Paradoks antiruskih sankcija – Rast ruskog BDP-a sličan kao u EU i SAD-u

Sankcije
24 komentara

Mnogo se govori i zapadnim, posebno američkim sankcijama protiv Rusije, iako je njihov učinak bio minimalan i zemlja je već ušla u fazu oporavka i rasta BDP-a.

Međunarodni monetarni fond je potvrdio u travnja prognozu postupnog oporavka ruskog gospodarstva u 2017. godini.

”Gospodarstvo Ruske Federacije, prema prognozi, postupno će se oporaviti u 2017. u skladu prognozama iz travnja”, MMF piše je u biltenu od srpnja ”World Economic Outlook”.

Ranije je MMF predviđao realni rast ruskog BDP-a za 1,4% u 2017. Prognoza za 2018. također se zadržala na 1,4%.

Međutim, Ministarstvo za ekonomski razvoj očekuje Rusije rast BDP-a u ovoj godini za najmanje 2%, dok je u 2016. ruski BDP bio minus 0,2%.

Najnoviji podaci govore da MMF ipak nije bio u pravu, jer je ruski BDP u lipnju porastao za 2,9% na godišnjoj razini, s izuzetkom sezonskih faktora od -0,3%, Ministarstvo za ekonomski razvoj je tako promijenio procjenu BDP-a u svibnju za 3,5%, dok se ranije govorilo o godišnjem rastu od 3,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sada je Ministarstvo za ekonomski razvoj zabilježilo rast ruskog BDP-a za prvo polugodište za 1,7%, dok su ranije predviđanja govorila o 1,6%. Konstantan rast u sljedeća dva kvartala zaista može premašiti ”zacrtanih” 2%.

Rusko tržište rada zbog gospodarskog oporavka bilježi manjak radne snage, a nezaposlenost je rekordno niska.

”Zbog oživljavanja gospodarskih aktivnosti tržište rada djeluje u uvjetima bliskim deficitu. Nezaposlenost je na rekordno niskoj razini u novijoj povijesti, broj nezaposlenih, prilagođen sezonskom zapošljavanju, smanjen je tijekom godine za više od 400 tisuća ljudi. Zbog hladnog vremena se bilježi pad zaposlenost samo u poljoprivredi”, rekao je ministar Maksim Oreškin, dok industrija, građevinski sektor i državne kompanije bilježe rast proizvodnje.

BDP eurozone u drugom kvartalu porastao za 0,6%

Istovremeno, oni koji su nametnuli sankcije Rusiji u rastu BDP-a bilježe iste rezultate, često i lošije.

Gospodarstvo 19 zemalja eurozone u trećem tromjesečju 2017. je poraslo za 0,6% u odnosu na prethodno tromjesečje, javlja Eurostat.

Rast BDP-a u odnosu na isto razdoblje 2016. godine iznosi 2,1%. Dinamika oba pokazatelja poklopila se s predviđanjima analitičara.

Prema revidiranim podacima za prvo tromjesečje 2017. BDP eurozone je porastao za 0,5% u odnosu na prošlo, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine  za 1,9%.

Gospodarstvo EU28 je u drugom kvartalu poraslo za 0,6% u odnosu na prethodno i za 2,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

SAD

Porast potrošnje je pridonijela ubrzanju američkog gospodarskog rasta u drugom tromjesečju ove godine. Američki BDP je u razdoblju od travnja do lipnja porastao za 2,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bloombergovi analitičari su u prosjeku prognozirali rast od 2,7%.

Podaci potvrđuju da je usporavanje na početku 2017. bilo privremeno. U prvoj polovici godine američko gospodarstvo je poraslo za 1,9%.

Prema revidiranim podacima za prvi kvartal, američki BDP je porastao je za 1,2%, a ne 1,4%, kao što se ranije izvijestilo.

Potrošnja, koja za razliku od Rusije, EU i Kine, koji imaju jak realni sektor, čini 70% američkog BDP-a, porasla je u posljednjem tromjesečju za 2,8% i bila je u skladu s prognozama, nakon što je u prvom tromjesečju bilježila rast od 1,9%.

Kina

I za kraj, Kina za koju ekonomisti očekuju da će BDP ”Azijskog diva” u ovoj godini porasti za 6,7%.

U ovoj situaciji nije čudo da je američki predsjednik trump posegnuo za jedinim mogućim oružjem, a to su sankcije.

Međutim, umjesto da pogodi Rusiju, koja je navodno bila meta sankcija, Washington je sankcije preusmjerio nekoliko meridijana zapadno od ruske ekonomije i želi izvršiti udar na Njemačku i Francusku, jer su sankcije dizajnirane tako da mogu štetiti Rusiji, što nema sumnje, ali će imati devastirajuće učinke na ekonomije ”Stare Europe”.

U ovim će se okolnostima Rusija još više okrenuti istočnim ekonomskim partnerima, Kini prije svega, no, postavlja se pitanje kako će američki ekonomski rat objavljen gotovo svima utjecati na globalno gospodarstvo, koje bilježi rast, uključujući Rusiju.

MMFSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
6 godine prije

Meni se na spomen BDPa počne povraćati. Da parafraziram, postoje laž, prokleta laž i BDP kad se govori o državnim uspjesima.

pikaču
6 godine prije

Točno tako. Laž,prokleta laž i još laži..ne znam,jeste li čitali Arvinda Subramaniana možda? Baš on voli koristiti taj izraz,statistics is lies,lies,and more god damn lies 🙂

6 godine prije

Ponavlja se prica 2.sv.rata u kojem je cilj angloamericke elite bio unistiti prvenstveno Njemacku koja ni po koju cjenu nije smjela stvoriti strateski savez sa Rusijom sto bi unistilo planove elite koja se vodi cuvenom Mackinderovom geopolitickom maximom …
“Who rules East Europe commands the Heartland
Who rules the Heartland commands the World-Island
Who rules the World-Island commands the world”

Cercil je svojevremeno u jednom pismu, na pitanje zasto britanska diplomatija igra tako dvostruku igru odgovorio: “Opasnost po svijet je Njemacka, a ne Rusija … ”

Ne treba se cuditi ovom djelovanju u kojem deblji kraj batine ponovo izvlaci Njemacka.

Tery
6 godine prije

Koga žele da unište ? Oni zele da uniste 90% covjecanstva. Nije vazno Rus,Ger,SK ili Iran. Saveznik ili ne!

NSU
6 godine prije

Sve više mi se sviđa teorija da su sankcije Rusiji od strane USA više usmjerene na rasturanje EU nego Rusije.

mile
6 godine prije

Ma ljudi, koliki je BDP svih ovih država o kojima pišite!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI