sve koje zanima neka na youtubeu upišu DAHI HANDI, to je jedna od svetkovina u Maharashtri (pretežno u Mumbaiju i okolici), jako zanimljivo. Grade ljudske piramide, a tako nešto se još radi samo u Kataloniji (pretežno u Barceloni). I tako im Katalonci dolaze u goste i pobratimili se maratski i katalonski graditelji ljudskih piramida!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Na tv National geografic, bila je reportaža o ponovnom povratku na prirodna sjemenja i organsku proizvodnju pamuka u Indiji. Izgleda da to uzima maha, jer su se sami seljaci organizirali protiv toga Monsanta (bahata multinacionalna kompanija). Reportaža je bila snimana u državi Madhya Pradesh (u prijevodu Među ili Srednja država).
Kada ljudi uoče kakvu im štetu nešto radi, pokrene se lavina promjena, u tome dokumentarcu je to bilo jako uočljivo.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ništa od toga. Monsanto će tužiti svakog seljaka koji koristi prirodno sjeme jer će im na poljima nalaziti kako vjetar raznosi i gmopamuk a seljaci nemaju novaca za skupe sudske parnice tako da sve ovo pada u vodu. To su več napravili sa kaubojima. Jedino je Mađarsako ispravno postupila, spalila je sva gmo polja.

Steve
Gost
Steve
3 godine prije

Ne znam da li je tačno, svojevremeno sam negde čitao da se gotovo nemoguće vratiti na ,,normalno,, seme na zemljištima gde su gajene GMO kultura?

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Steve

STEVE, može se vratiti ne na normalno, već na “staro” sjemenje, organsko. U toj reportaži na National geograficu bili su prikazani mali indijski uzgajivači pamuka u državi Madhya Pradesh, koji su ranije uzgajali gmo pamuk. Pa su odustali od toga i prešli na organski pamuk…i obnovili su i obogatili zemlju. Tako da može!

indiaboy
Gost
indiaboy
3 godine prije

odlicne vijesti SUPEERRRRRR

POVEZANE VIJESTI

Izbornik