fbpx

Poljska se sprema dočekati velike pošiljke američkog “plina slobode”

Poljski LNG terminal

Poljska će biti spremna kupiti velike količine američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) od 2022. ili 2023. godine, objavila je državna kompanija za prirodni plin PGNiG.

Trenutno zemlja aktivno kupuje LNG iz više zemalja, rekao je potpredsjednik Uprave za trgovinu PGNiG-a Maciej Woźniak.

“Od početka rada, terminal Świnoujście LNG [na Baltičkom moru] primio je 67 tankera, uključujući osam iz SAD-a”, rekao je Woźniak novinarima u petak. “Počevši od 2022. ili 2023. godine, pripremamo se za kupnju milijun tona LNG-a od SAD-a”, dodao je.
Iako službenik tvrdi da će troškovi biti konkurentni cijenama plinovoda iz Rusije, stručnjaci iz industrije kažu da će američki LNG biti skuplji kada se uzmu u obzir troškovi izgradnje specijaliziranih terminala za UNP – a tankere koji bi ga tada isporučili.

Američki predsjednik Donald Trump pokušava uvjeriti europske čelnike da odustanu od kupovine ruskog plina. Trump tvrdi da se kontinent nalazi u ulozi taoca zbog prevelike ovisnosti o ruskoj energiji, a istovremeno pokušava povećati američki izvoz UNP-a u Europu.
Američko ministarstvo energetike čak je preimenovalo američki LNG u „plin slobode“ u nastojanju da uvjeri europsko i azijsko tržište da je njegov proizvod bolji od jeftinijih zaliha iz Rusije.

Poljski PGiNG nedavno je potpisao dugoročne ugovore o isporuci američkog LNG-a. Dvadesetpetogodišnji ugovor s teksaškom tvrtkom Cheniere Energy predviđa isporuku preko pola milijuna tona LNG-a od 2019. do 2022., i 1,45 milijuna tona godišnje od 2023.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Još povećajte izvoz kemijskih jabuka, bolesnog mesa i ostalog smeća u Hrvatsku, tužite Njemačku za ca 880 milijardi dolara ratne odštete i više vas nitko neće svrstavati u najljigavije europske cigane.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Plin slobode u Poljskoj, nije li to već viđeno?

Macchiato
Gost
Macchiato
1 godina prije

Poljaci koriste svoju poziciju najisturenijeg i “najugroženijeg” američkog prijatelja prema Rusiji. Za sada im to dobro ide. Američki su favorit i Amerima se isplati da ulažu u razvijanje Poljske, koja je prepreka između Nemačke i Rusije, i dozvoljena im je desničarska politika i suprotstavljanje zapovedima Brisela. Cilj Poljaka je da podignu Zemlju na nivo razvijenosti recimo Italije, i da povećaju broj stanovnika na 60-80 miliona (moguće za generaciju ili dve), čime bi onemogućili da im se ponovi upravo ono što su im Nemačka i Rusija u prošlosti radile. Poljska, tj. njene “elite”, u svom istorijskom nasleđu ima želju okupljanja sveg slovenstva oko sebe. Podršku za tako nešto ima i od Vatikana i u tom smislu dugoročni plan Rimske Kurije da pokatoliči Rusiju ide u korak sa poljskim dugoročnim ambicijama. Setimo se projekcije Zbignjeva Bžežisnkog, potomka poljske aristokratije, u kojoj se kaže da će u skorijoj budućnosti prepreka širenju zapadnih vrednosti biti pravoslavlje. Poljska, dakle, radi sve što je potrebno da ostane miljenik američke spoljne politike i stub njene projekcije ka istoku te da igrajući tu ključnu ulogu dugoročno gledano značajno profitira. Stoga korišćenje skupljeg američkog gasa treba gledati u tom svetlu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Aha, budu kupovali ruski plin preko amera, normalno i to se plaća po tržišnim vrijednostima jer kapitalizam nema svrhu ako se ne zarađuje. U tom slučaju ne postoje saveznici i prijatelji.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Opet balkansko vređanje drugih naroda. Poljaci znaju zašto to rade samo su neki previše tupi da bi to razumeli. Poljaci sve to rade da bi privukli američku vojsku permanentno na svoj teritorij a to znači desetke hiljada novih radnih mesta i veliku prodaju robe široke potrošnje te drugih usluga.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

E polski, cudan ste vi narod koji vise voli konzumirati americki izmet do rusku govedinu.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

E moji Poljaci
Da vas vidi vaš najveći junak JAN SOBJETSKI
Pljunuo bi vas !
Kakav plin slobode koje slobode,kao i u ostalim “oslobođenim” zemljama
.onda slijede antene za nadzor “demokracije”pa baze(vojne) za obranu demokracije pa rampe za prodor demokracije +naravno na istok!
I kad vas braća Rusi puknu onda će vam “plin slobode”pomoći . A “kremšnita” trlja ruke, 🤔🤔🤐🤐😳😱🤧 Pitat ćete se”možda smo se zaj…li.Jeste jeste ali kasno!
Znate onu: KAKO NAM JE-TAKO NAM JE!
DOBRO NAM JE-NEKA NAM JE !!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Sad če Trump Poljacima da utrampi ruski plin.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik