Osveta se servira hladna – Zašto je Rusija oborila cijene nafte?

Putin i dolari u pozadini

HRT je vrlo zanimljiv medij. Na jednoj stranici na teletekstu piše kako Rusija igra ruski rulet obaranjem cijena nafte, čime ispravno sugerira da je do velikog pada na svjetskim tržištima došlo zbog odluke Rusije da ne podrži sporazum OPEC+, a na drugoj se navodi kako ruski proračun propada, jer Fond nacionalnog bogatstva, koji se puni viškom sredstava od izvoza nafte, „trpi veliku štetu“.

Čitajući ovakve vijesti se čovjek zapita nije li se ruski ministar energetike Aleksandar Novak napio votke na putu za Beč, pa umjesto sklapanja sporazuma odbio prijedlog? Kako smo već dva članka posvetili padu cijena nafte, gdje smo citirali priopćenje Rosnefta i izjavu Vladimira Putin od nedjelje, 8. ožujka, ovdje ćemo se dodatno osvrnuti na ovu temu koja traži neka pojašnjenja, iako je rečeno da su ruski naftaši u dogovor s vladom odlučili istisnuti američku industriju škriljca s globalnih tržišta, što znači da je ovaj plan razrađen do najsitnijih detalja i sada treba vidjeti tko će prvi pokleknuti. Ulozi su ogromni, naravno, i nisu u pitanju samo sudbina Rusije i američkih naftaša, već i zaljevskih petromonarhija koje trpe velike udare na proračune, a tu su i Nigerija, Angola, Alžir, nešto manje Venezuela, koja je u krizi već nekoliko godina i ionako trguje naftom za robu ili njome otplaćuje kredite Rusiji i Kini.

Zašto je Rusija srušila cijene nafte?

Globalna ekonomska kriza već bjesni i čini se da je došlo vrijeme da Moskva iskoristi sve mogućnosti koje joj se nude, a to znači da se Novak ipak nije opustio s ruskom votkom na putu u Beč na sastanak s ministrima energije zemalja kartela OPEC. Štoviše, „crveno“ na burzama, koronavirus i pad globalnih ekonomskih aktivnosti može biti lijepa prilika da se nešto čak i zaradi. Naravno, za to trebate imati središnju banku koju kontrolira vlada i prirodne resurse i industrije poput naftne koje su u većinskom državnom vlasništvu. Na kraju će se i najžešći desničari složiti kako „malo“ marksističke političke ekonomije nikad nije naodmet.

U klasičnoj zapadnoj politologiji raspad Sovjetskog Saveza opisan je kao logični rezultat kombinacije nekoliko lukavih vanjskih manipulacija koje je kolektivni Zapad izveo pod zapovjedništvom Reaganova tima, što je dovelo do lavine ekonomskih problema u Sovjetskom Savezu i unutarnjih nesuglasica u sovjetskoj eliti. U kombinaciji s umorom stanovništva od zastarjele ideologije, ovi su izazovi doveli do samorazgradnje prve socijalističke države planeta.

Manipulacija prije svega podrazumijeva blefiranje Reagana sa Strateškom obrambenom inicijativom, zahvaljujući kojoj je SSSR sve dublje i dublje ulazio u utrku u naoružanju, koja mu je tijekom ’80-ih postala preskupa. To je pratio kolaps cijena nafte, glavni izvor petrodolara za sovjetsku ekonomiju, kojeg Sjedinjene Države organizirale uz pomoć Saudijske Arabije, vješto igrajući na islamističku solidarnost potaknutu ratom u Afganistanu.

Ova interpretacija događaja ne samo da je vrlo pojednostavljena, već je monstruozno pojednostavljena,  iako je sasvim prikladna za obuku novih vojnika globalizma.

Ali se čini da dragi „zapadni partneri“ moderne Rusije nisu izvukli nikakve zaključke iz stvarne povijesti raspada Sovjetskog Saveza, što je timu Vladimira Putina dalo veliki manevarski prostor.

Povijest je lukava i izgleda da će biti smiješno kada u nekim budućim udžbenicima bude pisalo „kako je kolektivni Istok, predvođen Vladimirom Putinom, prvi put blefirao i prevario Sjedinjene Države“. Ali činjenice su da Putin ne igra poker. Šah da, i džudo, i to vrlo dobro, stoga vrlo dobro zna da je, sa svojim bilijunskim proračunskim deficitom, Americi 2020. i godinama koje slijede preskupo naoružavati se i da je ovo vrijeme kada su američke elite izgubile jedinstvo, a burza je već pukla po šavovima, gubeći 15% vrijednosti tjedno. I tako se Putin odlučio, kako kaže HRT, na „ruski rulet“. Srušio je cijene nafte, a s njima ruši i zapadnu ekonomiju.

Ukratko, Putin je povukao potez u sukobu sa Sjedinjenim Državama poput Reagana sa Sovjetskim Savezom.

Ovaj pogled na ono što se događa sada neće biti manje pojednostavljen, jer ljudi uglavnom vole simboliku, a naročito politolozi.

Ali upravo sada moramo odgovoriti na pitanje zašto je u petak, 6. ožujka 2020. godine, Rusija srušila cijene nafte.

Ovdje već nema mjesta metafizici i nadnaravnim pojavama i zato počnimo s činjenicama:

  1. Početkom 2020. godine Rusija ima višak proračuna sastavljen iz izračuna cijene barela nafte u iznosu od 40 dolara. 1. ožujka 2020. se rezerve Rusije procjenjuju na više od 570 milijardi dolara, iako je u američkoj valuti, već u zlatu, eurima, juanu i drugim financijskim derivatima. Uz ove rezerve, Rusija ima Fond nacionalne skrbi koji je prije nekoliko dana, kada smo provjeravali, vrijedio 124 milijarde dolara, ni on u američkoj valuti.
  2. Početkom 2020. Saudijska Arabija ima proračun koji će bilježiti deficit jer je sačinjen s prosječnom godišnjom cijenom nafte od 85 dolara po barelu. Rezerve Saudijske Arabije početkom 2020. procjenjuju se na nešto više od 500 milijardi dolara, od kojih je veći dio u američkim dolarima.
  3. Sjedinjene Države početkom 2020. imaju proračun neovisan o cijenama nafte, ali imaju više od 1000 milijardi dolara deficita, uz izdatke od 4700 milijardi dolara. U kombinaciji s najvećim nagomilanim javnim dugom od oko 23 400 milijarde dolara, postojanje ove države podupire samo zloglasna „tiskara“ FED i kontrola nad petrodolarima. Zlatne rezerve Sjedinjenih Država u odnosu na ove pokazatelje, čak i ako prihvatimo tvrdnju da zaista postoje, više izgledaju kao statistička pogreška.
  4. Početkom 2020. godine dvije trećine nafte proizvedene u Sjedinjenim Državama je dobiveno iz takozvanog „frackinga“ škriljca. Danas se američka ministarstva počinju suočavati s lošom igrom i tvrde da će razvoj nafte iz škriljca prestati po cijeni od 25 dolara po barelu, ali ovo je očito neuspješan pokušaj da se spriječi panika na burzama, jer je poznata cijena profitabilnosti ovog sektora cijena nafte od najmanje 45 do 50 dolara za barel. Sektor je neprofitabilan prije svega jer ima neviđeni razinu zaduživanja kompanija koje se bave naftnim škriljcem, što je financijskim krugovima dobro poznata činjenica i već su spašavali ovaj sektor 2015., kada je također zabilježen pad cijena nafte, ali ga je tada potaknula Saudijska Arabija.
  5. Uz sve to, već je prisutna panika na američkoj burzi zbog kontinuiranog pada svih indeksa i kapitalizacija tijekom posljednja tri tjedna, uzrokovanim ili strahom od koronavirusa, ili s pokušajem puhanja financijskih balona pod uvijek „uvjerljivim“ izgovorom takozvane „korekcije”, o čemu smo pisali ranije, nešto čak i prošlog ljeta predviđajući ovo što se događa zbog nezaustavljivog pada industrijske proizvodnje.

S obzirom na sve gore spomenute činjenice, osobno mi se čini da je ruska odluka da smanji cijene nafte apsolutno pragmatična i ima tri glavna cilja:

  1. Ojačati kontrolu nad Bliskim istokom, čineći Saudijsku Arabiju ovisnijom o Moskvi i samim tim lakšom za upravljati političkim odlukama Rijada, što je dio većeg plana smirivanja Bliskog istoka i šire regije.
  2. Prelazak na sljedeću fazu supstitucije uvoza i razdvajanje ruskog gospodarstva od utjecaja petrodolara.
  3. Uništiti konkurente u sektoru nafte i plina u Sjedinjenim Državama, odnosno sektor škriljca, što istovremeno znači slomiti kičmu američkoj ekonomiji, a samim tim i hegemoniji dolara.

Posljednja točka koju valja istaknuti, a to ste mogli uživo pratiti 9. ožujka 2020. u 17:30 po moskovskom vremenu s početkom trgovanja na burzama na istoku Sjedinjenih Država, kada su dionice glavnih proizvođača nafte iz škriljca počele tonuti. Fascinantni primjeri su bili Pioneer Natural Resources Co. s padom od -36,4%, Whiting Petroleum Corporation bilježi -44%, a Occidental Petroleum Corporation -29,39%. Ovo su samo oni „najveći“, a prate ih ostali.

Uz to, postoji i važan pokazatelj kao što je broj aktivnih postrojenja za bušenje u Sjedinjenim Državama, ali je prilično spor i ažurirat će se tek krajem tjedna.

Kolaps ove kapitalizacije vjerojatno će povući američke burze dalje u ponor nekontrolirane krize.

Odluka Rusije da sruši tržište nafte ujedno je i odluka da se upravlja globalnom ekonomskom krizom i dobiju maksimalni bonusi po njenom okončanju. Konačno, Rusija bi s pravom trebala dobiti najviše, obzirom na, figurativno i u povijesnom smislu  rečeno, „američko nasljeđe“. Na to ima i moralno pravo, ali čak i ako zanemarimo osvetu serviranu hladnu, naveli smo da ima sva odgovarajuća sredstva, od zdravih financija do sve neovisnije ekonomija, a “svjetska tvornica” Kina je ruski saveznik, uz one najodanije, a to su  vojska, mornarica i ruska garda.

Postoje i oni koji u Rusiji nepotrebno histerišu i zbog fluktuacije tečaja dolara putuju na sastanak s koronavirusom u Španjolsku ili Italiju, umjesto da si rezerviraju neki hotelčić u Kareliji ili na Bajkalskom jezeru.

U svakom slučaju, nakon ove bitke svijet neće biti isti i samo netko naivan može pomisliti da je dvadeset godina truda i posla Vladimir Putin, gotovo na odlasku, uložio na jednu partiju „ruskog ruleta“ s američkim naftašima. Ono malo koliko poznajemo bivšeg pukovnika KGB-a je dovoljno da s pravom mislimo da je iza ove odluke bilo puno mukotrpnog rada i predviđanja svih mogućih scenarija.

Pioneer Natural Resources Co. / Whiting Petroleum Corporation / Occidental Petroleum Corporation

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
158 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo

Putin ništa nije sam napravio. Sa dogovorom sa Rusijim ili bez, Saudijska Arabija je već neko vrijeme prodavala discountiranu naftu raznim državama od kojih je svaka imala svoj popust, odnosno SA je naftu već prije pada na burzi prodavala po cjenama koje su na burzi danas. Tu se pojavljuje i… Pročitaj više »

Siniša

“”Bez panike. Cena nafte pada, ali Rusija ostaje u plusu i ne dozvoljava da se ograniče njene mogućnosti na globalnom tržištu nafte. Strateški, odluka je ispravna. Ukoliko pristanemo na neisplativ sporazum sa OPEK-om (čitaj – sa Saudijcima) – potisnuli bi nas u drugi plan i lišili bi nas novih prihoda.… Pročitaj više »

Komentator

Nešto mi je ovdje čudno! U drugim izvorima obavještavanja sam mogao pročitati suprotno od ovoga ovdje, a to je, da je Saudijska Arabija srušila cijene nafte i to s ciljem, da našteti ruskim interesima. Sad, komu vjerovati!?

Duki

Car ,koji sluša svoje makroekonomiste !a ne ko naši mlatimudani koji bi preorali pola Dinarida za nešto naftnog iscjedka da ne kažem sekreta ! A zna se dobro što je “mister-limitator”urlao prije 5-6 godina -kako je drobljenje planina + kemijska obrada super za dobivanje nafte !
P,pp😛😭💪💪🤏🖕🖕🖕

Ad astra

Kako je reagirala burza u Rusiji na pad cijene nafte? Da li je pala i cijena plina? Kako netko tko ostvaruje velik prihod od izvoza plina i nafte može likovati nad niskom cijenom istih? Proračun rađen na cijeni nafte od 40 dolara je jedno, a zarada na izvozu je nešto… Pročitaj više »

shumadinac

“Štoviše, „crveno“ na burzama, koronavirus i pad globalnih ekonomskih aktivnosti može biti lijepa prilika da se nešto čak i zaradi” Stalno ponavljam: ekonomija je samo alat, sve se radi zbog moći. Jer ko ima moć taj je u stanju gotovo bezvredni papir sa malo zelene farbe vrlo skupo da proda.… Pročitaj više »

Dopizdilomi

Zašto je Rusija srušila cijene nafte? Zato što ima nafte u zalihama i neiscrpne izvore nafte. Neka arapi malo cvile a i oni koji ih nadgledaju.

Savonarola

Putin je jako strpliv uporan u stvaranju pozicije i odlucan kad treba.To pokazuju njegovi potezi koji uvijek iznenade zapad.Krim,Sirija a sada i i testiranje zapadnog carstva.Odabrao je pravi trenutak jer je zapad u prilicnim problemima a Rusija se riješila dolara nakrcala zlata i napunila rezervne fondove a kao garancija za… Pročitaj više »

Jack

Jos jedna perfektna partija saha,ovog puta naftnog,car kao i u svakoj ruskoj basni na kraju pobjedjuje sahom i matom,zbog toga ruski narod zivi u izobilju i sreci.Slava caru,car je velik.
Cica mica,gotova je prica.

Bezuhov

Ovaj hibridni rat su zapocele USA i njeni vazali, sada je trenutak da na svojoj koze osjete strahote istog. Americke berze se ljljaju vec duze vremena ali se, kako tako, odrzavaju spletom spekulativnih poteza . Samo stanje na berzi trebalo bi da bude slika realne ekonomije . Vec duze vremena… Pročitaj više »

karantanac

Dobar članak ali ovo Putinopoklonstvo graniči sa neukusom. Nije sporno da je Putin sposoban ali ne bi mogao ništa da uradi bez sposobnog okruženja.

Faust

Drastičan pad cijena nafte nijednom proizvođaču nikako nije u dugoročnom interesu.Pa ni Rusiji.Corona je prenapuhana manipulacija i umjetno stvorena histerija,u biti malo jača gripa.Dolaskom toplijeg vremena koje je pred nama trebala bi nestati.Ali tvorci novog svjetskog poretka koji su odgovorni za razaranje Libije,Sirije,Iraka,burzovne slomove i sva druga sr… već će… Pročitaj više »

Đuka Fićuka

Primarni cilj ruskog poteza je unistenje americkih proizvođaca nafte iz skriljevca,koji uglavnom stenju pod kreditnim opterecenjima. Nakon toga SAD vise nece biti najveci izvoznik nafte pa ce uskoro porasti pritisak u smjeru koju drzavu napasti i opljckati. Venezuela i Iran su najbogatije od pozeljnih meta, ali to su i drzave… Pročitaj više »

varjag

Pametan je Putin!!!!!!!!!!!!!!!!! Bravo!!!!!!!!!!!!

gost

Razina neznanja autora članka je fascinantna. Gospodarstvo u SADu je još uvijek utemeljeno na potrošnji velikih količina energije. Proizvodnja SADa je na cca 12 milijuna barela nafte dnevno a potrošnja se kreće oko 21 millijun barela. Iz toga se vidi da je niža cijena nafte blagotvorna na gospodarska kretanja u… Pročitaj više »

DJ Krmak

Rusija je godinama gradila svoju ekonomiju i gospodarstvo da sto manje ovise o uvozu i vanjskim cimbenicima. Kada se sve sagleda … mislim da je Rusija ovo planirala onog trenutka kada je odbacila dolar i pocela gomilati rezerve zlata, ojacala je trgovinu sa Azijskim i Africkim zemljama i samo cekala… Pročitaj više »

fiveri

Nek’a je drze dok Nord stream2 ne bude gotov.
Onda zbrojiti tko ima veci deficit. 🙂 🙂
„Akademik Czerski” samo polako neka recesija potraje malo duze.

zumbul

propast ce svi zajedno sa rusijom ako ovako nastavi.Analiza je slaba i u sustini ne treba tjerat mak na konac,ali svi mediji zajedno sa politicarima to cine.koju ce korist imati svi na planeti ako se medjusobno “pobijemo”.

njofra

Kako mogu zapadnjacki sto odgajani sto sami po sebi tj. genetski rodjeni,”zivi mrtvaci”, suprotstavljati se zivotu koji je organiziran radi lakseg savladjivanja problema opstanaka! Ovdje govorim o statistici o podatcima koji se dobiju analizom realnog stanja u tim zapadnjackim drzavama. Sve je krenulo relativiziranjem “one lijepe” slike, slike bogatog Zapada.

dulebg

Pa da, ali industrijskim zemljama ovaj pad cena nafte ide samo u prilog. Plin je isto došao “zađabe”.

Moravsky

Nema tu neke velike filozofije,,dovoljna je prosta matematika,,,Saudima je potrebno oko 80 dolara po barelu da bi im budžet funkcionisao normalno,a 90 % tog budžeta dolazi od prodaje nafte tako da njima nikako ne odgovara ovaj pad cena nafte,,,,Amerima je minimum potrebna cena od 50 dolara ,,,,Putin i Rusija će… Pročitaj više »

Komentar čeka validaciju

Čitajući ovakve vijesti se čovjek zapita

valjda je trebalo biti …..Čitajući ovakve vijesti čovjek SE zapita
znaci novinaru, mani se politike nego upisi neku vecernju skolu i malo se opismeni.

Alex

Rusi koriste kineski način razmišljanja…tiha voda brijege dere…I nikada ne zaboravi da su ti Ameri zabili kajlu.Sada je njihovih 5 minuta,pa ćemo vidjeti hoće li Ameri savit kičmu i krenut u pregovore…Europu I tako nitko ništa ne pita…pudlice kevću kako big brother naredi.

Jack

Pijani rusi da ne leze na nafti i plinu,imali bi gori standard od biafre a i sada bas nisu daleko od biafre po svim relevantnim ekonomskim pokazazeljima.Ako iz statistika izuzmemo putinovu ekipu oligarha i dzenerala,rusija je biafra sa strujom.

minimoris

Ovakvu stvar su Saudijci uradili SSSR-u,ubili dve muve jednim udarcem, urušili im ekonomiju, i istisnuli ih sa tržišta. Sada to njima rade Rusi, samo što ovi ubijaju 3-4 muve jednim udarcem. Ruše ekonomiju SA, preuzimaju im klijente, obaraju vrednost i vode u bankrot američke firme za vadjenje nafte iz škriljaca.… Pročitaj više »

Max

Rusija sve svoje odluke donosi strateški a ne ruskim ruletom,

Lucija

Medo Kineska kultura izuzetno poštuje starije i pretke. Koji ljudi obično leže već u bolnici: stariji ili mlađi? I, ako su u bolnici, jesu tamo što su – zdravi? Ono o čemu se malo zna: napravljene su najmanje dvije pogreške na početku epodemije: Xi ja su obavijestili da je stvar… Pročitaj više »

nije bitno tko

Putin nikad neče spasavati zapadnu ekonomiju, koja je Rusiji nabila sankcije i koja je radila sve, da Rusiju gospodarski i vojno uništi. Rusija rado samo ono, što bi morala raditi več prije 20 godina.

nije bitno tko

Zapadna ekonomija je temeljila na pljačkanju tuđih prirodnih resursa (kolonija) i stvaranju ratova, s kojima su iscrpljivali istočnu konkurenciju. Tim prljavim rabotama polako dolazi kraj. Petrodolar gubi svoj uticaj, a to znači, da če štampanje dolara brez pokriča polako prestati. Ekonomija koja je temeljila na vojnoj moči pljačkanja tuđih naroda… Pročitaj više »

nije bitno tko

Putin je američkoj predatorskoj politici dao jasan znak, da je američka prljava i ucjenivačka igra za energetsku dominaciju nad cjelim svetom doživjela težak poraz. Onaj ko poseduje ogromne količine energenata i ruda, taj može prodavati jeftinije i na taj način savlađivati konkurenciju. Rusija za rast ekonomije ne trebaju ratovi i… Pročitaj više »

nije bitno tko

Ovi naši forumski rusofobi pucaju od muke u spoznaji, da Rusiji ne mogu naštetiti. Kako mogu uopče živjeti s toliko fašistoidnosti, mržnje i pakosti? Jel su to te opjevane zapadne vrijednosti? Te vaše zapadne vrijednosti širijo je nekad vaš idol Hitler, pa na kraju popušijo debeli rusku karu…….. Zapadni kompleks… Pročitaj više »

Tauta

Ovo je od nekad kvalitetnog portala postao klasicni proruski bilten. Iskreno mi je zao…

Tauta

Ovo je od nekad interesantnog portala postao proruski bilten

mladen3x

To ti je ono kao kad je Todorić kod nas imao farme svinja i s time namirivao sve svoje trgovačke centre a istina je bila drugačija,uvažao je s novcima od poticaja…tako je i ovo,uvažaju naftu i prodaju je pod svoju toliko dugo dok im transport i cijena prerade te nafte… Pročitaj više »

Josip Podobnik

Svaka cast, logicno na cinjenicama.

mate

Osveta za sjeverni tok-plin

mate

isveta za plin

oddball

Članak pruža zanimljiv uvid u igre sa naftom gdje Putin ispravno detektira neke slabosti Zapadne ekonomije i igra šah za dominaciju, međutim ima nekoliko nelogičnosti u ovoj priči koje ću pokušati argumentirano detektirati neke,….. ok, 1. SAD je ranjiv u energetskom sektoru jer je nafta iz škriljevca skuplja, SAD je… Pročitaj više »

Annabella

Zanimljivo da nitko nigdje ne spominje Kinu koja je jedan od najvećih kupaca nafte.
U situaciji kad je pogođena korona virusom i privreda im trpi zbog toga, ovo snižavanje cijene nafte im sigurno dosta pomaže.

SOMPOMPIR

Pa virus su im gotovo sigurno podvalili ameri. Otkud ti ideja da bi to Kinezima bilo u interesu?

Im333

Konačno jedan normalan članak i od vas

Dr.David

New York 2050,Kafe bar u Petoj Aveniji,bivši Američki predesdnik Obama / njegov duh/u jednom bistrou za šankom počne razgovor sa kelnerom: Jeli Azija naša, odgovora kelner jeste,,,jeli Afrika naša,sledi isti odgovor,jeli Austrailija,,,Evropa ,,, Znači ceo svet je naš uskliknu Obama. Da jeste , naš je ceo svet. Pita Obama da… Pročitaj više »

gugi

Price za malu djecu,ne razumije Putin da je on glavni razlog zasto imaju problem.Njegova dozivotna vladavina je to sto ih drma iz temelja.A protiv USA nemaju ekonomsko nikakve sanse.

raja

Gospodo lako je za amere,ako niste znali onaj dan kad nestane nafte,oni je imaju u skladistima za narednih 100 godina.To je jedna stvar ,a sa tolikim rezervama oni kontroliraju i cijenu.Plasiranjem rezervi na trziste ruse cijenu kad im to zatreba.

simonida

Na kraju svakog velikog rata Rusi su uvek izlazili kao pobednici.
Tesko je medijskom propagandom i prljavim igrama iza kulisa naneti ozbiljnu stetu onome ko ima nafte i rudnog bogatstva u izobilju.
Bogat domacin prezivi svaku krizu bez problema.

John

Uz duzno postovanje komentatorima ali mozda su ipak malo kreativniji(op.a Rusija)

POVEZANE VIJESTI