Nvidia postaje druga najvrijednija tvrtka na svijetu

Nvidia
5 komentara

Američki proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju u srijedu je pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji

Američki div čipova Nvidia prestigao je Apple i postao druga najvrednija tvrtka na svijetu u srijedu, nakon što je vrijednost dizajnera poluvodiča prešla granicu od 3 trilijuna dolara.

Nvidijin uspon iznad Applea označio je pomak u Silicijskoj dolini, kojom potonji dominira od lansiranja iPhonea 2007., primijetio je Reuters.

Nvidijina tržišna vrijednost bila je odmah iza one softverske tehnološke korporacije Microsoft. Proizvođač operativnog sustava Windows također je ključni igrač u industriji umjetne inteligencije (AI), budući da je najveći investitor u ChatGPT-maker OpenAI.

U srijedu je cijena Nvidijine dionice porasla za 5,2% na više od 1.224 USD, procjenjujući tvrtku na 3.012 bilijuna USD. Tržišna kapitalizacija Applea iznosila je tog dana 3,003 bilijuna dolara. U četvrtak su dionice obiju kompanija lagano pale, dovodeći njihovu tržišnu kapitalizaciju na istu razinu od 2,98 bilijuna dolara. Microsoft ostaje najvrednija tvrtka na svijetu s 3,16 trilijuna dolara u četvrtak.

Nvidijin porast pripisuje se planovima tvrtke za podjelu dionica u omjeru deset za jedan. Ulagači koji posjeduju Nvidijine dionice na kraju trgovanja u četvrtak imat će pravo na primanje devet dodatnih dionica za svaku dionicu koju posjeduju. Vrijednost dionica smanjit će se za faktor 10, čime će dionice biti pristupačnije malim pojedinačnim ulagačima.

“Nvidia trenutno zarađuje na umjetnoj inteligenciji, a tvrtke poput Applea i Mete troše na umjetnu inteligenciju”, rekao je Jake Dollarhide iz investicijske savjetodavne tvrtke Longbow Asset Management, a prenosi Reuters. Možda je “gotov zaključak” da će Nvidia također prestići Microsoft, dodao je.

Nvidijine su dionice ove godine porasle za 147%, a potražnja za vrhunskim procesorima daleko nadmašuje ponudu, izvijestio je Reuters, dok se Microsoft i Meta utrkuju proširiti svoje vlastite računalne mogućnosti s umjetnom inteligencijom.

Osnovana 1993., Nvidia je izvorno proizvodila računalne čipove koji obrađuju grafiku, posebno za računalne igre. Zatim je počeo dodavati značajke svojim čipovima namijenjene pomoći strojnom učenju, povećavajući svoj tržišni udio. Val ulaganja u tehnologiju utemeljenu na umjetnoj inteligenciji rezultirao je eksplozivnim rastom tvrtke.

AIČipoviNvidiaumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trolling queen
10 dana prije

Kakve veze imaju- za bilo kakvu usporedbu – jedna Nvidia kontra Microsofta? Kruške i jabuke. Totalno bezveze uopće za bilo kakvu normalnu usporedbu….jer, za razliku od Microsofta koji maltretira svoje kupce…Nvidia ima kvalitetne proizvode već desetljećima.

Semiconductor_insider
10 dana prije

Nvidia ne proizvodi cipove.
Nvidia je tzv. Fabless chip maker. Za njih cipove proizvodi vecinom TSMC

ime
9 dana prije

dot com boubble
ai boubble

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI