Najveći svjetski izvoznik žitarica, Rusija, drži globalne zalihe na visokom nivou uprkos pandemiji Covid-19

Rusija izvoz žitarica
18 komentara

Očekuje se da će izvoz ruskih žitarica u tekućoj poljoprivrednoj sezoni iznositi 41,7 miliona tona, prema ruskoj Federalnoj državnoj službi za statistiku. Isporuke pšenice na svjetsko tržište mogu dostići 33,2 miliona tona.

To je u skladu s predpandemijskim projekcijama stručnjaka iz ove industrije, koji su rekli da bi isporuke u februaru mogle biti u rasponu od 32 do 42 miliona tona.

U prethodnoj poljoprivrednoj sezoni 2018-2019., Rusija je na globalno tržište izvezla 35,2 miliona tona pšenice, nakon što je u prethodnoj sezoni isporučila rekordnih 40,449 miliona tona.

Šef Ministarstva poljoprivrede Dmitrij Patrušev kaže da bi ove godine brojke mogle biti još veće, iako ne uključuju rezultate međusobne trgovine sa zemljama EAEU u maju i junu. „Prema našim procjenama, izvoz žitarica u prošloj sezoni bio je najmanje 43 miliona tona“, rekao je on.

Ministarstvo očekuje da će ove godine žetva žitarica dostići 122,5 miliona tona, uključujući do 75 miliona tona pšenice. Prošlogodišnja proizvodnja žitarica iznosila je 120,6 miliona tona.

U aprilu je Rusija ograničila isporuke žitarica do jula kako bi izbjegla skokove domaćih cijena usljed globalne koronavirusne krize. Moskva je uvela ograničenja izvoza za određene žitarice, uključujući pšenicu, raž, ječam i kukuruz, rekavši da zalihe ne bi trebalo da pređu sedam miliona tona.

Ruska poljoprivredna proizvodnja porasla je više od 20 odsto u posljednjih šest godina. Zemlja je uspjela da obuhvati više od polovine svjetskog tržišta pšenice posljednjih godina, postajući najveći svjetski izvoznik, zahvaljujući povećanoj žetvi i atraktivnim cijenama. Od ranih 2000-ih, ovaj udio na globalnom tržištu pšenice se utrostručio.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 godine prije

A i Vi u Logičnom svašta pišete. A sankcije a gladni Rusi a BDP kao Italija. Čekaj, sad će počet dežurni “zna se” komentatori…
I skoro zaboravih “ma šta ti vrijede tolike zlatne rezerve kad ti je narod gladan”

martinivo
2 godine prije

G. Miliću. Vi Nikako ne bi trebali pisati o Rusiji, čak ni o pšenici. Pretvarate se. da ste uravnoteženi. Nije ruski narod gladan, nikada nisu bolje živjeli…Skoro 88% naroda je za Putina. To nisu gladni ljudi. Prvo narod a onda izvoz.

martinivo
2 godine prije

Prihvatam sarkazam…

Mamajev Kurgan
2 godine prije

Naravno da je ovaj bum proizvodnje zitarica u Rusiji veliki uspjeh ruskih ratara u kratkom periodu…ali to je samo pocetak….mogucnosti Rusije su daleko vece ne samo u zitaricama vec uopste u proizvodnji hrane …i ja se nadam da ce npr.proizvodnja mesa,ribe i ostaloga da bude No1 u svijetu….ali ne vjestacke ,s^ebane plasticne hrane kako je na zapadu.

Ad astra
2 godine prije

Pozitivan je svaki napredak, a posebno u proizvodnji hrane. Rusija je definitivno lider u izvozu pšenice. Godišnja žetva dosiže vrijednost od oko 15 milijardi dolara, po sadašnjim cijenama.

Hamer
2 godine prije

Ove godine u Hrvatskoj o Srbiji prinosi žitu su vrlo dobri dakle rusio briši

Brave new world
2 godine prije

Uf koja vijest da se zapalio jedan od 400 američkih ratnih brodova. I to još live prijenos.

Koba
2 godine prije

Izvoze pšenicu u zrnu (stočna hrana) u npr. Novi Zeland i Tursku, a uvoze ogromne količine mesa, mlijeka i mliječnih prerađevina. Danas u rusiji ima oko 8 mil. muznih krava, dok je 60-ih na teritoriju ruske sovjetske republike bilo 43 mil. Tona pšenice košta oko 200 dolara, koliko košta tona govedine ili maslaca. Još jedan genijalan alanfordovski ekonomski plan “prodaj jeftino, kupi skupo”.

Lucija
2 godine prije

Off

Službeni uzrok pogibije: lavina. Dayatlov Pass. Obitelji i udruga nezadovoljni. rt, sputnik, čak i jutarnji prenijeli !

“The Russian prosecutor-general revived the probe into the case last year, and delivered his ‘final’ conclusion on Saturday. He said the hikers had been driven out of their tent by an avalanche and had frozen to death after getting lost in a blizzard.

However, the Dyatlov Foundation – an NGO formed in 1999 that has collected and studied all the available information on the incident – refused to accept the prosecutor-general’s finding.”, rt.com
Nisam ljubitelj teorija urota, ali ovo ni mene ne zadovoljava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI