Sankcije protiv Rusije štete poslovanju Zapada

Sankcije Rusiji stete Zapadu
69 komentara

Čini se da je sam Zapad strana koja je najviše oštećena sankcijama, koje je odlučio nametnuti Rusiji. Kao što je poznato, SAD, Velika Britanija i EU suočavaju se s valom inflacije s najvišim razinama svih vremena. I u istom smislu, poslovni svijet se urušava u zapadnim zemljama.

Poslovni gubici prestankom sudjelovanja nekih zapadnih kompanija na ruskom tržištu iznimno su značajni i uzrokuju ozbiljne probleme gospodarstvu mnogih zemalja, a gubici se gomilaju u nemjerljivim iznosima.

Procjenjuje se da su američke, europske, britanske i japanske tvrtke od veljače već izgubile više od 70 milijardi dolara. Gubici su posljedica paketa sankcija koje su zapadne zemlje uvele Moskvi kao odgovor na početak specijalne vojne operacije u Ukrajini. Mnoge su se korporacije povukle iz Rusije ili su im aktivnosti bile zamrznute, izgubivši ulazak u moćno tržište potrošnje, rada i sirovina koje nudi Rusija.

Očekivano, najviše je pogođen energetski sektor, čiji se gubici procjenjuju na gotovo 55 milijardi dolara, stvarajući niz problema zapadnim društvima. Odnosi između Rusije i zapadne Europe u energetskom sektoru oduvijek su bili središnja strateška točka međunarodne ekonomske ravnoteže i sada se čine ugroženijima nego ikada. Međutim, i drugi sektori su u sličnoj situaciji.

Tržišta poljoprivrednih proizvoda, hrane i duhana ostvaruju gubitke od gotovo 8 milijardi dolara. U istom smislu, u tehnološkom i IT sektoru već je akumulirano 5 milijardi dolara gubitaka. A tu je i vitalni bankarski sektor, čije su nuspojave antiruskih mjera financijske prisile već dovele do gubitka od 3,7 milijardi dolara: većina tog iznosa pripada Société Générale, jedinoj bankarskoj grupaciji koja je potpuno napustila Rusiju.

Što se konkretno tiče energetskog sektora, europske i britanske tvrtke koje su najviše pogođene bile su BP, Linde, Uniper i Total Energies, čija je imovina vrijedna milijarde dolara oštećena kao rezultat obustave plinovoda Sjeverni tok 2 i drugih ruskih – europski projekti suradnje. Proces dezintegracije ruskog i europskog energetskog tržišta neće se tako lako dovršiti jer je potrebno preokrenuti scenarij desetljeća suradnje, za što će nesumnjivo trebati vremena.

Na primjer, BP, koji je u veljači najavio bezuvjetno povlačenje s ruskog tržišta, i dalje ostaje jedan od glavnih partnera Rosnefta, posjedujući 19,75 % njegovih dionica. Međutim, proces dezintegracije progresivno je napredovao. Sam BP otkrio je gubitak veći od 25 milijardi dolara zbog zamrzavanja aktivnosti u Rusiji, ukazujući na scenarij koji ukazuje na put ka kraju suradnje u skoroj budućnosti.

Američke i japanske energetske tvrtke idu u istom smjeru. ExxonMobil, Mitsui & Co i Mitsubishi Corporation bile su neke od tvrtki koje su imale najviše gubitaka posljednjih mjeseci, uglavnom kao rezultat učinaka koje su prisilne mjere imale na projekte Sahalin-I i Sahalin-II. Očito su i druge energetske tvrtke bile pogođene paketima sankcija, iako u manjem opsegu, pokazujući scenarij generaliziranih gubitaka za poslovanje ovog sektora.

Za Rusiju su pak deficiti puno manji i gotovo nikada ne podrazumijevaju stvarne gubitke, već restrukturiranja tržišta. U energetici, ruska proizvodnja nafte i plina ostaje snažna i aktivna, na koju ne utječe odlazak nekih zapadnih tvrtki. Povlačenjem ovih kompanija otvara se prostor za druga tržišta, poput kineskog i indijskog, koja su se posljednjih mjeseci istaknula u potrazi za ruskom naftom i plinom. U međuvremenu, zapadne tvrtke gube važne izvore opskrbe koje neće biti lako riješiti.

Što se tiče tržišnih sektora u kojima je ruska potrošnja bila zanimljiva zapadnim tvrtkama, gubici su još manji. Korporacije koje su se povukle iz Rusije tamo su ostavile svoje fizičke proizvodne strukture koje je Moskva mogla koristiti, stvarajući zaposlenost za rusko stanovništvo, unutarnju cirkulaciju kapitala i ekonomski napredak.

Na primjer, McDonald’s je svojim pridržavanjem antiruskih mjera izgubio više od milijardu dolara, no povlačenjem s lokalnog tržišta otvorio se prostor za nacionalizaciju proizvodnih struktura te je stvorena ruska nacionalna tvrtka za prodaju brze hrane za Ruse. Isto se trenutno događa i s drugim zapadnim tvrtkama koje su napustile rusko tržište. Ukratko, Zapad je izgubio bogato potrošačko tržište i predao Moskvi sva potrebna sredstva kako bi sami Rusi mogli opskrbiti svoje stanovništvo takvom robom i uslugama.

U praksi sve te činjenice jednostavno znače štetu zapadnom poslovanju. Čini se da šefovi država nisu konzultirali poduzetnike o tome jesu li sankcije u njihovom najboljem interesu ili ne. Mjere su jednostavno uvedene jednostrano kako bi se ispunili geopolitički planovi NATO-a, bez uzimanja u obzir mišljenja tvrtki koje stvaraju poslove za zapadne građane. Trenutačno se još uvijek planira potpuna zabrana ulaska ruskih državljana u Europu, što će prema procjenama generirati gubitke veće od 20 milijardi eura, naštetiti cijelom europskom tržištu.

Zapravo, zapadne sankcije, ako se ne preokrenu, odvest će svijet u globalnu recesiju u kojoj će najviše biti pogođene same zapadne zemlje. Kako bi se to izbjeglo, poslovni sektor se mora mobilizirati i zahtijevati ukidanje sankcija.

Autor: Lucas Leiroz de Almeida
Ekonomijarusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Čekamo javljanje hibera koji će nam pojasniti da je sve suprotno od onoga što piše u tekstu.

Weteran
1 godina prije

Ne volim Anglosaksonce!
Ali,….
Uživam dok gledam Ekonomski Kanibalizam, gde Anglosaksonci proždiru Germaniju!
Ostatak Eunije jeste predjelo ili desert !?

LZN
1 godina prije

Rusija počinje gradnju 2 atomske elektrane u Mađarskoj. Projekat je težak 12,5 miljardi eura 10 miljardi eura financira Rusija 2,5 miljarde Mađarska…

Tak to delaju pametni ljudi……
A hiber kaže Rusija bankrot, propada, Putin u bunkeru…….

Max
1 godina prije

To i jest cilj.

ivan sever
1 godina prije

Svaki sukob (čiji je rat u Ukrajini samo mali dio i to vojne komponente) ima više faktora, a najmanje: “aktere – sudionike”, “mjesto – prostor sukoba”, “vrijeme sukoba”, “oblike – vidove – područja isl. sukoba” i “način – manevar isl. sukobljenih strana. Ovaj trenutni sukob je zapravo svjetski sukob multipolarizma protiv unipolarizma, suverenizma protiv liberalizma, globalizma isl., dokidanje ili smanjenje dolarizacije kao oblika pljačke Zapada (prvenstveno bogataša SAD) protiv ostalih, borba za uspostavu nove sigurnosne svjetske arhitekture, ukidanje virtualizacije financijskog sektora i burzovnih virtualnih izmišljenih vrijednosti, proizvodnje i resursa protiv deindustijalizacije, protiv instrumentalizacije svjetskih institucija, protiv Agende 2030 i njene glavne paradigme zlatne milijarde (ili ubijanja cca 7 milijardi ljudi kao nepotrebnog viška) isl., protiv LGBT isl. oblika dekadencije ljudskog društva, protiv obojenih revolucija, protiv nevladinog sektora u pravcu destabilizacije društava, marionetskih korumpiranih i ucjenjenih vlada, protiv bioloških ratova, klimatskih ratova, kriza energije, hrane idr., protiv primitivnog i totalnog ateizma,… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Naravno da je suprotno. Ne bi čitali ovakve jauke tipa: sankcije vam štete, ukinite ih i teči će vam med i plin, da sankcije nisu štetne po Putlera. Putleru nema izlaska iz bunkera, jer ce ga ubiti njegovi oligarsi. Jednostavno mora da plati gubitak rata. Rimljani su se bacali na mač, samuraji vršili harakiri, a Putin, propali špijun i taksist se zavukao u bunker. Naravno, ne gubitak ove lakrdiju od ukrainskog agresije, nego plinski rat gdje je doživio pravu katastrofu. Ono sto je začuđujuće je da jedino Putler i njegovi putlerofili vjeruju u Zapadnu demokraciju. Kao sto je Hitler vjerovao u konačno oružje, Putler vjeruje u Zapadnu demokraciju u kojoj će nezadovoljno stanovništvo (smrznuto i gladno) promjeniti “zle antiruske vlade” i time spasiti Putlera, koji ce gol do pasa jašući ruskog medu ujahati u Europu gdje će ga okruniti za cara…. Veće dječje mastarije ja ne vidjoh…

hiber
1 godina prije

Inače, sada je već očito da Putler vodi Rusku federaciju u katastrofu. Pitanje je samo da li postoji mogućnost da Putler prije toga, izazove nuklearnu katastrofu ili ne? A podaci su zastrašujući: u srpnju deficit 870 milijardi rublji, rat kosta milijardu dolara dnevno, deficit do kraja godine ide na 6-7 trilijardi rubalja a zbog zamrzavanja vanjskih depozita nema se čime pokriti. Stoga se Moskva obratila za kredit Pekingu sa hipotekom Burjatije i Zabajkalije ali je ODBIJENA. To znači da ni kinezi ne vjeruju da Moskva može sačuvati suverenitet nad Ruskom federacijom. Zračni promet se urušava, zrakoplovi u leasingu se kanibaliziraju, čime Ruska Federacija gubi prometnu povezanost. Situacija na ukrainskom frontu sve to pokazuje. Linija se ne miče značajno već mjesec dana. Čečeni i Tatari su uhvatili krivinu i cekaju rasplet odnosno raspad, a ginu uglavnom Burjiti i ostala sirotinja. Žalosno je jedino što moramo čitati ovakve nebuloze tipa: “smrznut će… Čitaj više »

rade iz niša
1 godina prije

kakvo poslovanje? u vrlom novom svijetu nema poslovanja. postoje samo podmazivaci njihovih kotaca, a i njih ce se rijesiti kad ih vise ne budu trebali.

Kalle balle
1 godina prije

Danas te nazovu trollom kad mislis glavom. Usa korporacija preko eu masona uhljeba vode eu prema kamenom dobu. Njihov krajnji cilj je opljackat Rusiju kao poslije masakra carske familije. Gamad jede goyime.

Zigi
1 godina prije

No shit, Sherlock!

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ne stete ( kreatorima toga ) . One su dio ” velika reseta ” ( zapada ) …

ad astra
1 godina prije

Zamisli koje gubitke ima Rusija kad je ovolik gubitak kod onih koji su uveli sankcije. Prema procjenama neovisnih kineskih agencija ruski GDP past će za 10%, a inflacija će sa sadašnjih 30% narasti na 70%.

tihobl
1 godina prije

Ovi brojevi su smijesni, nalik na stopama inflacije od 7-8%, a brasno, secer, ulje i ostalo poskupilo duplo. Stete direktne i indirektne su u stotinama milijardikod vecih zapadnih zemalja i desetinama medju sitnom boranijom.

LZN
1 godina prije

„Ruski BDP će se smanjiti za 6% u 2022. godini, smatra MMF, mnogo manje od pada od 15% koji su mnogi očekivali u martu… Prodaja energije će ove godine generisati suficit na tekućem računu od 265 milijardi dolara, drugi najveći u svetu posle Kine. Nakon krize, finansijski sistem Rusije se stabilizovao i zemlja pronalazi nove dobavljače za deo uvoza, uključujući i Kinu.

tihobl
1 godina prije

Sankcije su stetne za sve ali najvise za rusiju , na zalost puno ljudi odlazi iz rusije trbuhom za kruhom…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

“Njemačko gospodarstvo se razvilo na ovisnosti o jeftinom ruskom plinu. Taj model je propao, neće se vratiti” – njemački ministar gospodarstva Habeck

Njemačka je ranije za plin plaćala 1% svog BDP-a, jer je lukavi Putin njemačku industriju opskrbljivao jeftinim plinom i održavao je konkurentnom.
Sadašnje njemačke vlasti su napokon razotkrile tu podlu zavjeru. Pa Njemačka sada za plin plaća više od 8% svog BDP-a…

Spirala samoinducirane smrti se nastavlja.

P.S.
Šta bi rekao Bulgakov…
”Pametnima će biti zabranjeno razmišljati da ne bi vrijeđali osjećaje glupih…”

Alen
1 godina prije

Kad bi to sad bilo tako jednostavno , ukinuti sankcije i sve po starom , jeftina energija će teći u potocima ..Malo sutra..Zapadnjaci odbijaju shvatiti da se radi o tektonskim promjenama u kojima oni više neće biti tu gdje su bili , to se ne može zaustaviti ma šta god pokušavali.

tihobl
1 godina prije

Zapad nije shvatio kad je Putin govorio o denacifikaciji i demilitarizaciji da nije odredio ni granice spec. operacije niti postavio rokove. A nisu ni shvatili na sta se odnosi borba protiv dehumanizacije i amoralnosti.

Macedon
1 godina prije

Inflacija I ekonomski krah zapada bi se desio imalo ili ne sankcije za Rusiju .A sankcije su samo pozoriste za sitna boranija I da imamo sta da pisemo u komentar. Isto kao pred neki seoski ducan sa pivom u ruci.

Martin
1 godina prije

Čini mi se da je to iz samog početka i bio “plan”…

Lucija, prva
1 godina prije

🤔🙂🙂
– Hm. Jadan Exon Ima …gubitke? Joj.
I u… kumulativnoj bilanci?
Umilno podsjećam da rafinerije ostvaruju strahovite zarade.
I da su Nijemci, pored snižavanja trošarina na benzin, razmišljali i o njihovom oporezivanju.

– Vidjeli smo i po koliko se nabavlja plin iz Rusije (330)a koliko ga plaća krajnji potrošač (2500).
Može biti i gubitaka i stečaja. Ali, za male.
E, sad, tko je mali…drugo je pitanje.

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak: a koliki porez treba ovima opaliti? Ovo je punio značajnije i od Ukrajine i od cjepiva. “Direktor austrijskog lanca supermarketa “Špar” Markus Kaser ističe da je uzrok poskupljenja namirnica POHLEPA pojedinih koncerna proizvođača (“Klajne cajtung”) Dok koncerni kao što su Danone, Nestle, Unilever i drugi saopštavaju ogromne DOBITI, sve više potrošača ne može sebi da priušti brašno i testeninu”, objasnio je direktor “Špara”. Kaser smatra da se poskupljenja namirnica može samo delimično pravdati velikim cenama energije i sirovina. Ostatak je, kaže, u pohlepi koncerna. Kaser je, s tim u vezi, koristio pojam iz SAD “GREEDFLATION”, što je inflacija podstaknuta pohlepom. “Pošto Špar i sam proizvodi prehrambene proizvode, znamo sve o cenama sirovina i pakovanja”, objasnio je Kaser. Izneo je i primer iz prakse da je nedavno jedan evropski koncern najavio “Šparu” poskupljenje mleka, mlečnih proizvoda i sira za 27 ODSTO, a to je obrazložio krizom u Ukrajini. “To mi… Čitaj više »

kvdsbj97z698z09sdfvz
1 godina prije

majk tajson u kolicima…cjepiša…goblenić…

kvdsbj97z698z09sdfvz
1 godina prije

28! mladih liječnika je odapelo od iznenada u 2 mjeseca nakon obavezne 4. doze u kanadi…

Peter
1 godina prije

Arestovich said that Europe cannot forget the wars lost to Russia…Zapad trazi osvetu. Svedska zbog Poltave, Francuska zbog Borodina, Njemacka zbog Staljingrada, Japan zbog Manchurije…Poljska zbog gubitka Moskve 1612.

Zuzu
1 godina prije

Cilj je ekonomski reset, povod sankcije Rusiji, cilj ostvaren.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI