Tko može zaustaviti astronomski američki dug?

Američki dug
54 komentara

Po prvi put u povijesti zemlje, samo ove godine SAD moraju platiti preko 500 milijardi dolara, najvećim dijelom inozemstvu.

Predizborna retorika predsjednika Donalda Trumpa je mnoge uvjerila da veći dio svijeta Sjedinjenim Državama duguje veliki novac. A to nije tako, sudeći prema posljednjim podacima prikupljenim od strane financijske institucije Title Max.

Američko zaduživanje i ukupni savezni dug se približava brojci od 20 000 milijardi dolara. Dinamika rasta u posljednjih osam godina je bila  impresivna.

Barack Obama je stigao Ovalni ured 20. siječnja 2009. godine sa saveznim dugom koji je iznosio 10 626 milijardi dolara.

Kada je njegov drugi predsjednički mandat istekao 18. siječnja 2017. godine, dug zemlje je bio 19 961 milijardi, odnosno, Obama ga je u tih 8 godina gotovo udvostručio.

Na kraju njegovog mandata u prosincu 2016. financijske obveza savezne vlade Sjedinjenih Država su bile:

Javni dug: 14 202 milijardi dolara

Unutarnji dug države: 5 395  milijardi

Ukupno: 19 597 milijardi.

Među zemljama kreditorima američkog duga se ističu Japan i Kina. Amerikanci se tradicionalno zadužuju u Pekingu, kojem duguju 1 058 milijardi dolara, ali i Hong Kongu 191, te Tajvanu 189, tako da je Kina s tri autonomna financijska centra najveći američki vjerovnik. Slijedi Japan s 1 091 milijardi dolara.

Irska, Kajmanski otoci i Brazil su također među prvih pet vjerovnika.

Washington sada zahtijeva novac od zemalja poput Njemačke, te da ostali u inozemstvu počnu vraćati dug Americi. No, ne radi se o plaćanju sigurnosti, kako je tvrdio Trump, jer prema procjenama objavljenim u travnju od strane Federalnih Rezervi Banke St. Louis, SAD samo na kamate ove godine moraju platiti više 500 milijardi dolara, po prvi put u američkoj povijesti.

Izvor: StLouisFED

Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
7 godine prije

Pa malo ste sjebali. Ako ima Japan 1091 a Kina 1058, tko je veči?

Grdi
7 godine prije

Pitanje je isto kao “Tko moze zaustaviti asteroid koji ce sigurno udariti u zemlj”? ………… financijski udar dolazi – bigtime, .. prije ili kasnije, ……… pitanje tko ce se bolje osigurati od stete ……… a bit ce je ……………….. ali najveci strah bi trebao biti dali ce taj financijski lom povuc svijet u totalni rat ? ………

gost
7 godine prije

sad su poput todorica njegovi dobavljaci moraju mu davati i robu i novaca a sad ce stecajni upravitelj trump poput ramljaka tjerat dobavljace da to i dalje rade iako je svakom tko imalo ima informacije jasno da jeagrokor i vecina njegovih dobavljaca vec propalo samo nam to fake news jos odgadjaju priopciti u nadi da mogu u nedogled la gat takodjr je jasno da ni todoric ni sad imperija ne mogu ine zele vratiti dugove

Brane
7 godine prije

Dug je umjetni, i u manjoj mjeri se odnosi na realna dugovanja drugim državama, a više na dug fed-u. Velika većina tog duga, kao i onog našeg i većine drugih država na planetu, može se jednostavno obrisati eliminacijom top 200 bankarskih lihvara. Preko noći.

Georgij Žukov
7 godine prije

Americki dug moze zaustaviti samo Kim Jong-un.

StarDam
7 godine prije

Tko? Drugi jahač, zna se. Prvi (nas) već jaše k’o lud.

Ivan1
7 godine prije

Odgovor je jednostavan, mogu ga zaustaviti FED i NATO.

Natovac za novac
7 godine prije

Gosp. Sasa, mislim da je nastala stamparska greska.
Umjesto
[][] Američko zaduživanje i ukupni savezni dug se približava brojci od 20 000 milijardi dolara. [][]
Treba biti 20 triliona dolara.
S postovanjem.

Alerik
7 godine prije

SAD je najveće gospodarstvo na svijetu pa je i logično da je SAD najveći dužnik. Svako gospodarstvo za svoj razvoj zahtijeva novac. Ako novac u optjecaj ulazi kao dug, onda je jasno da razvoj i dug idu zajedno ruku pod ruku. Svaki dolar koji se nalazi na Zemlji jest vlasništvo FED-a, a tek privremeno se nalazi u nečijem posjedu. Dio od ukupne mase kreiranih dolara je trajno izmješten izvan SAD-a kao petrodolar, onaj kojeg druge države moraju imati za kupnju nafte. Ta količina dolara je također pod kontrolom vlasnika FED-a. Prijeđe li (njima) kritičnu sumu, namjestit će veće cijene nafte i tako anulirati gospodarsku konkurenciju drugih država (ako im je to u interesu). Viškove dolara kojeg stvaraju druge zemlje bi se teoretski mogle potrošiti kupnjom američke robe (što se djelomično i ogleda u američkom izvozu roba), ali da se to ne bi dogodilo (i tako stvorila nepoželjna inflacija), SAD te… Čitaj više »

Ante
7 godine prije

Da ali ujedno Amerika ima svoje proizvodne pogone u svim tim zemljama. Pad američke kupovne moći jako bi se odrazio na svim tim zemljama, zato im je svima u intersesu da Amerika i dalje bude likvidna, bar na papiru. Dugoročno to znači još veći dug i sve posljedice koje će sve te zemlje imati ali tko o tome misli.

Jupiter
7 godine prije

Tko može zaustaviti astronomski američki dug? Kao i uvek opšti svetski rat.
Pa sve ponovo iz početka.

subaru
7 godine prije

Do dokinuća wašingtonskog konsenzusa i dolara za boga nema salameta zemljanima.

Osoba C
7 godine prije

Barack Obama je bio impresivan i u bacanju bombi. U zadnjoj godini svog mandata bacio je 26.171 bombu, 3.027 više nego godinu prije.
U Siriji, 12.192 bombe, u Iraku, 12.065, Afganistanu 1.337, Libiji 496, Jemenu 34, Somaliji 14 i Pakistanu 3 bombe.
Ostalo je malo poznato da mu je na kraju mandata Pentagon dodijelio Medalju za zasluge.
Šta bi tek bilo da nije postao nobelovac za mir.

jale
7 godine prije

Amerika i čitav zapad su već propali, to oni i znaju, ne treba im to niko govoriti, a s ratobornom retorikom samo pokušavaju odgoditi kraj. Cijeli zapad posluje u velikom virtualnom balonu, srećom, neke države su u prethodnom desetljeću stvorile autonomiju u odnosu na dollar pa ih neće povući za sobom u ponor kao ove druge, poput “uvijek vjerne” Hrvatske i još nekih.

Guest
7 godine prije

crash & burn period pred nama

Nostradurus
7 godine prije

Baš njih briga. Samo odštampaju lovu, a platiti će oni koji koriste dolar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.