fbpx

Nokia će voditi EU-ov projekt 6G bežične mreže

Nokia

Iako 5G tek treba istisnuti svog prethodnika kao standardni protokol za bežičnu telefoniju, 6G timovi već se formiraju. Projekt Hexa-X, kojeg vodi finska tvrtka Nokia, financiran je sredstvima Europske Komisije.

Finska telekomunikacijska tvrtka Nokia vodit će skupinu drugih tvrtki i sveučilišta u projektu koji se financira od EU, a zove se Hexa-X; Cilj joj je predstaviti 6G mobilne mreže, priopćila je tvrtka.

Skupina uključuje dugogodišnjeg Nokijinog protivnika i konkurenta Ericssona AB, mobilne operatere Orange SA i Telefonica SA te tehnološke tvrtke poput Intel Corp i Siemens AG. S istraživačke strane pridružit će im se sveučilišta u Ouluu u Finskoj i Pisi u Italiji.

“Budući da je Nokia preuzela vodstvo, projekt Hexa-X želi povezati tjelesni, digitalni i ljudski svijet, čvrsto usidren u budućim bežičnim tehnologijama i istraživanjima arhitekture”, navodi se u priopćenju tvrtke.

Ciljevi projekta uključuju stvaranje jedinstvenih slučajeva i scenarija za upotrebe 6G, razvoj temeljnih 6G tehnologija i definiranje nove arhitekture za inteligentnu tkaninu, koja integrira ključne mogućnosti 6G tehnologije.

Nokijina Devaki Chandramouli voditeljica je sjevernoameričke standardizacije i jedna od inženjera koji vode grupu Hexa-X; opisala je utrku do 6G kao “maraton, a ne šprint.”

Prema njezinim riječima, početni cilj je uspostaviti tri glavna cilja.

“Glavni cilj bit će razviti viziju, kartu i smjer puta te vremensku traku”, rekla je. „Zatim ćemo sastaviti vremensku crtu za tehnološki smjer. Treća je točka olakšati interakciju s američkim vladinim agencijama za financiranje istraživanja i također pružiti doprinos razvoju tehnologije”, rekla je Chandramouli za Bloomberg.

Projekt Hexa-X financiran je sredstvima Europske Komisije u okviru programa za istraživanje i inovacije ”Obzor 2020” Europske Unije. Projekt Hexa-X započinje 01. siječnja 2021., s planiranim trajanjem od dvije i pol godine.

Uz Hexa-X, Nokia je aktivno uključena u druge europske 6G istraživačke inicijative. Tu se ubrajaju 6Genesis, nacionalni 6G program koji financira Akademija Finske, a vodi Sveučilište u Ouluu, te Horizon Europe Smart Networksand Services, čiji je cilj osigurati europsko vodstvo za razvoj i primjenu mrežnih tehnologija i usluga sljedećeg naraštaja.

Razvoj 6G-a započinje unatoč tome što je prethodni naraštaj tehnologije, 5G, još u začecima. Do sada je usluga dostupna na ograničenim područjima širom svijeta.

Osim Nokiae, napore prema 6G-u podržavaju Next G Alliance i O-RAN Alliance u SAD-u. Kineska vlada također financira vlastitu razvojnu skupinu za 6G.

Nokia Corporation je finska multinacionalna tvrtka za telekomunikacije, informacijsku tehnologiju i potrošačku elektroniku. Osnovana 1865. godine sa sjedištem u Espoou, u Finskoj, Nokia zapošljava oko 100.000 ljudi u više od 100 zemalja. Iako je osnovana kao tvrtka za celulozu i premda je dugo bila povezana s proizvodnjom predmeta od gume i s kabelima, 1990-ih se na tržištu pojavila kao telekomunikacijski div. Danas se svrstava među vodeće svjetske proizvođače tehnološke opreme.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
rimtu
Gost
rimtu
4 mjeseci prije

Nokia… connecting transhumanists.

Linda
Gost
Linda
4 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Nego,pa to je odavno firma u američkom vlasništvu

Patriot
Gost
Patriot
4 mjeseci prije

Vrijeme za kupovinu dionica Nokie

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

Sada će najprije stotine milijuna, a možda i milijarde eura poreznih obveznika otići na prodavanje magle kao što je “razvijanje vizija, karte i smjer puta, vremenske trake, sastavljanje vremenskih crta za tehnološki smjer…” i slične bedastoće odnosno isprazne frazetine bez značenja. Prevedeno na razumljiv jezik kolosalno uhljebljivanje, bezbrojne “projekte”, “elaborate”, “studije”, pa onda konferencije,i simpozije, edukacije, “treninge” i sastanke na atraktivnim lokacijama. Sama oizjava da je utrka do 6G “maraton, a ne šprint” implicira da se još nisu pomakli s početne točke, a pitanje i hoće li uskoro. Narodski, ne lipši magare do zelene trave. Nije također jasno zašto izvjesna… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Čoek zomboid 2.o

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
4 mjeseci prije

6 G :

Sretan Bežić !

brusli
Gost
brusli
4 mjeseci prije

Ovo znači nesmetanu komociju 5G u glavama javnog mnijenja.
Drugim riječima, kad prošire spiku o 6G, anda je 5G na apratima … bUkvAlnO! Akceptirana prošlost. Idemo daljee!

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije
Reply to  brusli

Dobro prim’ećeno

fvesifviefvieifvneif
Gost
fvesifviefvieifvneif
4 mjeseci prije

Ne treba meni Nokija otkrivati Hexu10 kad sam o istim pisao odavno.

Stvor
Gost
Stvor
4 mjeseci prije

Brini se o sestokrakima, ostavi tehnologiju, nije to za tebe.

Farree
Gost
Farree
4 mjeseci prije

Par obavijesti za neupućene.

Prvo 5g mreža vjerojatno nikada neće biti realizovana u cijelosti jer jednostavno ne postoji Hardware koji bi mogao podržavati cijelokupnu specifikaciju. Ono što vam danas “prodaju” pod 5g je malo boboljšana verzija LTE advance.

6g je posvećena upravljanje dronovima kao i korištenju UAV za komunikaciju i zapravo ima daleko više smisla nego 5g.

Sirius
Gost
Sirius
4 mjeseci prije

6g a ja ne mogu loviti ni 4g

CAN
Gost
CAN
4 mjeseci prije

Nokia!?= gugl

POVEZANE VIJESTI

Izbornik