Polovica Amerikanaca strahuje da će im umjetna inteligencija ukrasti posao

Kina i robotizacija
33 komentara

Većina ispitanika kaže da bi tehnološki razvoj na radnom mjestu mogao dovesti do porasta nezaposlenosti

Sve veći broj radnika u SAD-u brine se da će ih razvoj tehnologija jednog dana stajati posla, izvijestio je Bloomberg ovog tjedna, pozivajući se na anketu Harris Poll provedenu u ime Američke udruge za zapošljavanje (ASA).

Prema izvješću, 47% ispitanika slaže se da bi ih strojevi lako mogli zamijeniti na poslu. Ovo je značajan porast u odnosu na 2017., kada je slična anketa pokazala da samo 27% radnika smatra da bi ih automatizacija, uključujući robote i umjetnu inteligenciju, mogla zamijeniti.

“U samo nekoliko kratkih godina, stavovi radnika prema umjetnoj inteligenciji drastično su se promijenili. Radnici su vidjeli programe umjetne inteligencije kao nešto što može pomoći ljudskim radnicima. Radnici su sada zabrinuti da bi ih umjetna inteligencija mogla potpuno zamijeniti,” rekao je izvršni direktor ASA-e Richard Wahlquist, komentirajući nalaze.

Prema anketi, industrijski radnici smatraju da će svoje poslove najvjerojatnije zamijeniti tehnologija, dok zaposlenici u zdravstvu sebe smatraju najmanje izloženima. Čini se da su mlađi radnici, crnci i latinoamerikanci najviše zabrinuti zbog potencijalnih promjena na tržištu rada zbog tehnološkog razvoja, s otprilike 55% Generacije Z i milenijalaca koji su sigurni da bi njihova radna mjesta mogla biti zamijenjena. Čini se da su bijeli Amerikanci manje zabrinuti zbog automatizacije, a manje od 40% njih kaže da imaju slične strahove. Među Baby Boomerima, samo 26% ispitanika kaže da su zabrinuti zbog mogućnosti da budu zamijenjeni.

Sveukupno, oko 74% ispitanika kaže da se ili “u potpunosti slažu” ili “donekle slažu” da bi povećana automatizacija mogla uzrokovati porast nezaposlenosti.

Unatoč tome, prema nalazima, većina ispitanika iz svih slojeva vidi povećanu upotrebu tehnologije na radnom mjestu kao uvelike dobru stvar, a više od 30% već koristi AI na poslu. Čini se da su ispitanici s višim razinama posla spremniji na automatizaciju na radnom mjestu – dok je 65% viših menadžera reklo da je to dobro za radnike, samo 51% zaposlenika srednjeg ranga se složilo.

AIanketaposaoSADumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
1 mjesec prije

A Rusa koliko strahuje ili oni odose u EU da zarade , pa dajte urednici malo budite rentabilni ima nas koji navijamo i za drugu stranu pa nam prikazite rezultate suprotne strane hahahahah ja cirkuza majke ti svaka druga vam dodje polovina amerikanacaa nidje rusa hahaha a da oni placaju hahahahahaha.

Nebalkanac
1 mjesec prije

Neki novinari I portalima su sigurno,
Nema tako low Position podesavanja da im AI konkurira

C.F.
1 mjesec prije

Nece AI uzeti posao vec ce im dati posao.
Kao baterije.

tihobl
1 mjesec prije

Jezicka AI zamjenice pola amerikanaca. Pola amerikanaca samo laprda i nista ne radi.

Eruj
1 mjesec prije

Ko im je
Kriv kad su glupi.

Max
1 mjesec prije

S pravom.

goran
1 mjesec prije

a gdje su sada ti famozni jaki sindikati po americi?
aha da da znamo gdje su,šuruju sa gazdama nauštrb radnika,bravo ovce sve vas treba maljom čposred čela opalit.
pa vi i dalje vjerujte tim lažovima koji vas navodno zastupaju.

Antee
1 mjesec prije

Polovici Amera bi i Umjetna Neinteligencija uzela posao

Samuraj
1 mjesec prije

Umjetna inteligencija je trojanski konj. Samo toliko.

nepoželjni
1 mjesec prije

U samoj ideji komunizma je postojao plan kako svi moramo mukotrpno raditi na unapređenju rada i tehnologija kao bi jednog dana dostigli idealno društvo u kojem će raditi strojevi a čovjek će raditi koliko hoće i od zajednice dobivati ono što mu treba i imati vremena za intelektualno napredovanje…. Eto, ljudi su robovali i izgradili sve što je potrebno ljudskoj zajednici, dostignut je nivo proizvodnje veći nego je ljudima potrebno, umjetna inteligencija i robotika zamijenili su ljudski rad i omogućili ljudima da rade koliko žele a stvoreno je izobilje gdje bi svaki mogao dobivati besplatno sve što mu je potrebno za dobar život…
ALI ! …dogodila su se dva paradoksa:

  • komunistički ideal je postignut – kapitalizmom
  • i sada se umjesto dobrog i lagodnog života ljudi, ide u njihovo istrebljivanje

(!?)…… ostaje još samo nada da će nas ipak švab & co. uvesti u komunističku utopiju ….;)

Ludi Zoka
1 mjesec prije

Pa naravno da hoće umjetna inteligencija ne ždere hamburgere pije pivo i ne treba joj krov nad glavom (kuća koju odnese vjetar) isto tako nema godišnjeg ne treba joj zdravstveno i mirovinsko a zna se u Americi nema ručka đabe znači nema privređivanja, nema ručka pa ćemo to srediti bockom jer mi brinemo da se tako nezaposlen ne prehladiš tako da možeš i dalje jesti g….. hamburgere i gledat nba,nfl,nascar, a onda se opustit uz netflix i tako poticati američku kulturu naravno uz sve te filmove kao osnovno obrazovanje kao i uz igrice koje potiču nasilje te uz potporu roditelja koji rade dva posla, jer na taj način dodatno zarađuju ti se razvijaš kao vrhunski debil koji će sutra biti apsolutno potreban državi u kojoj kako je rečeno nema ručka đabe.Vi debili koji podržavate Amere ste sigorno oni bijednici koji se dive BMW Mercedesu amerčkim plastičnim sisama vi koji ste… Čitaj više »

Sara
1 mjesec prije

Umjetna inteligencija odmah preuzima sve učiteljske/profesorske poslove i novinarske poslove i u to nema ni najmanje sumnje. Zato su u plandemiji uvježbavali on-line nastavu a što se novinara tiče (msm) oni su već davno automati i to svojim odanim služenjem globalistima dokazuju svaki dan. Čast izuzecima kojih ima nemali broj. Poslije njih dolaze doktori svih fela, jer naprosto neće imati koga liječiti, ovi sa televizija… itd, itd…

Gregor Samsa
1 mjesec prije

Samo treba pogledati kojim to poslovima tzv. AI prijeti da ih preuzme. Poslovima koji ne zahtjevaju previše pameti i vještina i bez kojih bi se uglavnom i moglo. Zašto bi recimo netko plaćao “novinara” koji sjedi u uredu, surfa po internetu, pa kad nađe neku vijest pokrene gugl translator, pa onda to iskopira i uploada u svojem mediju. Također tzv. AI može puno bolje obavljati posao nekakve šalteruše koja nema pojma o svojem poslu i propisima i koja na svaki upit po defaultu odgovara sa “ne može”. A može i zamijeniti i to puno uspješnije. svakog odvjetnika i njegove pomoćnika kojima se “vještina” ogleda u pregledavanju gomile slučajeva i traženju “presedana” i rupa u zakonu. Isto tako i bolji algoritam može jednako dobro kao i vaša obiteljska liječnica koja daje dijagnoze preko telefona, na osnovi opisa problema napisati recept i uputnicu. Može također donijeti mnogo kvalitetniju poslovnu odluku nego bilo… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Vladavina uz pomoć straha 🙄. .. Globalni teroristi , svinjski grip , Covid , klima a sad … Strašna – vještačka 😁 … Ak prestrašene upitaš a što je uopće taj AI i kako to oni definiraju – u pravilu — POJMA NEMAJU 🤣 no dobro znaju da im se svega pobrojanog — VALJA PLAŠITI 😁 !!! ZAŠTO ???? PA BILO NA TV !!! Ti to ne gledaš , ne interesira te ( bjes u glasu ) ?! P.S. ; – Posebno mi bili interesantni ” intelektualci ” što se tokom Covid Show , kada mu ko čovjeku pružiš ruku a on ti nudi … LAKAT 😎 ! Pogledam … Pa velim … Opet si dr*o a nisi obrisao ruku … ?! Nikada im više nisam pružao ruku već samo kimnem glavom i to kad – kada ….

Klosterman
1 mjesec prije

Ne samo što će nam uzeti posao, to je najmanji problem, uzet će nam i živote.

Jomla
1 mjesec prije

UI može biti objektivno dobra samo i isključivo u slučaju da ima potpuni pristup svim ljudskim znanjima i saznanjima. Pošto to nipošto neće biti slučaj… 😛 😛 Strahovi su potpuno utemeljeni!

abc
1 mjesec prije

Amerikancima je več ukradena pamet, tako da debili samo blesavo gledaju i čude se tome kako su jih bogate lopovske elite mentalno izjebale.

Гавран
1 mjesec prije

Konzumenti materije prelaze na viši nivo.
Dolazi doba konzumerizma svesti koju će AI oblikovati.
Korisnici svesti će se prepoznavati po praznom pogledu u kome se ne nazire ni svest ni duša.

Mrtvac koji hoda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI