fbpx

Rusija želi dominirati u svjetskom izvozu pšenice u godinama koje dolaze

Pšenica - Rusija - izvoz

S obzirom na to da se za proizvodnju žitarica u Rusiji ove godine očekuje da će biti na rekordno visokoj razini, zemlja je nastavila jačati izvoz i proširivati popis svojih potencijalnih kupaca širom svijeta.

Alžirska državna agencija za žitarice prošlog je tjedna priopćila da će na sljedećem natječaju početi prihvaćati uvoz pšenice iz svih zemalja, uključujući Rusiju. Do sada je Rusija mogla izvoziti samo male količine trećem najvećem svjetskom kupcu pšenice.

Ovaj je potez uslijedio nakon što je Saudijska Arabija otvorila svoje tržište za rusku pšenicu još prošle godine. Ruska pšenica zauzela je terete kupljene na posljednjem egipatskom natječaju u utorak. Rusija je posljednjih godina također povećala izvoz pšenice u Tursku, Brazil, Vijetnam i Tanzaniju.

“Možete vidjeti zapanjujući porast proizvodnje i izvoza pšenice iz Rusije”, rekao je za Bloomberg James Bolesworth, direktor i savjetnik za tržište tvrtke CRM Agri Commodities, koja ima sjedište u Velikoj Britaniji, dodajući: “Rusija je uložila velika sredstva kako bi povećala tržišni udio, koji još uvijek raste”.

Drugi stručnjak, Andrew Whitelaw, s australskim savjetnikom Thomasom Elderom Marketsom, rekao je kako ima smisla da zemlje uvoznice otvore pristup većem broju dobavljača. “To će im vjerojatno u budućnosti omogućiti pristup žitaricama po pristupačnijim cijenama”, objasnio je.

Stručnjaci kažu da bi veća prodaja i izvoz pšenice iz Rusije u Alžir mogla predstavljati udar na Francusku, budući da je dosad Alžir bio najveća zemlja-uvoznik pšenice iz Francuske, dok se francuski izvoz izvan Europske Unije ove godine već prepolovio. Ipak, Rusija bi se tijekom sljedećih mjeseci mogla suočiti s većom konkurencijom iz Kanade i Australije, gdje također postoji velika količina kvalitetne pšenice, tvrde stručnjaci.

Uz pomoć druge najveće žetve pšenice u povijesti, očekuje se da će Rusija ove sezone otpremiti 37,5 milijuna tona (od oko sveukupnih 127,5 milijuna tona). Ruska poljoprivredna proizvodnja porasla je više od 20 posto u posljednjih šest godina. Zemlja je uspjela zauzeti više od polovice globalnog tržišta pšenice posljednjih godina, postavši najveći svjetski izvoznik pšenice, najviše zahvaljujući jeftinijim cijenama sijanja i atraktivnim cijenama. Od početka 2000-ih, ruski se udio na globalnom tržištu pšenice učetverostručio.

4.9 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
iiiistina
Gost
iiiistina
1 mjesec prije

izvući ću jedan odličan komentar od puno odličnih za početak na postavu posta koji nudi ulaz u dubine istine
Moreno
3 mjeseci prije

Pojednostavnjenja su dvosjekli mač. Odma na prvu vidin kako smo daleko po pitanju svih pitanja, a to je postanak svita i ljudi i to pišen odma na početku kako se nakon sto komentara i odgovora nebi opet našli na toj točki, a to je točka prije velikoga praska.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

bilo kako bilo, uvjek se sjetimo da smo pored ostalog bili mali i nemoci gmizavci prije nego smo naucili hodati;)

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

I kg psenice je oko 1 kn
Dakle 35 mlrd kuna
Iliti 4 mlrd USD

Pero
Gost
Pero
1 mjesec prije

1 US dolar je 6.49 kuna . Znaci 35.000.000.000 kg psenice je 5.391.998.274 US dolara.Ali na svjetskim burzama je psenica skuplja od 1 kn za 1 kg,dakle vise dolara. Ova 1 kuna je za nase proizvodjace znaci ucjena a na svjetskom trzistu je drga zakonitost. Hvala!

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

Pero, ma da je duplo nema tu zarade.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Ima veće zarade nego recimo u Hrvatskoj.

Svaki proizvođač ima svoju računicu, Rus barem vlastitim proizvođačima omogući dostojanstvenu otkupnu cijenu i zaradu.

Pitaj Slavonce koliko im naša država nudi otkupnu cijenu.

Plač i bijeda.

P***!

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

Zadranin, a zašto bi država trebala otkupljivati nečiju pšenicu. Ako nešto uzgajaš onda razmišljaj o plasmanu. Komunistička razmišljanja.

Zadranin
Gost
Zadranin
29 dana prije

😂

Pa to se zovu “strateške zalihe hrane države”.

Ti stvarno namjerno pišeš gluposti.. ili?

P***!

Kon
Gost
Kon
29 dana prije

Zadranin, živiš u neki prošlim vremenima. Nema više dogovorne ekonomije. Kako ćeš natjerati seljaka da sije i sadi ono što tebi treba. Samo preko poticaja ali to ujedno ne znači da će država otkupitj sav urod. Agencija za strateške rezerve može kupovati na svjetskom tržištu. Ne da mi se dalje objašnjavati. Tvoje promišljanje je temeljeno na politici Juge.

Zadranin
Gost
Zadranin
29 dana prije

Aj da te malo educiram:

Država Hrvatska otkupljuje poljoprivredne proizvode putem otkupnih stanica. Ti se proizvodi koriste za:

– plasiranje na strana tržišta
– domaću proizvodnju hrane za vojsku i policiju
– donacije hrane siromašnim obiteljima, i državama itd.

Previše kenjaš o Jugi i prošlosti, a ne kužiš se ni u sadašnjost.

Opet te pitam: namjerno pišeš gluposti.. ili?

P***!

Kon
Gost
Kon
28 dana prije

Zadranin, nema više državnih poduzeća i kombinata da ih možeš natjerati da sade pšenicu. To što ti pričaš o otkupu je nešto drugo. Kako država može otkupiti pšenicu ako je nitko nije posadio. Zašto EU subvencionira dio poljoprivrede nego zato da se nešto što ekonomski nije isplativo sadi. Drugo, država ne plasira pšenicu na strano tržište. Opet Juga, proizvođači prodaju svoju pšenicu tamo gdje im je isplativije. Država za svoje rezerve kupuje tamo gdje joj je isplativije. Domaća proizvodnja hrane za vojsku i policiju, ti si stvarno još uvijek živiš u Jugi. Da li možda znaš koje rezerve hrane ima policija ili vojska. Nemoj se ljutiti ali ti stvarno nemaš pojma o modernoj ekonomiji. Pilaj te daske i slaži kuhinje. Nemoj o onom što neznaš.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

1 kg pšenice je 1.25 – 1.30 kn, a na hrvatskom tržištu je cca 1 kn.

To ti je nekih cca 30% više cijena.

Aj sad računaj opet.

P***!

Waldau
Gost
Waldau
1 mjesec prije

Ruska pšenica je niže kvalitete zbog meteo uvjeta u kojima raste pa je i jeftinija, osim toga nisu najveći proizvođači na svijetu čini mise 3 ili 4-ti. Treba vidjeti koju kemiju koriste od herbicida i psticida, kako je osušena, itd

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

Waldau, ruska pšenica je sva durum pšenica. Najbolje kvalitete na svijetu i plus onih 50 tona čokolade što su Rusi izvezli u arapski svijet Rusija postaje hraniteljica cijelog svijeta. Poslije ovog dolazi članak o ruskom zlatu, pa o nafti i plinu i na kraju o moćnom ruskom oružju. I tako u krug. A ekipa mrzitelja svega zapadnog, a posebno Amerike sve to začini s dubokoumnim komentarima o propasti zapada i o nevjerovatnom napretku Rusije, Kine, Irana, Venecuele, Sjeverne Koreje. Ali da ne ispadne samo da hvalimo Rusiju moram kazati da je Holandija povečala proizvodnju maćuhica i da će ove godine izvesti dodatne tri gajbice.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Ti mi zvučiš ko Ad astra.. jesi ti možda isti taj neuki rusofob?

P***!

borg
Gost
borg
1 mjesec prije

Taj ti je kakio na forum.hr pod imenom Hiber. Sad je promjenio nick. Stiti ga neki ped-er zhidov rusofob.
To go-vno je najbolje zaobici, psihicki sje-ban tip od mrznje naspram Slavena i Rusa. Njegova ljubav je Israel.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 mjesec prije

Kon, bravo !! Realno je realno i kad je za smijuriju …
Nije amerima nitko kriv što su svoju ukupnu proizvodnju sveli na 20% BDP-a, a hrane na 1% … Zapad propada jer su bankari i trgovci (mešetari) postali glavne face, a proizvođaći (svi osim oružara i farmaceuta) postali tek “loptice” za napucavanje i ucjenjivanje. Život je lijep …🌞👌

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Rusija, kao i svaki drugi svjetski proizvođač.. ima par vrsta pšenice: od najkvalitetnije, do manje kvalitetne.

Ta najkvalitetnija vrsta je trenutno cca 205$ po toni, ilitiga 1.3 kn po kg

Niti Kina, niti Indija nemaju velik udjel najkvalitetnije pšenice u sveukupnoj proizvodnji.

A amerokenjci imaju pšenicu sa najviše herbicida i pesticida na svijetu.

Sad plači. 😂

P***!

Paris
Gost
Paris
1 mjesec prije

Tebi je dobro tebe žena hrani.

Sad plači. 😂
P***!

Zadranin
Gost
Zadranin
29 dana prije

Zašto da plačem zbog toga?

Koja glupa izjava.. 😂😂😂

Bio bi ti sretan ko mala beba da ti žena kuha svaki dan.

Tebi sigurno mater još kuha.. 😂💪

P***!

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

Daba, baš si zločest. Još da kažeš da ke protuvrijednost 10 000 kg pšenice jeda I phone ili možda da je 4 mlrd dolara 40 aviona F 35. Ah da, svatko radi ono što zna. Poljoprivreda, proizvodnja sirovina za prehrambenu industriju je potrebna ali jako slabo plačena. Zašto razvijeni svijet ne ulaže u veću proizvodnju pšenice? Ne isplati se. Zamisli koliko posla oko 37 milijuna tona pšenice. Korist može imati samo prekupac.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Netko mora i hranu proizvoditi.. osim ako misliš pojesti iphone ili F-35.

U amerokenjistanu su trenutno ogromni redovi za hranu.

Kladim se da svi u tim redovima imaju iphone kod sebe.. gledaju na njega koliko još vremena dok ne dođu na red za svoju porciju hrane.

Dobar tek.

P***!

Kon
Gost
Kon
1 mjesec prije

Zadranin, ne samo da su veliki redovi za hranu već Amerikanci umiru od gladi. Priča se po kuluarima da ih jedino Rusija može spasiti.

Zadranin
Gost
Zadranin
29 dana prije

U Rusiji bar nisu “redovi za hranu”, pošto velika većina Rusa ima svakodnevno hranu na stolu.. za razliku od amerokenjaca.

P***!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 mjesec prije

kako alzir sa 40 mil. stanovnika moze biti drugi najveci uvoznik?
znaci li to da su sve druge vece zemlje samodostatne u iznosu manjem od potreba 40 mil. ljudi?

puf
Gost
puf
1 mjesec prije

Alzir je polupustinjska drzava, gdje oko 20% teritorije cini djelimicno plodno tlo, a oststak je manje-vise pustinja, uz iznimku nekih oaza.

Kada se pogleda Afrika samo Alzir, sa svojih 40 miliona stanovnika, moze biti veliki uvoznik psenice. Egipat proizvodi jako mnogo psenice u dolini Nila, i zanje je i do tri puta godisnje, u zavisnosti od vremenskih uvjeta. Zato je Egipat sa 100 miliona stanovnika manji uvoznik od Alzira sa 40 miliona stanovnika. Ostale africke drzave sa mnogoljudnim stanovnistvom nemaju potrebe da uvoze mnogo psenice jer im njihovo tlo omogicava da velike kolicine sami proizvedu, dok su s drige strane neke od africkih drzava toliko siromasne da ne mogu priustiti da kupuju mnogo uvezene psenice.

U Aziji od drzava gdje bi mlgla biti velika potrosnja psenice, mada mnoge od ovih drzava jedu i rizu kao osnovni izvor kalorika, medju kojima mozemo istaci: Kinu, Indiju, Indoneziju, Pakistan, Banglades, Japan, Tajland, Mijanmar, Iran, Turska, Uzbekistan, Juzna Koreja, Filipini. Mnoge od ovih drzava ne jedu mnogo psenice, nego jedu rizu, a riza ionako ima vise kalorija nego psenica. Cak i ove koje koriste psenicu u velikim kolicinama imaju takvo tlo i takvu klimu da sami proizvode vecinu psenice koja im je potrebna.

Evropske, kao drzave Sjeverne i Juzne Amerike, isto takk imaju tlo koje im omogicava da vecinu potrebne psenice sami proizvedu.

Cak i pustinjska drzava kao Saudijska Arabija sa 34 miliona stankvnika nije velika uvoznica psenkce jer jako mnogo psenoce sama proizvodi. Posebnim pumpama crpe vodu iz dubine zemlje i navodnjavaju posebna polja gdje sade psenicu.

Tako da je moguce da je Alzir drugi najveci uvoznik psenice. Pise uvoznik, a ne potrosac.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
29 dana prije

sjedi, 5.

enkol
Gost
enkol
1 mjesec prije

Mislim da napisati DOMINIRATI implicira neku radnju nepostenu s kojom se sluzu Englezi i Amerikanci.
Rusija zeli osloboditi svoj prirodni potencijal za proizvodnju psenice i to je to.

Mahatma
Gost
Mahatma
1 mjesec prije

Šta će mi pšenica? Daj mi soylenta i miran sam.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

istine radi, treba imati na umu koliko je mladih, skolovani i sposobnih “seljaka” zbrisalo
samo iz njemacke i svice u posljednih 20 godina za rusiju, tamo su ih docekali rasirenih ruku i omogucili sve sto im treba, uz drzavnu garanciju otkupa po dogovorenoj cijeni svega sto proizvedu s tim da zaposle sto vise lokalno stanovnistvo.

realista62
Gost
realista62
1 mjesec prije

rusija vec par godina od izvoza zita ubire vise love nego od izvoza oruzja koji je zadnjih godina oko 15 milijardi dolara

realista62
Gost
realista62
1 mjesec prije

i jos najvaznija stvar koju nitko ne spominje rusko zito nije , ponavljam nije GMO

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Rusija je postala agronomska velesila a dok ih je vodio Boris Votka bili su uvoznici hrane.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Ko ima svoju pšenicu neće morat jest Trumanova jaja

realist62
Gost
realist62
1 mjesec prije

Najveća šansa za Rusiju je izvoz soje tj da istisne USA sa kineskog tržišta
No s obzirom na malu sadašnju proizvodnju i veliki američki izvoz to je moguće tek za 10 do 20 godina

but
Gost
but
29 dana prije

To je istina, Kina uveze soje u vrijednosti oko 80 miljardi dolara godisnje. Kina bi kupila svu soju sto Rusija proizvede. Inace Rusija proda njoj samo 1% od njenih potriba.
Tu je ogromni potencijala. Mislim da Rusija ne moze na sve strane, prova sto god moze vise ali natovci se postaraju da joj zagorcavaju zivot tako da ne razvije svoje kapacitete.

Zole
Gost
Zole
22 dana prije

Ti natovci su sami sebi pucali u nogu uvodjenjem sankija Rusiji.Narocito drzave EU,zato sto moraju da slusaju gazdu preko okeana.Sada nemaju kome da izvoze hranu koju su ranije izvozili.Rusija svake godine sve vise hrane izvozi u drzave koje su ranije oni snabdevali.Kina sve vise i vise hrane uvozi iz Rusije,a sve manje od USA i EU.

bauštelac
Gost
bauštelac
29 dana prije

mekinje su zakon

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
48
0
()
x