Rusija i Iran spremaju se sklopiti veliki energetski sporazum

Gazprom
19 komentara

Iran očekuje da će u decembru potpisati sporazum vrijedan 40 milijardi dolara s ruskim energetskim velikanom Gazpromom, rekao je ove sedmice zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Mahdi Safari.

“Zaključili smo posao od 6,5 milijardi dolara sa Gazpromom. Nadamo se da će preostali sporazumi u ukupnom iznosu od 40 milijardi dolara biti potpisani sljedećeg mjeseca”, rekao je Safari za novinsku agenciju ISNA, dodajući da su pregovori u toku.

Nacionalna iranska naftna kompanija i Gazprom dogovorili su se u julu da sarađuju na razvoju dva nalazišta gasa i šest naftnih polja u Iranu. Dokument uključuje i zamjene prirodnog gasa i naftnih derivata, realizaciju LNG projekata i izgradnju gasovoda.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak početkom oktobra najavio je da bi se Moskva i Teheran mogli dogovoriti o zamjeni 5 miliona tona nafte i 10 milijardi kubnih metara gasa, koja će biti završena do kraja godine.

Novak je u utorak rekao da su Rusija i Iran već započeli zamjenske isporuke energenata, posebno naftnih derivata, te dogovorili proširenje liste robe kojom se trguje. Također je napomenuo da će se “iznos ruskih investicija u iranska naftna polja povećati”.

Razvoj događaja dolazi kada Rusija i Iran brzo proširuju svoje energetske i trgovinske veze usred sankcija Zapada nametnutih objema nacijama. Barter poslovi pomažu zemljama da izbjegnu probleme poravnanja koje predstavlja zapadni finansijski sistem. Oni takođe uživaju u direktnim trgovinskim vezama preko Kaspijskog mora.

Iranski ministar nafte Javad Owji rekao je na bilateralnom forumu da javni i privatni sektor u obje zemlje nastoje “neutralizirati sankcije”.

gasGazpromiranNaftarusijaSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FIFY FUCHS
1 godina prije

Samo naprijed u bolje sutra…

Tupko Glupko
1 godina prije

Stvara se osovina Iran-Rusija-Kina, a poveznica im je da ih izuzetni sankcioniraju, što je i dovelo do toga.
Ne samo gospodarska, trgovačka i energetska veza, već i vojna.

Ako se ovoj jezgri priključi i Pakistan (koji geografski povezuje Iran sa Indijom), nesmetano će energenti ići i u Indiju koja je siromašna energentima, a ima 1,42 milijarde stanovnika, a kasnije može i do svog susjeda Kine.

Nije slučajno da je na bivšeg utjecajnog premijera Pakistana Imrana Khana – kojeg izuzetni ne mogu smisliti – pokušan atentat prije tri dana, upucan je u nogu.
Čudi me da je portalu ovo promaklo.

Pisao sam i prije godinu dana, pišem i sada – Pakistan kao nuklearna sila i država od 280 milijuna stanovnika ima vrlo važnu geostratešku poziciju, i izuzetni će pokušati sve da tamo izazovu kaos i da ova država ne stvori savez sa Indijom i Iranom.

mmne
1 godina prije

znaci lihvarima ostaje samo rat kao opcija….gde ce btw dobiti po pi*ki

Tupko Glupko
1 godina prije

Portalu Logično preporučam jedan članak o Ugandi. Uganda je nedavno službeno postala država ispod čije zemlje leži preko 12 bilijuna dolara vrijednog zlata, tj. 320.158 tona! Izuzetni bi rekli 12.3 trillion dollars. Za usporedbu – u veljači 2021. procijenjeno je da je u optjecaju u cijelom svijetu 2.10 bilijuna dolara. Što znači da Uganda ima zaliha zlata skoro šest puta veće vrijednosti nego što je vrijednost dolarskih novčanica u čitavom svijetu zajedno! Predsjednik Ugande izjavio prije mjesec i pol dana da je napad na Rusiju napad na Afriku kada ga je posjetio Sergej Lavrov. Tko je ulagao i davao kredite, otvarao prve rudnike u Ugandi prije 15 godina? Rusija sa Putinom na čelu. Izuzetni su uveli već par sankcija ljudima iz Ugande pod izgovorom nedozvoljenog krijumčarenja zlata. I – gle čuda – u Ugandi i susjednom Kongu djeluje Demokratska Alijansa – paravojna islamska teroristička organizacija – koja djeluje u tom… Čitaj više »

Tony
1 godina prije

Staljigradska Bitka 2.0 uskoro u Herson

Max
1 godina prije

Strateški logično.

tihobl
1 godina prije

U projektu Put svile stoji zacrtano da ce kinezi praviti luku i bazu u Pakistanu, a stotinjak kilometara dalje rusi u Iranu. Kinezi su spasili ruse 2014. kad je bio monetarni udar i kad su zapadnjaci pokusali unistiti rublju. Rusi im se trebaju oduziti tako sto ce preuzeti kontrol za pola puteva svile. I sad to rade saljuci vagnerovce po Africi na zahtjev Pekinga. Rusi sa irancima godinama dogovoraju podmorski plinovod za Bombaj. Plan je slican kao sa Azerbejdzanom gdje rusi salju svoj plin Azerbejdzanu za potrosnju, a azeri svoj izvoze. Iransko stanovnistvo je uglavnom na sjeveru uz Kaspijsko jezero i jeftinije je dobijati odatlje ruski plin sa sjevere, nego vuci svoj sa juga. Pregovori su tekli dobro dok nisu bile ukinute sankcije Iranu, a onda su iranci nabrzaka potpisali ugovore sa zapadnim kompanijama izbacivsi ruse iz price. Tramp je vratio sankcije, a iranci su se ponovo okrenuli rusima. Pristali… Čitaj više »

Klica
1 godina prije

Sa Indijom su vec sklopili, cime Rusija Indiji postaje vodeci opskrbljivac energijom. Do sad su najvise uvozili naftu iz S.Arabije i Iraka, ali sada ce to biti Rusija. Takodjer izjava indijskog ministra vanjskih poslova je znakovita uz koga ce stajati Indija bez obzira na pokusaje pritisaka sa zapada. Rekao je kako je Rusija oduvijek bila prijatelj Indiji, te su im u proslosti prodavali oruzja kada drugi nisu htjeli, te im to oni nece zaboraviti. Takodjer je javno mnijenje u tom smijeru i Indijci vecinom imaju pozitivno misljenje i zele dobre odnose sa Rusijom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI