fbpx

Novi Srednji vijek i teorije zavjera – Stvarne opasnosti i nebulozne izmišljotine

Zavjera

Teorije zavjera i mogućnosti prosječnog čovjeka da razluči nebulozne ideje i lažno uzbunjivanje, od stvarnih prijetnji i zavjera smišljenih i provedenih protiv javnog interesa ili protiv nesretnih pojedinačnih stradalnika su ozbiljan fenomen koji može imati katastrofalne posljedice. Informiranost pojedinca o realnosti pojedinih prijetnji je izuzetno važna, jer o mišljenju pojedinca ovisi i demokratski politički proces u društvu, potreban da se prijetnje suzbiju. Neinformiranost, vjerovanje mitovima, zavjerama i “čudesima” neodoljivo podsjeća na praznovjerje i zarobljenost strahom u europskom Srednjem vijeku.

Na početku, možemo se prisjetiti sarkastične tvrdnje obavještajaca koja otprilike kaže da je svaku, najopasniju i najpodliju zavjeru koje se možete sjetiti, netko već pokušao ostvariti. Možda to i jest točno, ali nije tema ovog članka. Nas za početak zanima kako utvrditi što jest moguće ostvariti i što doista jest ostvareno ili se trenutno pokušava ostvariti, pa predstavlja realnu opasnost.

Druga grupa pitanja odnosi se na izvore neistinitih teorija zavjere, odakle motivi za takve pokušaje prevare javnosti i tko ima interes da takve teorije prenosi. Na kraju, potrebno je utvrditi neki “prauzrok” nastanka cijele zbrke, s ciljem da se u budućnosti dio problema s točnim obavještavanjem i kvalitetnom podukom javnosti obavlja bez sadašnjih distorzija.

Praksa, teorija ili zamišljena ideja bez osnove?

Za početak, prođimo kroz tri grupe stvarnih ili izmišljenih zavjera. U prvu grupu spadaju potpune nebuloze oko kojih ne bi smjelo biti ozbiljne rasprave jesu li točne. U drugu grupu ulaze pretpostavke oko kojih u kratkoj svakodnevnoj diskusiji nije lako postići suglasnost, naročito ako sugovornici dolaze iz različitih vjerskih, svjetonazorskih ili političkih krugova, odnosno, različitog su stupnja ili vrste obrazovanja. U treću grupu spadaju činjenice potvrđene u praksi i iz relevantnih izvora informiranja.

1. Nebuloze

 • Ljudska populacija se sustavno truje izbacivanjem otrova iz aviona, što dokazuju tzv. chemtrails, tragovi kemikalija iza aviona, vidljivi na nebu.
 • Zemlja je ravna ploča, a let na Mjesec, baš kao i kruženje satelita oko Zemlje, su izmišljotine Hollywooda.
 • Zle, ljubomorne susjede mogu vračanjem “nabaciti” na nekoga urok, a “nabačaj” se skida pozivanjem čarobnjaka na telefon u sitne noćne sate, za izvjestan iznos novca, jer čarobnjak preko telefona prima “energiju” koja mu giba visak. Po gibanju viska čarobnjak “vidi” kakve je vrste urok, i može ga “skinuti”, oslobađajući svog klijenta.
 • Vanzemaljci gušteri, maskirani u ljudsko obličje, koriste ljudsku rasu kao radnu stoku za ekstrakciju zemaljskih bogatstava.

2. Dvojbene teorije

 • Mnoga teroristička djela su tzv. “false flag” operacije, pripremljene i izvedene od strane vlada država čiji narod trpi takva djela, da bi same države redukcijom ljudskih prava na svom teritoriju, postigle neke političke promjene potrebne “eliti”, uskom krugu eksploatatora.
 • Farmaceutska industrija (u potpunosti, u većoj ili manjoj mjeri, ili kod pojedinih proizvoda) izmišlja bolesti i lijekove zbog profita, a povremeno svojim lijekovima i truje ljude, za račun nečijih interesa, primjerice s ciljem emocionalnog otupljivanja i lakše eksploatacije građana ili s ciljem smanjenja populacije.
 • Vlade nekih država, pa i velikih državnih asocijacija, pod kontrolom su skrivenih interesa krupnih kapitalista i konglomerata multinacionalnih korporacija, a politički se procesi odvijaju samo kao fikcija potrebna da se građane uvjeri da imaju utjecaj na razvoj društva.
 • Aktivnosti javnih medija, u državnom i/ili privatnom vlasništvu, strogo su povezane s izdvojenim financijskim ili političkim interesima njihovih vlasnika, ili ljudi koji “iz sjene” upravljaju javnim komuniciranjem.
 • Elektronika i informatička tehnologija se sve više koriste za kontrolu stanovništva, na primjer postupnim ukidanjem gotovog novca i izmišljanjem sve “jednostavnijih” načina plaćanja: kartica, beskontaktnih kartica, telefonskih aplikacija za plaćanje i slično. Konačni je cilj “čipiranje” stanovništva i potpuna kontrola, tj. porobljavanje svih, osim vrlo uskog kruga “elite”.

3. Dio urota koje su se pokazale istinitima

 • Privatizacijska pljačka, naslonjena na zakonodavstvo u Hrvatskoj nakon 1990.
 • Afera Watergate.
 • COINTELPRO, program ilegalnih aktivnosti protiv antiratnih aktivista u Sjedinjenim Državama.
 • Afera Dreyfus

Sve tri grupe stvarnih ili izmišljenih urota u današnjoj javnoj komunikaciji, nalaze svoje “vjernike” i obratno, ljude spremne da poreknu istinitost navoda. Neki će glatko odbiti ideju da je privatizacijska pljačka u Hrvatskoj bila pitanje smišljenog prijenosa vlasništva u ruke uskog kruga krupnih tajkuna ili kriminalaca, dok će drugi uvjereno braniti značaj astrologije, osporavati let na Mjesec ili s mnogo nade nazivati noćne TV emisije s vračarama. S protokom vremena, zato što se nalazimo u takvom povijesnom razdoblju, sve je teže postići suglasnost što su činjenice, a što izmišljotine, zbog čega je sve teže mobilizirati široke društvene snage na strateškim pravcima zajedničkog razvoja.

Razlučivanje istine od smišljeno plasiranih laži i prevara nije lako, ali je provedivo na više različitih načina. Prvi, najekonomičniji, je oslonac na provjerene izvore informacija.

Institucije zadužene za javno zdravstvo, državne meteorološke službe, javni obrazovni sustav, znanstveni instituti i HAZU, Statistički zavod, sve bi to trebali biti izvori vjerodostojnih informacija. Osim državnih, odnosno službenih izvora, trebali bismo imati i medije s dugogodišnjim integritetom i provjerenim osobljem čija je zadaća točno informiranje i educiranja javnosti. Tu su  i nezavisne stručne i znanstvene institucije, strukovna udruženja i komore – liječnička, pravnička, psihološka, komora arhitekata i urbanista i druge – trebali bi nam davati mogućnost snalaženja i razlučivanja činjenica od naše vlastite fikcije, ili dezinformacija plasiranih u javnost.

Drugi oslonac može biti naše osobno iskustvo, usprkos tome što je osobno iskustvo uvijek ograničeno, a i prilično nepouzdano. To ne znači da iskustvo trebamo i odbaciti, samo ga trebamo koristiti s dozom rezerve i kritičkog propitivanja. Evo par primjera korištenja iskustva za točno otkrivanje namjera javnih osoba. Iskustvo s predizbornim obećanjima može nam pomoći da pretpostavimo da li je neki politički faktor odlučio samo riječima prikupiti glasove pa raditi u interesu suprotnom interesu građana ili misli ozbiljno. Doduše, u posljednjih 25 i više godina, pozitivna iskustva ove vrste nismo gotovo uopće mogli prikupiti, ali zato bar možemo uočiti kontinuitet obmane, sa svim pripadajućim metodama: slatkorječivošću, podizanjem emocionalnih tenzija, pronalaženjem neprijatelja i lažnih opasnosti… Iskustvo s privlačenjem u mračne sekte, iskustvo s radom kladionica i financijskih inženjeringa, iskustva s call-centrima korporacija mogu nas zaštititi od nekih čestih napada na koje je svatko naišao u svakodnevnom životu, iako im mnogi nisu odoljeli.

Osloniti se možemo i na osobna poznanstva s osobama odgovarajućih stručnih kvalifikacija, uključenima u neke političke procese, stručne institucije, javne službe. Prijatelja liječnika možemo pitati jesu li cjepiva doista opasna. Prijatelja astronoma možemo zatražiti argumente o stvarnom položaju i obliku svemirskih tijela, te načinu na koji su utvrđene činjenice o svemiru. Od prijatelja političara možemo saznati kakvi su životopis, narav, prave osobine nekog političara iz kruga njegovih poznanstava. Uz dovoljno osobnih kontakata s ljudima odgovarajućih kompetencija, i s određenim taktom u nastupu, oslonac na informacije prijatelja i znanaca mogao bi u slučaju rjeđe raspoloživih informacija, naročito ako trebamo i mnogo detalja, biti najpouzdaniji i najbolji način informiranja.

Najpouzdaniji način utvrđivanja stanja svijeta oko sebe je ozbiljan analitički rad, no takav rad zahtijeva i ozbiljna ulaganja vremena i napora. Ukratko, analitički rad, iako bi pravilno bi bilo reći da se radi i o analizi i o sintezi temeljenoj na dostupnim činjenicama, provodi se prikupljanjem činjenica, povezivanjem činjenica, stvaranjem zaključaka iz povezanih činjenica, provjerom zaključaka na temelju novih podataka, i praćenjem promjena stanja okoline kroz duže vrijeme, da bi se potvrdili ili odbacili stvoreni zaključci. Za brzu ilustraciju tog procesa, možemo se poslužiti i kršćanskim citatom da se “drvo prepoznaje po plodovima”, no plodove treba strpljivo pričekati i pažljivo promotriti.

Kratak primjer analitičkog rada možemo objasniti i kroz odgovore na pitanje o teoriji urote da je napad na WTC, poznati 9/11 napad avionima na nebodere u New Yorku i na Pentagon, zapravo false flag napad. Prva pitanja na koja možemo tražiti odgovor su pitanja o stvarnim počiniteljima, od kojih su neki uskoro dokazano “preživjeli”, jer nisu s napadom imali veze, tehničkim karakteristikama nebodera, ostacima nebodera na tlu, kvaliteti istrage o događaju, eventualnim financijskim interesima vlasnika da pokupe novac od osiguranja. No, ako smo objektivni u svojim analizama, uskoro bismo mogli doći do zaključka da ništa od toga nije važno.

Prava pitanja, gledano iz perspektive od par godina, postaju sljedeća

Zgrada rockfellerovih

FOTO: Zgrada Rockfellerovih

Tko je politički profitirao od napada? George Bush, time mu je porasla popularnost u mjeri dovoljnoj da dobije praktički izgubljene izbore, jer su mediji stvorili u populaciji dojam da će biti “odlučniji” od protukandidata.

Kakve su akcije poduzete da se spriječi daljnji terorizam? Akcije su bile vojne, a izazvale su gubitak milijuna ljudskih života diljem svijeta, navodno zbog 3500 poginulih u Americi, i dovele do globalnog terorizma, jačeg nego ikada.

Jesu li vojne invazije dovele do sređivanja stanja u državama iz kojih je, navodno, potekla podrška za terorističke napade 9/11? Te su države postale rasadnici terorizma, iako prije toga, uglavnom, s terorizmom nisu imale nikakve veze, ili su čak dokazano sprečavale aktivnosti terorista. Istovremeno su multinacionalne korporacije do temelja opljačkale sve vrijednosti i prirodne resurse u osvojenim državama, pa tako npr. Nestle obilno eksploatira vodu u Afganistanu i prodaje je ju u plastičnim bočicama po vrlo visokim cijenama.

Pravilan bi analitički zaključak bio da i nije važno je li 9/11 false flag operacija ili se sve dogodilo točno po službenoj američkoj interpretaciji. Ono što jest važno, su pravi učinci i namjere američke politike, realizirani uz pomoć PR prilika nastalih napadom na WTC i Pentagon. Dakle, uzrok napada 9/11 je tu manje važan, ali su druga događanja oko napada omogućila da se utvrde važnije činjenice o američkoj politici. Ozbiljan analitički rad nas je doveo i do promjene same agende istraživanja, jer nas sada zanimaju geopolitički odnosi, ali i do šireg razumijevanja geopolitičkih problema. Analize su zahtijevale, naravno, višegodišnje prikupljanje informacija iz raznih izvora suprotstavljenih geopolitičkih interesa, uz višestruke provjere točnosti.

Znamo da su, na žalost, svi navedeni izvori informacija: provjereni izvori informacija, osobno iskustvo, analitički rad i svi ostali izvori uvijek samo djelomično pouzdani, a najveći je problem nepouzdanost javnih servisa.

Obrazovni sustav prilagođen je interesima krupnog kapitala, djeca koja iz njega izlaze rijetko se oslanjaju na vlastitu sposobnost prikupljanja i obrade informacija, a ključne znanstvene činjenice ne pamte u zreloj dobi. Znanstvene institucije su pod jakim pritiskom kapitala, pa danas u socijalnoj psihologiji, čini se, ne postoji adekvatan znanstveni model koji bi sa sociopsihološkog aspekta objasnio ekonomsku krizu na zapadu. Na operativnoj razini, kad tajkun uveze suhe šljive s nedopuštenom kontaminacijom pesticidima, “institucija sistema” mu predloži da ih malo potopi, “ne bi li popustile”, pa ponovno osuši, umjesto da odmah na njegov račun uništi cjelokupni kontingent. U medijima, “pogrešno” napisan članak o ekološkom aspektu nekog proizvoda kojim posluje vlasnik novina, inače tvorničar, može novinaru priskrbiti oštru kritiku ili pak otkaz.

Takva situacija je velik društveni problem za većinu, dok je manjini zgodna prilika za mućke u razjedinjenom društvu. Ako široki slojevi ljudi nisu u mogućnosti, ili dovoljno marljivi, da utvrde stvarno stanje svijeta oko sebe, ne mogu se ni adekvatno organizirati, ni strateški odnositi prema vlastitoj, i sudbini svoje djece. Ljude bez strateških ciljeva i dugoročnih zajedničkih zadataka pokušava se pretvoriti u upravljivo stado, ucijenjeno kratkoročnim osiguravanjem egzistencijalnog minimuma. Minimalne egzistencijalne potrebe u društvu distribuira, naravno, uzak krug ljudi na vrhu piramide moći. Ako su metode otkrivanja zavjera i razlikovanja stvarnih od izmišljenih prijetnji tako složene, postoji li ipak neki lak način za utvrđivanje što jest, a što nije istina? Zapravo je postojao, ali s vremenom će nestati, ako svi zajedno nešto ne učinimo.

Ako vidite da je vjerska sekta nekih čudnih kršćana u posljednjih dvadesetak godina prikupila zamjetnu količinu nekretnina “intervenirajući” u brakove s labilnim suprugama, izazivajući razvode, i prebacujući tako stečenu imovinu žena u svoj imovinski portfelj, cijelo vrijeme uz vjeru nudeći religijski fanatizam i specifičan pogled na Izrael, Arape i biblijska prava Židova na teritorij Bliskog istoka, možete odmah izvesti svoje zaključke.

Nekada je bilo još jednostavnijih metoda. Sve vračare, “alternativci”, “astrolozi” i ostali nekada su među građanima bili uglavnom odbacivani bez daljnjeg razgovora, no ogromna financijska sredstva i njima plaćena medijska navala su učinili svoje. Danas više sve one koji vjeruju u svakodnevna “čuda”, na žalost, ne možemo smatrati poremećenim, nego zavedenim osobama, mnogo brojnije populacije od populacije s psihičkim poremećajima. Na perspektivama treba jako poraditi, jer se svakodnevno po javnom prijevozu mogu čuti priče srednjoškolaca o “urocima”, “egzorcizmu” i ostalim idejama, kao da se radi o najrealnijem i najstvarnijem svijetu. Štoviše, ljudi u socijalizmu osuđeni zbog trovanja kupaca prodajom “medicinskih” preparata pripremljenih po recepturama iz svetih knjiga, danas se u javnosti pojavljuju kao alternativci s “razumnim pogledom” na realnost. Metoda jednostavnog odbacivanja gluposti i lopovluka može funkcionirati i danas, iako se na žalost sve rjeđe primjenjuje.

Kada bismo htjeli rekapitulirati što jest, a što nije zavjera, mogli bismo iskoristiti par jednostavnih smjernica. Općeniti uzrok zavjera je koncentracija ljudi s bolesnim motivima na vodećim funkcijama. Proučavanjem njihovih aktivnosti i dugoročnijih namjera, možemo pretpostaviti u kojim smjerovima se razvijaju njihove aktivnosti. Dominacija im je sigurno cilj, a njeno ostvarenje je lakše ako su pokoreni glupi, praznovjerni, siromašni i ako im je ograničena sloboda. Pogledajte zakonodavstvo, na primjer, amerikanizirane zakone protiv skitnje ili najavljene zakone o oporezivanju nekretnina, zbog čega će mnogi morati prodati nasljedstvo i poljoprivredno zemljište, odsustvo domaće proizvodnje, medijske aktivnosti i sve će biti jasno.

Ipak, tko to sve smišlja i plasira? Odgovor na ovo pitanje je možda najpesimističniji aspekt cijele situacije s urotama i zavjerama. Postotak zaista “pomaknutih” ljudi u društvu, s genetskim predispozicijama zbog kojih su neosjetljivi na tuđe patnje, bolesno ambiciozni i nezasitni u gomilanju moći, ne prelazi 10% ukupne populacije, a bliži je zastupljenosti od 5-7%, i tu smo još uvijek u području dobrih vijesti. Njihove aktivnosti nisu dovoljne da provedu zavjere, ni da u društvo plasiraju obmane veće skale. Međutim, njihove ciljeve lako usvaja “normalna” populacija izvrgnuta socijalnim pritiscima, ucjenama egzistencijom i raznim drugim načinima. Izvorni osjećaj za pravdu, recimo principom pariteta u odnosima po modelu “ako me udaraš, vratit ću ti”, može biti generator društvenih sukoba, jer je onaj tko prvi posegne za silom pogrešno pretpostavio da se brani od nekog napada koji nije bio ni pripreman, ili pretpostavlja da “vraća račune” za nešto što se dogodilo grupi kojoj pripada, a s čime žrtva njegove osvete nema nikakve veze.

I suprotan princip može biti problem – “tko tebe kamenom, ti njega kruhom”, jer tada korisnici kamenja postaju puno nadmoćniji! Na takve se sukobe lako nadovezuje strah, pretpostavke o zlim namjerama “drugih” i smišljanje preventivnih aktivnosti, odnosno urota kojima će se unaprijed spriječiti tuđe urote.

Stvaranje urote pretpostavlja tajnost u pripremi, agresiju u provedbi i osvojene koristi. Izazivanjem straha, što onaj uski krug od 5-10% populacije može provesti samostalno, ali redovno u tome dobiva i pomoć normalnih,  mogu se “regrutirati” sudionici zavjere u populaciji normalnih i dobronamjernih ljudi, iskoristiti njihovo djelovanje i postići društvene sukobe i neravnoteže pogodne za stvaranje ogromnog broja novih zavjera, svađa, sukoba i naravno, nasilja. Uz sasvim malo analize lako je utvrditi da je, primjerice, predizborni sukob “domoljuba” i “antifašista” bio tipični primjer urote, kojom se fokus političkih interesa građana pomiče s objektivno važnih pitanja na igru sukoba između lažnog domoljublja i nekakve lažno lijeve opcije, a cilj je da zbog interesa onih koji izvana vladaju zemljom važna pitanja ne rješava ni jedna od političkih “strana”. U nas su strahovi kalemljeni na način da je druga strana oslikavana ustaškim bojama, iako većina domoljubnih birača, naravno, nisu ni koljači ni antisemiti, ili namjerama restauracije komunizma, što većina birača ljevice zapravo i ne želi.

Iz svega navedenog proizlazi najtočniji odgovor da smišljanje i provedbu urota provodi, doslovno, poremećeni dio populacije, u zemljama bez suvereniteta uvijek po zadatku inozemnih vlada, zbog svog bolesnog motivacijskog sklopa i nezajažljivih ambicija, a da u toj raboti djelomično pomaže i normalni dio populacije, zbog ucijenjenosti ili zavedenosti društvenim okolnostima. Izvore urota je najtočnije pripisati osobnoj i društvenoj patologiji, a imenovanje pojedinaca i precizno određivanje porijekla urota je korisno samo prilikom političkog aktivizma ili kriminalnog procesuiranja. No, tada nije moguće izostaviti složene analitičke i dokazne postupke, jer u suprotnom razmatranje urota postaje šarlatanstvo s gušterima, vanzemaljcima i krvnim srodnicima Isusa Krista.

Prauzrok raspada sistema koji bi nas trebali zaštititi

Ne tražeći prauzrok u nastanku svemira, čak ni u evolucijskim pretpostavkama o ljudskoj naravi, posvetit ćemo se jednoj relativno nedavnoj pojavi, tipičnoj za dvadeseto stoljeće i strelovit razvoj kapitalizma. Razvoj znanosti u XIX stoljeću doveo je do neviđenog razvoja industrije u XX stoljeću, pa time i do strelovitog porasta populacije. Sve je to vodilo i do povećane vojne moći, i u smislu mogućnosti aktiviranja broja ljudi i zastrašujuće oružane sile, ali i do globalizacije i mnogo brže, dinamičnije slike vojnih operacija i kampanja. Znanost zaslužna za razvoj tehnike više nije bila u prvom planu kao elegantna i učena aktivnost sa svojim vlastitim pravilima, tražila se samo efikasnost. Primjer psihologije dobro može oslikati što se zapravo dogodilo.

Ispitujući osobine ličnosti, psiholozi su utvrdili da je jedan od glavnih preduvjeta uspjeha u vojničkom zvanju bar prosječna inteligencija. Razvili su i ekonomične testove, podobne da se u niti pola sata utvrdi, s visokom točnošću, tko jest a tko nije dovoljno pametan da bude vojnik. Složena razmatranja o ponašanju i psihološke teorije, potrebne da se sastave i interpretiraju testovi, potrebni su za interpretaciju testnih rezultata, ali ne i za provedbu testiranja. Provedba  – davanje testova, osiguravanje discipline u testiranju i brojanje točnih odgovora – posao je koji mogu provesti tehničari, u najboljem slučaju srednje stručne spreme. Na taj način je stvoren alat za masovno testiranje vojnika.

Časnici su odjednom mogli doći do zaključka da psihologe više ne trebaju. Tehničar zadužen za provedbu ispitivanja provjerio bi tko je prešao neku “brojku” i jednostavno ga ubacio među regrute. Naravno, ovakva interpretacija uopće nije ono što su psiholozi namjeravali napraviti, jer je inteligencija i dalje ostala vrlo složena pojava, ni slučajno obuhvaćena polusatnim testiranjem, dovoljnim samo da pruži statistički indikator za pojedinca. Eventualni prigovori o tome da neobrazovani tehničar ne bi smio dobiti rezultate testiranja inteligencije drugih ljudi, rješavali su se “potpisivanjem izjava o tajnosti” i “ugovornim kaznama”, što nema nikakve veze ni sa znanstvenom ni s etičnom stranom razloga zbog kojih tehničar ne bi smio imati uvid u podatke.

Pritisak zbog potrebne “efikasnosti” i “želje da se ne izgubi rat” dovodio je do pritiska na znanstvenike, podložne pritiscima jednako kao i ostatak populacije. Znanstvenici su se počeli dijeliti na one koji su se pokušali oduprijeti i posljedično nisu napredovali, te na one koji su spremno surađivali, dajući svoje alate ljudima bez obrazovanja i pripreme potrebne da se interpretiraju rezultati primjene testova. Ti su napredovali. Malo po malo, struka je gubila integritet i pokoravala se sili. Ista se stvar pretočila i u biznis, a imperativ “efikasnosti” je zamijenjen imperativom “konkurentnosti” i “rezanja troškova”.

Tijekom stotinjak godina stvar se postupno otela kontroli. Delikatne kadrovske poslove obavljaju ljudi bez ikakvog formalnog obrazovanja potrebnog za procjenu ličnosti sadašnjih ili budućih radnika. Na seminarima iz tzv. “neurolingvističkog programiranja” (NLP), ljudi bez ikakvih stručnih znanja prodaju potpuno lažne teorije polaznicima, uspješno oko sebe šireći miris novca i korupcije.

Argumenti znanstvenika zamijenjeni su nekom vrstom argumenata sile, dok tehniku NLP primjenjuju predsjednici Sjedinjenih Država u redovnom političkom radu ili da bi dobili izbore. Psiholozi na odlasku iz kompanija svoje znanstvene alate ostavljaju na dispoziciju tajnicama, za razgovore uz kavu, objašnjavajući da je “firma platila” testove, pa ih onda može i zadržati. Psiholozi s formalnim obrazovanjem i diplomama traže od kandidata da rade potpuno neetične poslove i neku vrstu obavještajnog rada, da traže telefone konkurentskih prodavača, na primjer, i da to čine toliko dugo i marljivo, samo kako bi se njihova aktivnost mogla smatrati radom koji zaslužuje plaću. Umjesto da dobiju plaću, njihove rezultate budući poslodavac dobiva besplatno, a od mase nesretnika spremnih na sve da dobiju posao, zapošljava samo jednog, ponekad ni jednog.

Znanstvenici bez osobnog i stručnog integriteta dovode do urušavanja integriteta institucija. Institucije više nisu u stanju braniti društvo od dezinformacija i urota. To onda koriste osobe s poremećenim motivacijskim sklopom, da bi se plasirale dezinformacije i uspješno provodile urote, čime nastaje novo razdoblje “Srednjeg vijeka”, u kojem je “sigurnost” obećana ako se svi svrstaju uz vladara i vjeru temeljenu na podmetnutim urotama. Zapravo se pod obećanjem sigurnosti krije obećanje stradanja onome tko se usprotivi vladaru, ili odbije vjerovati u laži.

U današnje vrijeme telekomunikacija i globalne povezanosti, crni scenarij upada u Srednji vijek ne mora se dogoditi, ali odgovornost za to više ne leži u prevelikoj mjeri na tzv. intelektualcima, jer su oni počeli ozbiljno gubiti integritet. Vrijeme je da građani preuzmu odgovornost, jer po prvi puta u povijesti, zahvaljujući plodovima znanosti i tehnologije, mogu lako razmijeniti i prikupiti informacije, zadovoljiti egzistencijalne potrebe, ili ostvariti ideološke, političke i druge sporazume i dogovore, pa i kontrolirati integritet intelektualaca.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
120 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Kemikalije prskane iz aviona tj aerosoli, teski metali i ko zna sta sve, idu pod “nebuloze”. Za ovo je dovoljno pogledat u nebo pred zoru i pratit nebo tokom jutra. Jasno se vide tragovi koji ostaju iza aviona, koji ne nestaju kao sta nestane kondenzacija od ispuha vec se rasprsuju i unutar nekolik sati kreiraju oblak. Babicu, pokusaj jednom to napravit, nece ti se nista dogodit. Mos cak stavit kameru i opalit time lapse. Jasno, treba pogodit dan da je pred zoru nebo cisto. Vise puti san to promatra. Al ljudi vise ne gledaju u nebo. Samo zure u mobitele, citajuci cesto, nebulozne vijesti

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Ili nas ovo Babic malo cima, da vidi reakcije i javno mijenje na odredjene teme 🙂

Jurica
Gost
Jurica
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Naravno. A najveći propust mu je da je nebuloza da je zemlja ravna ploča. Mislim, stvarno… 🙂

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Jurica

Tocno. Postoji jedan nepobitni dokaz da je ravna.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hajde, a koji?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Ivan

Vidi, ako stavis dobro napuhanu veliku loptu na ‘ravan’ keramicki pod, lopta ce stajati na mjestu. Da je zemlja okrugla, to ne bilo moguce, i lopta bi se momentalno otkotrljala. Medjutim, kako je zemlja ravna ploca, lopta ce ostati na mjestu. Jeli to jasno sada svima?? I dosta vise s tim nebulozama.

DD
Gost
DD
2 godine prije
Reply to  Ivo

a to znači da ako dva okrugla magneta spojiš oni bi se trebali neprestano vrtit jedan oko drugog jer su okrugli ?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  DD

Macka se uvik doceka na noge, feta kruha namazana dzemom uvik padne na stranu sa dzemom. Pricvrstis fetu kruha macki na ledja i imas perpetum mobile 🙂
comment image

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Ivo

hmm, zanimljivo. ako skocis u vis, a zemlja se okrece, zasto ne padnes par stotina metara dalje? dok si odvojen od zemlje, zemlja se “izmice” ispod tebe. e vidis, zato se kosarkaske utakmice igraju u vlaku. da bi svi ostali ispod kosa.
ako je okrugla a australija dolje, zasto australci ne ispadnu?
ma, postoje odgovori na sva ta pitanja samo sto ne mozes pomoci ljudima koji sami sebi ne zele pomoci.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Za Brainstorma- dobro. OK. Bio si danas vrijedan. Jedan ovakav schill komentar, NASA i CIA plaćaju jedan dolar (1$). To je to. Sad, da li isplata na tvoj račun ide direktno iz SAD-a ili preko nekih naših lokalnih NVO organizacija, nije toliko ni bitno. Bitno je da si ti ovdje ostavio 10-15 besmislenih komentara, da si napao sve i jednog komentatora. Valjda će gazde biti zadovoljne.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

kakve gazde, kakva placa?
ja njih finaciram. NASA i CIA su na mom platnom spisku.
ups, otkrio sam se. ja sam siva eminencija iza svih svjetskih dogadjaja.

Ogi
Gost
Ogi
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hahaha. Koja budalastina. Na ravan keramicki pod. Pa znas li covjece koje su dimenzije planete Zemlje. A dobro napuhana lopte ce se kotrljati. Svasta. I 15 pluseva. Zato i jesmo ovde gdje jesmo.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Jasno je da chemtrailsi nisu otrovi koji se puštaju kako bi direktno ljide trovali, ali je vidljivo i kako to nisu samo contrailsi. Možda ovi barba govori istinu, a možda i laže;
https://youtu.be/WBG81dXgM0Q

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Slažem se. Neki tipovi aviona prije slijetanja ispuštaju višak goriva na nekih 100 km prije piste. I to treba reći i uzeti u obzir. Da se ostatak goriva ne tumba i ne poremeti upravljanje pri sletanju, pogotovo u uvjetima nevremena, jakih vjetrova, mogućih turbulencija. Ako živite ispod zračnom koridora, gdje usput ima i nekoliko aerodroma, možete se unaprijed upisati na onkologiju. Kad je jedna talijanska organizacija za zaštitu okoliša pratila jedan avion koji je uzletio iz zračne baze Aviano i ostavljao sumnjive tragove a zatim tražila od komande baze da im kaže namjenu leta aviona, rekli su im da nikakvog leta nije bilo u to vrijeme. Aha, sad su morali još dokazati da je leta uopće bilo. Tražili su sudski da im se otvore zapisi kontrole leta, a sud je presudio da je to vojna tajna i da nije nadležan. I to je kraj priče. Inače, oni su slikali taj avion i bio je bez ijedne jedine oznake kome pripada. Letio je nekoliko dana, ostavljao tragove na nebu, kružio, pa bi se vratio u bazu.

žrec
Gost
žrec
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Ispada da eto svi živimo na vrlo prometnim koridorima . I svi ti avioni nisko lete. Da nešto s tim ne štima možete vidjeti i na google earthu na kojem se sve više pojavljuju avioni i ti tragovi. I to je uvijek isti tip aviona, čak mi ne djeluje kao civilni. Neću sad tvrditi chemtreilsi ovo ono, samo ću reći da nebo baš ne bi trebalo izgledati prešarano.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

To su tragovi od kočenja aviona 🙂

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Molim pogledati dokumentarac Frankenskies

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Najveci problem je sto kemtreilsi postoje i u rusiji. Mozda oni netraliziraju negativan efekt zapadnih kemtreilsa. Inace moze babic naci i
Kako o kem treilsima prica i predstavnik irana u un tvrdeci i kako amerikanci uz pomoc kemtreilsa uzrokuju sušu u iranau. Inace ameriganci i sami priznaju da vrse geoenzinjering. 50ih godina si jos u americi moga platit za kišu. postoje oglasi u novinama. Dali su kemtreilsima otrovi ili ne.pitanje je. Ali dase s njima utjece na klimu to zna svaka budala već. A vi ste babicu jos jedan koji je za uvodjenje ministarstva istine u u kojem ce se odlucivat o tome sto istina jest a laz zabranit pa makar bila istinitija od istine

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Majk, zasto pred zoru? Zasto zrak postaje manje cist kasnije tijekom dana? Ispusni dimovi aviona se mogu vidjeti i preko dana. Sto se nalazi u tim dimovima a da nije produkt sagorijevanja goriva nego da je zlonamjerno podmetnuto?
Koliko pilota ima na svijetu? Koliko ljudi je ukljuceno u proizvodnju goriva za avione, u odrzavanje? Sto oni kazu?
Ispustaju li iste otrove avioni konkurencije (Rusa, Koreje, Irana)? Neko cinkanje sa njihove strane?
Zasto samo avioni a ne automobili i traktori? Loz ulja? Bilo bi ucinkovitije trovati pomocu automobilskih plinova a ne visoko u atmosferi.
Truju li nas zubnim pastama (fluor)? Vodom iz vodovoda?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Što drugo nego zahvaliti autoru na otvaranju očiju.Do maloprije sam mislio da su chemtrailsi stvarni, da ovo što na nebu vidim niti je normalno, niti potječe od isključivo avionskih motora. ALi bio sam u krivu. Kajem se. I bio sam glup što sam vjerovao svojim očima.

kihot-e
Gost
kihot-e
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

2008 sam ih počeo viđat nad hrvatskim nebom. 2010 sam bio uvjeren da nešto ne štima. Kao matematička teka. Igramo nogomet napucam loptu i pogledam gore. križ kraž. matematička teka. dan je bio prije toga bez oblačka. par sati kasnije oblaci vidno razvijeni iz tragova i kiša. NIsam znao da je i Babić gatekeeper. Jadno, jadno. Jel teorija zavjere da mi vjenčana kuma doktorica kemije sa sveučilišta u zurichu je odustala kompletno od svoje branše zato što više nije htjela sudjelovat u obmani koja se zove traženje lijeka protiv raka. jadno jadno jadno

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Zašto miješati ravnu zemlju, satelite i let na mjesec. Svjetovao bi g. Babiću da pogleda nekakav auto ili telefon iz ’69-e i usporedi sa najnovijim samsungom . Sa takvom zastarjelom tehnologijom su amerikanci kao došli na mjesec prije 50. godina, a sad ne mogu ni do ISS-a koji je STO puta bliže. Sa malo logičnog razmišljanja je lako zaključiti da je taj let izmišljotina.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

U srednjem si vijeku.Kad su pitali jednog od astronauta kako su to prošli kroz Van Alenov pojas, ovaj je rekao da nisu imali pojma ni da takav pojas postoji pa su lako prošli,hehe.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

To je Alan Bean, gledao sam taj intervju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Svojevremeno je zastupnica dr Mirela Holy uputila zastupničko pitanje. Evo pitanja i odgovora u cijelosti: Zagreb, 13. svibnja 2010. PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA Predmet: Zastupničko pitanje dr. se. Mirele Holy, u vezi s tragovima koje na nebu ostavljaju određeni zrakoplovi prilikom preleta hrvatskim zračnim prostorom – odgovor Vlade Zastupnica u Hrvatskome saboru, dr. se. Mirela Holy, postavila je, sukladno sa člankom 185. Poslovnika Hrvatskoga sabora, sljedeće zastupničko pitanje:”U proteklih godinu dana obratio mi se veći broj građana i građanki Hrvatske koji/je su zabrinuti/te zbog chemtrailsa, neobičnih kemijskih tragova koji u posljednjih nekoliko godina na nebu ostavlja sve veći broj naizgled civilnih zrakoplova, prilikom preleta hrvatskim zračnim prostorom. Ti su tragovi neuobičajeni zbog toga što iza sebe tvore kondenzacijske tragove u obliku X formacije te zbog toga što ostaju na nebu i po desetak sati. Iako prilikom izgaranja mješavine goriva i zraka u turbinama mlaznih aviona na visinama iznad 6.000 metara nastaju kondenzacijski tragovi, odnosno kristali koji formiraju trag dug 15-30 dužina aviona, ti uobičajeni zrakoplovni tragovi nestaju i prestaju biti vidljivi već nakon nekoliko minuta, ovisno o tlaku i vremenskim uvjetima. No, u posljednjih nekoliko godina na hrvatskom nebu se primjećuju i drugi neuobičajeni fenomeni: zrakoplovi lete izvan uobičajenih ruta i… Pročitaj više »

citam "logicno" , logicno razmisljam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Molitaler@ Jos kad bi nam neko odgovorio, ko i odakle snima Nil Armstronga, kada silazi iz modula i izgovara cuvenu recenicu” ovo je mali korak za covjeka, a veliki za covjecanstvo”?
PS pa na vjerovanju ljudi su nastale i religije.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

moze li teze pitanje? lagana pitanja odgovori sam – za domacu zadacu!

nbava kua
Gost
nbava kua
2 godine prije

Savjet.Logicno.com bi trebao ostati na politickim i ekonomskim temama.Sve znanstvene teme bi trebali izostaviti jer nista drugo ne iznosite nego ono sto smo “naucili” u skoli i to “prodajete” kao svetu istinu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  nbava kua

Apsolutno. Ili da nadju nekoga ko je spreman malo dublje zaronit u problematiku.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  nbava kua

Ovakve teme redovno dobijaju po nekoliko stotina komentara tako da možda jednostavno nabijaju klikove.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  nbava kua

Pa politika i ekonomija ovise o raznim teorijama, npr. kako su klimatske promjene od ljudi izazvane i traži se model kako ljudima i tvrtkama naplatit emisiju CO2. Kad ideš registrirat auto uzmu ti 350 kn za ispušne plinove.
Nebi sad ulazija u raspravu o klimatskim promjenama, ali oću reć kako je sve povezano i ništa se nemore gledat izdvojeno.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Chemtrails nažalost jesu istina samo pitanje kakva… Sve ismijani i gurnuti pod tepih a američki Kongres priznao postojanje… Tema vrlo ozbiljna jer postoji službena dokumentacija i kod Amerikanaca i kod Rusa i Kineza

HR 2977 107 Congres USA, Spacey preservation act 2001 year… Provjeri…

Kada pogledamo u noćno nebo smjesno je i pomisliti da smo sami. Ljudi gušteri totalno pretjerivanje iako vrlo je zanimljivo da ljudi kao simbol ljubavi crtaju srce gmazova, a ne ljudsko srce…

Privatizacijske pljačke u Istočnoj Europi i Rusiji podli plan koji se zamalo potpuno ostvario nikakva teorija zavjere.

Oslanjati se na institucije danas – katastrofa, gdje bi došli da vjerujemo HINA-i oko svjetskih vijesti posebno iz politike ili onima koji citiraju HINA-u kao index.hr

Ostalo slažem se..

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Busola

Simbol koji predstavlja srce je obris zenskog dupeta.

nbava kua
Gost
nbava kua
2 godine prije

Svasta,jos cemo tu poceti citati da su rothschieldi dobri ljudi 🙁

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  nbava kua

baš tak.
neko je tu spomenuo metodu, čak i znanstveno dokazanu, s kojom se može bilo koja tema normalizirati, link na članka je vodio na knibalizam, ako taj neko čita neka javi koja je to metoda bila…

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije

Gospodine Babicu, za tzv let na Mjesec 1969. godine ne postoji nijedan EGZAKTAN NAUCNI dokaz da se desio. Niko nikad teleskopom, satelitom ili roverom nije snimio i dao jasne fotografije tzv Apollo ostataka. Niko nikad! NASA navodno na svom sajtu ima fotografije sa svog lunarnog orbitera lansiranog 2009.,ali se na tim fotkama nista ne vidi! Samo mrljice i pixeli… Dalje, NASA je izgubila sve telemetrijske podatke i orginalne snimke kultnog leta. Da, sve! Ne postoje snimci koje bi neko danas mogao vjestaciti. Cuj, izgubili orginalne snimke najveceg dostignuca u istoriji!? Mjesecevo kamenje je ustvari okamenjeno drvo, utvrdili Holandjani… Znaci, pitam vas gospodine Babicu, na osnovu cega vi znate i vjerujeta da su Ameri bili na Mjesecu? Gledali ste na TVu!? Rekli vam u skoli?

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Dovoljno bi bilo uključiti logiku da npr Elon Musk može organizirati let i prijenos skupo naplatiti bez ljudske posade, a on i SAD slučajno to ne žele.. Čak sve prijašnje misije zaobilaze mjesta spuštanja američkih Apollo misija…

Mjesec smrdi i to debelo jer toliko laži nitko tko želi razmišljati može progutati. Pitanje je što se tamo dogodilo ili nije dogodilo uopće…

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije

Kako potom objasnjavate razvoj tehnologije koji je doveo do orbitiranja ISS-a oko Zemlje? Kako se u vas svijetonazor uklapa Jurij Gagarin kao prvi covjek koji je “kružio” oko ravne ploče?
Možda bi pomoglo, ako bi oni koji ruše po njihovim shvaćanjima izmišljene činjenice, predstavili za početak svoje formalno obrazovanje i time otklonili mogućnost ponavljanja nedavne i neugodne situacije kada se jedan parketar uhvatio reforme školstva.
Kada se zapošljava kuhara u ozbiljnom restoranu, vlasnik se pozanima gdje je sve dotični radio, koje su njegove posebne vještine itd. Dakle, uobičajene stvari.
Na kraju krajeva, zašto bi se čovjek sramio napisati da je studirao fiziku ili godine predanog rada posvetio astronomiji?
Ne čini li vam se da chef sa višegodišnjim iskustvom pripremanja hrane ima ipak malo veću težinu od chefa koji je malo “googlao” po receptima?

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Stormtrooper

Za Stormtroopera: u sta ti vjerujes, najbolje govori tvoj nick. Vjerujes u Holivud i njegove bajke tipa Star Wars, Star Trek i slicno. Vjerujes u obicnu animaciju i simulaciju. Elem, let na Mjesec se nikad nije desio. Daj mi samo jedan egzaktan dokaz da se desio. Marsovi roveri Oportjuniti i Kjurioziti se nalaze na kanadskom nenaseljenom ostrvu Devon na kome se sve snima. Gagarin nije bio ni u kakavom svemiru. To ti je i odgovor na pitanje zasto je bivsi SSSR (ali ne i danasnja Rusija) navodno priznao americki let na Mjesec, to je kao neki argument!? Lagali su i Sovjeti, a onda su malo vise lagali Ameri. Uostalom, ko je izmislio Sovjetski savez, ko je srusio Rusiju 1917. godine? Moj ćaća? Zna se ko je gazda i ko danas štampa pare bez pokrića… Za kraj malo i o tzv Medjunarodnoj svemirskoj stanici koja takođe ne postoji. Sve se snima u replici ISS koja je potopljena u veliki bazen u Hjustonu. Taj bazen postoji, postoje zvanicni dokumentarci o njemu, NASA i ne krije da se tamo “pripremaju i vježbaju” astronauti. A sad pitanje za tebe, stari Stormtrooperu: od čega je napravljena tzv Medjunarodna svemirska stanica ako ona već 20 godina… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Star Trek i Star Wars su prelijepi filmovi kojih se Zapad nikada nije držao. U biti držao se one druge strane Imperije i zlih nacija…

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije

Potegnuo si pitanje mojega nick-a, te iz istoga izveo zaključak o mojim vjerovanjima. Možda je najbolje da te u tvoju zabludu uvjeri redakcija portala Logično. Posljednjih desetak komentara se administratori portala Logicno i ja tiho nadigravamo oko objavljivanja istih. Počeo sam komentirati kao “Bitte füllen Sie dieses Feld aus”, ali su se zbog naših neslaganja u ocjeni sadržaja administratori odlučili za autorizaciju svakog mojeg komentara (sve što napišem se najprije zaustavi). Tu sada u igru ulazi moj nećak. Za svaki komentar koji sam poslao, nećak bi promijenio državu, pa sam tako slao komentare iz Španije, Meksika, Slovenije, SAD-a, Švedske, malo iz Azije itd. Čim bih vidio da je komentar blokiran, nazvao bih nećaka u Rijeku i zavapio za pomoć. Potom je on meni dodjeljivao te nepoznate IP adrese, koje su administratori marljivo postavljali na nekakavu crnu listu, barem tako veli moj nećak, a on je u tome tata-mata. Raspolaže sa nekoliko tisuća tih adresa, ali meni je malo glupo smetati ga svaki put kada se odlučim nešto napisati. Potom sam promijenio nick misleći da je možda i to ključ za blokiranje, pa sam se odlučio za Stormtrooper gledajući reklamu za dječije igračke. Iz svega skupa ti si pak izveo močan… Pročitaj više »

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Stormtrooper

Bas mi te zao. Administratori su igleda mnogo zli. Raznjezio si me sa ovim komentarom. Nije to lako podnijeti, to sto ti rade…
Napisa ti svasta samo mi nisi dao jasan i konkretan odgovor na moje pitanja, pa pitacu opet: 1)od cega je napravljena i kako uopste tzv Medjunarodna svemirska stanica podnosi temperaturu od 3000 stepeni C i brzinu od 28 000 km/h? Kako se do sada nije raspala? 2) gdje su nestale sve orginalne snimke i telemetrijski podaci leta na Mjesec, gdje ih je NASA zaturila?

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije

Nisu zli, rade ono što je njihov posao, odnosno ono što se od njih traži. Radije nemoj skretati na emocionalnu stranu, jer mi je neugodno od tvoje nježnosti. Ipak sam ja stara garda.

Umjesto da neznancima otvaraš svoju nježnu dušu, radi prokomentiraj što su to snimile stotine poduzetnih klinaca koji osim što snimkama orbitalne stanice prezentiraju svoju sklonost astronomiji također pokazuju da nisi baš shvatio koji su ciljevi obrazovanja u mladosti.

Vlado, ne možeš ulaziti u ozbiljnu polemiku sa ljudima koji su solidno obrazovani, kao što onaj chef, iz mojeg prvog komentara, koji samo “googla” po receptima ne može raditi u prestižnom ribljem restoranu. Ne može to tako, moj Vlado.
Zamisli situaciju da sjedneš i za paprenu cijenu u konobi naručiš oradu, a chef ti pripremi nešto, bože pomozi, jer je nedavno “googlao” kako se to priprema. Ti se ustaneš, zoveš vlasnika i zahtijevaš ispriku, je li tako?
Isto pravilo vrijedi i kada se netko neuk pretvara da nije. Vlado, ispričaj se ljudima i tako dokaži, da manjak znanja ne znači nužno i manjak kulture.

https://www.youtube.com/watch?v=pDIPZFqfGGo

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Stormtrooper

Opet cu pitati i molim za jasan i konkretan odgovor: 1) od cega je napravljena ISS pa da moze izdrzati 3000 C i 28 000 km/h i 2)gdje i kako je NASA izgubila SVE telemetrijske podatke i orginalne Apolo snimke??
P.S. https://m.youtube.com/watch?v=eEoZcZ-0ZJU

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije

Možda je napravljena od prvorazrednog kajmaka, koji se može dobiti samo u Banja Luci i to u pečenjari kod Muje. Ti si iz BL, pa bi trebao znati da tamo uz banjalučki čevap ide i odličan kajmak. Što bi to priječilo kajmak da orbitira brzinom od 28000 km/h?
Zašto uopće misliš da neko tijelo ne može orbitirati brzinom 8 km/s?
Pa ne ispadaju na orbitalnoj stanici prozori kao kada starim Golfom ideš u nabavku paprika. Ti si možda navikao naslanjati lakat na prozor i dovikivati prodavačima, ali na 400 km visine su uvjeti malo drugačiji nego kad krstariš banjalučkom pijacom.
Da li ti se dopao video? Jesi li trljao oči od nevjerice kada je klinac sa fotoaparatom u dvije minute razbio tvoj bajkoviti svijet?
Ajde budi čovjek, pa priznaj da sam zaslužio da mi platiš porciju čevapa.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Samo tebi za informaciju, temperature na oplati ISS-a je od -180 do +150C , i to su maksimumi na dijelovima koji su najduže na suncu u odnosu na dijelove koji si najčešće u sjeni. Inače su razlike temperatura manje. Od kud tebi podatak od 3000 stupnjeva to samo ti valjda znaš.

Mexikanac
Gost
Mexikanac
2 godine prije
Reply to  Stormtrooper

Nitko tebi samo tako ne može dodjeliti IP adresu osim ako sam nema pokrenut neki proxy server koji je vezan na neki drugi proxy server i tako dobiješ privid anonimnosti odnosno da šalješ poruku iz neke drge države. Zapravo, to za prave znalce ne znači previše, oni znaju kako doći do izvorišne IP adrese.

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije
Reply to  Mexikanac

Ne mogu ti parirati sa odgovorom jer nije moje područje, ali mogu napisati da sam svaki put, nakon što se nećak povezao na moje računalo, dobio drugu adresu. Sve te adrese je administrator marljivo bilježio, pa sam mogao adresu koristiti samo za jedan komentar. Ako bi ljudi prihvatili komentar (izrazili se pozitivno), tada je i administratoru bilo malo nezgodnije nonšalatno izbrisati komentar, jer bi možda netko treći upitao što se događa.
Trenutno me puštaju da pišem, a upravo koristim neku švedsku IP adresu. Ove teme su već prilično istrošene, ne spominjem vlasnika portala niti stručni tim, ne prozivam autora, pa zato i ne očekujem nekakva trenja.
Pored navedenog, ovisi i kako pišem. Ako se odlučim za pristup izravne konfrotacije, tada koristim drugačiji vokabular, učestale su provokacije i stvaram napetost. Tako postajem kandidat za crveni karton, a sa klupe me vadi moj nećak.
Štogod on radio, bilo je učinkovito. Gotovo nikada nema vremena, pa je sada bila i prilika da se malo družimo.
Komentaror Vlado nema veze sa tom pričom. To je dobar lik koji će mi moje vrijeme platiti porcijom čevapa, jel tako Vlado?

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

” od čega je napravljena tzv Medjunarodna svemirska stanica ako ona već 20 godina neprekidno “kruži” oko Zemlje nevjerovatnom brzinom od 28 000 km na sat i u termosferi u kojoj vlada temperatura od 3000 stepeni C? Od čega je napravljena kada joj temperatura od 3000 stepeni i brzina od 28 000 km/h ne mogu ništa?”

Kolika koncentracija gluparija, krivih podataka i neshvaćanja materije na jednom mjestu, doduše navikao sam pa me ništa takvo ne iznenađuje.

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije
Reply to  Zorule

@Zorule
Vlado gura priču dok ide, ali pogledaj njegov rezultat. Većina, tj. 36 ljudi se slaže sa njegovim pogledom na stvar. Ti i ja se čujemo kao šapat usred oluje. Kada sam prvi puta čuo sa ravnozemljaše, svidjela mi se ideja, kao oblik pobune. Pobuniti se, po svaku cijenu, pa makar protiv zdravog razuma. Medjutim, priča je pala na plodno tlo i to više nije umjetnički performans. Tko bi ikad pomislio, da će uz Elvisa Dusparu sjediti i čovjek sa doktoratom. Predstavljanje knjige “Krug zemaljski” djeluje kao pokušaj da se vrijeme zavrti unazad do srednjeg vijeka, a Stjepan Razum (vrh ironije počiva u prezimenu) potpuno hladnokrvno predstavlja knjigu kao da je riječ o ozbiljnom znanstvenom radu, a ne suludim projekcijama vjerskog fanatika.
Postoje krščanske sekte u SAD u kojima se vjernici kao sastavni dio vjerskog rituala ljube sa zmijama. Časte boga plešući i mašući sa zmijama u deliriju i ljubeći ih. Doduše, bude i zmijskih ugriza, ali bože moj, sve u tvoju čast.
Toga kod nas još nema, ali mislim da Vlado ima potencijal povesti svoje sljedbenike korak dalje. Kao mesiji, ja mu skidam kapu, jer je bolji od Isusa koji je imao tri puta manje učenika.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  Stormtrooper

@Stromtrooper
Nažalost moram se složiti sa tobom, ljudima je mozak toliko otišao na kvasinu da više nisu u stanju logički razmišljati, ili bolje reći to što oni zovu logikom je toliko izvitopereno da nema smisla ikakva diskusija sa dotičnim osobama. Ali eto, očigledno da me tjera nekakav mazohizam kada god krenem u kolo sa njima.
Za ravnozemljaše sam odavno zaključio da njihova shvatanja nemaju nikakve veze ni sa heliocentrinzom niti sa geocentrinzom, oni su u stvari zastupaju homocentrizam. Čovjek je u središtu svemira i u središnja figura božjeg stvaranja, i sve ostalo prilagođavaju tome pogledu, njihovi uradci se vide po internetu i svi od reda su su totalna logička i razumska smijurija, ali eto, oni se i dalje lože na njih jer guraju kako god znaju i umiju homocentrizam.
Što reći kada čovjek pročita jedan ovakav dokaz nekog lika iz Petrinje
https://www.telegram.hr/zivot/javio-nam-se-covjek-koji-tvrdi-da-je-njegova-fotka-krunski-dokaz-ravne-zemlje-zamolili-smo-sasu-cecija-da-nas-spasi/
Volio bih vidjeti komentare dežurnih ravnozemljaša na ovoj grupi, jel i oni podržavaju ovaj “dokaz” ili se možda ipak ne slažu sa istim?

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Zorule

Zorule, naravno, umjesto da daš konkretan odgovor i da napadneš pitanje, ti napadaš govornika, tj mene. Stara gatekeeper metoda, NASA botu. Elem, temperatura u području u kojem kruži tzv Međunarodna stanica je od 2000 do 3000 stepeni: https://scied.ucar.edu/shortcontent/thermosphere-overview
Brzina nevjerovatnih i nemogućih 28 000 km/h: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Space_Station

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Dobio si konkretan odgovor ali to tebi ionako ništa ne predstavlja, a sad da načmemo temu temperature termosfere jer vidim da ti nedostaje znanje termodinamike. Prvo članak. “It extends from about 90 km (56 miles) to between 500 and 1,000 km (311 to 621 miles) above our planet.” ISS je na 400 km dakle negdje u sredini termosfere ako uzmemo max. od 1000 km. “The thermosphere is typically about 200° C (360° F) hotter in the daytime than at night, and roughly 500° C (900° F) hotter when the Sun is very active than at other times. Temperatures in the upper thermosphere can range from about 500° C (932° F) to 2,000° C (3,632° F) or higher.” Ovo za 2000C nadam se da si shvatio da je to ekstrem koji se odnosi na najveću točku od 1000 km tj. gdje je najniži tlak, ISS nije na tom području, on se nalazi otpilike na području od recimo 500C. No svjedno, to je totalno nebitno, čak i da je 3000C, zbog toga što je gustoća atmosfere izuzetno mala na visini od 400 km, mala gustoća zraka znači da ima malo molekula koje su u stanju prenijeti temperaturu sa tijelo (konvekcija). Da lakše… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

fizika objasnjava temperature. jesi li pokusao prouciti objasnjenje kakvo fizika daje?
sto su temperatura, kineticka energija i tlak?
kakva je razlika izmedju brzine i ubrzanja? sto se dogadja sa atomskim vezama kod tijela pri mirovanju, kretanju stalnom brzinom a sto pri ubrzavanju?

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Za Brainstorma- naravno, ništa konkretno ni od tebe, samo glumatanje velikog fizičara i pametnjakovića, razbacivanje kvazi naučnim izrazima. Pošto nisi konkretno odgovorio kako ISS 24 sata na dan, već 20 godina juri 28 000 km-h (8 puta brže od metka) i kako podnosi temperature od 2000-3000 stepeni, onda bar valjda znaš gdje je NASA zagubila orginalne telemetrijske podatke i orginalne snimke iz 1969. godine? Znači-GDJE SE NALAZI PAR STOTINA SANDUKA VAŽNIH ISTORIJSKIH ARTEFAKATA, a zašto su one rijetke koje su našli izbrisani i presnimljeni?

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije

Ajde Vlado, napiši što imaš od škole, da čitatelji ne ostanu u rebusu do kraja života. Pogledao si video koji sam ti poslao. Šta si odmah na kraj srca čim se sudariš sa stvarnošću. Nemam ništa protiv tebe ljudino, ne moraš ni porciju čevapa da mi platiš, ali priznaj da je opaka stvar kad ni svojim očima ne vjeruješ. Reci dragička, imam još jedan dobar video za tebe. Možda ti se upali lampica zašto onakva kabasta grdosija od orbitalne stanice može letjeti 8 puta brže od metka.
https://www.youtube.com/watch?v=E43-CfukEgs

Pogledaj, pa javi.

Ogi
Gost
Ogi
2 godine prije

Ameri nisu bili na mjesecu. To i ja mislim. Jednostavno u to doba nije bilo tehnike za tako nešto. Ali da ne postoje sateliti, da je Zemlja ravna, da smo pokriveni nekakvom kupolom, da je Antartik zid oko zemlje su prave “nebuloze” i tu bi se složio sa gospodinom Babićem.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Ogi

OGI, a kakva je to tehnologija bila te 1969 godine? Misliš da je tada bilo kameno doba? I na Mjesecu je bilo ukupno šest misija, u vremenu od 1969 do 1972. Da nekog klinca znaš, onda bi znao da je raketna tehnologija i danas o onda potpuno ista. Potpun je ista raketna tehnologija od prvog sovjetskog satelita o urbiti dana 2.10.1957., i danas.
Ali živjeti u neznanju je tako lijepo.
Kako se ljudi sramote, koriste internet (internet je proizvod modernih znanosti, i to nastao u CERN-u) i prosipaju gluparije u 21-om stoljeću. Bijeda

Ogi
Gost
Ogi
2 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatane, nije tehnologija samo princip rada raketnih motora. I motori u autima iz 50-tih rade istim principom a pogledaj danasnje aute. Sad je obicni telefon koji stane u dzep visestruko jaci od prvih kompjutera koji su tezili i po 20 i vise kilograma. Uporedi tv nekad. Prvo crno bjeli pa u boji a pogledaj ih danas. Po tebi je tehnologija samo raketni motor. Pa i ti motori su savrseniji danas nego sto su bili 50-tih. Da nekog klinca znas ne bi pisao gluposti. Bijeda.

SeekerOfTruth
Gost
SeekerOfTruth
2 godine prije

Nitko nikad nije bio na Mjesecu, chemtrailovi su dio geoinženjeringa i špricanja aerosola u atmosferu za što postoji i registrirani patent, a Zemlja izgleda da stvarno jest ravna. Da je autor članka utrošio minimum vremena na proučavanje te dvije teme ne bi pisao ovakve nebuloze.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  SeekerOfTruth

Zemlja nije ravna totalno pretjerivanje plasirano od CIA-e kao i Nibiru

nbava kua
Gost
nbava kua
2 godine prije
Reply to  Busola

Busola.jel to tvoje misljenje ili imas neki dokaz?Kad i sam bolje razmislis onda ces viditi da je to samo tvoje misljenje a trebas znati da ti nisi uvijek u pravu.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  nbava kua

Slažem se da svako ima pravo na mišljenje ipak ovdje postoji i debeli dokazi… Bez pretjerivanja.

Što se tiče Antarktike tko zna što je tamo to je već druga priča…

nbava kua
Gost
nbava kua
2 godine prije
Reply to  Busola

Drago mi je Busola da ti znas sto je istina a sto laz.A ako ja kazem da Nbiru nije laz nego istina,tko ce od nas dvoje biti u pravu?Pusti me da pogadjam,vjerovatno ti jer je tvoje misljenje “vaznije” i “realnije” od moga.Istina?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  nbava kua

Onda je tvoje svesrdno mišljenje bitnije od njegovog ili bilo čijeg. Ako smo već alternativa, ne moramo sami sebe nametati razne ideje i podvaliti ih kao aletrnativu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  nbava kua

je li nibiru 10. ili 9. planet sa obzirom da je pluton izbacen iz lige?

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije
Reply to  Busola

To sto je neka informacija plasirana od cie neznaci da nije istinita. Veicna ljudi koji propagiraju flat erth na youtubu ce ti priznati da je najvjerojatnije cija pustila u opticaj tu informaciju. Zasto? Pa zbog stvaranja podjela u drustvu. Cilj CIA je podjeljt covjecanstvo po svakom pitanju i to na nacin da su spremni klat za zastitu svojih uvjerenja

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  SeekerOfTruth

ma sto bi mi prezvakavali teorije koje je netko drugi otkrio. ajmo mi smsiliti neku svoju teoriju.
evo je predlazem teoriju – INTERNET NE POSTOJI! radi se samo o vodovodu koji se spojio na vas televizor preko daske za glacanje.

apolo
Gost
apolo
2 godine prije

Chemtrailsi su stvarni. Nisam siguran zasto svjetske vlade to rade, nisam siguran ni koji im je cilj, ali oni su stvarni. Dovoljno je gledati u nebo i sve se jasno vidi. U Italiji dejstvuje grupa od 6 aviona, pokriju odredjenu teritoriju i nakon cistog neba dobijemo gusti oblak koji kompletno prekrije pogled na sunce. Nesto spricaju za nase dobro, nadam se. Isto je i kad odem na godisnji, bilo u HR ili BiH.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  apolo

U južnoj Africi nema chemtrail-a, barem ih ja nikada nisam vidio.

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije
Reply to  Tarzan

Kako se moze dobit drzavljanstvo ako se moze

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  apolo

ja mislim da se to ptice poredaju. iz aviona ispada hrana a vrazje ticurine gladne. nakon sto sve pojedu (6-10 sati) jato se rasprsi.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Nikad neću zaboravit kad san se ka dite tamo negdi početkom 1970-ih smija mojoj pokojnoj babi koja nije virovala da su ljudi bili na misecu, sićan se da san joj ka argument reka kako je to bilo na televiziji, ona mi je rekla kako oni mogu na tv svašta pokazat i reć, smija san joj se u facu kako more bit tako glupa.
Danas to sigurno nebi napravija jer jednostavno neman pojma jesu li bili na misec. Često je većini problem reć neznan.

Stormtrooper
Gost
Stormtrooper
2 godine prije
Reply to  Moreno

Nije problem u vašoj babi. Tada je bilo malo obrazovanih žena. Problem je nastao tijekom vašeg školovanja. Odlazili ste u školu i bubali stvari napamet, bez razumijevanja. Jednim velikim dijelom je odgovornost na vašim učiteljima, a drugim djelom je to posljedica manjka radoznalosti. Od sedamdesetih godina do danas, dovoljno je vremena da čovjek nauči i shvati vrlo složene stvari, ako to želi. Pretpostavljam, da imate već i unuke pored sebe, pa ćete vidjeti i čuti tek smijeha ako se netko od njih opasno zagrije za znanost. Sprdati će vas do besvijesti, ali vaši su, pa im nećete puno zamjeriti.
Ne mislim da ste vi glupi, kao što ste vi mislili za svoju babu, već ste pasivno sudjelovali u procesu obrazovanja i posljedično imate teškoća sa kritičkim promišljanjem stvari. Čak niti to nije nemoguće popraviti, uz uvjet da postoji volja.
Što siješ, to i žanješ, uvijek bilo, pa će tako i ostati.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Moreno

baba je u pravu. nisu bili na misecu a u televizoru se skrivaju mali ljudi. ja sam cuo od babe da su u televizoru mali ljudi pa mora da je istina.

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

NASA na you tubeu i uopšte na internetu ovakve komentare plaća 1 dolar. Komentare koji brane njihovu bajku zvanu “Let na Mjesec i POVRATAK sa istog 1969. godine u aluminijumskoj kanti zvanoj LEM”. NASA schill zvani Brainstorm se danas baš opario. Napao je sve i jednog komentatora i zaradio 15 dolara. Malo li je na ovu skupoću!?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Tužno je , barem koliko sam primijetio, da se ovdje komentira prvih desetak redova teksta i one tri “klasifikacije”, dok je to potpuno nevažno u cijeloj priči. Koji je cilj svih tri skupine teorija zavjere, onih koje ne drže vodu, onih koje mogu biti istina, ali još nije razotkriveno i onih koje su raskrinkane. Koliko sam razumio, to je tema , ali se komentira po obrascu koji dalje , za one koji čitaju, pojašnjava koji je cilj ovih priča. Ovdje se pročitao naslov i preletilo prvih desetak redova i razvila se rasprava o chemitrailsima, što nikakve veze nema s navedenim. Postupate upravo onako kako piše da se želi da mislite. Svakom neka teorija, a kasnije milina. kao djetetu igračku i pjesma.

Anarho
Famed Member
Anarho
2 godine prije

Laki mozda jeste tuzno, ali je Logicno. Treba uzeti u obzir da je LP alternativni portal, sto znaci da je publika specificna. Vecina ljudi prati mainstream medije, dok oni koji (iz razlicitih razloga) traze alternativu, imaju more informacija na raspolaganju medju kojima je mnoge tesko verificirati, a kamoli validirati istinitost iznesenih “informacija”. Obican covjek nije doktor znanosti i ne razumje se previse u hemiju, matematiku, fiziku itd., vec djeluje po principu “seljacke logike” i ide linijom manjeg otpora. U alternativi postoji gomila instant rjesenja, koja uz malo wodoo rjeci moze seljaku postati logicna, potkrepljena i jasna kao dan, a da ne zna (vise) izracunati povrsinu kugle, ni kruga, a kamoli dokazati istinitost “informacija” kojima vjeruju. Ja u “alternativi” uocavam isti obrazac djelovanja elite, kao u sprovodjenju raznih “obojenih revolucija” putem raznih revolucionarnih pokreta i NVO o cemu je Babic u par navrata pisao. Cilj je da se sprijeci nekontrolisano organiziranje naroda koje ce biti upereno protiv “pogresnih” autoriteta. Ako postoji autenticni otpor, onda je potrebno ubaciti “izuzetno” autenticnog, po mogucnosti vise njih kako bi se moc organizirane raje rasprsila na vise manjih grupa ili ka onoj vecoj koja je podobna. Tako se ponudi neka alternativa koja po formi odgovara “borbi… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Anarho

Radi se o tome, da sve ovo zapravo služi za ono što je kasnije detaljno opisano, što nitko nije ni čitao. Nego su tali da prva tri bloka i što je istina, što ne. S tim da je drugi blok “teorija zavjere” koja “čeka da bude razotkrivena”. Dakle tako jest, ali nemamo dokaze da jest. Osim logičnog uvjerenja da je tako. Ovdje kao pričat zidu, ne svima. Ali je ostatak važniji o uvoda, a to je malo tko zapazio, jer bi se primijetilo u komentiranju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Anarho

Alternativni medij, portal, blog, što god to bilo , mora razotkrivati istinu i pokušati okupiti narod oko konkretnog cilja rušenja vanjskog neprijatelja, EU/NATO/mreže NVO itd. Cilj je vraćanje suvereniteta, a ne gubiti vrijeme na budalaštine. Ruska je vojska priznala da HARP, na čemu su i oni sudjelovali, nije nikakvo oružje, jer je glupost bacati novac na takve projekte, dok konvencionalnim i nuklearnim oružjem možeš postići 100X veći rezultat. zato su i ugasili taj projekt, a SAD je na Aljasci također odustao.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Laki, za gornji komentar veliki plus ali što se tiče HARPa – jedan ruski general je pisao (žao mi je što nisam sačuvao link) da Rusija već ima “alternativno” oružje, između ostalog i geo-klimatsko.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Na primjer, sada čak i nije vazno jesu li teroristi srusili avion ili americka vlada nego koje se bile posljedice za svijet i tko je od toga najvise profitirao, kome je najvise odgovaralo.U tom pravcu bi trebala ici debata i oko ostali stvari. Osobno, Ja kao skeptik smatram da svakoj teoriji zavjere treba pristupiti zasebno i tako ju analizirati. Najgori su mi oni PCT (paranoid conspiracy theorists) koji izmišljaju tako nebulozne teorije zavjere da se sami međusobno posvađaju i ne znaš tko pije tko plaća.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Drugi blok su uvjetno rečeno teorije zavjere, jer mi nemamo nikakve dokaze da nisu, ali svi argumenti složeni i logično promatrani dokazuju da tako jest, zato i jesu “dvojbene”, iako znamo da je istina, osim čipiranja, govtovina se već ukida. No, stvar opet nije ta i pravi je cilj maknuti znanost , vjeru pogotovo, ali ne vjerovanja u vještice, nego tradicionalne religije, zaglupiti ljude i skrenuti im pozornost od stvarnih problema. Na kraju, što se događa. Vladaš bez ikakvog problema.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Postoji jos jedan termin: Teorija slucajnosti. Za one koji viruju da se sve nekako slucajno desava. A pritom zanemarujju uzrocno posljednicni niz tj akcija-reakcija, koja postoji u svemu oko nas. Pridodaj tomu jos i misao, tj zelju (losu zelju, neciju korist) kao pogonski kotac i imas zavjeru.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Usput, komplimenti redakciji na naslovnoj fotografiji. Što ovaj lovi? “Kosmički logos” s aluminijskom kapom sa šiljkom (antenom) na glavi? 🙂 Odlična 5+

Segota
Gost
Segota
2 godine prije

Novi model “INKVIZICIJE” šta reći……

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije

E moj Babicu evo ti komentar, evo ti klik, i reklamu sam otvorio. Samo nemoj vise ovo raditi. Vrati se makroekonomiji i geopolitici. Ne mozes pokriti sve.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

evo jedne: svi znaju da kina najviše oslobađa co2 u atmosferu a nitko nezna npr. da velikae britanija najviše ispušta co2 u atmosferu po kilometru kvadratnom teritorije koju posjeduje. obrazloženje je jednostavno. kina ima više teritorije mjereno u kilometrima kvadratnim. provjerite:)

Marshal
Gost
Marshal
2 godine prije

Tvrdnja da su ameri bili na mjesecu nema nikakve veze sa logicnim razmisljanjem. To je nelogicno. Posebno zato sto nema nikakvih video dokaza, jer su u NASA-i izgubili sve snimke, naravno osim one snimljene u studiju. Nevjerovatno da neko ko ima toliko znanje o geopolitici i neko ko je svjestan kakvi su ameri lazovi moze vjerovat u takvu prevaru. A na pitanje zasto rusi ne izadju sa tim u javnost, pa jer ocito ameri imaju nesto sto moze naskoditi rusima.

žrec
Gost
žrec
2 godine prije
Reply to  Marshal

Rekli su Rusi da su našli dokaze o suradnji Isila i amerikanaca, pa je bilo “zero fucks given”. Isto bi bilo i da Rusi objave nešto o 9/11 ili spuštanju na mjesec.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Autor ima sasvim ‘mainstream’ pogled na ‘teorije zavjere’. Sekcija 3 nije ‘teorija zavjere’ već normalne vijesti. Sekcija 1 sadrži dvije opće poznate istine, a to su chemtrails i navodni odlazak amera na Mjesec, premda ni danas, 50 godina nakon tog navodnog putovanja, nisu u stanju lansirati veće satelite u zemljinu orbitu bez korištenja ruskih raketa (koji pak tvrde da oni još uvijek nemaju tehnologiju za odlazak na Mjesec) Sprdnja s ravnom zemljom je lansirana od iste ekpe koja lansira teorije po kojima je 14 nepismenih brđana iz afganistanskih pećina u par mjeseci savladalo vještinu pilotiranja jumbojetovima u maloj pilotskoj školi, savladalo posade u 4 aviona škaricama za nokte, izbjegla sve kontrole i tajne službe, uspješno se zakucala u predviđene mete, koje su se srušile protivno svim zakonima fizike, pri čemu su jednu zgradu srušili do temelja bez i da su je pogodili. ‘Ravna zemlja’ je plasirana upravo zato da se diskreditiraju oni koji s razlogom dovode u sumnju očigledne laži kojima nas se fila, tipa 9/11, Apollo, širenje demokracije pomoću B-52 i sl. Cijela sekcija 2. sadrži ne dvojbene, već očigledne i dokazive teorije. Jedino što je dvojbeno su lokalne vračare i vanzemaljci, jer načelno ne možemo biti sigurni u… Pročitaj više »

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ako se samo pogleda ‘Ground Zero’ kod WTC odmah poslije 911 tada je jasno da su stvari maximalno sumnjive isto kao i ‘piknik na mjesecu’. Operacija Gladio je bila konspiracija dok konacno CIA nije priznala. itd. Narod voli vjerovati kao npr. Isus, koji je rodjen od djevice, pravio je cuda, mucen, pokopan i uskrsnuo itd. Sve ISTO kao Horus-Egipat, Krishna-India, Mithra-Persia, Dionysus-Grcka itd itd.

Iz bilježnica Roby K.
Gost
Iz bilježnica Roby K.
2 godine prije

Iskreno, nakon tri retka sam skužil da je ovo Preglomazan text. Pa ga nisam ni pročitao u cjelosti. Teško ga sažvakati. Pomalo nadobudna razmišljanja. Čitalac mora biti u dobroj mjeri mazohista. Spisatelj, analogno tome.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Babiću sad si us*o i šefa i stanicu 🙂 kako pod ,,Nebuloze” i ,,Dvojbene teorije” mogu da stoje i sledeće teorije :

1.Ljudska populacija se sustavno truje izbacivanjem otrova iz aviona, što dokazuju tzv. chemtrails, tragovi kemikalija iza aviona, vidljivi na nebu. (valjda na tebe treba da padne kontejner i kanister iz aviona pa da ti povjeruješ u to )
2.Mnoga teroristička djela su tzv. “false flag” operacije, pripremljene i izvedene od strane vlada država čiji narod trpi takva djela ( 9/11 i gotovo pa svaki ter. napad u zapadnoj Evropi su organizovale vlasti tih država )
3.Farmaceutska industrija (u potpunosti, u većoj ili manjoj mjeri, ili kod pojedinih proizvoda) izmišlja bolesti i lijekove zbog profita, a povremeno svojim lijekovima i truje ljude ( nije nego se razne pandemijske gripe onako pojavljuju i još brže nestanu čim se uvali vakcina )
4.Vlade nekih država, pa i velikih državnih asocijacija, pod kontrolom su skrivenih interesa krupnih kapitalista i konglomerata multinacionalnih korporacija ( normalno „sedam sestara“ naftne industrije nisu izazvale ni jedan rat u svijetu i ne kontrolišu ni jednu vladu …jest al malo sutra 🙂 )

Bozon
Gost
Bozon
2 godine prije

Neke nebuloze su osmišljene da bi neke druge, za koju određeni centri moći ne žele da javnost sazna – kompromitovale. Geoengineering je realanost, kompleksan program povećanja albedoa injektiranjem aerosola u stratosferu. Pokrenut je davno, a najveći igrači su Brookheaven national Laboratories, David Keith koji na sovm websajtu ima apsolutno sve dokumente koji opisuju projekat i organizacija NATO i UN. Svake godine se održavaju konferencije gde se raspravlja o dosadašnjem učinku i mogićim novim metodama. SRM ili Solar Radiation Management je usvojena strategija sa budžetima i logistikom.Na Oxfordu postoji i geoengineering program za one koji žele da se zaposle u industriji. Cilj je zaustavljanje navodnog globalnog zagrevanja. Program se ne komentariše i njegovo postojanje se negira.

Zemlja je ravna ploča je nebuloza. Reptilijanci su nebuloza. Zato mainstream mediji vole da chemtrailse strpaju među te nebuloze.

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije

e jebga Babicu, sad si zasro s temom, stvarno
mada, jesi li cuo za onu narodnu, gdje ima dima ….

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Ono sto sam tijekom mojih 70 godina naucio jeste:
1. NE VJERUJ POLITICARIMA, POLITIKA JE UMIJECE LAGANJA I VARANJA
2. NE VJERUJ FISKALU ADVOKATU I SUDCU ONI SAMO IZVODE PREDSTAVE ZA NAIVCE
3. VJERUJ TVRDOJ ZULJEVITOJ RUCI
4. BOG TI NECE POMOCI POMOZI SI SAM 90% ONDA CE I ONIH 10% DOCI SAMO OD SEBE ILI OD BOGA
5. VELIKI NOVAC SE NE STVARA VLASTITIM POSTENIM RADOM, VEC ILI ISKORISTAVANJEM DRUGIH ILI KRIMINALOM. NOVOPECENI TAJKUNI PREPOZNAJTE LI SE?

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Ive

ovo s nofcem si dobro načeo, postoje new age teorije da čovjek svojim umom može kreirati situacija pa je stoga sam zaslužan za svoj novac. jedino ako kupi belje za 1 kunu i dobi 5 mil kuna poticaja godišnje.

a na izreke bi ja dodao još jednu nečije babe:

NE VJERUJ NIČEMU ŠTA ČITAŠ; NIČEMU ŠTA ČUJEŠ, A ONO ŠTO VIDIŠ VJERUJ 50%

Rmba
Gost
Rmba
2 godine prije

Što 9/11 nije onda “false flag” ….?;)

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Rmba

Naravno da jest, dijelom, ali se zna apsolutna i nepobitna istina, što znači da nemaš dokaze u rukama da jest. Dakle, ona je “upitna” u tom smislu. A ne da se napad nije proveo s namjerom, a organizirali su ga Al-Qaeda kojom rukovodi CIA. Oduvijek. No, spada u “upitne” samo zato što mi, običnu puk, nemamo konkretne dokaze o sastanku tog i tog i tko je regrutirao koga da napad provede, kao ni ekspertne analize ovlaštenog tima je li ili nije bilo eksplozije u dnu, za kojeg se kaže da se istovremeno dogodio. No, to je čak i nebitno, jer u jednom ili drugom slučaju, Bush je postigao cilj i pokrenuo armadu na širi Bliski istok.

Akzo Nobel
Gost
Akzo Nobel
2 godine prije

Malo ti dečko prostudiraj što je to TMA (trimetilalumina), zakaj se dodaje u kerozin i sl. Pa onda napiši nešto smisleno. Obrati pažnju na tzv. “bio-metalna” i elektro svojstva tog “zaprašivača” i utjecaj na recimo živi svijet. A u naslovu ti je ime jednoga od proizvođača. L. P.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  Akzo Nobel

Otkud ti to da se TMA dodaje u kerozin kao aditiv??? Izvor?

Akzo Nobel
Gost
Akzo Nobel
2 godine prije
Reply to  Baba

Proguglaj malo druže

Nasa
Gost
Nasa
2 godine prije
Reply to  Akzo Nobel
Damar Cro
Gost
Damar Cro
2 godine prije

Nedavno mi je jedan navodno obrazovan i pametna čovjek rekao da ne vjeruje u medijsko/EU/SAD usmjerenost protiv Rusije jer je nemoguće da se toliko faktora pokrene protiv jedne države. Bitno da vjeruje su Rusi otrovali Skripalja jer mu je “vrlo vjerojatno Rusi” argument dovoljan a čak ni ne traži dokaze tajnih službi jer one nisu tu da nama obrazlože baš sve svoje metode. Odvratno je takvo nešto čut s obzirom da njegov nivo obrazovanja…. Glede njegove prve tvrdnje da je nemoguće da se toliko faktora pokrene protiv jedne države, očito nikad nije čuo za Hladni rat i blokovsku podjelu… Ljudi koji padaju na “vrlo vjerojatno” dokaze i koji misle da podrška Rusima je teorija zavjere i luda rusofilija me još više živciraju od ravnozemljaša a mislio sam da je to nemoguće…

Good Ghost
Gost
Good Ghost
2 godine prije
Reply to  Damar Cro

Eto ne da mi se baš ponovo vraćati u prošlost i guglanje, možda se nekom da.. naime u saveznoj državi New Yersey jedan kongresnim je predložio savezni zakon po pitanju chemtrailsa…on je u PDF formatu i sadrži preko 100.. opisa procedura i agensa koje se koriste (očito čovjek zna) /.. Opisuje se i geoforming…. Svrha predloženog zakona da se dozvola mora zatražiti od saveznih vlasti za obavljanje… nečega sto se očito obavlja… trenutno bez dozvole… eto toliko o “teoriji zavjere”
P. S. Tako sam se riješio i sinove etikete teoretičara zavjere pi tom pitanju 🙂

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

NE VJERUJ POLITICARIMA, pa ni onda kada golom straznjicom sjednu na uzarenu pec i kunu se da govore istinu.

repka i pivo
Gost
repka i pivo
2 godine prije

Ono sto se jucer samtralo za istinu danas je laz. Ono staje danas istina sutra ce opet bit laž. Niko nema pravo odredjivat sta je apsolutna laz a sta istina. Ako covjeku vise ne kuca srce dali to znaci da je mrtav? Znaci i neznaci da opet nece zakucat ili da nije i dalje ziv a samo mu je tjelo mrtvo. Jedno primtvno bice poput covjeka koje je od zemaljskog raja napravilo ovakvo sranje u kujem danas zivimo sigrno nije neko ko ko ima pojma o istini. I tvrdnje o naprdedku i znanstvenim dostignucima su sranje. Znanost je sama dokazala da je sranje jer je dovela do najretariranijeg stanja svjesti prosjecnog pojiedinca na planeti zemlji. Na zemlji zive miljarde ljudi koje ne znaju nista o elementarnim stvarima vodi, vatri, zemlji i zraku.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Interesantno da su se gotovo svi uhvatili za po neku teoriju i da je promakao osnovni smisao teksta – varaju nas ali mi to ne treba da dozvolimo. Niti je bitno ko nas vara ni zašto, bitno je da mi to možemo da sprečimo i da bolje živimo.
Ovo je u suštini tekst na istoj liniji kao moj samo iz grugog ugla gledano – kao da smo bili u “lelepatskoj” vezi 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Žalosno ali istinito. Nakon onih tri bloka, više nitko ništa nije ni čitao, nego se krenulo u dokazivanje što je “istina” i čime nas lažu. Tesla je rekao da ne postoji natprirodno. Sve je prirodno, samo što još nije znanstveno objašnjeno. Dakle, znanost može, uz dovoljno sredstava i sa znanstvenicima od kalibra, objasniti dosta toga. Ali nam to objašnjavaju “stručnjaci” sa osnovnom školom ili fakultetima , neću ih imenovati. Gdje se diploma dobija prema podobnosti. Znanje je nevažno.

Good Ghost
Gost
Good Ghost
2 godine prije
Reply to  shumadinac

To Shumadinac : Pa eto koliko shvatih kao redovan posjetilac ovog sajta.. analiza pisca ovog teksta u stvari radi podjelu na “proskibirane” i manje proskribirane teorije.. a kako vidjeh da ovdje ipak vlada neka vrst demoktacije.. mislim da je zadatak svakog od nas da da individualni doprinos određenoj temi o kojoj ima argumentiranja saznanja.. a malo je nas koji “znaju sve o svemu”.. to smo nažalost prepustili političarima i novinarima… lp

apolo
Gost
apolo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

U zivotu nikad nisam vise jeo govedine nego u periodu “kravljeg ludila”. Izasla mi na nos. Ond a kad je nastupila “pticja gripa”, na stolu je uvijek bilo pile. Svi smo dobro. Citava porodica gleda tv, osluskuje,

Abe
Gost
Abe
2 godine prije

Ako nemaš svoj plan dio si tuđeg a moguće i statist u svom životu.
Drugo da nabacam – pa jel bila snimka presvlačenja policajaca iza nekog kombija kad je ono bio napad noževima u vb, mislim
Treće da nabacam video, ako ništa muzika valja – Pilot Risking His Career For Recording The Video Of The Flat Earth From His Cockpit

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  Abe

Vezano uz taj YT video, već valjda 100 puta ponavljam, iz aviona se ne može vidjeti zakrivljenost zemlje golim okom, jer je zakrivljenost na toj visini premala, a i ona je posljedica perspektive. Ono što se može vidjeti je pad horizonta od 3 stupnja na 10 000 m, a i za to je opet potrebna vaser-vaga jer 3 stupnja je teško skužiti okom, pad horizonta je isti svih 360 stupnjeva oko promatrača.
Tu je potrebno malo dobro razmozgati kako je moguće da se vidi ikakva zakrivljenost horizonta ako je pad od 3 stupnja svuda oko promatrača?
U biti horizont je ravan, jer da horizont opada (zakrivljuje) ako okrećeš glavu u jednom smjeru, i ako se okreneš za cijelih 360 stupnjeva horizont bi se trebao opet sastati na istom mjestu, u suprotnom bi imao negdje prekid horizonta, kao kod npr. loše sastavljenih panorama slika.
Ali opet, i zakrivljenje postoji (jako malo), zbog same perspektive, horizont je kružnica oko promatrača, promatrač je u sredini kružnice, ali je također i iznad nje, i tu u priču ulazi perspektiva.
Ono što se još može zamjetiti povećanje vidljivog horizonta do 350 km.
https://www.youtube.com/watch?v=P3dwvAW88Tg
https://www.youtube.com/watch?v=NqOQ_BCtqUI

Abe
Gost
Abe
2 godine prije
Reply to  Zorule

Hvala na ovom objašnjenju. Ja sam na prijašnjim clancima na temu ‘ploče’ komentirao da smatram da živimo na kugli. Tema mi je jako zanimljiva. Na kojoj visini se počinje jasno uočavati zakrivljenost, tj da se leti iznad kugle a ne ploče?

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  Abe

Siguran sam da se vrlo dobro nazire na udaljenosti od jednog radiusa zemlje, to je ono, pucanj u sigurno. U biti trebala bi se dobro vidjeti i sa recimo ISS-a (400 km), samo imaj u vidu da je pad horizonta oko 20 stupnjeva sto je izuzetno vidljivo golim okom, i takodjer imaj u vidu da sa te visine vidis samo 3% zemljine povrsine. Zakrivljenje sigurno nece izgledati toliko spektakularno gledano ocima kao sto se to vidi na kamerama koje uglavnom imaju neke verzije sirokokutnih leci.

citam "logicno" , logicno razmisljam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
2 godine prije

Pitanje je, zasto se drugacije misljenje podvodi pod teorije zavjere. Kome to odgovara, da se na taj nacin oni koji iznesu sumnju u nesto , ismijavaju, proglasavaju glupim diskredituju. Da li se time zeli nametnuti sluzbeno misljenje koje odgovara odredjenim interesnim grupama, vladama korporacijama…Pa se onda da bi se sto vise zakomplikovalo, pod teorije stavlj sve i svasta, kao ravna zemlja, vanzemalci i zamisli privatizacija.
E sad posebna je prica, kako svaka teorija nadje svoga “kupca”Zasto su ljudi skloni vjerovanju u sve i svasta, od davnina pa evo do danas, kada se smatramo obrazovanim i civilizovanim.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

Oprostite, Gospodine Babicu,
nama se draze prepirati nego filozofirti o znanstvenoj metodi.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=jHm0XhtDyZA&t=528s
Čak i “nebuloze” ne zvuče kao nebuloze kad stručnjakinja za okoliš-geoinžinjering zaposlena u usa vojsci Kristen Meghan “odzviždi” što je pronašla u kemikalijama koje se u karnisterima tovare u avione i kako je prošla u srazu s nadređenima kad je postavila pitanja..Nitko nema apsolutno nikakvog drugog motiva da izgubi posao(neki i život),prođe pakao u životu i bude “Pale,sam na svijetu”-osim potrebe za istinom,odnosno potrebom da ne sudjeluje u trovanju ljudi..Na kraju krajeva svi oni (i piloti koji ne znaju što “sprejaju” i oni što utovaruju karnistre,..zainteresirani su za zrak koji udišu .

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  nonwo

Dokle ide ljudska glupost je najbolje bilo vidljivo tokom internetske diskusije prije nekih mjeseci, kada su amer. astronauti odgovarali teoretičarima zavjere o svom boravku na Mjesecu, ali ne samo da im prijespomenuti nisu povjerovali nego ih i pokušali uvjeriti kako lažu sami sebe o svom slijetanju na Mjesec. Spomenuti nevjernici zato zdušno vjeruju da je Zemlja ravna. Ali je činjenica da je vrlo malo onih koji zaista znaju šta se događa iza nama vidljive kulise, makar i bilo malo više onih spremnih da o tome i javno progovore. Usputni dokaz je amer. epidemiolog, o kojem je pisao i ovaj portal, koji nije stigao da pobjegne dalje od svoje kuće: tijelo mu je pronađeno u obližnjoj rijeci, pa izgleda da je pogriješio mobitelski obavještavajući jednu osobu o svom bijegu. Ostali su nerazjašnjeni i mnogobrojni neodgovoreni mobitelski pozivi, na koje nisu odgovorile nepronađene žrtve nestalog malezijskog aviona, mnogo vremena nakon što je izgubljen na radaru, iako su njihovi mobiteli bili i dalje funkcionalni. A najbolji dokaz je prošlogodišnja inducirana hiperakuzija koju su pretrpjeli uposlenici amer. ambasade na Kubi, manifestirana kroz: glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Nedavno ju je, u modificiranoj formi i kao opću malaksalost tijela, doživjelo i osoblje tamošnje kanadske ambasade. I… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik