Poljska se sprema dočekati velike pošiljke američkog “plina slobode”

Poljski LNG terminal

Poljska će biti spremna kupiti velike količine američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) od 2022. ili 2023. godine, objavila je državna kompanija za prirodni plin PGNiG.

Trenutno zemlja aktivno kupuje LNG iz više zemalja, rekao je potpredsjednik Uprave za trgovinu PGNiG-a Maciej Woźniak.

“Od početka rada, terminal Świnoujście LNG [na Baltičkom moru] primio je 67 tankera, uključujući osam iz SAD-a”, rekao je Woźniak novinarima u petak. “Počevši od 2022. ili 2023. godine, pripremamo se za kupnju milijun tona LNG-a od SAD-a”, dodao je.
Iako službenik tvrdi da će troškovi biti konkurentni cijenama plinovoda iz Rusije, stručnjaci iz industrije kažu da će američki LNG biti skuplji kada se uzmu u obzir troškovi izgradnje specijaliziranih terminala za UNP – a tankere koji bi ga tada isporučili.

Američki predsjednik Donald Trump pokušava uvjeriti europske čelnike da odustanu od kupovine ruskog plina. Trump tvrdi da se kontinent nalazi u ulozi taoca zbog prevelike ovisnosti o ruskoj energiji, a istovremeno pokušava povećati američki izvoz UNP-a u Europu.
Američko ministarstvo energetike čak je preimenovalo američki LNG u „plin slobode“ u nastojanju da uvjeri europsko i azijsko tržište da je njegov proizvod bolji od jeftinijih zaliha iz Rusije.

Poljski PGiNG nedavno je potpisao dugoročne ugovore o isporuci američkog LNG-a. Dvadesetpetogodišnji ugovor s teksaškom tvrtkom Cheniere Energy predviđa isporuku preko pola milijuna tona LNG-a od 2019. do 2022., i 1,45 milijuna tona godišnje od 2023.

12
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
12 Komentatori
Ti Kejtihoblnije bitno tkoDukiKuga Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
octopus
Member
octopus

Još povećajte izvoz kemijskih jabuka, bolesnog mesa i ostalog smeća u Hrvatsku, tužite Njemačku za ca 880 milijardi dolara ratne odštete i više vas nitko neće svrstavati u najljigavije europske cigane.

nekoime
Gost
nekoime

Plin slobode u Poljskoj, nije li to već viđeno?

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Poljaci su amero drolje!

Sparkling
Gost
Sparkling

@Bob
nije lijepo etiketirati ni vrijeđati cijeli narod. Da Vama netko vrijeđa narod kojem pripadate sigurno nebi lijepo mišljenje imali o dotičnom. Da ste rekli da su pojedini političari (Poljaci) amero drolje, tada se slažem.
Ne sekirajte se, progledače i Poljaci s kime tikve sade ali bojim se da im ne bude kasno. Zar im je pamčenje tako kratko da se ne sječaju prije invazije na Poljsku naci Njemačke , kad su im saveznici (zna se koji) obečavali pomoč ako ih naci napadnu. I šta se dogodilo, saveznici rekli “sorry”. Da im se povjest nebi ponovila kao i mnogo puta do sada.
LP

Ti Kej
Gost
Ti Kej

Dogodilo se to da su Engleska i Francuska objavile rat Njemačkoj zbog napada na Poljsku! A nekoliko dana poslije napala ih je i Rusija da podijeli plijen prema sporazumu s Nijemcima….

tihobl
Gost
tihobl

Nisu Poljaci glupi kao sto izgledaju na prvi pogled. Godinama potpisuju sa amerima velike plinske ugovore. A isporuka je simbolicna. Ovako u glavi racunajuci za proteklih 10 godina potpisali su vise ugovora nego sto mogu plina proizvesti SAD i Rusija.
Iduce godine bice zaboravljeni ovogodisnji ugovori i potpisivace se novi, jos veci i jos dugorocniji. Ameri ce na osnovu tih ugovora moci dici nove kredite i nastaviti pumpati LNG balon. I svima dobro.

Macchiato
Gost
Macchiato

Poljaci koriste svoju poziciju najisturenijeg i “najugroženijeg” američkog prijatelja prema Rusiji. Za sada im to dobro ide. Američki su favorit i Amerima se isplati da ulažu u razvijanje Poljske, koja je prepreka između Nemačke i Rusije, i dozvoljena im je desničarska politika i suprotstavljanje zapovedima Brisela. Cilj Poljaka je da podignu Zemlju na nivo razvijenosti recimo Italije, i da povećaju broj stanovnika na 60-80 miliona (moguće za generaciju ili dve), čime bi onemogućili da im se ponovi upravo ono što su im Nemačka i Rusija u prošlosti radile. Poljska, tj. njene “elite”, u svom istorijskom nasleđu ima želju okupljanja sveg slovenstva oko sebe. Podršku za tako nešto ima i od Vatikana i u tom smislu dugoročni plan Rimske Kurije da pokatoliči Rusiju ide u korak sa poljskim dugoročnim ambicijama. Setimo se projekcije Zbignjeva Bžežisnkog, potomka poljske aristokratije, u kojoj se kaže da će u skorijoj budućnosti prepreka širenju zapadnih vrednosti biti pravoslavlje. Poljska, dakle, radi sve što je potrebno da ostane miljenik američke spoljne politike i stub njene projekcije ka istoku te da igrajući tu ključnu ulogu dugoročno gledano značajno profitira. Stoga korišćenje skupljeg američkog gasa treba gledati u tom svetlu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Aha, budu kupovali ruski plin preko amera, normalno i to se plaća po tržišnim vrijednostima jer kapitalizam nema svrhu ako se ne zarađuje. U tom slučaju ne postoje saveznici i prijatelji.

Miki
Gost
Miki

Opet balkansko vređanje drugih naroda. Poljaci znaju zašto to rade samo su neki previše tupi da bi to razumeli. Poljaci sve to rade da bi privukli američku vojsku permanentno na svoj teritorij a to znači desetke hiljada novih radnih mesta i veliku prodaju robe široke potrošnje te drugih usluga.

Kuga
Gost
Kuga

E polski, cudan ste vi narod koji vise voli konzumirati americki izmet do rusku govedinu.

Duki
Gost
Duki

E moji Poljaci
Da vas vidi vaš najveći junak JAN SOBJETSKI
Pljunuo bi vas !
Kakav plin slobode koje slobode,kao i u ostalim “oslobođenim” zemljama
.onda slijede antene za nadzor “demokracije”pa baze(vojne) za obranu demokracije pa rampe za prodor demokracije +naravno na istok!
I kad vas braća Rusi puknu onda će vam “plin slobode”pomoći . A “kremšnita” trlja ruke, 🤔🤔🤐🤐😳😱🤧 Pitat ćete se”možda smo se zaj…li.Jeste jeste ali kasno!
Znate onu: KAKO NAM JE-TAKO NAM JE!
DOBRO NAM JE-NEKA NAM JE !!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Sad če Trump Poljacima da utrampi ruski plin.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik