fbpx

Osveta se servira hladna – Zašto je Rusija oborila cijene nafte?

Putin i dolari u pozadini

HRT je vrlo zanimljiv medij. Na jednoj stranici na teletekstu piše kako Rusija igra ruski rulet obaranjem cijena nafte, čime ispravno sugerira da je do velikog pada na svjetskim tržištima došlo zbog odluke Rusije da ne podrži sporazum OPEC+, a na drugoj se navodi kako ruski proračun propada, jer Fond nacionalnog bogatstva, koji se puni viškom sredstava od izvoza nafte, „trpi veliku štetu“.

Čitajući ovakve vijesti se čovjek zapita nije li se ruski ministar energetike Aleksandar Novak napio votke na putu za Beč, pa umjesto sklapanja sporazuma odbio prijedlog? Kako smo već dva članka posvetili padu cijena nafte, gdje smo citirali priopćenje Rosnefta i izjavu Vladimira Putin od nedjelje, 8. ožujka, ovdje ćemo se dodatno osvrnuti na ovu temu koja traži neka pojašnjenja, iako je rečeno da su ruski naftaši u dogovor s vladom odlučili istisnuti američku industriju škriljca s globalnih tržišta, što znači da je ovaj plan razrađen do najsitnijih detalja i sada treba vidjeti tko će prvi pokleknuti. Ulozi su ogromni, naravno, i nisu u pitanju samo sudbina Rusije i američkih naftaša, već i zaljevskih petromonarhija koje trpe velike udare na proračune, a tu su i Nigerija, Angola, Alžir, nešto manje Venezuela, koja je u krizi već nekoliko godina i ionako trguje naftom za robu ili njome otplaćuje kredite Rusiji i Kini.

Zašto je Rusija srušila cijene nafte?

Globalna ekonomska kriza već bjesni i čini se da je došlo vrijeme da Moskva iskoristi sve mogućnosti koje joj se nude, a to znači da se Novak ipak nije opustio s ruskom votkom na putu u Beč na sastanak s ministrima energije zemalja kartela OPEC. Štoviše, „crveno“ na burzama, koronavirus i pad globalnih ekonomskih aktivnosti može biti lijepa prilika da se nešto čak i zaradi. Naravno, za to trebate imati središnju banku koju kontrolira vlada i prirodne resurse i industrije poput naftne koje su u većinskom državnom vlasništvu. Na kraju će se i najžešći desničari složiti kako „malo“ marksističke političke ekonomije nikad nije naodmet.

U klasičnoj zapadnoj politologiji raspad Sovjetskog Saveza opisan je kao logični rezultat kombinacije nekoliko lukavih vanjskih manipulacija koje je kolektivni Zapad izveo pod zapovjedništvom Reaganova tima, što je dovelo do lavine ekonomskih problema u Sovjetskom Savezu i unutarnjih nesuglasica u sovjetskoj eliti. U kombinaciji s umorom stanovništva od zastarjele ideologije, ovi su izazovi doveli do samorazgradnje prve socijalističke države planeta.

Manipulacija prije svega podrazumijeva blefiranje Reagana sa Strateškom obrambenom inicijativom, zahvaljujući kojoj je SSSR sve dublje i dublje ulazio u utrku u naoružanju, koja mu je tijekom ’80-ih postala preskupa. To je pratio kolaps cijena nafte, glavni izvor petrodolara za sovjetsku ekonomiju, kojeg Sjedinjene Države organizirale uz pomoć Saudijske Arabije, vješto igrajući na islamističku solidarnost potaknutu ratom u Afganistanu.

Ova interpretacija događaja ne samo da je vrlo pojednostavljena, već je monstruozno pojednostavljena,  iako je sasvim prikladna za obuku novih vojnika globalizma.

Ali se čini da dragi „zapadni partneri“ moderne Rusije nisu izvukli nikakve zaključke iz stvarne povijesti raspada Sovjetskog Saveza, što je timu Vladimira Putina dalo veliki manevarski prostor.

Povijest je lukava i izgleda da će biti smiješno kada u nekim budućim udžbenicima bude pisalo „kako je kolektivni Istok, predvođen Vladimirom Putinom, prvi put blefirao i prevario Sjedinjene Države“. Ali činjenice su da Putin ne igra poker. Šah da, i džudo, i to vrlo dobro, stoga vrlo dobro zna da je, sa svojim bilijunskim proračunskim deficitom, Americi 2020. i godinama koje slijede preskupo naoružavati se i da je ovo vrijeme kada su američke elite izgubile jedinstvo, a burza je već pukla po šavovima, gubeći 15% vrijednosti tjedno. I tako se Putin odlučio, kako kaže HRT, na „ruski rulet“. Srušio je cijene nafte, a s njima ruši i zapadnu ekonomiju.

Ukratko, Putin je povukao potez u sukobu sa Sjedinjenim Državama poput Reagana sa Sovjetskim Savezom.

Ovaj pogled na ono što se događa sada neće biti manje pojednostavljen, jer ljudi uglavnom vole simboliku, a naročito politolozi.

Ali upravo sada moramo odgovoriti na pitanje zašto je u petak, 6. ožujka 2020. godine, Rusija srušila cijene nafte.

Ovdje već nema mjesta metafizici i nadnaravnim pojavama i zato počnimo s činjenicama:

  1. Početkom 2020. godine Rusija ima višak proračuna sastavljen iz izračuna cijene barela nafte u iznosu od 40 dolara. 1. ožujka 2020. se rezerve Rusije procjenjuju na više od 570 milijardi dolara, iako je u američkoj valuti, već u zlatu, eurima, juanu i drugim financijskim derivatima. Uz ove rezerve, Rusija ima Fond nacionalne skrbi koji je prije nekoliko dana, kada smo provjeravali, vrijedio 124 milijarde dolara, ni on u američkoj valuti.
  2. Početkom 2020. Saudijska Arabija ima proračun koji će bilježiti deficit jer je sačinjen s prosječnom godišnjom cijenom nafte od 85 dolara po barelu. Rezerve Saudijske Arabije početkom 2020. procjenjuju se na nešto više od 500 milijardi dolara, od kojih je veći dio u američkim dolarima.
  3. Sjedinjene Države početkom 2020. imaju proračun neovisan o cijenama nafte, ali imaju više od 1000 milijardi dolara deficita, uz izdatke od 4700 milijardi dolara. U kombinaciji s najvećim nagomilanim javnim dugom od oko 23 400 milijarde dolara, postojanje ove države podupire samo zloglasna „tiskara“ FED i kontrola nad petrodolarima. Zlatne rezerve Sjedinjenih Država u odnosu na ove pokazatelje, čak i ako prihvatimo tvrdnju da zaista postoje, više izgledaju kao statistička pogreška.
  4. Početkom 2020. godine dvije trećine nafte proizvedene u Sjedinjenim Državama je dobiveno iz takozvanog „frackinga“ škriljca. Danas se američka ministarstva počinju suočavati s lošom igrom i tvrde da će razvoj nafte iz škriljca prestati po cijeni od 25 dolara po barelu, ali ovo je očito neuspješan pokušaj da se spriječi panika na burzama, jer je poznata cijena profitabilnosti ovog sektora cijena nafte od najmanje 45 do 50 dolara za barel. Sektor je neprofitabilan prije svega jer ima neviđeni razinu zaduživanja kompanija koje se bave naftnim škriljcem, što je financijskim krugovima dobro poznata činjenica i već su spašavali ovaj sektor 2015., kada je također zabilježen pad cijena nafte, ali ga je tada potaknula Saudijska Arabija.
  5. Uz sve to, već je prisutna panika na američkoj burzi zbog kontinuiranog pada svih indeksa i kapitalizacija tijekom posljednja tri tjedna, uzrokovanim ili strahom od koronavirusa, ili s pokušajem puhanja financijskih balona pod uvijek „uvjerljivim“ izgovorom takozvane „korekcije”, o čemu smo pisali ranije, nešto čak i prošlog ljeta predviđajući ovo što se događa zbog nezaustavljivog pada industrijske proizvodnje.

S obzirom na sve gore spomenute činjenice, osobno mi se čini da je ruska odluka da smanji cijene nafte apsolutno pragmatična i ima tri glavna cilja:

  1. Ojačati kontrolu nad Bliskim istokom, čineći Saudijsku Arabiju ovisnijom o Moskvi i samim tim lakšom za upravljati političkim odlukama Rijada, što je dio većeg plana smirivanja Bliskog istoka i šire regije.
  2. Prelazak na sljedeću fazu supstitucije uvoza i razdvajanje ruskog gospodarstva od utjecaja petrodolara.
  3. Uništiti konkurente u sektoru nafte i plina u Sjedinjenim Državama, odnosno sektor škriljca, što istovremeno znači slomiti kičmu američkoj ekonomiji, a samim tim i hegemoniji dolara.

Posljednja točka koju valja istaknuti, a to ste mogli uživo pratiti 9. ožujka 2020. u 17:30 po moskovskom vremenu s početkom trgovanja na burzama na istoku Sjedinjenih Država, kada su dionice glavnih proizvođača nafte iz škriljca počele tonuti. Fascinantni primjeri su bili Pioneer Natural Resources Co. s padom od -36,4%, Whiting Petroleum Corporation bilježi -44%, a Occidental Petroleum Corporation -29,39%. Ovo su samo oni „najveći“, a prate ih ostali.

Uz to, postoji i važan pokazatelj kao što je broj aktivnih postrojenja za bušenje u Sjedinjenim Državama, ali je prilično spor i ažurirat će se tek krajem tjedna.

Kolaps ove kapitalizacije vjerojatno će povući američke burze dalje u ponor nekontrolirane krize.

Odluka Rusije da sruši tržište nafte ujedno je i odluka da se upravlja globalnom ekonomskom krizom i dobiju maksimalni bonusi po njenom okončanju. Konačno, Rusija bi s pravom trebala dobiti najviše, obzirom na, figurativno i u povijesnom smislu  rečeno, „američko nasljeđe“. Na to ima i moralno pravo, ali čak i ako zanemarimo osvetu serviranu hladnu, naveli smo da ima sva odgovarajuća sredstva, od zdravih financija do sve neovisnije ekonomija, a “svjetska tvornica” Kina je ruski saveznik, uz one najodanije, a to su  vojska, mornarica i ruska garda.

Postoje i oni koji u Rusiji nepotrebno histerišu i zbog fluktuacije tečaja dolara putuju na sastanak s koronavirusom u Španjolsku ili Italiju, umjesto da si rezerviraju neki hotelčić u Kareliji ili na Bajkalskom jezeru.

U svakom slučaju, nakon ove bitke svijet neće biti isti i samo netko naivan može pomisliti da je dvadeset godina truda i posla Vladimir Putin, gotovo na odlasku, uložio na jednu partiju „ruskog ruleta“ s američkim naftašima. Ono malo koliko poznajemo bivšeg pukovnika KGB-a je dovoljno da s pravom mislimo da je iza ove odluke bilo puno mukotrpnog rada i predviđanja svih mogućih scenarija.

Pioneer Natural Resources Co. / Whiting Petroleum Corporation / Occidental Petroleum Corporation

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
155 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Putin ništa nije sam napravio. Sa dogovorom sa Rusijim ili bez, Saudijska Arabija je već neko vrijeme prodavala discountiranu naftu raznim državama od kojih je svaka imala svoj popust, odnosno SA je naftu već prije pada na burzi prodavala po cjenama koje su na burzi danas. Tu se pojavljuje i problem funkcioniranja i kontrole burzi, ali to je druga tema.

To da se nešto Putin osvećuje je totalni bull shit. Putin samo prihvaća razinu prljave igre u kojoj nastupa manje prljavo, ali kad uzvraća onda to radi istom mjerom za što je u prvome redu potrebna moć, i ekonomska i vojna jer jedno bez drugoga ne ide.
Samo još jedan clickbait naslov kojih je sve više, šta se vidi i po razini komentara koji su navijački i privlače trolove svih provenijencija.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo
Mogao je Putin smanjiti proizvodnju, kako je htjela Saudi Arabija, a zasto nije.
To su oni potezi u sahu koji na prvi pogled nemaju smisla, osim za dobrog sahistu.
Putin nikad nije reagirao ocekivano, a to gnjavi zapadne “analiste”.
Poslije sankcija zbog Krima, svi su ocekivali da ce Rusija upotrebiti monetarne rezerve za
odrzavanje rublja, a nije i rezultate znamo.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Sigurno da je mogao, ali nisam pisao o tome, nego kako Putin nije bio sam, a je tu bio i Bin Salman.
Osim toga teško je procjeniti tko tu što radi u igri velikih na globalnoj sceni, to se tek poslije vidi. Znamo što Trump twitta, ali neznamo njegove, isto kao i Xijeve namjere. Vidimo očima kako se sve mjenja i kako ništa neće biti kako je bilo.

tito bog
Gost
tito bog
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

klsicni hadezeovac

zumbul
Gost
zumbul
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

igre velikih gdje mali snose teret njihovih igrica.dal ce rusi,ameri ili saudijci pobijedit manje mi je vazno od posljedica njihovih igra prijestolja.bojim se samo da ne pretjeraju pa da da nas neki “zmaj” ne popali kao i u onoj seriji.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Koji licemijerstvo u dogovoru Rusije i Saudijsko-americkog naftnog lobija (klike).Rusija se nije nikome osvetila samo je dala do znanja,ako vi mozete da ispod radara prodajete naftu po cijeni 40-50$ mozemo i mi,koju je samo javno obznanila,a pritom na burzama pisete gluposti,ajde da vidimo kako stvari stoje kada se kaze istina. I sada je Rusija kriva zbog ekonomskog pada obveznica Amerike.Sve dionice su pale,samo nisu u zlatu i obveznice na 10g. Koje drzi FED,a taj Fed drzi SADe za gusu,koje uzimajuu $ i na njega placaju kamatu,to dokazuje da SADe nisu suverena drzava,jer zivi na dug od FEDa,kao i svi koji uzimaju kredite tzv.FMMa,CEB .

Pajo1
Gost
Pajo1
1 godina prije
Reply to  tedi

Hajde razmislite jednom sto to je FED i kako to FED drzi Ameriku za gusu? To su rasprostranjene price kojre svi ponavljaju a da ne razumiju niti simboliku a kamoli zakonitosti iza tih simbola. Tko to stoji iza kracenice FED i tko stoji iza tri slova SAD? Gdje su to tocno dionice pale? U odnosu na sto su pale? To je kao da u otvorenom svemiru plutas u vakumu i govoris u terminima gore dolje, lijevo desno, sjever jug…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

“”Bez panike. Cena nafte pada, ali Rusija ostaje u plusu i ne dozvoljava da se ograniče njene mogućnosti na globalnom tržištu nafte. Strateški, odluka je ispravna. Ukoliko pristanemo na neisplativ sporazum sa OPEK-om (čitaj – sa Saudijcima) – potisnuli bi nas u drugi plan i lišili bi nas novih prihoda. Sada imamo šansu ne samo da proizvedemo i prodamo onoliko koliko je potrebno, nego i da gurnemo u drugi plan američku naftu iz škriljaca”, napisao je Kiseljov na Telegramu.”

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Siniša

Rusija crpi naftu u mnogo težim uvjetima nego Saudijska Arabija i to znači, da je crpanje jedne tone nafte u Rusiji mnogo skuplje negoli u S. Arabiji i analogno tome, jeftinija naftana svjetskom tržištu, Rusiji donosi manji profit nego u S.Arabiji i sve to je vjerovatno smišljeno, da se Rusija financijski uzdrma jer su nafta i plin poglaviti izvori dohotka za Rusiju. Vrlo jednostavna i skoro svakom razumljiva logika stvari!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Da ali ne zaboravi da imaju dovoljno formiranih crpilišta sa izgrađenim infrastrukturom za crpljenje i transport te da samim tim izbjegavaju trošak pronalazka ležišta i izgrdnje potrebne infrastrukture koji zahtjevaju veliku količinu novca.
Ako nisi primjetio da ti ponovim…Rusija je ta koja vještački održava nisku cijenu nafte, niko drugi.

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Komentator

@Komentator nimalo slučajno si “zaboravio” spomenuti “sitnicu”, a to je oblik transporta nafte. Dok Rusija koristi najpovoljniji oblik, naftovode, Saudijska Arabija mora natovariti tankere. Po tvojoj uvrnutoj logici Putin sam sebi puca u nogu, a ne Saudijcima i Amerima kojima je nužna viša cijena za financijsku isplativost.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  mladen

DA komentator u jednom danu prođe kroz Ruske naftovode 100 puta više nafte dok Saudiski tanker da stigne do Europe ili Azije treba mu skoro nekoliko tjedana.Plus Američka nafta ili Plin iz Škripavca. Rusi udaraju sada istom taktikom koja je 2012 korištena protiv njih obaranjem cijena nafte. Sjeverni tok je skoro gotov povezan s najvećom Ekonomijom EU Turski takoder Rusi sada mogu transportirati naftu i plin po niskim cijenama. Dok USA Saudi Irani ili ostale petromonarhije dopužu s svojim tankerima.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Komentator

Navodno su troškovi vađenja i proizvodnje nafte 3 $ za Saudijsku Arabaiju, 7 $ za Rusiju, i 50$ za američku naftu iz škriljaca.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  žrec

U tome grmu lezi zec,americka nafta iz skriljaca,neisplativa ispod 50$.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
1 godina prije
Reply to  tedi

Wrong!!!! To bilo prije 10 god. Sad ih barel frackinga košta manje od klasične proizvodnje….

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  Komentator

Dzabe tebi Mile sto imas 5000e platu kad su ti troskovi 8000e, kad Pera ima 1000e a troskovi su mu 990e

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Ray

Peri su troškovi 3000E, ali se ne zna čime ih pokriva ))

ray
Gost
ray
1 godina prije
Reply to  dulebg

cebetom.

Marinjo
Gost
Marinjo
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ne glupetaj 😉

Vuk
Gost
Vuk
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ti si pokupio znanje cjielog svjeta- al kada bi se zayebavli

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije

Nešto mi je ovdje čudno! U drugim izvorima obavještavanja sam mogao pročitati suprotno od ovoga ovdje, a to je, da je Saudijska Arabija srušila cijene nafte i to s ciljem, da našteti ruskim interesima. Sad, komu vjerovati!?

duje
Gost
duje
1 godina prije
Reply to  Komentator

Vidjet ćemo s vremenom. Zasad možeš uspoređivati veličine deficita.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Komentator

Dobro si pročitao ali si pobrkao vreme, prošli put kada je oborena cijena nafte to je urađeno sa tim naumom međutim sve šta su uradili je da su sebe ukopli jer malo ko ima prst za češanje kada gladnog dupe zasvrbi.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nije samo pročitao, to je sinoć u posljednjem dnevniku HTVa bilo rečeno, Saudijska Arabija je smanjila cijene nafte i povečala proizvodnju. Dakle on samo prenosi.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Bilo je juče i o tome, moglo se pročitati u smislu da je KSA odlučila da ide sa povećanjem proizvodnje iz “odmazde” zbog propalog dogovora;međutim iz njegovih riječi se dalo pomisliti da priča o onom zadnjem slučaju obaranja cojene nafte s ciljem pravljenja problema Rusiji a to sa onim juče šta se dalo pročitati nije baš u vezi.

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Komentator

Radiš spin i praviš se blesav, a znaš kako stvari stoje. Pravi trol, nema šta.

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
1 godina prije
Reply to  Komentator

SA je trazila smanjenje proizvodnje radi zadrzavanja više cijene,a Rusi su to odbili.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Đuka Fićuka

Rusi su odbili, jer kažu – time se samo otvara tržište za američku naftu.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  Komentator

% komentator ,,,druže to što si na drugim izvorima pročitao to se zove fake news iz prostog razloga što je Saudijskoj Arabiji potrebno minimum 80$ po barelu da bi im funkcionisao normalno budžet , a 90% budžeta im dolazi iz prodaje nafte tako da im nikako ne odgovara da je cena nafte 30$ po barelu,,,Ovim potezom Putin ne samo da Rusiju stavlja kao glavnog igrača što se tiče nafte nego i eliminiše američku proizvodnju , a Saude stavlja u drugi plan,,,,što je neko već napisao,,ovim potezom Putin ne samo da dobija Severni tok nego i mnogo više,,,

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ovo sam iskopirao sa jednog portala, kojemu apsolutno vjerujem i odnosi se na sniženje cijena nafte!
Drastičan pad cijena nafte na najniže razine od veljače 2016. posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje.
Jedno je sigurno i to se može vidjeti na svakom mjestu gdje se o tome piše, a to je, da taj pad cijena nije pokrenula Rusija, nego S.Arabija.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Komentator

Sad se pitam, dali su Saudijci uistinu tako glupi i naivni, da su to učinili na vlastitu štetu i u korist Rusije, ali čisto sumnjam u takvu mogućnost, jer oni dobro promisle svaki svoj korak i sve rade u dogovoru s Amerima i ostaje da vidimo sve efekte te njihove odluke.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator
SA mora pratiti igru i – igra za sebe.
Smanjit će cijene i povećati volumen prodaje, što sam jučer napisala.
Every man for himself.
Zato su i oni prinčevi u zatvoru. Da ne bi netko u SA više vodio računa o američkim interesima, nego interesima SA.
Prolaze Rusi i Saudijci (kvalitet nafte), ameri ispadaju…ostali, vidjet ćemo.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator, ovaj članak ti je na tragu onih napisa “Pentagon u panici Rusi napravili bicikl”. Nemoj se uopće truditi objašnjavati. I sam pokušavam ali me uvjeravaju kako će Rusija imati najmanje štete od niskih cijena nafte iako ista temelji svoju stabilnost na izvozu nafte i plina. Pa zašto je SSSR propao? Između ostalog, nakon završetka rata između Irana i Iraka, cijena nafte je naglo pala. Ruska ekonomija je letjela na visokoj cijeni nafte za vrijeme rata. Pogledajmo datume. Rat je završio 1988., i onda počinju problemi za SSSR. Nema novaca i dolazi do raspada. Dolaze teška vremena za mnoge. Rat u Siriji košta, sukob u Venecueli je marginaliziran jer je ministar financija kazao da nema sredstava za dva odvojena sukoba izvan Rusije. Veliki apetiti u vojnoj industriji, a novaca sve manje. Ako proradi, a hoće plinovod od Cipra do Italije, ode dio kolača. Nije da se veselim jer samo dobro izbalansirana svjetska ekonomija znači mir u svijetu ali mislim da bi neke države trebale presložiti svoju vanjsku politiku. Sretan sam što Hrvatska nije ušla u kupovinu borbenih zrakoplova, još, jer u današnje vrijeme ulagati u skupo naoružanje je čisti pucanj u svoju nogu. Opteretiš se s kreditima za stvari koje… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad astra napisao si korektan komentar kao i uvjek,dobit ces 100. minusa 😜. Dodao bih da su pijani rusi osim zbog niskih cijena energenata,propali i zbog utrke u naoruzanju sa amerima, glumac regan im je ubacio bubu u mitomansko uho,kako ameri rade na projektu rata zvijezda,tupavi rusi zagrizli na mamac i potrosili milijarde rublji na nekakve lasere kojim ce kao skidati americke rakete u svemiru,mitomani nikako da racionaliziraju svoj polozaj u svijetu,nesto kao balkanjerosi,pogotovo oni preko drine.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

A a
O, pa ti si poznati stručnjak za
– oružje,😃
– za ekonomiju 😂

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  ad astra

18:24 | Nastavlja se žestoki naftni okršaj Rusije i Saudijske Arabije: Moskva spremna popustiti, ali Rijad odbacuje? Trump telefonski razgovarao s MbS-om, ali kraljevina svejedno poručuje da će podići proizvodnju na rekordnu razinu.
Izgleda, da i Rusi i Ameri imaju problema sa Saudijskom Arabijom. Rusi su se nešto jako zamjerili saudijcima a Ameri su možda samo kolateralne žrtve.

nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ne vidjeh tvoj ‘komentar’ na drugu analizu g. Babića, gdje je ‘fino’ pojasnjeno sve iz ovog članka. Il’ tamo ne možeš baš ‘mantrati’ da poslije pročitani svih tvojih komentara na ovom članku ‘ispada’ da veće gubitke ‘trpi’ Rusija sa predviđenom cijenom od 40$ za barel, nego Sa sa ‘predvidjenom’ cijenom od 85$, deder ‘pojasni’. Takodje, Rusi će ‘vise’ osjetiti ovaj ‘pad’ od sauda kojima je 98% ‘izvoza’ ta ista nafta? Deder i to ‘pojasni’. Rusi su dobrano smanjili % učešća prodaje energenata, Saudi nijesu, pa bi onda po kojoj to logici, Rusi trebali da ‘placu’ a Saudi da otvaraju šampanjac?

Ti Kej
Gost
Ti Kej
1 godina prije
Reply to  Nazgul75

Naravno da rusi više trpe jer h proizvodnja košta puno više nego KSA. Sjećam se podatka iz ’87 kad je barel pao s 30 $ na 10$. Saudijce proivodnja barela koštala 0.7 $ a cccp 7$ (i još ju moraš odsumporavat, jer nije kvalitetna ko saudijska)! I bilo je bybye cccp a ne bybye ksa….
Ali rusofilima i putinoljupcima ići objašnjavat stvarnost je gubljenje vremena. Oni imaju svoju religiju i božanstvo “cara putina” i u transu su!

renato
Gost
renato
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ako je kaznila Rusiju kako je onda tek kaznila svoje saveznike Amerikance?I nije kaznila samo njih.kaznila je sve članice OPEC-a što ne bi smjela jer je povećala proizvodnju samoinicijativno.Bit će ipak da su toliko očajni da im nije više ni do Amerikanaca,ni do članica OPEC-a…samo čisto preživljavanje.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Komentator

Da SA je prodavala naftu ispod zita jeftinije.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Car ,koji sluša svoje makroekonomiste !a ne ko naši mlatimudani koji bi preorali pola Dinarida za nešto naftnog iscjedka da ne kažem sekreta ! A zna se dobro što je “mister-limitator”urlao prije 5-6 godina -kako je drobljenje planina + kemijska obrada super za dobivanje nafte !
P,pp😛😭💪💪🤏🖕🖕🖕

seofbvosfvsefnbvjewnbvjenijrgverge
Gost
seofbvosfvsefnbvjewnbvjenijrgverge
1 godina prije
Reply to  Duki

Oni su dali njima da buše po Dinaridima a i po Slavoniji i oko Zagreba, očekuj uskoro zatrovanu zapaljivu vodu jer je to pravi cilj škriljvčanke na globalnom nivou, zagaditi izvore vode zemljanima.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Kako je reagirala burza u Rusiji na pad cijene nafte? Da li je pala i cijena plina? Kako netko tko ostvaruje velik prihod od izvoza plina i nafte može likovati nad niskom cijenom istih? Proračun rađen na cijeni nafte od 40 dolara je jedno, a zarada na izvozu je nešto drugo. Koliko se sjećam, 10 dolara cijene nafte je 100 milijuna dolara dnevne proizvodnje u Rusiji. Znači, ako cijena padne za 20 dolara Rusija ima manji prihod od 200 milijuna dolara dnevno. To je oko 70 milijardi godišnje. Na 1650 milijardi GDP to je respektabilna cifra. Uzmimo u obzir i pad cijene plina te manju potražnju i evo nas u recesiji.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

A koliko gube ako ih neko iztiskuje sa tržišta?

mladen
Gost
mladen
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Tko kaže da Rusija likuje? Ti poistovjećuješ komentare na Logično.com sa Rusijom? Svjesni su oni itekako gubitaka. Ali tako je u šahu, neke figure moraš žrtvovati.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Astra
Dajte molim Vas podsjetite me na Vaše prijašnje postove o BDP-u Rusije koji je na nivou jedne Italije?
Dali su sada neke stvari jasnije koje sam prije naglašavao o najbogatijoj zemlji na planeti što se tiče prirodnih resursa. Naravno, s pametnim vodstvom takve resurse treba znati i iskoristiti. I zaštititi od “zapadnih demokrata”.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, resursi ti vrijede onoliko kolika je potražnja. S druge strane, ni jedna država na svijetu nema monopol nad nekim resursom. Sve to što ima Rusija imaju i druge države. Cijena na svjetskom tržištu je određena, a ti ako ti ne paše nemoj prodavati.Čuvaj resurse od zapadnih demokrata. Novce zaradi na nečem drugom.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  ad astra

“Sve što ima Rusija, imaju i druge države” ? Ti si neki zajebant , ili laboratorijski virus-komentator ?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  eks

eks, jesam li ti kazao da si do daljnjeg u karanteni. Knjigu u ruke, uči i nedaj se zavarti parolama istomišljenika.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad zasra, jesi li opet počeo “knjigu u ruke” i sl. ccc, .. jel’ može slikovnica ? .. 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  ad astra

Astra
sjetite se iz ne tako davne prošlosti Japana prije napada na Pearl H. koji je bio jedan od “okidača” zašto je Japan započeo napad na okolna područja. Prirodni resursi (prvenstveno nafta) koje su im Britanci zajedno s Usa. uskratili. Naravno, da netko ne shvati krivo, možda bi do svega toga došlo i bez toga.
Sirija – opet interesi i plinovod koji je trebao proći kroz Siriju iz katara prema EU. Da netko ne pomisli da Rusija u Siriji ne štiti svoje interese? Itekako joj nije u interesu (ekonomskom) da netko drugi zadovolji potrebe za plinom EU i izbaci Rusiju iz tako profitabilnog tržišta.
To što Vi kažete da je cijena na svjetskom tržištu određena – pa baš i nije tako. Dok je tržište stabilno i nema nekih tektonskih poremećaja, sve ide kako tržište odredi. Ali kada burze kažu da više ne mogu kontrolirati cijenu robe, e tada onaj koji posjeduje resurse određuje cijenu. A ona može biti tolika da je netko neće moći platiti. I šta ćemo tada? Napasti onoga koji ima resurse? Vrlo jednostavno riješenje kada dotični ne bi imao adekvatnu obranu.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, daj malo pročitaj povijest nastanka rata u Siriji. Koji crni plinovod i interesi Rusije. Pa prva Rusija bi imala interes da arapski ili iranski plin ne dođe do Sredozemlja. Tko bi imao najveću korist? Pa naravno Ameri koji bi konačno mogli istisnuti ruski plin iz Europe. Pada ti teorija zavjere u vodu. Ajmo probat nešto drugo. Japan i 2. Svjetski rat, koja crna nafta i Japan. Japanu je nedostajalo dosta toga, a ne samo nafta. Najveći japanski problem je bio ekspancionizam. Ne sjećam se odakle si isčupao da sam kazao da je cijena na svjetskom tržištu određena. Ali ako se malo bolje analizira ta tvrdnja, pa normalno da je određena pod uvjetom da je ta ista cijena promjenjljiva i ovisna o potražnji. Osnove ekonomije. Tržište može biti stabilno ali dinamično i opet će dolaziti do korekcija cijena nafte. Puno tebi treba objašnjavati. Ako cijena bude toliko visoka da netko ne može platiti onda će taj isti napasti onoga tko ima resurse. Gledaj, ako imaš resurse, u interesu ti je da ih prodaš po najpovoljnijoj cijeni. Ako je cijena previsoka, pada potražnja i na tržištu se pojavljuje konkurencija. Ti gubiš sredstva. Ti moraš korigirati cijenu da bi bio konkurentan na… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Vidim da si kulturan jer se co’eku obracas na fin nacin. Istovremeno si i pomalo ‘prefin’ jer nas narod kaze : budalu nit hebi nit je kuci vodi. Dosta od mene.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@ Moj zvjezdani za tebe je ekonomija Villerov goblen !💪💪💪😁

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Duki

Duki, razmišljao sam da li da ti uopće odgovorim jer tvoj komentar spada u infantilnu polemiku. Sad bi ja tebi trebao odgovoriti na tvojoj razini i evo ti polemike iz dječijeg vrtića. Oprosti ali svi oni koji odgovaraju na način kao što si ti uradio, nisu vrijedni za daljnju polemiku. Pikaj taj goblen dalje i što se mene tiće, i ti si u karanteni.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ AD Astra
Danas na burzi u Londonu 37.$/barrell
Ako netko radi proračun na bazi 10 mil barella/dnevno po 40$ barell to je 400 mil.$ prihoda ! Na cijeni od 37$/barell to je gubitak od samo 30 mil.$ !!
KSA je radila proračun na bazi 85!!$ što ti je sa istom proizvodnjom (10 mil barella/dnevno) 850 milja dolori/dnevno !!ali ako je cijena 37 $ imaš DUBIOZU !! od 470 milja dolori !!💪!! A tako razmišlja i USA !
DAKLE NIJE STVAR U MINUSU !VEĆ KOLIKO SI PROMAŠIO DRUŽE !!E TO JE EKONOMIJA !!!💪💪💪💪😁😁
Lp.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Duki

Duki, o čemu ti pišeš? Ako je barel 37 dolara, a ti radio proračun na 40 dolara, da i što. Ti trebaš prodati tu svoju naftu da bi zaradio tih 37 dolara. Ako nemaš tržišta, a potražnja na tržištu opada zbog krize, kome ćeš prodati, babi Mari. Ti ne razumiješ da se veliki proizvođači ujedno bore i za tržište. Što ti vredi proizvodnja ako je nemaš kome prodati. Što misliš zašto Ameri forsaju svoju naftu? Misliš zato jer im treba novca. Greška, zato da naštete Rusiji. Ako Rusija izgubi dio tržišta i padne cijena nafte, pa normalno je da gubi. I sad drugi izračun, stvarno mi nije jasno da ne razumiješ. Ako je proračun baziran na 40 dolara, a nafta je 37 dolara, pa ne gubiš ti 3 dolara već ti je proračun skoro pa dobro izbalansiran. Ali ako je cijena nafte 80 dolara ti dodatno zarađuješ i i deš u rebalans proračuna jer ostvaruješ višak sredstava. Višak sredstava se očituje na rast GDP-a, a rast GDP na ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji. To što su Rusi bazirali proračun na cijeni nafte od 40 dolara govori nešto drugo, ali o tome nekim drugim slučajem. Poslije ovih tvojih komentara, stvarno mislim… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  ad astra

Teško je !!Pa i Rus je prodaje po 80$

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Duki

Duki, idemo ovako napravit simulaciju. Država x proizvodi 100 barela nafte. Cijena barela je 80 dolara. To ti je 8000 dolara dnevno. Cijena padne na 37 dolara. To ti je 3700 dolara dnevno. Potražnja za naftom padne i ti proizvodiš 100 barela ali plasiraš 80 barela na svjetsko tržište. To ti je 2960 dolara. Gubiš dnevno 5040 dolara na padu cijene nafte i padu potražnje. Ti si temeljio svoj proračun na cijeni nafte 10 dolara. OK, proračun ti je stabilan ali novaca nema. Možeš ti temeljiti proračun na cijeni nafte 1 dolar ali to nema veze s zaradom. Zarade nema. Sada malo realnije. Rusija zarađuje 100 milijuna dolara na svakih 10 dolara cijene nafte, tako nekako ako se dobro sjećam. Ako je nafta 40 dolara to ti je 400 milijuna dolara dnevno, a ako je nafta 80 dolara to ti je 800 milijuna dolara dnevno. Razlika je 400 milijuna dolara dnevno. Ili 144 milijarde dolara godišnje. Proračun od 1650 milijardi mora reagirati na ovu razliku. On ostaje stabilan, penzije se isplaćuju. plaće se isplaćuju itd, ali koliko je rast.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  ad astra

Oprosti zviždanje glup sam !!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  ad astra

To mu nekako tako dođe kao i u onom vicu, gdje Mujo htijući da napakosti selu, sam sebi odreže jaja!

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Duki

Duki .. 😉 😉 Tex Willer-ov goblen ..

J_A
Gost
J_A
1 godina prije
Reply to  Duki

da,baš čitam što Zvjezdani piše, pa se mislim kako Schwarz grupa(Lidl,Kaufland) ima poslovnu politiku da na novom tržištu 10 godina ne pita za plus u poslovanju. Prihvaća minus i čeka da konkurenti odumru. Stvarno mu je ekonomija teža nepoznanica.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Ad astra

U ugovorima za isporuku plina cena se obično vezuje za neki 3-mesečni prosek cena nafte.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra@ Izračunaj koliko bi bio omjer vrijednosti sada proizvedene nafte po sniženoj cijeni i manje proizvodnje po višoj cijeni. U svakom slučaju, ako i nešto gube, rješavaju se konkurencije koja jednostavno NE može profitirati po niskoj cijeni.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  octopus

octopus, a koje to konkurencije? Arapske države?

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Izgubiće na cijeni, ali kad Ameri pocrkaju dobiće na količini.
U ekonomiji postoje dva pristupa kod formiranja cijena: 1. digni cijenu, kupiće ko mora, veliki profit po jedinici proizvoda, ali u zbiru nije, a 2. spusti cijenu do nivoa nešto iznad cijene koštanja, pa kad navale kupovati imaš nizak profit po jedinici proizvoda, ali puno jedinica čini ukupni profit ogromnim, a uspus podaviš konkurenciju (imamo to sa kineskom robom, jesi li se zapitao nekad kako je to moguće da Kinez ima računa da ovdje po maloprodajnoj cijeni nešto prodaje za 1 KM (u šta je ukalkulisan prevoz, zarada posrednika, porez i plate), dok za tu 1 KM kod nas ne može ni sirovina da se nabavi, a još kad se ugrade troškovi pr0izvodnje, porezi plate, profit…). Tako da Kinez ima profit 0,1% pomnoženo sa milijardu komada i eto zarade, dok ovaj naš kad pomnoži profit od 15% sa 0 prodatih komada ima ukupnu nulu, tj. crkne i onda ostaje Kinezu cjelokupno tržište, pa može ako hoće i malo da digne cijenu.

renato
Gost
renato
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ne reagira burza na cijenu nafte,nego cijena nafte reagira na burzu.Nije burza pala zbog pada cijene nafte ,nego ,posljedično,zbog korona-virusa.I da,ima logike likovati čak i ako si u gubitku manjem od 5% godišnjeg proračuna(a to si možeš priuštiti jer si nisko zadužen i imaš više od 500 milijardi dolara rezervi) ako time uništiš,recimo, američku konkurenciju i to ne samo naftnu,nego i plinsku(iz škriljevca se dobija i nafta,i plin).Pa si onda nakon nekog vremena duplo povratiš.Ili ti to samo posluži za ucjenu ili postizanje nekog strateškog cilja pa se lijepo “dogovoriš” sa američkim partnerima.

pravda
Gost
pravda
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Ad astra, po običaju pišeš, kao i obično, bez relevantnih izvora i dokaza za tvoje tvrdnje! Poređenje SSSR-a i Rusije ima smisla samo u domenu recepta, primene cene nafte kao napada na drugu ekonomiju. Rusija je oslobodila svoju ekonomiju od uticaja cene nafte, odnosno, nije zavisna kao ekonomija SSSR-a. Danas Rusija više zarađuje od izvoza žitarica nego od prodaje nafte. Takođe, i prodaja oružja premašuje zaradom prodaju nafte. To je po pitanju eksporta. Sada dolazimo na najvažniji deo a on je zavisnost Rusije od uvoza. Od 2014. (uvođenje sankcija Rusiji), Rusija je sopstvenom proizvodnjom zamenila uvoz za gotovo 80%. Kada se sve to uzme u obzir kao i oslobađanje od dolara, (prodali su dolare a kupuju zlato), sasvim komotno mogu ući u ovu igru cena nafte jer su im devizne rezerve u drugim valutama i zlatu. Saudijska Arabija, koja je zavisi od cene nafte jer uvozi gotovo sve i rezerve novca su joj u $, ne može na duže staze izdržati ovu cenu. Takođe, ne zaboravite da je petro $ podržan od Saudijske Arabije od samog početka (1973. kada je Nikson ukinuo zlatnu podlogu i kada su prešli na petro $ upravo pristankom Saudijske Arabije). Rusija napada $, S.Arabiju i… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Štoviše, „crveno“ na burzama, koronavirus i pad globalnih ekonomskih aktivnosti može biti lijepa prilika da se nešto čak i zaradi” Stalno ponavljam: ekonomija je samo alat, sve se radi zbog moći. Jer ko ima moć taj je u stanju gotovo bezvredni papir sa malo zelene farbe vrlo skupo da proda. I sam autor kaže da je ovo sukob na više nivoa. Hajdemo polako logikom: Rusija je ovo mogla da sprovede mnogo ranije, koliko me sećenje služi tvrdili su da su im troškovi proizvodnje 3-4 dolara. Zašto ovo nisu sproveli ranije? Ne, to je jasno ali zašto to rade sada? Mi smo pri samom dnu “informacionog lanca” tako da nismo u stanju da tumačimo šta se događa dok to ne vidimo. Ali Putin odlično zna šta se sprema. Prisetite se njegove aktivnosti u vreme ubistva Suleimanija. To je bila prekretnica, to je bio znak da se ulazi u aktivan nivo konfrontacije. Više nema nikakvog smisla “nositi rukavice”, sada se moraju koristiti prilike za zauzimanje što bolje pozicije. Berza ne pada zbog naftog udara, još manje zbog koronavirusa (i to je razlog ali je više opravdanjne). Cena nafte nije niža nego što je bila pre nekoliko godina, koronavirusa ima vrlo malo (to… Pročitaj više »

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Berza se ne rusi iznutra, smisljeno, nego se rusi zbog Boeinga, F 35, industrije skriljaca, Elona Muska, Monsanta, neresene farmerske probleme, studentske kredite, ….. mogli bi nabrajati unedogled razloge kolapsa privrede, ali slazemo se, pravi uzrocnik krize je unutra a stanje na berzama je tek nejasna slika .

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

@guest_380959
Nema logike da se berza ruši iznutra? Nema logike ni rusko obaranje cene nafte pa ipak…

Jedan od osnovnih razloga za obaranje berze bi mogao biti uvođenje mera koje se ne bi mogle uvesti u normalnim uslovima (kao recimo sanacija gubitaka PRIVATNIH banaka iz budžeta 2008.) Koje bi to mere mogle biti? Nemam pojma ali znaćemo uskoro…

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac iz vaseg komentara jedini zakljucak je da imamo na stolu sukob civilizacija 😀 . Ne vidim neku rezultantu koja bi ukazivala na to da ide prvenstveno o financijama, jer se i sa financijskim gubitcima pocelo baratati kao sa oruzjem, alatom za nesto konfigurirati itd. Burza takodjer radi i sa med(v)jedima ravnopravno tim pre jer su bikovi postali impotentni….Trump 🙂 !

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  njofra

@njofra
Ne volim izraz “sukob civilizacija” – suviše je neprecizan. Sukobi nikada nisu ni prestajali ali sada idu na sve viši nivo i u njega se svi uvlače hteli to ili ne. Ponoviće se dovlačenje oružja i trupa na granice. Gde će biti granice? Nažalost preblizu. Kada? Vreme definitivno loše procenjujem.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Nisi me razumeo, ne rusi se berza, berza sma pada kada ima funkcionalnih problema u sistemu ciji je berza indikator i regulator. Uvodjenje nestandardnih mera, akcija i reakcija na funkcionisanje sistema je samo potvrda da se svet suocava sa hibridnim ratom a taj rat dobija onaj koji raspolaze boljim sistemom, ima bolju zastitu i mehanizme upravljanjai reguliranja.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Da Bezuhov, to je odlično rečeno. Jedino bih rekao da se na sistem deluje kako bi nestandardne mere bile neophodne umesto da se nestandardne mere primenjuju za regulisanje sistema – dakle reakcija pre akcije.

avatar
Gost
avatar
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Kakvi sistewmi kakve gluposti, pa ta njihova berza je najobičniji kazino.Ako trguješ dionicama bez obzira dali si zaradio ili izgubio jedini koji uzima svoju priviziju je burzovni mešetar.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

Bezuhov, a što je uzrok pada indexa na ruskoj burzi.?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  shumadinac

sumadinac, mislim da griješiš u nekoliko pristupa. Prvo, stvaranjem strateške veze EU i Rusije. Pa ta veza nije takva da se ne može, zbog interesa jedne od strana brzo raskinuti. Drugo, da li Rusija ima stvarno jeftinu proizvodnju nafte. Nisam baš siguran. Ruske bušotine nalaze se duboko u kontinentu. Da ne govorim kako niske temperature utječu na transport nafte. Treće, burze ne padaju zbog pada cijene nafte, a još manje zbog korona virusa. Tu si donekle u pravu. Burze padaju zbog efekata koje je proizveo korona virus. Pad trgovine, proizvodnje, putovanja… Manja je potražnja za energentima, što pokazuje pad industrijske proizvodnje. Prognozr su prilično loše. Zbog toga padaju indeksi na burzama. Netko je već napisao da Rusija neće imati većih posljedica zbog pada cijene nafte. Rusija je svoj proračun temeljila na nafti od 40 dolara. kriva percepcija. Možeš ti svoj proračun temeljiti na bilo kojoj cijeni nafte, ali pitanje je potražnja za tom sirovinom. Što ti vrijedi projekcija od 40 dolara ako ti prodaja padne za neočekivano velik index. Jedino s čim se slažem su tvoje zadnje dvije rečenice. Ako Kina padne u recesiju, ne daj Bože onda će nam svima biti vrlo interesantno. Kineska ekonomija umnogome ovisi o izvozu.… Pročitaj više »

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad astra
U spletu uzroka zbog kojih padaju indeksi moze biti svasta, psiholoski propagandni rat, Tramp, Erdogan, desavanja u Siriji i svega onoga sto moze utjecati na privredne i ekonomske tokove, ali u svakom slucaju, svet je medjuovistan, tako da, i pored zanemarljive privredne ovisnosti Rusije od USA, pad indeksa na americkoj berzi neminovno ima za posledicu pad berzanskih indeksa na svim ostalim berzama, s obzirom na velicinu americke privrede.
U datom trenutku nadmetanja Euroatlantske skupine u poredjenju sa Euroazijskom ciji je predvodnik Kina, jasno je da ova druga skupina ima daleko bolje perspektive i performanse, zbog niza razloga, ali pre svega zbog velicine trzista, i kondicije privrede. Sve vise trgovine naftom i retkim metalima se odvija na azijskim berzama. Azijska trzista imaju potencijal razvitka i amortizacije bilo kakvih udara, sto se ne bi moglo reci za zapadni svet.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra
Veruj mi kolega da ne postiji slobodno tržište. Tačnije, tržište jeste slobodno ali samo do određene mere. Ekonomija se koristi kao alat a berza je jedna od najjačih alatki. Svi uzroci koji se sada navode su se i ranije javljali (koronavirus je novi ali je bilo drugih) ali ovakvih lomova je retko bilo. Berza je potpuno kontrolisana, najjači igrači su potpuno umreženi a sav kapital koji je van njih ne može značajnije uticati na njeno kretanje.
Ne mogu sada da kažem šta se tačno događa, ovo je za sve nas novo i nemamo ga sa čime upoređivati ali da mi se ne sviđa – ne sviđa mi se.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, nešto je narušilo protok robe, kapitala i ljudi. odgovor je virus. Stala je industrija u Kini, očekuje se pad godišnjeg rasta na 2.5%, a govori se čak i o mogućoj recesiji. Svatko tko ima i malo mozga u glavi kuži koliko je to opasno za cijeli svijet. Kriza bi se mogla vrlo brzo preliti na večinu država. Pada potražnja za energentima. Najviše su ugroženi veliki proizvođači. Ako dođe do nestabilnosti u arapskim državama, evo nam novog ISSIL-a i novih ratova. Ne bi bilo dobro ni da Rusija upadne u veće probleme zbog pada cijene energenata. Ova kriza će utzdrmati cijeli svijet. Tko je kriv? O tome ćemo poslije, a sad spašavaj što se spasiti da. Jedino što me veseli to je vremenska prognoza, sunčano i toplo. Nadam se da će to pozitivno utjecati na zaustavljanje virusa.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

A koji interes imaju trolovi da straše ljude? 😃
Kriza je odavno, min. godinu, godinu i pol i ne može se više skrivati.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, kažeš da straše ljude, ti se nisi prestrašila!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Zašto je Rusija srušila cijene nafte? Zato što ima nafte u zalihama i neiscrpne izvore nafte. Neka arapi malo cvile a i oni koji ih nadgledaju.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Putin je jako strpliv uporan u stvaranju pozicije i odlucan kad treba.To pokazuju njegovi potezi koji uvijek iznenade zapad.Krim,Sirija a sada i i testiranje zapadnog carstva.Odabrao je pravi trenutak jer je zapad u prilicnim problemima a Rusija se riješila dolara nakrcala zlata i napunila rezervne fondove a kao garancija za ovaj udar mu služi ultra moderno naoružanje.Osigurao se i strateškim ugovorom sa kinom,i trenutno Kina energente kupuje samo od Rusije.Mislim da je za ovu akciju u dosluhu sa Saudijom.Dakle znao je da se mora sukobiti sa svojim kako on kaze zapadnim prijateljima i odabrao je mjesto i vrijeme.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Jos jedna perfektna partija saha,ovog puta naftnog,car kao i u svakoj ruskoj basni na kraju pobjedjuje sahom i matom,zbog toga ruski narod zivi u izobilju i sreci.Slava caru,car je velik.
Cica mica,gotova je prica.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Jack

K nozi!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack, baš sam malo čitao podatke o ruskoj ekonomiji u 2019. Da u pravu si, fascinantni su. Rusija je jedno 25 puta veća od Texasa, a Tecas ima veći GDP. Rusija ima 115 milijuna stanovnika više od Texasa. Tri američke države, Kalifornija, Texas i New York imaju veći pojedinačni GDP od Rusije. Skoro zaboravih, u Americi žive milijuni beskučnika, nemaju zdravstveno, mirovinski, nema demokracije, dekadentni zapad. Stvarno mi ponekad nije jasno pisanje nekih bisera na ovom portalu. Ma i ja volim sve ljude na svijetu, ali nekim ne ide pa ne ide. Priznajte uspješnom da je uspješan, kanite se nadmudrivanja s jačim.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  ad astra

Budala i bdp

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Jozo

Jozo, za sve koji kuže ekonomiju, BDP je vrlo bitan pokazatelj stanja u državi. Pošto tako primitivno reagiraš, pretpostavljam da ti knjiga nije bitan faktor u životu. U sportu se nisi dokazao i što ti sad ostaje? Pisanje kratkih ali glupih komentara. zašto kratkih? Pa zato što nisi dovoljno pismen da napišeš više od par riječi. Pokušaj bilo kakve polemike otkrio bi koja je tvoja razina neznanja.

nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  ad astra

I sta je ‘pogresno’ rekao. Američki bdp, koji ti ovdje svima nabijas na nos se sastoji od čega ono, preko 90% berzanskih špekulacije. Koliki će ‘pad’ njihovog BDP-a biti, ako berze nastave svoj ‘veseli’ trend. Ili pad BDP-a Sa, ako cijene nafte ‘ostanu’ na ovom nivou? To njih neće ni ‘okrznuti’ ali će zato Kina i Rusija ‘propasti’?

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  ad astra

Aa
Ajd ne trolaj vise. Kakav si ti ekonomista kad u ovu svoju prodavaonu magle nisi ukalkulirao sankcije. Gdp….joj daj oladi vise. I sa slobodnim trzistem, konkurencijom i ostalim bajkama…..

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije

Ovaj hibridni rat su zapocele USA i njeni vazali, sada je trenutak da na svojoj koze osjete strahote istog. Americke berze se ljljaju vec duze vremena ali se, kako tako, odrzavaju spletom spekulativnih poteza . Samo stanje na berzi trebalo bi da bude slika realne ekonomije . Vec duze vremena americka privreda belezi negativne trendove uz gotovo neverovatne strukturne neuskladjenosti, sto se ne moze resiti jednim potezom na berzi . Za njen oporavak su potrebne duboke strukturne reforme a ne kozmeticko doterivanje, tako da …… buducnost imperije ne izgleda nimalo svetla.

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije

Dobar članak ali ovo Putinopoklonstvo graniči sa neukusom. Nije sporno da je Putin sposoban ali ne bi mogao ništa da uradi bez sposobnog okruženja.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  karantanac

Tako je karantanac, Putin ima vrlo sposoban tim kome dobrim delom treba da zahvali za ovakve rezultate. Ali šta misliš koliko je teško bilo sastaviti takav tim u Rusiji u kojoj je u vreme kada je došao vladala korupcija, nepotizam i svi ostali “izmi”?
A onda jedno kontra pitanje: ko na Zapadu ima takav tim? Da li ga nemaju zato što nemaju kvalitetne ljude ili…?
p.s. meni se ne sviđa ni pravljenja sveca od Novaka Đokovića ali ne mogu da ne priznam da “rastura” 🙂

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kakve rezultate!

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumi ti razni ,izmi, koje si nabrojio još vladaju Rusijom istim intezitetom kao i prije.

Faust
Gost
Faust
1 godina prije

Drastičan pad cijena nafte nijednom proizvođaču nikako nije u dugoročnom interesu.Pa ni Rusiji.Corona je prenapuhana manipulacija i umjetno stvorena histerija,u biti malo jača gripa.Dolaskom toplijeg vremena koje je pred nama trebala bi nestati.Ali tvorci novog svjetskog poretka koji su odgovorni za razaranje Libije,Sirije,Iraka,burzovne slomove i sva druga sr… već će smisliti nešto novo.

gost
Gost
gost
1 godina prije
Reply to  Faust

SAD je još uviek jedan od najvećih uvoznika nafte. Da svu svoju proizvodnju ostave doma još uvijek je potrošnja za 8-9 miliona barela nafte dnevno veća od proizvodnje. Ukupna potrošnja nafte u EU je 15 miliona dnevno a Kine oko 13,5.

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
1 godina prije

Primarni cilj ruskog poteza je unistenje americkih proizvođaca nafte iz skriljevca,koji uglavnom stenju pod kreditnim opterecenjima. Nakon toga SAD vise nece biti najveci izvoznik nafte pa ce uskoro porasti pritisak u smjeru koju drzavu napasti i opljckati. Venezuela i Iran su najbogatije od pozeljnih meta, ali to su i drzave velikog rizika za agresora.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Pametan je Putin!!!!!!!!!!!!!!!!! Bravo!!!!!!!!!!!!

gost
Gost
gost
1 godina prije

Razina neznanja autora članka je fascinantna. Gospodarstvo u SADu je još uvijek utemeljeno na potrošnji velikih količina energije. Proizvodnja SADa je na cca 12 milijuna barela nafte dnevno a potrošnja se kreće oko 21 millijun barela. Iz toga se vidi da je niža cijena nafte blagotvorna na gospodarska kretanja u SADu. Što se tiče naftnog sektora ni on nije toliko pogođen nižim cijenama nego samo jedan njegov dio (rafinerijama odgovara niža cijena jer se tada povećava potrošnja a time i njihova zarada). I za kraj, igra s pokušajem bacanja na koljena proizvođača koji koriste fracking za dobivanje nafte je već jednom igrana ( i to na duži rok) i vidjelo se koliko su ti proizvođači žilavi. Te bušotine se brzo ( i što je još važnije jeftino) konzerviraju i čekaju bolje cijene nafte iako cijena crpljenja je višestruko niža od one koja je bila prije samo 5 godina tako da nije nemoguće da postoje proizvođači koji i pri cijeni od 30$ za barel imaju zaradu .

Logika
Gost
Logika
1 godina prije
Reply to  gost

Čitao sam do kraja komentara i onda se razočarao.

Fracking može čekati, ali rate kredite ne. Kraj priče.

Ne možeš otići u banku i reći: “Zamrzavamo fracking na pet godina, pa vi morate zamrznuti kredit”. 🙂

Ipak je neznanje na drugoj strani.

lurker
Gost
lurker
1 godina prije
Reply to  Logika

Država im je pomogla (proizvođačima fracking nafte u SADu) i zadnji put, pomoći će i ovaj.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  Logika

Logika….nije logika ako ne uzmes sve u analizu! Grejs period, dosadasnji profit, itd, tako da ne bih skakao na prvu!

gost
Gost
gost
1 godina prije
Reply to  Logika

Rate kredita su za većinu bušotina u proizvodnji već odavno vraćene (ili su vraćeni krediti ili je u konsolidaciji kod zadnjeg rata cijenama imovina preuzeta od strane onih koji su raspolagali gotovinom). Način poslovanja banaka i kompanija u SADu je potpuno drugačiji nego što je to slučaj u Europi. Za početak u SADu je uobičajeno prikupljanje kapitala kroz dionice da bi se smanjila potreba za kreditiranjem. Ako je riječ o nenaplativim kreditima novca uvijek ima pitanje je samo cijene po kojoj se imovina prodaje (odnosno koliko su banke spremne otpisati). Trenutna situacije se može odraziti na planirane bušotine a na postojeće je utjecaj ograničen.. Da ovakvo sniženje cijena ostane u slijedećih godinu to bi značilo da je u SADu ostalo cca 85 milijardi USD koje bi se inače odnijele van zemlje

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Logika

Logika, jesi li ikad čuo za pojam reprogramiranje kredita. Što ono reče o neznanju.

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak
1 godina prije

Rusija je godinama gradila svoju ekonomiju i gospodarstvo da sto manje ovise o uvozu i vanjskim cimbenicima. Kada se sve sagleda … mislim da je Rusija ovo planirala onog trenutka kada je odbacila dolar i pocela gomilati rezerve zlata, ojacala je trgovinu sa Azijskim i Africkim zemljama i samo cekala pogodan trenutak. Sad ce poceti zvonit telefon sahistu Putinu sa molbama…. digni cijenu nafte….pomoci ce mo u Siriji, Venezueli itd. Steta sta ce Rusija ostati bez takvog velikana koji je jedan od najvecih careva u povijesti Rusije,

lurker
Gost
lurker
1 godina prije
Reply to  DJ Krmak

Ja bi malo sačekao sa pohvalama, ovo je jako rizična igra, može se i izgubiti.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  DJ Krmak

DJ Krmak, koliko sam ja čitao o ovoj naftnoj krizi, cijenu je srušila SA, a ne Rusija. Prema tome telefon će zvoniti, ali gdje i tko će zvati. Rusija gubi dnevno cca 200 do 300 milijuna dolara na niskoj cijeni nafte.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Ad astra

18:24 | Nastavlja se žestoki naftni okršaj Rusije i Saudijske Arabije: Moskva spremna popustiti, ali Rijad odbacuje? Trump telefonski razgovarao s MbS-om, ali kraljevina svejedno poručuje da će podići proizvodnju na rekordnu razinu.
Iz ovog napisa je jasno vidljivo, da Saudijci vode tu igru sa rušenjem cijena nafte i maksimalnim podizanjem proizvodnje iste. a Rusima to absolutno ne odgovara a vidimo, da je i Trump reagirao i telefonski pozvao prestolonasljednika, da mu ovaj objasni svoje postupke. Saudijci su nešto jako ljuti na Ruse, ali pošto su u pitanju i američki interesi, ovo neće dugo potrajati, što je vrlo izvjesno! Ameri će mnogo lakše obuzdati Saudijce, nego što bi to bio slučaj sa Rusima, ali šteta je ipak nanesena.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator, vrijednost rublje pala je 10%. Toliko o otpornosti Rusije.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Nek’a je drze dok Nord stream2 ne bude gotov.
Onda zbrojiti tko ima veci deficit. 🙂 🙂
„Akademik Czerski” samo polako neka recesija potraje malo duze.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  fiveri

Kad nord stream bude gotov u Njemačkoj će vladati neka druga ekipa, koja neće imati ništa zajedničko sa ovom sadašnjom, Angelinom ekipom i veliko je pitanje, hoće li plin ikad poteći po cijevima tog nord streama?

zumbul
Gost
zumbul
1 godina prije

propast ce svi zajedno sa rusijom ako ovako nastavi.Analiza je slaba i u sustini ne treba tjerat mak na konac,ali svi mediji zajedno sa politicarima to cine.koju ce korist imati svi na planeti ako se medjusobno “pobijemo”.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  zumbul

Uvijek netko misli da će preživjeti odn. pobjediti sve druge.
Eto, zato.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  zumbul

Ako Rusija nije propala prije 20 godina, kad je imala američki nož na grlu, neče propasti ni sad, kad se zapadna ekonomija urušava, a ruska hvata napredak.

Rusi ruše
Gost
Rusi ruše
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Rusija ne može propasti zbog toga jer “rusi ruše” …. i ovo znači da če zrušiti zapad

njofra
Gost
njofra
1 godina prije

Kako mogu zapadnjacki sto odgajani sto sami po sebi tj. genetski rodjeni,”zivi mrtvaci”, suprotstavljati se zivotu koji je organiziran radi lakseg savladjivanja problema opstanaka! Ovdje govorim o statistici o podatcima koji se dobiju analizom realnog stanja u tim zapadnjackim drzavama. Sve je krenulo relativiziranjem “one lijepe” slike, slike bogatog Zapada.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Pa da, ali industrijskim zemljama ovaj pad cena nafte ide samo u prilog. Plin je isto došao “zađabe”.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

Nema tu neke velike filozofije,,dovoljna je prosta matematika,,,Saudima je potrebno oko 80 dolara po barelu da bi im budžet funkcionisao normalno,a 90 % tog budžeta dolazi od prodaje nafte tako da njima nikako ne odgovara ovaj pad cena nafte,,,,Amerima je minimum potrebna cena od 50 dolara ,,,,Putin i Rusija će iz ovoga na kraju izaći kao veliki pobednik koji će biti glavni igrač i koji će da diktira cenu kako njoj i njemu odgovara,,,

gost
Gost
gost
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Moravsky a za što je Amerima potrebna cijena nafte od 50$. Oni su još uvijek (iako su postali najveći proizvođač) jedan od najvećih uvoznika nafte. Proizvodnja je nešto manja od 12 miliona barela dnevno a potrošnja oko 21 milion.

Komentar čeka validaciju
Gost
Komentar čeka validaciju
1 godina prije

Čitajući ovakve vijesti se čovjek zapita

valjda je trebalo biti …..Čitajući ovakve vijesti čovjek SE zapita
znaci novinaru, mani se politike nego upisi neku vecernju skolu i malo se opismeni.

J_A
Gost
J_A
1 godina prije

bravo, sve po udžbeniku, uhvati se za sitnicu i obezvrijedi napisano.

Alex
Member
Alex
1 godina prije

Rusi koriste kineski način razmišljanja…tiha voda brijege dere…I nikada ne zaboravi da su ti Ameri zabili kajlu.Sada je njihovih 5 minuta,pa ćemo vidjeti hoće li Ameri savit kičmu i krenut u pregovore…Europu I tako nitko ništa ne pita…pudlice kevću kako big brother naredi.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex, da li ti to ozbiljno. Država s proračunom manjim od Texasa će dovest u red cijelu US. Na temelju čega misliš da će se to dogoditi? To čak ni Hlebinci ne očekuju.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Pijani rusi da ne leze na nafti i plinu,imali bi gori standard od biafre a i sada bas nisu daleko od biafre po svim relevantnim ekonomskim pokazazeljima.Ako iz statistika izuzmemo putinovu ekipu oligarha i dzenerala,rusija je biafra sa strujom.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Jack

Rusko stanovništvo možemo podjeliti u dvije skupine, ne po spolu ili po političkim uvjerenjima, nego jendna skupina su oni trijezni, a druga skupina su oni sretni.

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

Ovakvu stvar su Saudijci uradili SSSR-u,ubili dve muve jednim udarcem, urušili im ekonomiju, i istisnuli ih sa tržišta. Sada to njima rade Rusi, samo što ovi ubijaju 3-4 muve jednim udarcem. Ruše ekonomiju SA, preuzimaju im klijente, obaraju vrednost i vode u bankrot američke firme za vadjenje nafte iz škriljaca. Rusima je malo samo problematičan jer i dalje zavise dosta od izvoza nafte, ali polako prelaze da budu izvoznici ostalih proizvoda pogotovo poljoprivrednih.

Max
Member
Max
1 godina prije

Rusija sve svoje odluke donosi strateški a ne ruskim ruletom,

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Max

Ruski rulet je taman za kavboje i njihove štalske sluge iz EU.
Zavrti poluprazan šaržer, nasloni pištolj na tupu glavu i škljoc……
Ko ima sreče preživi, a onaj ko nema sreče… ko ga šiša…..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Putin nikad neče spasavati zapadnu ekonomiju, koja je Rusiji nabila sankcije i koja je radila sve, da Rusiju gospodarski i vojno uništi. Rusija rado samo ono, što bi morala raditi več prije 20 godina.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Zapadna ekonomija je temeljila na pljačkanju tuđih prirodnih resursa (kolonija) i stvaranju ratova, s kojima su iscrpljivali istočnu konkurenciju. Tim prljavim rabotama polako dolazi kraj. Petrodolar gubi svoj uticaj, a to znači, da če štampanje dolara brez pokriča polako prestati. Ekonomija koja je temeljila na vojnoj moči pljačkanja tuđih naroda i država če se snači u kolapsu, a nakupljeni dugovi če je udariti kao bumerang.
Zapad bi rado izazvao trči svetski rat ali to neče uraditi, jer če se u ratu nači i USA te sve njene pudlice. U tom slučaju propadne sva zapadna ekonomija a svi milijarderi bankrotiraju i gube svoje financijsko carstvo. U par dana bi se iz uticajnih vladara pretvorili u nebitne klošare.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Putin je američkoj predatorskoj politici dao jasan znak, da je američka prljava i ucjenivačka igra za energetsku dominaciju nad cjelim svetom doživjela težak poraz. Onaj ko poseduje ogromne količine energenata i ruda, taj može prodavati jeftinije i na taj način savlađivati konkurenciju. Rusija za rast ekonomije ne trebaju ratovi i pljačkanje tuđih država. Treba poraditi samo na jačanju industrije i izvoznih artikala. Njena poljoprivreda je več danas u svetskoj špici.
Rusija može postati svoj, neovisan i samodostatan kontinent, ako joj se to samo zahoče.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ovi naši forumski rusofobi pucaju od muke u spoznaji, da Rusiji ne mogu naštetiti.
Kako mogu uopče živjeti s toliko fašistoidnosti, mržnje i pakosti? Jel su to te opjevane zapadne vrijednosti? Te vaše zapadne vrijednosti širijo je nekad vaš idol Hitler, pa na kraju popušijo debeli rusku karu……..
Zapadni kompleks nadvrijednosti je postao bolesni idiotizam i patološka , neizlječiva mentalna bolest.

J_A
Gost
J_A
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

to su plaćenici, ne zamaraj se. Vidiš da svaki komentar pokušavaju obezvrijediti, to je posebna postrojba osnovana u EU za borbu protiv istine njihovom iskrivljenom istinom.

Tauta
Gost
Tauta
1 godina prije

Ovo je od nekad kvalitetnog portala postao klasicni proruski bilten. Iskreno mi je zao…

Tauta
Gost
Tauta
1 godina prije

Ovo je od nekad interesantnog portala postao proruski bilten

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

To ti je ono kao kad je Todorić kod nas imao farme svinja i s time namirivao sve svoje trgovačke centre a istina je bila drugačija,uvažao je s novcima od poticaja…tako je i ovo,uvažaju naftu i prodaju je pod svoju toliko dugo dok im transport i cijena prerade te nafte postane neisplativa…špekulacije znaju biti zajebana stvar,pogotovo ako ih temeljiš na poticajima i državnom proračunu,isplate se do neke mjere…ali kad pukne…tad padaju mnogi…uvijek kažem samo jedno-ukinite poticaje,dajte nam cijenu pa da vidimo koliko vrijedi naš proizvod….da Hrvatska poljoprivreda raste na cijeni a ne na poticajima,imali bi industriju a ne ovu sramotu…..

Josip Podobnik
Gost
Josip Podobnik
1 godina prije

Svaka cast, logicno na cinjenicama.

mate
Gost
mate
1 godina prije

Osveta za sjeverni tok-plin

mate
Gost
mate
1 godina prije

isveta za plin

kocki
Gost
kocki
1 godina prije
Reply to  mate

Ko drugima kopa grob….

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Članak pruža zanimljiv uvid u igre sa naftom gdje Putin ispravno detektira neke slabosti Zapadne ekonomije i igra šah za dominaciju, međutim ima nekoliko nelogičnosti u ovoj priči koje ću pokušati argumentirano detektirati neke,….. ok, 1. SAD je ranjiv u energetskom sektoru jer je nafta iz škriljevca skuplja, SAD je prezadužen, ali ta prezaduženost je konstrukt ovog globalnog kapitalizma gdje je sve oslonjeno na percepciju ulagača na fiktivnim burzama gdje se fiktivnim novcima trguje fiktivnim vrijednostima, pa pitam onda autora članka, ako iz naredne krize koju bi hipotetski mogao kontrolirati Putin pa evo izaći iz nje kao pobjednik, a sa druge strane se uruši “Zapad”, kako je to pobjeda za Ruse, kome će oni prodavati plin i naftu ako recimo Njemačka ili SAD padnu na koljena? Kini? A kako će u ovoj partiji šaha proći Kina? A znamo da Kina raste već desetljećima isključivo zbog potrošnje zapada fiktivnih novaca na robu iz Kine iz tvornice Svijeta, dakle svijet danas funkcionira po modelu spojenih posuda i ako je ova analiaza autora i djelomično točna onda Putin stvarno igra ruski rulet,…. 2. ajmo sada iskreno, osim fosilnih goriva i vojne tehnologije koji su to ruski ekonomski aduti kojima bi mogli srednjoročno ili… Pročitaj više »

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Zanimljivo da nitko nigdje ne spominje Kinu koja je jedan od najvećih kupaca nafte.
U situaciji kad je pogođena korona virusom i privreda im trpi zbog toga, ovo snižavanje cijene nafte im sigurno dosta pomaže.

Im333
Gost
Im333
1 godina prije

Konačno jedan normalan članak i od vas

Dr.David
Gost
Dr.David
1 godina prije

New York 2050,Kafe bar u Petoj Aveniji,bivši Američki predesdnik Obama / njegov duh/u jednom bistrou za šankom počne razgovor sa kelnerom: Jeli Azija naša, odgovora kelner jeste,,,jeli Afrika naša,sledi isti odgovor,jeli Austrailija,,,Evropa ,,,
Znači ceo svet je naš uskliknu Obama.
Da jeste , naš je ceo svet.
Pita Obama da plati račun; tri RUBLJE I ŠEST KOPEJKI, kaže kelner.

gugi
Gost
gugi
1 godina prije

Price za malu djecu,ne razumije Putin da je on glavni razlog zasto imaju problem.Njegova dozivotna vladavina je to sto ih drma iz temelja.A protiv USA nemaju ekonomsko nikakve sanse.

raja
Gost
raja
1 godina prije

Gospodo lako je za amere,ako niste znali onaj dan kad nestane nafte,oni je imaju u skladistima za narednih 100 godina.To je jedna stvar ,a sa tolikim rezervama oni kontroliraju i cijenu.Plasiranjem rezervi na trziste ruse cijenu kad im to zatreba.

simonida
Gost
simonida
1 godina prije

Na kraju svakog velikog rata Rusi su uvek izlazili kao pobednici.
Tesko je medijskom propagandom i prljavim igrama iza kulisa naneti ozbiljnu stetu onome ko ima nafte i rudnog bogatstva u izobilju.
Bogat domacin prezivi svaku krizu bez problema.

John
Gost
John
1 mjesec prije

Uz duzno postovanje komentatorima ali mozda su ipak malo kreativniji(op.a Rusija)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik