fbpx

Njemačka bilježi najsporiji gospodarski rast u šest godina

njemacka industrja

Njemački gospodarski rast blago se oporavio u četvrtom tromjesečju, ali je usporio prošle godine na najslabiju razinu u gotovo šest godina, dok su trgovinske tenzije eskalirale, izvoz je pao i nagli pad automobilske industrije doveo je najveće europsko gospodarstvo na rub recesije, izvijestio je Bloomberg.

Službene vladine statistike pokazuju u srijedu ujutro da je stopa rasta BDP-a u posljednja tri mjeseca 2019. godine bila na razini od 0,6%, što je najniža razina u odnosu na rast od 0,4% u 2013. godini

Unatoč tome što gospodarstvo i dalje usporava, na kraju godine primjetan je mali rast BDP-a – s nekim optimizmom da bi najgori pad mogao biti završen.

Sinkronizirani globalni pad doveo je Njemačku u gospodarski pad od kraja 2017. kada je rast ispisao visokih 2,5% u godini. Tada je do 2018. godine rast opao na 1,5%, a godinu dana kasnije na 0,6% u 2019. godini.

Njemačka je za dlaku izbjegla recesiju krajem prošle godine, jer se BDP smanjio u drugom tromjesečju i povećao se za 0,1% u trećem.

Gospodarstvo pokreću industrija i izvoz, a s globalnom recesijom proizvodnju još uvijek usporava Kina, stoga su nade u masivni oporavak u europskoj zemlji ograničene u 2020. godini.

U središtu globalnog usporavanja je industrija proizvodnje automobila. Njemačka se još uvijek nije diverzificirala iz proizvodnje automobila i još je uvijek jako izložena globalnim strujama koji i dalje postoje.

Kao proticiklički zaštitni sloj, njemačka vlada je iskoristila povećane državne izdatke kako bi suzbila pad ulaganja u opremu i izvoza.

“Nakon dinamičnog početka godine i pada u drugom tromjesečju, pojavili su se znakovi blagog oporavka u drugoj polovici”, rekao je Albert Braakmann, šef Saveznog zavoda za statistiku Njemačke.

Bloombergov ekonomist Jamie Rush kaže da su izgledi za Njemačku za 2020. godinu usporedivi s prošlom godinom: odnosno tromi.

Prognoze za 2019. godinu su 0,70 %, što je jedva ikakav rast:

“Njemačka je ekonomija zabilježila blagi oporavak rasta u četvrtom kvartalu, prema podacima statističkog ureda – što je u skladu s našim malo iznad-konsenzusnim očekivanjima da će se zabilježiti povećanje od 0,2%. Obnovljene napetosti u trgovini najveći su rizik za to gledište “, rekao je Rush.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Zašto svi traže neki ekonomski rast. Ekonomski rast uz rezanje prihoda i prava radnika znaći samo i jedino pretakanje novca u đepove ionako bogatih a doprinosi povečanju zagađenja svih vrsta, od industriskog otpada do povečanja proizvodne CO2. Zašto svi robuju toj gluposti. Svaki ekonomski rasz u konačnici vodi stvaranju raznih balona koji na kraju puknu. Ekonomska stabilnost i usvajane novih , kvalitetnijih i ekonomičnih tehnologija a bez smanjenja radničkih plaća i prava vodi u vin-vin situaciju:svi dobro žive a neki se po malo bogate.

Jeremya
Gost
Jeremya
8 mjeseci prije

Zato sto ovce misle da ce im povecanjem ekonomskog rasta porasti njihove plaće.

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

“Zašto svi traže neki ekonomski rast.”

Zato što je to jedini način da bankarski kartel nastavi svima gurati kredite koje ne mogu vratiti … ekvilibrij, kojem teži kompletna priroda, njima je stran pojam. Jer funkcioniraju kao karcinom.

Weteran
Gost
Weteran
8 mjeseci prije

Moraju propasti:
Moj komšija, krznar po struci, radi u Germaniji.
Radi kao poslovođa-smenovođa u jednom složenom hemijsko-metalurškom procesu u ogromnom gigantu, svima poznatom!
Nakon tri meseca, on je od kapije došao do smenovođe!?
Znanje jezika je na nivou Partizanskih filmova 🙂
I treba da propadnu!

ad astra
Gost
ad astra
8 mjeseci prije

Weteran, u pravu si, neka propadnu pa će nama biti bolje. Stvarno ne kužim neke ljude na ovom portalu.Nek propadne Amerika, nek propadne Njemačka, nek propadne NATO, nek propadne EU… Tko bi trebao ostati. Nek propadnu svi a ću ja biti najbolji na svijetu.

kogaBoliK
Gost
kogaBoliK
8 mjeseci prije

neka propadnu … njihov problem

boli
Gost
boli
8 mjeseci prije

Bit ce i tvoj uskoro bez brige, pa balkan je njemacka kolonija

kefir
Gost
kefir
8 mjeseci prije

Zato njemici žele da engleska bude u nekakvom ekonomskom savezu sa eu poslije brexita.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Ekonomski rast je potreban doklegod potrebe društva nisu zadovoljene/ nisu zadovoljene na odgovarajući način.
No, budući da samo jedna grupa profitira od ek.rasta…rezultat su komentari koje možemo pročitati….

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije

Lucija
Koje potrebe. One stvarne ili one izmišljene i dobro izreklamirane. Stiva Đobsa su jednom pitali u čemu leži njegov uspjeh. Odogovor
je bio iznenađujuć a to je da nikad ne pita potrošaće što bi htjeli već napravi proizvod i uvjeri potrošaće da je to ono što žele. Na taj naćin nema kraja potrebi za ekonomskim rastom niti bogatstvu pojedinaca.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Pošaljite im Todorića i grupu Borg 😆😂😂

Niko bitan
Gost
Niko bitan
8 mjeseci prije

Moreno ajde molim te pojasni situaciju

Farre
Gost
Farre
8 mjeseci prije

Njemačka je prije nekih mjesec dana prodala svoje 30 godišnje obveznice za – 0.15% (zamislite kupite jedan papir, držite ga 30 godina i na kraju dobijete manje para nego što ste dali). To da Njemačka sa ovim besplatnim novcem ne uspijeva da generiše ekonomski rast je dokaz duboke recesije u kojoj se Njemačka ekonomija nalazi. Trump (njemački suficit 60 milijardi) i Brexit (njemački suficit 40 milijardi) su konačno pokazivali svu apsurdnost njemačke opsjednutosti isključivo na export orijentirane ekonomije

Domagoj
Gost
Domagoj
8 mjeseci prije

Ako pretvorimo taj “mizerni” rast njemačkog BDP-a od 0,7% u milijarde dolara dobit ćemo ukupni hrvatski polugodišnji BDP. 🤣 Za zamisliti se gdje smo, tko smo i što smo.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Još uvijek se bolji živi nego u većini zemalja zapadne Europe..
Jednostavan primjer; U Dublinu bi vam trebalo oko 4.994,26 € da biste održali isti životni standard koji možete imati sa 3.500,00 € u Berlinu , a u Beču bi vam trebalo oko 3.460,87 eura za održavanje istog životnog standarda .koji možete imati sa 3.500,00 € u Berlinu ,što znači da Austrija prednjači i Njemačku i Irsku itd..

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

Samo nek stane malo Njemačkoj! Evropi će doć pomalo proljeće . Evropskim narodima nit je dobro kad je jaka, a ni kad je slaba Njemačka.

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
Gost
sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
8 mjeseci prije

Što li je tama odlučila sa Teutonijom, mogu je uništiti sa par poteza u svezi Dojče bank ili ovo sa automobilskim gigantima, carine i te stvari, povući lovu da raja ne kupuje na kredu aute i ode Dojčland dolje ko kamen. Ode li dojčland zna se što slijedi………..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x