fbpx

Švedska donosi novi zakon koji će blokirati Huaweijevo proširenje 5G

hUAWEI

Iako je najveći svjetski davatelj mobilnih mreža, Huawei je u nekoliko zemalja označen kao sigurnosna prijetnja, uključujući i u SAD koje su sve inicirale.

Promjena švedskog zakona uskoro će omogućiti sprječavanje pojedinih dobavljača da sudjeluju u nacionalnoj 5G mreži. Prema švedskom nacionalnom televizijskom programu SVT, glavna svrha zakona je omogućiti blokiranje kineskog telekomunikacijskog giganta Huaweija.

Novim zakonskim propisima, za koje se očekuje da će ih Parlament biti uvesti ove jeseni, navode se uvjeti za mobilne operatere koje će provoditi švedske oružane snagama i sigurnosna policija (SÄPO). Ovo može dovesti do isključenja određenih proizvođača iz isporuke opreme za 5G mrežu.

“Sigurnost u radiokomunikacijama i mobilnim mrežama postaje sve važnija”, objasnio je ministar za digitalizaciju Anders Ygeman.

Švedske oružane snage i SÄPO već su započeli razgovore s Poštanskom i telekomunikacijskom agencijom (PTS) o novim rutinama i nacionalnim sigurnosnim zahtjevima na 5G mrežama.

„Izmjena zakona omogućava uskraćivanje dozvole ako dobavljač ugrožava švedsku sigurnost. Također pruža mogućnost opoziva dozvola koje su dane operaterima “, objasnio je Anders Ygeman. “Jednostavno ne možemo dopustiti opasne komponente. Vlada i ja uvidjeli smo vrijednost u primjeni novog zakonodavstva, prije nego što se početkom 2020. godine održi aukcija za nove 5G dozvole “, nastavio je Ygeman.

Unatoč suzdržavanju od otvorenog prozivanja bilo koje zemlje ili dobavljača, ministar za digitalizaciju Anders Ygeman prethodno je pozvao na “načine zaustavljanja Huaweija”.

Dok je Huawei najveći svjetski davatelj mobilnih mreža, američka je vlada njihovu 5G mrežu označila kao globalnu prijetnju sigurnosti i pozvala europske države da zaustave Huawei kao 5G davatelja usluga.

Švedski mobilni operateri danas imaju veliku količinu Huawei opreme, na švedskim mobilnim mrežama. Ako Huawei bude isključen iz švedskog 5G, to će značiti veliku promjenu za mobilne operatore. Čak je i Finska, švedska susjeda, odabrala Huawei za isporuku opreme za svoju prvu 5G mrežu.

Iako švedski mobilni operateri općenito ne vide Huawei kao sigurnosni problem, naglasio je SVT, obrambena zajednica o tome ima drugačije mišljenje.

„5G mreže proždrijet će cijele zajednice. Ne radi se samo o komunikaciji među ljudima, već između naprava, samo-vozećih automobila i kritične infrastrukture. Tada to postaje neprihvatljivo zbog nejasnoća koje postoje oko Huaweija. Do sada, primjerice, postoje nejasnoće u pogledu vlasništva nad Huaweijem “, rekao je Jerker Hellström, istraživač Švedskog instituta za obranu.

Također je predložio da Kineski obavještajni zakon obvezuje kineske tvrtke i pojedince da pomažu kineskim obavještajnim službama u prikupljanju informacija.

Huawei je snažno reagirao na takve tvrdnje.

“Mi smo u privatnom vlasništvu, nema vanjskih vlasnika, a odluke donosi naš menadžerski tim i nitko drugi”, rekao je Joe Kelly, globalni menadžer za komunikacije u Huawei, “Tijekom 31 godine na tržištu, ništa nije ukazalo kako je Huawei učinio nešto što bi ugrozilo sigurnost ljudi ili njihovih podataka. Da je Huawei učinio nešto neprikladno, postojali bi tragovi ”, dodao je Kelly.

Čak i u Skandinavskom Huawejiu lokalni izvršni direktor žestoko odbacio tvrdnje o sigurnosnoj prijetnji.

„Kao tvrtka slijedimo princip primjene lokalnog zakonodavstva. Mi uvijek slijedimo švedske zakone i propise i nemamo nikakve obveze prema kineskim ili drugim vlastima “, rekao je Kenneth Fredriksen.

Švedska pilot mreža 5G pokrenuta je 2018. godine u Stockholmu kao suradnja između Ericssona i TeliaSonere. Očekuje se da će mreža postati komercijalno dostupna u nekom trenutku 2020. godine

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Ne bi se kladio da Huawei nema baš nikakve obveze prema državi.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Mislim prema matičnoj državi, Kini.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

A da pitate Švađane o Ericsson 5G mreži, jel i ona problem kao Huawei? Naravno da nije, Ericsson bi najrađe da Huawei nestane i oni budu glavni sa 5G tehnologijom. Mrežni operatori su tu nebitni, oni kupuju što im je jeftinije, ako smiju, ofkors.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Suprotno.
Ericsson je dobio ponudu za monopol ranije ali je odbio. Zbog protivmera, jer kolika je Kina i kolika je Svedska.
Ovo je politicki, ne na zahtev Ericssona.
Ygeman je ranije dao otkaz zato sto su podaci iz baze Uprave Transporta bili dostupnu celom svetu. I odmah je dobio novi posao kao ministar za drugo.
Mogu kinezi spijunirati, ali mogu i ameri. Do sada jesu. Ali njima se svida kad rade to ameri. Bildt je samovoljno predao sve najosetljivije vojne tajne amerima. U bilo kojoj normalnoj zemlji bi to bila vrhunska izdaja. U Swedistanu nikom nista.
O tome se radi.

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Misle govna svedska da ce zsustaviti kineze….Hoce,hoce ali malo sutra i tako ce desetak godina otici taj njihov ericsson u bespuca povijesti

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Nema veze, elita je uzela Svedsku pod svoju kontrolu uz pomoc migranata, netreba im 5G…

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

5G je 100 puta veca energija Mikrovalna koja ce uzrokovati na desetke bolesti jedna je i rak narocito rak koze.
Otpor je sve veci i mnoge zemlje su na putu da to ludilo zabrane.
Osiguravajuca drustva na zapadu te nece osigurati protiv 5G jer kao isa GE hranom nema nikakvih garancija da je to sigurno . I ima na stotine studija koje govore uproavo suprotno. 5G ce biti veliki ubojica. Antene svakih 100 metara. Snaopovi mikrovalnie radijacije posvuda pa nitko ne moze to izbjeci. Cak i oni koji ne kroiste te uredjaje. 5G je veliki ubojica. Internet stvari je neopisivo ludilo. Zasto bi normalna osoba htjela biti na internetu sa svojom kucom i sve sto radi u toj kuci.?

To je frekvencija og 5 Ghz do 100 GHz . i oko 80 GHZ koristi vojska za suzbijanje demonstracija kada zeli.
Korumpirane vlade silom namecu 5G vec odavno hipnotiziranim masama koje ce se trovati Mikrovalnom radijacijom u jos vecoj mjeri.
Otpor je toliko velik da su mnoge ‘demokratske’ zemlje na putu da izopce to potpuno:
Sve vise gradova ukljucujuci Bruxelles su to zaustavili radi brige o zdravlju populacija:

Uspjesi do sada a biti ce ih jos puno vise:
‘https://www.globalresearch.ca/telcos-losing-battle-impose-5g/5691065’

Australija:
‘https://sarahwestall.com/tag/5g-rollout-stopped/’

‘https://eufactcheck.eu/factcheck/mostly-false-10000-scientific-research-files-call-upon-delaying-the-implementation-of-5g-technology/’
‘https://the5gsummit.com/’
‘https://prepforthat.com/5g-health-risks/’

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Ima na otocima tih mreža kvalitetno ispletene. Malo obiđite Brač, Hvar, Vis, Lastovo, Koručula, Krk, Rab, Pag ali imade i u primorskim mjestima jedino na otocima ove velju da su bolje. Ma to vam je 10G ako su ove švedske 5G. Nije Šved za ribu lovit. A ove Huawei to je iz Kine, to je prima kvaliteta. Koliko samo oni mora imaju. Oni love srdele od 100 kila a pričo jedan kineski ribar tune po tonu teške love. Onda normalno da moraju imati najjače mreže i nema tu ništa da propušta. Sigurno je to, pusti Švede, pojma nemaju. Kako bi oni kita lovili u mrežu a taki je kit da čak ni oni nemaju vagu da bi se moglo izvagati koliko je velikačak. Nego odrežu rep kad ono nekih 5 tona samo u repu. Velju da je toliki da ne mere ući u Jadran jer mu prolaz preuzak. Ali u njih imaju takvi kitovi, veliko je to pa se mogu raskomotit. U nas sve neke malecne ribe ali i naše su mreže bolje od švedskih. Ipak ako vam triba da bi lovili po kineskim morima onda Huawei jer ne mere nijedna druga mreža to izdržat. Di ćeš kita lovit koji ne stane u Jadran bez Huawei mreže? Sritan vam lov i neka je s berićetom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik