fbpx

Njemački Zeleni žele proizvodnju čelika bez CO2 i da to plate porezni obveznici

Njemacki čelik

Ranije smo naveli kako se trend pada industrijske proizvodnje u Njemačkoj nastavlja i zemlji, ako uđe u konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i bude izložena carinama na automobilsku industriju, uz „zaštitne“ mjere protiv Kine i besmislene sankcije protiv Rusije, prijeti recesija.

Osim što ulazi besmislene sukobe s najvećim trgovinskim partnerima, ne izlazi na nova tržišta iz političkih razloga, ovdje mislimo u prvom redu na Iran, „ideologija globalnog zatopljenja“, koja traži opsežnu raspravu i potvrdu na akademskoj razini, novi je neprijatelj njemačke ekonomije.

Naime, porezni obveznici trebali bi platiti plemenitu klimatsku utopiju Zelenih, čak i kada je u pitanju proizvodnja čelika u Njemačkoj.

Zeleni se zalažu za očuvanje domaće industrije čelika, koja teško može funkcionirati u uvjetima klimatske religije i ideja koju ona propagira. No, rješenje je u velikim državnim potporama ovoj industriji, koja nije u sukobu s europskom regulativom, kao subvencije za kompanije ostalih sektora, kao što je slučaj s Airbusom.

Kao što je izvijestio Westdeutsche Allgemeine Zeitung, skupina koju je predvodila državna tajnica Zelenih za  ekonomska politiku Katharina Dröge i njezina kolegica Mona Neubaur, Zeleni su za današnji kongres stranke u Essenu predložili da se sastavi upit koji će se uputiti Bundestagu da se državnim sredstvima “konkretizira odluka o ulaganju” u proizvodnju čelika bez emisija CO2.

“Prva ploča čelika bez CO2 mora potjecati iz Sjeverne Rajne-Vestfalije”, stoji u izričitoj izjavi objavljenoj u listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Naime, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji je industrijski div ThyssenKrupp, koji je trenutno u velikim problemima. Zeleni također povećavaju pritisak na premijera ove savezne države, Armina Lascheta (CDU).

Državna vlada Sjeverne Rajne-Vestfalije i savezna vlada “očito s ciljanim politikama nisu spremni podržati industriju čelika u njenoj nužnoj transformaciji”, kritiziraju Zeleni u njihovom hitnom zahtjevu. Prethodni prijedlozi bili su “previše nejasni”.

Po mišljenju Zelenih, sredstva iz Fonda za inovacije Europske sheme za trgovanje emisijama u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji trebaju se, između ostalog, iskoristiti za ulaganje u proizvodnju čelika bez CO2. Osim toga, Zeleni ohrabruju “subvencijske kvote za klimatski bezopasan čelik” i traže da se ovim industrijama nadoknade mogući konkurentski nedostaci zbog većih troškova proizvodnje, a sve na teret saveznog proračuna i poreznih obveznika.

Sve to se traži u vrijeme kada se njemačke čeličane ionako smatraju „čistijim“ od onih u zemljama poput Kine, Sjedinjenih Država ili Australije. Povrh svega, prijedlog Zelenih će izvući više novca iz džepova poreznih obveznika, a sve zbog čvrstog stava u poštivanju dogmi klimatske religije.

Nitko nije dao kratkoročne i srednjoročne prognoze učinka ovih mjera kako pozitivnih na klimu, ako ih ima, njemačku industriju i ekonomiju u cjelini, ali i koliko će te subvencije koštati njemačke porezne obveznike i što će se u rashodovnoj strani rezati da se osiguraju ova sredstva. Sva ta pitanja bi se, kako se čini, trebala rješavati naknadno.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Zeleni, crni, crveni, žuti, plavi… Spektar političkih boja koincidira sa spektrom boja na zastavi duginih boja.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Neće bit druge nego napravit Gretu Thunberg ka krnju o slame pa je užgat za poklade kako bi šire mase shvatile “promjenu klime”.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Moreno

Greticu treba nagovoriti da natjera svabe da proizvode celik bez ugljika.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobl Je, Gretica je simbol znanstvene dogme kojoj bi se mogla suprotstavit religijska dogma na način kako san napisa jer se članak nemože tumačit nikako drugačije nego ka sveopću zajebanciju. Ukratko, zle duhove utjelovljene u Gretici bi tribalo nekako odagnat šta dalje, a karneval je najbolji način. 🙂
Čak je i religija zvana kršćanstvo prihvatila te poganske običaje kako bi masama omogućila borbu sa zlodusima 🙂
A šta se željeza i čelika tiće napisa san komentar, ali su mi ga izbrisali.
Uglavnom Gretica bi tribala na pamet naučit tekst kako ugljik ubacit u željezo da bi se dobija čelik, ali da pri tome netriba minjat pojavne oblike energije koja bi tribala za ti proces 🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pretekli su te sa religijom. Vidjeces kad Gretica i ekipa budi istjerivali zle duhove iz celicana i elektrana, a svaki dim proglase za sotonin dah. Ovo je nova religija sa velikim brojem inkvizitora.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  tihobl

paaaa…po teoriji, čelik je željezo sa manje od 0,7 & ugljika :)))))

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

To licemerje, to licemerje…
U Swedistanu placaju fizicka lica 46 % CO2-poreza na energiju. Preduzeca placaju 5 %. A pet preduzeca zagaduju vise nego ostatak Swedistana.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Klima je Sveta Krava za finansiranje drzava posto su se odrekle kontrole nad sredstvima za proizvodnju i profitom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Svabe i trebaju placati kako bi politicari mogli te pare prebaciti krupu kao subvencije.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  tihobl

E, kad bi udarili porez Kruppu bi Krupp prebacio to cenom na konzumente.
Uvek se sve prebacuje na konzumente. Kad neko dobija basnoslovnu odstetu u USA, big deal, prebacuje se na cenu buducih proizvoda i usluga. To zapravo konzumenti placaju konzumentu.
Ali postoji i izvoz. Takav porez Kruppu bi cinio proizvode Kruppa skupljim na svetskom trzistu, a ako je neko opsednut stabilnoscu onda su to svabe.
Udaranjem poreza konzumentima je i vuk sit i jarici na broju. Krupp nastavlja sa businessom as usual a i drzava dobija svoje.
Ali to licemerje, to ocigledno licemerje… kako ikada postici klimatske ciljeve?
Nije namera postici ih. Trebace jos stezanja kaisa, konzumenti trebaju platiti jos da bi se postigli ciljevi koji ne mogu biti postignuti. To je mantra, ritual, proces uzimanja novca od konzumenata.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije

Tu ima skrivenih motiva. Treba poznavati proizvodnju željeza i čelika. Ispuštanje CO2 se smanjuje kad se za zagrijavanje ne koristi ugljen. Koristi se struja. Na kraju procesa dobija se veoma čisto željezo koje se odmah, tijekom proizvodnje, legira u jako, jako, kvalitetne i skupe legure.. Za lijepih i vjetrovtih dana Njemačka podmiruje svoje potrebe za električnom energijom iz “alternativnih” izvora i imaju ogromne rezerve u “prljavim” energetskim proizvodnim kapacitetima. Obzirom da se parne turbine elektrana pokreću i zagrijavaju duže vrijeme, to nisu klipni motori koji se pokreću u roku par minuta, turbine bi bilo poželjno držati “spremne ” za davanje pune snage u slučaju da eko izvori ne mogu davati dovoljno snage.. Ukoliko tim razlozima dodamo i to da bi “novi- stari” način proizvodnje čelika tražio proizvodnju ugradnju još puno novih “vjetrana” i solarnih panela, ideja počinje dobijati obrise. Na stranu to što će izrada i ugradnja novih energetskih pogona, pa i sami njihov rad, zagaditi daleko više no čeličane. Alternativci tipa Zeleni, MeToo, Antivakseri i slični i tako nemaju tolike umne kapacitete i znanje da bi to mogli shvatiti. Njima je jedino važno da su “protiv” nečeg što je etablirano i da su za nešto “slobodno” pa ih konstantno… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Zeleni u njemackoj ovih dana guraju zakon kojim ce cijepljenje postati obavezno uz drasticne kazne za one koji odbiju. Zeleni nisu nikakva alternativa nego mainstream pokret pod kontrolom elite ciji je cilj transferirati bogatstvo toj istoj eliti na stetu vecine obicnih ljudi. Sjedi jedan

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  Zax

Zax Pročitaj još jednom što sam napisao. “Alternativce” upregnu čas u jedno, čas u drugo. Nemam ništa protiv prave alternative, i sam sam alternativac u mnogim životnim područjima i nedam se vodati kao ovca, no za biti “alternativac” i živjeti izvan pomodnih trendova moraš jako puno znati i to znanje nije “klik” internetsko znanje. Jako puno treba pročitati, naučiti, prespavati i stvoriti jako, jako složenu sliku međusobnih ovisnosti u svijetu kao cjelini. I to je stalan proces. Nisam iz želje za ponižavanjem drugih napisao:”Alternativci tipa Zeleni, MeToo, Antivakseri i slični i tako nemaju tolike umne kapacitete i znanje da bi to mogli shvatiti.” To je naprosto činjenica. Ne možeš samo , naglasak je na samo, sjediti u kafiću, blebetati o stvarima o kojia nemaš pojma ( a imao bi pojma da potrošiš par tisuća sati na učenje) i zatim organizirati pokret za ovo i ono i uništavati civilizaciju u kojoj sasvim ugodno živiš baš zahvaljujući toj i takvoj civilizaciji i normalno, ne želeći se ama baš ničeg odreći. Pitaj tzv.”alternativce” koliko su samo mobitela bespotrebno promjenili u zadnjih 5 godina i time poticali zagađenje i zatopljenje planete i iznendit češ se da uopće nisu svijesni što su radili samo zbog… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

@Dub: u zelene idu uglavnom oni iz drustvenih nauka. Njih ne zanima da li je nesto fizicki izvodljivo.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Dub miroslav “lobotomirana ovca” prema LR-u
Okay, za zagrijavanje za dobivanje željeza se može koristit i drugačija u toplinsku pretvorena energija od ugljena, međutim željeza u upotrebi skoro da i nema jer se ugljični čelici koji su najzastupljeniji dobivaju od željeza i koksa koji se opet dobiva od ugljena. Nije u pitanju samo grijanje nego dodavanje ugljika željezu kako bi se dobija ugljični čelik. a da se pri tome ne koristi koks.

Također je pitanje koliko bi energije tribalo prominit svoj oblik kako bi se uspilo od željeza dobit čelik alternativnim načinima i jeli to uopće moguće, ako znamo da se još uvik veliki dio energije za upotrebu dobiva pretvaranjem kemijske energije u mehaničku odnosno električnu.
Pri tome triba vodit računa kako se energija nemože iz ničega proizvest i u ništa pretvorit nego energija samo može prominit svoj pojavni oblik. Stvari nisu jednostavne i rezultati svih studija se mogu dobit “na zahtjev” naručioca studije.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Slažem se s tobom što se tiče sadašnje tehnologije. Postoje i mnogi drugi postupci koji se nisu koristili. Niisu bili ekonomični. Nije se previše niti istraživalo kako sve moguće postupke primjeniti u industrijskoj praksi. Oni koji su bili ekonomični, a koks je bio dostupan i jeftin za proizvodnju i upotrebu u proizvodnji željeza. Tko je prije 3300 godina znao za nešto drugo doli drveta i ugljena? Vremena su se promjenila, tehnologije napredovale a energija se može dobiti iz puno izvora i sve je jeftinija. Kakvi sve tehnologije se kisele po ladicama sam bog zna.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Dub miroslav “lobotomirana ovca” prema LR-u Pa tako nekako. Tehnološki napredak je uvjetovan novim materijalima i njihovom obradom. Kolo je postalo funkcionalno tek kad se uspilo obradit najprij drvo u pravilni oblik i kad su se ubacili ležaj i osovina . . . tako je i sa na primjer kompjuterima . . . ja san na faksu učija programiranje u fortranu na računalu veličine golfa jedinice da bi današnji mobitel ima brži procesor i više memorije od toga računala . . . princip softwarea je isti, ali tek razvojem čipova primjenom novih materijala i naprednijom obradom postojećih materijala hardware se moga počet smanjivat, a performace povećavat, drugačije rečeno ni Tesla u ono doba nebi moga napravit današnji smartphone . . . premda bi mu bilo savršeno jasno kako smartphone funkcionira. Tako je i sa konstrukcijskim materijalima, teško će se zaminit čelik i aluminij, mogu se poboljšat svojstva i načini obrade i spajanja dok smanjenje količine pretvorene energije u proizvodnji tih materija dolazi tek nakon toga. Teško ide sa novim materijalima za megakonstrukcije. Za one manje imamo titan, kompozite . . . itd. Znanja o novim materijalima za megakonstrukcije će se pojavit kad za to dođe vrime, bez obzira oće li… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Dub u pravu si. Ali ima jedna kvaka – svabe znaju da su im alternativni izvori nedovoljni. Za ocekivati je da u iducoj deceniji dignu moratorijum na nuklearke. Tad ce moci proizvoditi celike strujom po prihvatljivim cijenama, a ne nesto malo skupih legura.

Nedavno je izasla svabska racunica da ce nedostajati 300 milijardi kubika plina u iducoj deceniji. A to znaci ili gradnja jos 5 Sjevernih tokova ili dizanje moratorijuma na NE.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  tihobl

tihobil
Sva ova glupost oko globalnog zagrijavanja, CO2 i sl. je politički štos da bi se pokretala industrija koja nije niti potrebna.
Kad bude prestala bolesna potreba za bezgraničnim bogačenjem ( ako ikad!?!) i kad budemo radili tri puta tjedno po 4 sata, za isti standard, puno će toga doći na svoje mjesto. Kapitalizam je naj veči zagađivać no to ne možeš dokazati patološki asocjalnim ljudima.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Opisali ste postupak dobijanja čelika iz željeza ili otpadnog željeza! Željezo se iz rudače može dobiti samo uz upotrebu koksa ili kamenog uglja za redukciju željeznih oksida.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
Gost
Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
1 godina prije
Reply to  Jomla

za redukciju oksida može se koristiti bilo koji ne oksidirani element. S koksom se ubija dvije muhe jednim udarcem: zoplina i redukcija.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

L.R. Izbrisali ste mi komentar na ovi komentar . . . ingajali ste se sa tin dičjin igricama na kukalo . . . jen, dva, tri . . . moj spas . . . 🙂

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Njemackim zelenim kao i nekolicini komentatora treba isporucit racun za ove idiotarije,odmah ce se predomislit.

kgfjč
Gost
kgfjč
1 godina prije

I sve to od ljudi ovisnih o visokoj tehnologiji i igračkama 21. st. Volio bih ih vidjeti bez svega sto zagađuje okoliš na tjedan dana.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Entropija je rast kaosa unutar sustava do točke u kojoj nema dalje. Nakon toga se događa reverzebilni sustav koji teži smanjenju kaosa (entropije). Mislin da smo jako blizu točke u kojoj nema dalje i da sljedi vrhunac i onda pad. Povijest je pokazala da je to tako, mada sad to funkcionira na globalnoj razini (npr. pad rimskog carstva nije bija globalni događaj) prvi put u nama poznatoj povijesti
Problem je šta je to zatvoreni, kružni proces koji se ponavlja. Dakle, već smo sve ovo živjeli?
Preopširna je to tema, želin kazat da dolazimo do vrhunca ludila a šta će ostat nakon vrhunca, to je pitanje. Zora neke nove, logičnije civilizacije ili orvelovska distopija?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Sto znaci stagnacija i recesija? Problem je uopce gabarita odredjene ekonomije. Iz SAD je nametnut neoliberalni korporativni fasisticki model ekonomije kome je podloga napuhani, umjetno stvoren financijsko novcani sustav na klimavim i trulim temeljima. U tom je sustavu sve podredjeno interesima korporacija i njihovih vlasnika.Ne samo da su od drzave preuzeli gospodarstvo, nego i funkcije i glavne poluge drzave.U tim su odnosima najvise osteceni radnici jer se kontinuiranim reformama trzista rada, uvijek nepogresivo udaralo na prava radnika,od realnog smanjenja cijena rada, pada standarda i drasticno propadanje srednje klase kao stupa stabilnosti i razvijenosti drustva. To se događa u cijelom svijetu jer je u sadasnjim okolnostima taj model dominantan.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

Trag novca ili trag interesa otkriva tko, kako, zašto i za čiji račun poduzima određene radnje. Na početku teksta su navedene sve gluposti koje je Njemačka poduzela zadnjih godina (+ migranti idr.), a sada se tome dodaje i ova “glupost” Zelenih o čeliku bez CO2, pad industrijalizacije idr. Jedno je sigurno da sve to skupa škodi Njemačkoj. To znači da vrhuška (vladajuća elita) nije poduzimala stvari prvenstveno u njemačkom interesu, a to znači da je iste stvari poduzimala u “nečijem” interesu. Koga ? To je prvenstveno pitanje koje moraju raspraviti Njemci ili će propasti.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Od ’45.g. oni nisu ‘svoji’ . A zna se i ciji su.

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
Gost
člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
1 godina prije
Reply to  Pera

Od franačke nisu svoji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Ivan Sever
Izvrsno.
A kako su to američkom građaninu koristili ti silni ratovi koje vodi usa?
A o tome kako se donose zakoni i vodi politika na Balkanu, ima danas ovdje – članak o Bosni. Isto u ” korist građana”.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ovi zeleni su pali s Marsa u Njemačku, radeči za interes marsovaca. Proizvodnja čelika bez CO2 ?
Najbudastijoj stranci to može pasti na pamet, sastavljenoj od članstva-društvenjaka.
Dignuti poreze i potrošiti za svoju vlastitu gu*icu, raprave, laprdanja….

puki
Gost
puki
1 godina prije

Stranka Zeleni je od početka nastala kao stranka elite, pod maskom navodnih lijevih anarhista. Stranka je u Njemačkoj nastala 1980., kao nasljednica nekadašnjeg šezdesetosmaškog pokreta. Koji je bio kvazi ljevičarski, ali u stvarnosti, to nije bilo tako, Ustvarnosti se većina šezdestosmaša nije borila za ukidanje postojećeg kapitalističkog sistema, već zapravo za rasturanje i uništenje dodatašnjeg društvenog poretka u svim državama Europe; za uništenje obitelji, konzervatizma, svakog tradicionalizma, nacije, itd.. Rockefeller i ostala oligarhijska ekopa koja vlada sa SAD-om, za to isto se borila još davno prije šezdestosmaša, još početkom 20. stoljeća. Među suosnivačima Zelenih 1980. bili su i Horst Mahler i Werner Vogel. Mahler je bio bivši šezdestosmaš i nekadašnji prijatelj ljevičarskih političara, Otta Schillya i Christiana Stoberlea. Schilly, koji je u početku bio član Zelenih, kasnije je postao član SPD-a i bio je njemački ministar za unutrašnje poslove u vladi SPDa- i Zelenih kajem 90-ih i početkom 2000-ih godina. Stoeberle, dugogodišnji čelnik Zelenih, sada u penziji, poznat je po zahtjevu za legalizacijom incesta, koji je prije 10-ak godina, otvoreno iznio u njemačkom parlamentu. Stoberle se založio za to, da srodne osobe, koje su imale incestuozni odnos (naprimjer brat i sestra, takvih slučajeva je bilo), ne budu sprječavane i kažnjavane,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik