Raste ruski LNG izvoz

LNG brod
21 komentar

Izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije porastao je u oktobru uprkos pritisku Zapada da smanji oslanjanje na snabdijevanje energijom iz zemlje pod sankcijama, pokazali su u srijedu podaci o praćenju plovila koje je prikupio Bloomberg.

Isporuke LNG-a prošlog mjeseca porasle su za 1,1 % na godišnjem nivou od marta, bez obzira na napore zapadnih zemalja da smanje ovisnost o ruskom gasu.

Iako superhlađeno gorivo nije sankcionisano, neki kupci su navodno izbjegavali isporuke iz Rusije. Međutim, izvoz LNG-a iz zemlje je u porastu uoči zime, kada se očekuje da će hladno vrijeme podstaći potražnju i smanjiti globalnu ponudu.

Francuska, Japan i Kina su među najvećim uvoznicima ruskog LNG-a, prema podacima praćenja, koji su takođe pokazali da je skoro polovina tereta trenutno na putu do kupaca.

Izvoz cjevovodnog gasa u EU je naglo opao jer su sankcije Zapada navele Rusiju da preusmjeri svoje isporuke na azijska tržišta. Dok je EU i dalje podijeljena oko postavljanja gornje granice cijene ruskog gasa, Kina koristi popust na promptne tržišne cijene, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na trgovce.

Prema navodima izdanja, kineski uvoz ruskog LNG-a porastao je za jednu trećinu u septembru u odnosu na isti period 2021.

EnergijagasLNGRastrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Kome to nije jasno da energetskim sankcijama EU upravo jača Rusiju, a uništava sebe? U zadnjih osam godina – otkada su joj nametnute prve sankcije – Rusija maksimalno radi na tome da pronađe jeftine načine da plasira svoju naftu i plin izvan Europe, i uspijeva u tome. Za sada najveći joj je uspjeh plinovod “Snaga Sibira” između Rusije i Kine. Te 2014. godine kada su joj nametnute prve sankcije, Rusija je bila veliki uvoznik pšenice, sada je najveći svjetski izvoznik. Najveći su svjetski izvoznik mineralnih gnojiva. U izvozu i nafte i plina spadaju u Top 3 u svijetu. Europa još od prvih sankcija Rusiji ne smije više izvoziti u Rusiju voće, povrće i ribu kao posljedica kontrasankcija Rusije. Kome je to naštetilo? I što će se desiti? Europa će vremenom skinuti energetske sankcije Rusiji, a za to vrijeme Rusija će u potpunosti naći supstituciju izvoza svojih energenata za Europu na… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Te milijarde će trebati vratiti Rusiji.

I neće ih vraćati političari koji će ih opljačkati, već stoka sitnog zuba – narod u Europi.

A vi i dalje glasajte za okoštale političke strukture ili ne glasajte.

Od 12 hrvatskih zastupnika u EU parlamentu samo 2 ne čine navedene okoštale političke strukture koje nas vode u ambis.

medo1
1 godina prije

Natovci su izglasali po kojoj cijeni ce Rusi moci prodavati svoju naftu I plin. Cijena za naftu ce biti objavljena 5 Decembra a za plin 5 Janura. Onaj tko kupi po vecoj cijeni ce biti po zapadnjacki kaznjen

iiiistina
1 godina prije

naslov je …….RAST…….
pa vidite li svi lijepu plavu reklamu za odmor u lijepim i “jeftinim”vilama Istre sa POKLONbon 50 eura logicno.com………………..

Tupko Glupko
1 godina prije

Sredinom listopada ove godine Gazprom je objavio da je izvoz ruskog plina u Europu u zadnjih godinu dana pao 41,4%, dok je ukupan izvoz ruskog plina na svjetsko tržište pao 15%.

Međutim, zbog enormnog porasta cijena plina, Rusija će ove godine od izvoza energenata zaraditi 338 milijardi dolara, u usporedbi sa 244 milijarde dolara u 2021. godini, što je porast od 38,5%.

U 2023. očekuju izvoz od 256 milijardi dolara, što je još uvijek više od 2021. godine.

Ove godine se očekuje nagativan BDP Rusije od 4.2% u odnosu na 2021. godinu, dok bi realne plaće trebale pasti tek 2,8%.

Stvarno djeluju te europske energetske sankcije Rusiji.

Milko
1 godina prije

Rastu i cijene u dućanima

Max
1 godina prije

očekivano.

Isto Ime
1 godina prije

Raj za prekupce. Tankeri dobivalju stambilj “demokratske molekule gasa”, pa ko voli nek izvoli. Opali stoku sitnog zuba u prostor gdje bi trebao biti mozak! A da okrenemo pricu: Zahvaljujuci Putinu Europa je napravila ekonomski bum (cijene energije ispod troskova proizvodnje-zahvaljujuci MARKSU i vrijednost robe je samo vrijednost ulozenog ljudskog rada? I kome ne odgovara blagostanje u Europi? Oh da, Njemacka je planirala energetsku tranziciju prema zelenim izvorima. Gasila nuklearke i ugljenuse, razvodila gas gdje je stigla. E nemoze! Rece tamo netko. Raspali sa Ukrajinskom Dijasporom (GB+USA), na Majdanu (vec vidjeno-uporaba dijaspore za zajebat lokalce pod motom boljeg sutra-place od 2000 DM =1990= ha-ha).

Lucija, prva
1 godina prije

Ne, ne.
Oni će samo UZETI.

Već viđeno. Na Venezueli i Libiji.

Ovaj put, moglo bi im prisjesti.

I ne mislim samo na imovinu dotičnih država u Rusiji. A moje ima dvostruko više.
Iz dva razloga:
– Rudi nisu lopovi,
– u krajnjoj liniji, to je imovina nekih kompanija, ne država.

Lucija, prva
1 godina prije

Meanwhile in Germany: krađe drva za grijanje. O kapitalizmu i poštenju stanovništva: “…nemački građani ne mogu jednostavno da odu u šumu, i iseku potrebnu količinu ogreva. NEMAJU PRAVO NI DA UZIMAJU GRANE KOJE SAMO LEŽE NA ZEMLJI. Sve se to smatra nezakonitim, pošto je DVE TREĆINE NEMAČKE ŠUME U PRIVATNOM VLASNIŠTVU.” (Pošto socijalizam, Balkanci???!!😄) “U takvim uslovima, meštanima, koji se plaše smrzavanja, ne preostaje ništa drugo nego da jedni drugima kradu ogrev. Novinar „Der Spiegel-a“ pitao je šumarskog stručnjaka- „da li je moguće da Nemci moraju da skladište ogrevno drvo ne u dvorištu, već u kući?“. „Zavisi kako će se situacija dalje razvijati. Oni koji slažu ogrevno drvo iza kuće obično žive u ruralnim područjima. Tu se poznajete. Ako nekome trebaju drva, zna gde da ih nabavi. Inače, ranije su EKSPLOZIVI BILI FIKSIRANI UNUTAR TRUPACA, i  onda, ako bi negde eksplodirala peć, znalo se ko krade drva za ogrev“, odgovorio… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI