Rusija žanje prednosti skladištenja zlata

Zlato
18 komentara

Zalihe poluga u zemlji nastavile su rasti tijekom prošle godine, izvještava Izvestia

Rusija ima koristi od svojih povećanih rezervi zlata, koje su krajem prošle godine dosegnule najvišu razinu u dva desetljeća, izvijestile su u četvrtak novine Izvestija pozivajući se na podatke Svjetskog vijeća za zlato.

Statistika je pokazala da je Rusija imala 2332 tone u svjetskim rezervama zlata na kraju 2022., što ju je stavilo na peto mjesto na međunarodnoj ljestvici. Samo su SAD, Njemačka, Italija i Francuska imale veće rezerve. Prema ruskoj središnjoj banci, devizne rezerve zemlje iznosile su 581,6 milijardi dolara od početka rujna 2023., uključujući 144,7 milijardi dolara u monetarnom zlatu.

Ruske devizne rezerve dosegnule su rekordnih 643,2 milijarde dolara neposredno prije izbijanja sukoba s Ukrajinom u veljači prošle godine. Otprilike polovicu tih sredstava navodno su zamrznule zapadne središnje banke početkom ožujka 2022. kao dio sankcija povezanih sa sukobom. Preostali posjed sastoji se od zlata i strane valute koji se čuvaju u zemlji, kao i imovine u kineskim juanima. Moskva je zamrzavanje svoje imovine nazvala “krađom” i upozorila da je to u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada potaknule su reviziju izloženosti stranoj valuti od strane brojnih nacionalnih regulatora, rekao je analitičar Finam Financijske grupe Aleksandr Potavin za Izvestija. Pohranjivanje rezervi u takozvanu sigurnu imovinu, kao što je zlato, smanjuje vjerojatnost njihove amortizacije, zapljene i drugih problema, objasnio je.

“Namjerno stvaranje značajnih rezervi plemenitog metala znači da država ne troši veliki novac na njegov razvoj, već ga soli. Prilično često vlade to čine kada vide rastuće geopolitičke rizike”, rekao je stručnjak.

Prema analitičaru Freedom Finance Global Vladimiru Černovu, moguće uvođenje jedinstvene valute podržane plemenitim metalima od strane zemalja BRICS-a moglo bi biti još jedan razlog iza ruskog gomilanja zlatnih rezervi.

Cijena zlata je od početka godine porasla oko 8%. Plemenitim se metalom u petak trgovalo po 1.946 dolara za uncu, u odnosu na 1.800 dolara na kraju 2022. godine.

rusijaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hihi
2 mjeseci prije

Zlato u trezoru je kao pikasova slika u podrumu

Bogat si, a nemaš cime kupiti kruh I mijeko

hiber
2 mjeseci prije

🤣🤣🤣Ja o ovome pisao prije tjedan dana. Po meni je čaša napola prazna, a sada otkrili da je napola puna. Da rezimiram, od casha imaju samo 20 milijardi u eurima i dolarima, ostatak u rupijama i juanima. Problem je sto sa rupijama malo toga imaju za kupiti, a provizija za recikliranje je 40%, sa juanima je problem sto kinezi određuju koliko, sto i kada mogu kupiti. Iskreno, nikakva korist od skladištenja velikih količina zlata, osim sto mogu dobiti zmajsku bolest. Nema kamata i novog zlata. Onih 305 zaplijenjenih milijardi donose lijepu kamatu od skrbničkih banaka pa se oporezuje 100% i salju u Ukrainu.

latvijac
2 mjeseci prije

samo nek rusi skupljaju zlato i uskoro će izbit boljševička revolucija i opet ode zlato u švicarsku kod žida

Objektivno
2 mjeseci prije

Pa pjeva: Sijem žito raste grahorica…♪

Mrčikola
2 mjeseci prije

Vrag će znat što je, uopće, u pozadini milenijske priče o zlatu.
Ne bi čudilo da je Subaru u pravu kad kaže da ga svi sakupljaju za “istog”.., a s kojom svrhom..?…vjerojatno je to još daleko od naših mogućnosti poimanja…koliko god da smo u stanju raspiriti maštu.

Max
2 mjeseci prije

Bili su spremni.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Prva tri komentara na svakom tekstu – trolovi.

Zbilja motivirajuće. 🙃

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI