fbpx

Ruska nafta sa Urala potonula je ispod 12 dolara uslijed epske propasti naftnog tržišta

nafta - naftni toranj

Neviđeni pad tržišta nafte ove nedelje stavio je rusku sirovinu pod pritisak, pri čemu je Uralska mješavina pala za gotovo 6 dolara i trgovana je za ispod 12 dolara po barelu, izjavio je dobavljač energetskih informacija Argus Media.

Ruska referentna vrijednost nafte, čiju cijenu određuje nafta Brent, bila je niža tek 2. aprila, kada je pala na 10,54 dolara za barel (CIF Rotterdam). To je bio najslabiji nivo od marta 1999. godine. Ural je skoro duplirao cijenu nedelju dana kasnije,prema izvještajima o pregovorima OPEC +.

Ponedjeljni epski pad West Texas Intermediate, kada je cijena sirove nafte u SAD prvi put u istoriji pala ispod nule, dogodio se uslijed strahovanja da će skladištima sirove nafte ponestati prostora. A međunarodni referent Brent ni sam nije pošteđen tržišnog previranja i spustio se na najniži nivo od 2001. u srijedu. Buduća cijena Brenta za isporuku u junu iznosila je samo 16 dolara za barel.

Prema ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, situaciju na globalnom tržištu nafte ne treba dramatizovati, jer „ovo je papirno tržište, što znači trgovanje derivatnim finansijskim instrumentima, a ne fizičkom naftom“.

Rekao je u srijedu: „Trenutno vidimo dosta spekulativnih trenutaka, posebno na budućim (futures) ugovorima. Od danas tržište postoji u neizvjesnosti, koja je uglavnom povezana sa činjenicom da se predviđa da će se skladišni prostori sirove nafte širom svijeta napuniti. ”

Novak je dodao da očekuje da će visoka nestabilnost na tržištu nafte i dalje postojati sve dok ne krene dogovor o smanjenju proizvodnje OPEC +.

Sporazum koji su postigli članovi OPEC + i njihovi saveznici, uključujući Rusiju i Meksiko, predstavlja pad proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu – što je najdublji rez na koji su svjetski proizvođači ikada pristali. Nakon toga, grupa će neprestano povećavati proizvodnju do isteka sporazuma u aprilu 2022. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

je, i … potrosnja je 70% dolje. 29 mil. bacvi dnevno spram nedavnih 100.

PATMAT
Gost
PATMAT
11 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Točno to. Kako niko nije bio spreman na koronu tako i prozvođači nafte nisu spremni naći dogovor jer nafta se troši sad 70-80posto manje neg prije 3 mjeseca. Korona je game changer za sve pa i njih. Nebi ni ja da je tu al je tu i snaga ovog game changera je kao što sam rekao tektonska. Rekao bi još nešto,pošto su čovječanstvo i ekonomija bili na svojim povjesnim razinama ,još je teže podnjet pad i on bi mogao bit jačine veće od svjetskih ratova.

PATMAT
Gost
PATMAT
11 mjeseci prije
Reply to  PATMAT

Evo upravo čitam šta sam gore rekao:
Britaniji prijeti najgora kriza unazad nekoliko stoljeća

Moguće je da će Veliku Britanija snaći najgora ekonomska kriza unazad nekoliko stoljeća, nakon što su zbog pandemije koronavirusa gospodarske aktivnosti gotovo zamrle, upozorio je u četvrtak jedan od stratega središnje nacionalne banke – Bank of England (BoE).

Jan Vlieghe, član odbora BoE za utvrđivanje kamatnih stopa upozorio je da na “temelju ranih pokazatelja i iskustva ostalih zemalja koje su se nešto ranije od Ujedinjene Kraljevine našle na udaru krize uzrokovane pandemijom, čini se da se suočavamo s gospodarskim padom koji je brži i dublji od ičega što smo vidjeli u posljednjem stoljeću, a moguće je i više stoljeća”.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
11 mjeseci prije

Ma strašno nešto, al isto nitko ne zatvara špinu.

Zlatko
Gost
Zlatko
11 mjeseci prije
Reply to  Hmmm da

Ovo je idealan treenutak za zatvaranje hormouza i za konačni obračun sa zaljevskim zemljama.

sobravia
Gost
sobravia
11 mjeseci prije
Reply to  Zlatko

Zlatko biseru moj, reci mi kako će pistacio berači ilitiga kapetani gumenjak zaustaviti američku petu flotu.
Strojnicama, starim raketnim bacačima, scudovima ili bacanjem pistacija….

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
11 mjeseci prije

Ako sam ja dobro razumio Davora Šterna smanjenje proizvodnje je vrlo teško zbog zamrzavanja (parafiniziranja) bušotina i zapravo njihova inaktiviranja, zatim su tu špekulanti, zatim su tu osiguranja od pada cijena, zatim je tu nedostatak skladišta, zatim su tu velike razlike u troškovima proizvodnje, zatim je tu politika, zatim su tu rezerve i izdržljivost, zatim pad potražnje i loše kratkoročne prognoze itd.itd.itd. Kada se pogleda na cjelinu problema onda se vidi da je kriza univerzalna i pogađa sve, a da će iz krize izaći živi oni koji su sposobni da održe minimalnu proizvodnju (bušotine im ostanu živuće), koji imaju dovoljno vlastitih skladišta za održavanje minimalne proizvodnje i koji imaju dovoljno rezervi za financijsko preživljavanje. Rusi imaju većinu tih pretpostavki, a da sam na njihovom mjestu sada bih (što su oni vjerojatno i učinili) napravio podzemne spremnike za najmanje 1 godišnju svjetsku proizvodnju (za što Rusi imaju prostora, pa čak i uz primjenu metodologije tzv. reverzibilnog upumpavanja nafte u ranije bušotine i bazene – posebno jeftinih viškova) i koristio ih za utjecaj na tržište (npr. otkup jeftine nafte iz svjetskih tržnih i špekulantskih viškova i od konkurencije, stvaranja potražnje uz istovremeno omogućavanje vlastitoj proizvodnji skladištenje radi neprekinute proizvodnje, a sa mogućnošću… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije
Reply to  Ivan Sever

@Ivan Sever
Bit će dovoljno da propadnu američki naftaši iz škriljevca, odnosno većina njih.
To je i bio primarni cilj ove akcije.
Podzemni spremnici za jednogodišnju svjetsku proizvodnju???
Science Fiction!
Upumpavaju naftu nazad u bušotine?!?
Laicima sve izgleda jednostavno.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
11 mjeseci prije
Reply to  čitalac

čitalac: slažem se da su moja razmišljanja sirova i možda čak i tehnički nemoguća, ali poanta je u vladanju tržištem pomoću mogućnosti velikih rezervi i otkupa viškova ili puštanja viškova u cilju uspostavljanja stalne tražnje, većih cijena, eliminacije nelojalne konkurencije i špekulacije, osvajanja tržišta isl. To Rusi mogu napraviti (imaju prostor, tržište, novce, naftovode, tehnologiju isl.). Uostalom što su sve Rusi napravili u zadnjih 20 godina, pa su i ovakove ideje moguće. Pri tome nisam ja navijač za Ruse, a protiv drugih. Ja se zalažem za uspostavu mehanizama koji garantiraju stabilnost, a to čini mi se trenutno mogu napraviti samo Rusi. To uostalom može koristiti i drugima.

aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
Gost
aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
11 mjeseci prije
Reply to  Ivan Sever

Sever je u pravu, kauboji upumpavaju strateške raezerve tamo negdje u nepropusne stijene još od prije 30 godina. mogu to i rusi.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
11 mjeseci prije

evo jedna računica: dnevna svjetska proizvodnja je 100 miliona barela, a godišnja 36,5 milijardi barela ili 5803,5 milijardi litara (36,5 milijardi x 159 litara). Ako je približno 1 dm 3 cca 1 kg nafte onda je 1 m3 cca 1 tonu nafte. 5803,5 milijardi litara je cca 6 milijardi tona nafte ili 6 milijardi kubnih metara. 1 km 3 = 1000 m x 1000 m x 1000 m = 1 milijarda m3 ili 1 milijarda tona. To znači da je za smještaj cca 6 milijardi svjetske godišnje proizvodnje (potrošnje) potrebno imati skladište kapaciteta cca 6 kubnih kilometara ili prostor dimenzija cca 3 x 2 x 1 km. Da li je to nedostižno ili ne ne znam, ali da bi to bilo vrlo impresivno i od velikog utjecaja na tržište mislim da je bez sumnje. Ovo je samo špekulativna zajebancija u uvjetima karantena.

aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
Gost
aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
11 mjeseci prije
Reply to  Ivan Sever

Severu, dokazao si da imaš argument i prvim napisom.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
11 mjeseci prije

Subaru, mislim da sam davno čitao da je to kaubosjka praksa od naftne krize 70-ih i napuštanja zlatnog standarda, kada su počeli krasti bliskoistočnu naftu i “kupovati” je u zeleno obojanim papirom.
“die Cowboys sind Morder und Falschspieler”, rekao bi Krleža.

aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
Gost
aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
11 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Da, u pravu si, odavno oni to deponuju, zna stvor štiti svoje gnijezdo.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
11 mjeseci prije

evo još jedne računice: ako Rusi proizvode cca 10 % svjetske proizvodnje (cca 10 miliona barela dnevno, a kapacitet 1 supertankera je 2 miliona barela = 5 supertankera dnevno ili 1825 supertankera godišnje), ako je nekakova prosječna svjetska cijena npr. 50 dolara za barel, ako je margina troška (cijene) im je 40 US dolara / barel, onda je tzv. višak za naftni fond = cca 36,5 milijardi dolara godišnje, a trenutna dosadašnja akumulirana vrijednost naftnog fonda (višak iznad margine) = 150 milijardi dolara.
Dakle za skladištiti svoju cjelogodišnju proizvodnju potrebno je cca 1825 supertankera kapaciteta 2 miliona barela svaki. Cijena izgradnje 1 supertankera je cca 50 miliona dolara ili sveukupno = cca 90 milijardi dolara. Kada se uzme u obzir postojeća flota, postojeća skladišta, efekti izrade u vlastitim brodogradilištima isl. tada taj čisti trošak ne prelazi jednogodišnju razliku između prosječne cijene i margina proizvodne cijene ili cca 30 – 40 milijardi dolara. A to za Rusiju nije preveliki trošak u odnosu na benefite.

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Velika depresija koja ce biti gora nego ona 1929. Gledam na YouTube snimku iz kalifornije. Farmeri unistavaju usjeve jer nemaju kome prodati. Snimka je od jucer a ne iz tridesetih godina proslog stoljeca da nebi bilo zabune

aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
Gost
aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
11 mjeseci prije
Reply to  Zax

To su teorije urote, isti koji napraviše 29-u rade i ovu 20-u………….

sobravia
Gost
sobravia
11 mjeseci prije

Ma što je to za najveću ekonomiju na svijetu.

aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
Gost
aejfnvijaqfvraewfvjiaewcvjawcvwd
11 mjeseci prije

Kad sam prije dva tjedna pisao da više zarade nema u vađenju ruske nafte lupali ste minuse……………

bauštelac
Gost
bauštelac
11 mjeseci prije

Briga Ruse za njihove bušotine ionako iz iste crpe 12% nafte ostalo voda .Oni su se napunili boljom robom.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Tko se mača laća , od mača će i pogimuti.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
11 mjeseci prije

To je dobar dokaz, da rusko gospodarstvo nije ovisno samo od izvoza nafte. Te zapadne laži više ne funkcioniraju…..

Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije
Reply to  Nije bitno tko

Pa ne znam …pratim rusku politiku i medije…ali velike nervoze kod njih ne vidim jos

Vise se bave Koronom…i pricaju kako se treba potpuno skinuti sa naftno-gasne igle
Kao ono … ako se od toga dodatno lijepo zaradi dobro jeste a ako ne nema veze.
Ali vele ne treba ovisiti o tome

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
11 mjeseci prije

Jeste li spremni gladovati i rješavati USA?
Dolazite na red……

Tink
Gost
Tink
11 mjeseci prije

Prenosenja informacija imate gde god se okrenete, medjutim kvalitetnih analiticki tekstova vrlo malo, sto ne znaci da vam neko moze nametnuti sta cete misliti ,oni vas samo poticu na razmisljanje o necemu iz vise uglova. Nije pod obavezno da se morate i sloziti sa njim. Sa mnogim se stavovima naravno nisam slagao, ali sa vecinom jesam sto je urednistvo predstavljalo kao svoje vidjenje drustvenih tokova u svetu. Iskreno se nadam da ce se portal vratiti istrazivackom i analitickom novinarstvu, uostalom zbog toga sam i bio dosadasnji pratilac.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik