Ruski naftni div krivi njemačku zapljenu imovine za pad dobiti

Rosneft
3 komentara

Ruski energetski velikan tvrdi da je izgubio 1,6 milijardi dolara nakon što je Berlin preuzeo kontrolu nad njegovim rafinerijama

Najveća ruska naftna kompanija Rosneft izvijestila je o padu prihoda tijekom prvih devet mjeseci ove godine, pripisujući to gubitku svojih rafinerija u Njemačkoj.

Prema izjavi kompanije, neto prihod od siječnja do rujna iznosio je ukupno 591 milijardu rubalja (9,4 milijarde dolara) i bio je 15 % niži od rekordnih 11 milijardi dolara koje je naftna tvrtka prijavila u istom razdoblju prošle godine. Rosneft je također rekao da je zabilježio “dodatni gubitak od 56 milijardi rubalja (890 milijuna dolara)”, objašnjavajući da je “prijenos imovine također rezultirao smanjenjem gotovine od 76 milijardi rubalja (1,2 milijarde dolara)”.

U rujnu je Berlin preuzeo kontrolu nad tvrtkama Rosneft Deutschland (RDG) i RN Refining & Marketing, njemačkim podružnicama te tvrtke, stavljajući ih pod povjereničko upravljanje Savezne mrežne agencije Njemačke na šest mjeseci. Njemački dužnosnici tvrdili su da je korak poduzet kako bi tri Rosneftove rafinerije ostale operativne nakon što su kritični pružatelji usluga, osiguravatelji i banke navodno odbili raditi sa sankcioniranom ruskom tvrtkom. Poduzeća Rosnefta čine oko 20 % kapaciteta rafinerija nafte u Njemačkoj.

U međuvremenu, prodaja nafte ruske tvrtke u Aziju zabilježila je rast bez presedana, jer je Moskva preusmjerila svoj izvoz iz Europe. Prema riječima izvršnog direktora Igora Sechina, Rosneft je “uspješno optimizirao distribucijske kanale: isporuke nafte u Aziju porasle su za otprilike trećinu i u potpunosti kompenzirale pad isporuke europskim kupcima”.

Rosneft je također rekao da je njegova zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla za 21,8 %, dosegnuvši devetomjesečni rekord od 2,01 trilijuna rubalja (31,8 milijardi dolara). Proizvodnja ugljikovodika također je u izvještajnom razdoblju porasla za 2,2 % u odnosu na prošlu godinu i iznosila je 4,97 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

njemačkarosneftrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
1 godina prije

Ekonomija je multidisciplina u korelaciji sa vojnim rezultatima.Da je specijalna bratoubilačka operacija završena u roku i onako kako je planirana,Rosnjeft bi bio u ekstraprofitu.

Max
1 godina prije

Tu su i sankcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI