Trgovina između Rusije i Njemačke u pet mjeseci porasla za 32%

Vladimir Putin i Angela Merkel
15 komentara

Europska komisija je najavila protumjere, ako zakonodavci u Washingtonu ne glasanju u Senatu i predsjednik Trump potvrdi sankcije protiv Rusije, jer preliminarni izračuni govore o desecima milijardi dolara štete za europske kompanije i gospodarstva, puno više od negativnog učinka kojeg bi imale po Rusiju.

Još uvijek nisu poznate konkretne mjere EU protiv Sjedinjenih Država, a jedna od mjera je zabrana kreditiranja američkih kompanija od strane europskih banaka.

Ovo je bilo za očekivati, obzirom da se sankcijama oštro protivi Njemačka, a izrazito su nezadovoljni i Francuska i Austrija.

Njemačka ima sve razloge da utječe na Bruxelles da donese ovakvu odluku i pokušava osujetiti američki plan prodora na europsko energetsko tržište, na kojem svojim ukapljenim plinom želi ruski udio prodaje energenata u Europi. Međutim, Njemačka, a ne Rusija, bit će prva žrtva, što ne odgovorana ni Moskvi, posebno ne Berlinu.

Naime, Njemačka i Rusija, čak i ako izuzmemo ”Sjeverni tok 2”, čiju izgradnju SAD žele spriječiti, odlično surađuju u svim drugim sektorima koji nisu pogođeni sankcijama.

Tako je rast trgovine između Njemačke i Rusije od siječnja do svibnja 2017. bio 32% veći u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, rekao je novinarima u četvrtak direktor istočnog Odbora njemačkog gospodarstva Michael Harms.

”Rast prometa trgovine između Njemačke i Rusije je od siječnja do svibnja 2017. iznosio 32 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini”, rekao je Harms.

Dodao je kako je u istom razdoblju izvoz Njemačke porastao za 35%, a uvoz za 28%.

Njemački Odbor za istočnoeuropske ekonomske odnose je utemeljen 1952. godine i zalaže se za poslovne interese njemačkih tvrtki u istočnoj i južnoj Europi, Rusiji i središnjoj Aziji. Jedan od prioriteta njegova rada je podrška srednjim poduzećima.

V. Putin: ”Unatoč poteškoćama, odnosi Rusije i Njemačke se razvijaju”

Ovaj je trend naglasio i ruski predsjednik, koji je ranije rekao ”’kako se raduje razvoju odnosa između dvije zemlje, unatoč poteškoćama”.

”Radujemo se razvoju odnosa između Moskve i Berlina, unatoč teškoćama u posljednje vrijeme, a očekujemo da ćemo konsolidirati i razvijati postignute rezultate”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom 29. lipnja u Kremlju.

Tada je Putin je istaknuo ”kako je sve veći promet u trgovini ove godine prvi put porastao za značajan iznos”. Prema mišljenju ruskog predsjednika ”postoje i drugi pozitivni pomaci”.

”Vrlo smo sretni, potrebno je to popraviti, nadam se da će vaš posjet tome pridonijeti”, rekao je Putin dok se obraćao Gabrielu.

”Dobili smo najveći pljesak kada smo rekli da unatoč političkim razlikama treba promovirati zajedništvo, a ne dijeliti ljude”, rekao je Sigmar Gabriel koji je u to vrijeme s Putinom sudjelovao na Konferenciji gradova-prijatelja u Krasnodaru.

Jutros je izjavu dala njemačka ministrica energetike Brigitte Zypries, koja je rekla kako su se Sjedinjene Države udaljile od zajedničkog kursa s Europom i promiču svoj vlastiti.

”Nove sankcije protiv Rusije mogu imati utjecaj na njemačke tvrtke. SAD su se odmaknule od zajedničkog kursa s Europom. Osim toga, uvođenje novih sankcija nam stvara poteškoće u odnosima s Washingtonom i moguće je uvođenje protusankcija”, rekla je Brigitte Zypries za televiziju ARD.

gospodarstvoSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Hahaha, ako se ovome jos doda da je u 2017 ruska trgovinska razmjena sa Velikom Britanijom porasla za 28% , sa Turskom i SAD-om 30% – onda jos vise do izrazaja dolaze kreteni u banana republikama poput Hrvatske. Teroristi na funkcijama premijera, predsjednice i njihovih podanika koji zrtvuju svoj narod za geopoliticke igrice dokolicarskih elita.

igi
6 godine prije

Novac i samo novac danas je mantra političkih oligarhija a amerika želi i hoće da se ponaša poput nemilosrdnog kapitaliste a očekuje od EU da bude socijalistička kujica kojoj su ideali važniji od profita te traži da EU kompanije odustanu od ruskog profita u korist američkog ali na vlastitu EU štetu.

Hahahahaha
6 godine prije

Samo nas njemacki interes mize spasiti. Ameri su bili sokirani kako je europa bijela, smatraju da nam je energija prejeftina, pa kad ti budu prodavali plin sa Krka po 3x vecoj cojeni, tek tada bi vidjeli sta je pravo robovlasnistvo…

rodoljub
6 godine prije

Sankcije, za budale koje u njih veruju, samo su eliminisanje konkurencije i izvlacenje koristi za one koji ih namecu. Znaci, vi, boranijo, morate slusati mocne zapadnjake, uvesti sankcije Rusiji i trpeti stetu, a mi – mocnici-koristit cemo sve moguce da zaobidjemo svoje sankcije i izvucemo korist. Posteno, pa ko koga zajebe. To je zapadno civilizacijsko dostignuce, demokratija i ljudska prava – na vrhuncu .

Spektator
6 godine prije

Imaš susjeda koji ima energiju i sirovine, a kupuje sve što si u stanju proizvesti. Prirodna je to suradnja koja se jedino silom može spriječiti.

Grdi
6 godine prije

Putin … majstor saha ……….. 🙂 ….. tesko da mu tko ravan …………..

NSU
6 godine prije

Plenky nedaj se, izdrži sa sankcijama! Nabijem te!

Nisam ja
6 godine prije

Sve me ovo podsjeca na hitler-staljin pakt 2.0
Predvidjam da je cilj podjela evropskih vazala i kolonija.

Dano
6 godine prije

Primjer igre za nas velikih u malom okruženju!
Pripadnik ” elite” saborski zastupnik godinama uzima razne poticaje od države ,ne vrača kredite te iskorištava svoj položaj i utjecaj za razvoj svojih poslova i profit! Nastavlja sa radom u saboru punom “morala” dok naša djeca bježe u svijet glavom bez obzira!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI