fbpx

ZAŠTO SU KINEZI POBIJEDILI na natječaju za gradnju pelješkog mosta?

Hrvatska zna graditi ceste i mostove

Hrvatske auto ceste su uglavnom izgradile hrvatske građevinske tvrtke, bilo kao nositelji posla pojedinih dionica, bilo kao podizvođači radova, što samo po sebi govori o sposobnostima domaćeg građevinskog sektora. U godinama izgradnje mreže hrvatskih auto cesta svjedočili smo visokim stopama gospodarskog rasta i to je trajalo sve dok ondašnji premijer nije u jednom trenutku uzviknuo, suočen s posljedicama takvog gospodarskog rasta: “Mi smo u banani!”.

Ta izjava je kasnije poslužila mnogima za izrugivanje s državom, uglavnom od onih koji su i tad brali vrhnje isključivo od činjenice postojanja države (danas se samonazivaju uhljebima).

Hrvatska nije ni tad bila banana država zbog političkog sustava ili nekakvih diktatorskih ovlasti premijera ili predsjednika, kao što to nije ni danas. Ali se našla u ‘banani’ zbog privremenog gospodarskog rasta koji nije bio temeljen na proizvodnji i izvozu, već na potrošnji i uvozu.

Posljedice tog i takvog rasta plaćamo i danas, dok ministar financija po svijetu traži sredstva za refinanciranje kreditnih obaveza HAC-a, investitora u auto ceste i dužnika u milijardama eura, uglavnom prema stranim kreditorima.

Rast temeljen na stranoj akumulaciji je kratkog daha i to je ono o čemu govori godinama dr. Slavko Kulić, a malo tko želi razumjeti. Njegov osvrt o današnjem trenutku je isti kao i njegovi osvrti prije nekoliko godina i to samo zato što se politika aktualne Vlade ni za dlaku nije pomakla od politike Vlade Ive Sanadera.

Aktualna vlast stalno se hvali rastom BDP-a od 2,9 posto, premda rast BDP-a nije pokazatelj ni pojedinačnog ni društvenog napretka, a pogotovo nije rezultat političke učinkovitosti. Rast BDP-a nije, naime, postignut novostvorenim vrijednostima, odnosno investicijama, već je rezultat povećanje potrošnje. A rast potrošnje ne donosi ništa, osim novog duga. Zbog toga nam predstoji rasprodaja nacionalnog bogatstva ili ponovno zaduživanje. Mi imamo sustav vladavine na dug, a to zaduživanje nema nikakvog legitimiteta. To zaduživanje hrvatskih građana, bez da ih je itko o tom zaduživanju išta pitao, najspornija je stvar u Republici Hrvatskoj. No, nitko na to ne reagira. Ni vlast, ni znanost, ni hrvatski intelektualci. Zato i nestajemo u procesu tranzicije i s tom činjenicom moramo se ozbiljno suočiti”, objašnjava dr. Slavko Kulić.

Ono na što dr. Kulić aludira jest četvrti stup vlasti bez kojeg ostala tri stupa ne mogu postojati kao neovisni i suvereni. Dakako, riječ je o monetarnoj vlasti koja je preduvjet za suverenu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Monetarne vlasti nemamo pa smo osuđeni na cikličke krize iz kojih izlazimo uvijek s nižom razinom suvereniteta (tko želi više o tomu znati neka prouči Nostradurusove radove u kojima se nalaze matematički i logički prikazi današnjeg monetarnog sustava: https://sites.google.com/site/financijskisustav/najava-novih-investicija-kao-izlaz-iz-krize).

Iz te činjenice koju ne možemo mijenjati bez jasne i otvorene prijetnje međunarodnom izolacijom (poput Venezuele, Bjelorusije, Sjeverne Koreje) moramo izvući najviše što se može. Što podrazumijeva jeftiniju državu, niže poreze i veće poduzetničke slobode. Kao i investicije u industrije kojima ćemo supstituirati uvoz i povećati izvoz.

Da se dio strane akumulacije kojom smo financirali izgradnju auto cesta iskoristio za pokretanje proizvodnje u domaćoj industriji, da se nisu posuđivali euri za sve ono što možemo i moramo plaćati u kunama, danas bi situacija u državi bila bitno drugačija. Gospodarski rast bi se i tad temeljio na proizvodnji, na novostvorenim vrijednostima. Trebalo nam je šest godina tavorenja u gospodarskom padu i stagnaciji na nižoj razini, dodatno posezanje države u novac mirovinskih fondova za Milanovićeve Vlade, dizanje stope PDV-a u dva navrata, pad BDP-a i plaća, gubitak od 150.000 radnih mjesta u realnom sektoru, iseljavanje preko 200.000 ljudi da bismo kako-tako došli k sebi.

Da su hrvatske vlasti imale svijesti i znanja o razlozima zbog kojih smo dospjeli u ‘bananu’ ne bi domaće građevinske tvrtke koje su izgradile auto ceste dospjele u predstečajne nagodbe i stečajeve, već bi imale financijskih sposobnosti za izvođenje radova u inozemstvu. Tim putem je svojevremeno trebala (i mogla) poći splitska tvrtka Konstruktor, koja je dobila posao međunarodnom natječaju za izgradnju auto ceste Bar-Boljare u Crnoj Gori. Posao jest dobila, ali ne i garancije domaćih banaka. Rezultat – Bar-Boljare gradi kineska tvrtka. Konstruktor nije krenuo u Crnu Goru, ali zato jest u stečaj.

http://autoput.me/kinezi-grade-autoput/
https://www.slobodnaevropa.org/a/autoput_bar_boljare/1973652.html

Ne tako davno, recimo 2001., imali smo tvrtke koje su mogle izgraditi apsolutno sve što se može zamisliti, čemu može posvjedočiti izgrađena infrastruktura diljem zemlje – kaže bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić, koji je postavio model izgradnje auto cesta u Hrvatskoj (što je kasnije HDZ uspio ‘unaprijediti’ udvostručivanjem cijene po kilometru, kasnije su izronili Remorkeri, dvostruka bojanja tunela i pravomoćna optužnica protiv ministra Kalmete).

Hrvatska zna graditi ceste i mostove - petlja

Hrvatska zna graditi ceste i mostove – petlja

Raznorazni razlozi doveli su do sloma graditeljstva, ali je u svakom slučaju u posljednjih petnaest godina izostala ikakva ozbiljna politika države u tom sektoru. I sada se natječaj za pelješki most moglo postaviti tako da naše tvrtke dođu u obzir – dodaje Čačić.

http://slobodnadalmacija.hr/novosti/biznis/clanak/id/507188/objavljene-ponude-za-izgradnju-peljeskog-mosta-kinezi-srusili-cijenu-radova-za-cak-500-milijuna-kuna-evo-tko-je-jos-u-igri-za-najveci-graevinski-projekt-u-hrvatskoj

Hrvatske tvrtke nisu došle dakako u obzir jer se nisu ni javile na natječaj. Kinezi se jesu javili.

Kinezi nisu dobili posao samo u Crnoj Gori. Na međunarodnom natječaju su dobili i posao izgradnje Pelješkog mosta. Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation ponudom u iznosu od 2.081.608.270,72 kuna bez PDV-a proglašena je ‘ekonomski najisplativijom’. Njihova ponuda bila je za skoro 500 milijuna kuna niža od onih Astaldija i Ictasa (talijansko turski konzorcij), te Strabaga (austrijsko-ruska kompanija), koji je ispao najskuplji s ponuđenih 2,6 milijardi kuna (kao da su imali insajderske informacije o tomu koliko novca EU planira dati za gradnju pa im je ponuda upravo u tom iznosu).

Ne bude li u sljedećih desetak dana, koliko je još ostalo žalbenog roka,  Strabagovih pritužbi na sam natječaj (bolje rečeno – ne uspije li Strabag u ovom dodatnom terminu ‘uvjeriti’  prave ljude u EU kako treba poništiti natječaj), kineski CRBC će krenuti u gradnju Pelješkog mosta.

Ono što nas može ipak koliko-toliko veseliti jest činjenica da se ovog puta za financiranje gradnje Pelješkog mosta nećemo morati zadužiti. Odlukom Europske Komisije od 7. lipnja 2017. Hrvatskoj je dodijeljeno 357 milijuna EUR iz sredstava kohezijske politike za gradnju mosta.

Relativno malen dio tog novca će ostati u Hrvatskoj u tvrtkama Skladgradnja i Brodosplit koje će vjerojatno biti partneri Kinezima u gradnji mosta.

Zbog ovakvog raspleta natječaja za most, osim Bakira Izetbegovića koji je mjesecima neuspješno lobirao u EU za uskratu novca Hrvatskoj ‘dok se ne riješi granični spor između Hrvatske i BiH’, razloga za nezadovoljstvo imaju i u europskim građevinskim tvrtkama. Kinezi ne dolaze više u Europu samo sa svojom robom, dolaze i s građevinskom mehanizacijom što će svakako u budućnosti predstavljati izazov za europske građevinske tvrtke.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
71 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dron
Gost
dron
3 godine prije

onaj koji ima najbolje informacije putem industrijske spijunaze prisluskivanje mito i korupcija itd pobjedjuje a kineze iskljucivo interesuje gospodarska sfera a ne ostale gluposti

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Zasto je kilometar auto-puta Banja Luka/Gradiska medju najskupljim na svjetu ili cemu sluze dodatne akcize na gorivo u BiH….smijete li vi u opste ista pisati o BiH???

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  Sinisa

dobro jutro

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Sinisa

U BiH za trošarine su glasovali “predstavnici naroda”, neizravna pljačka naroda,Čovićev HDZ BiH, Dodikov SNSD, HDZ 1990.,Izetbegovićeva SDA i “stranka” oligarha Radončića SBB, pametnom je dosta….a o cijeni auto ceste koja ne ide nikud osim u rijeku Savu jer nema mosta da bi se povezala sa Hrvatskom zar se pitate jer tim dijelom BiH “vlada” SNSD, nešto kao što je HDZ u Hrvatskoj!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Željko

Zeljko,most je dogovoren i opstruisan je sa Hrvatske strane medjutim vjerujem da bi LP od svega napravio odlicnu pricu s obzirom na kvalitet koji posjeduje. Vjerujem,lakse bi o BiH bilo pisati iz Hrvatske tako da ne zamjeram vec jednostavno voleo bih da neko ne kontaminiran pozicijom ili opozicijom napose nesto realno i pametno.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Most će te dobiti kad se Dodiđa naprči skroz zapadu i prestane glumiti njima oporbu a u stvari je projekt istog.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Teško da bi netko tko ne živi u BiH mogao pojmiti stanje ovdje, to je teško i za nas ovdje. Zadnji koji je što “pametno” o ovom prostoru i ljudima napisao bio je Andrić.

Mia
Gost
Mia
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Zasto, vrlo jednostavno kiezi ce dobiti 320mil Km a ove uplate u inizemstvo dodik. Kinezi su najpovoljniji svugdje u svijetu pak ono u bosni najskuplji. Stvar je u pranju novca za balkance, kinezima je dovoljno sto kreditiraju I sto rade autoput tekoncesija I ubiru od prometa, dakle zaradjuju na kamati I glavnici od kredita I od glavnice I kamate od autoputa, a pak ta inozemna placanja idu 100%dodiku jer su nekim cudom u v.britaniji svicarskoj koji daju imunitet 😉

mars
Gost
mars
3 godine prije

Bijaše jednom jedan dobar domaćin koji je imao vlastito neveliko imanje, koje je zajedno sa svojom familijom podizao, gradio i pazio i koje im je svima obezbjeđivalo sve ono što im je potrebno za pristojan i normalan život, a omogućavalo im i višak koji su prodavali drugima. Drugi, veći i jači domačini bili su zavidini i smetala im je njegova relativna samodostatnost i nezavisnost, te su samo čekali priliku da mu pomrse račune. Sa protokom vremena, tom domaćinu i familiji je (nerealno) okvir njihovog imanja postao pretijesan, te poželješe više i kao bolje, u čemu oni veći i jači domaćini ugledaše svoju šansu. Počeše domaćinu puniti glavu o tome kako uopšte nije problem da i on bude veliki i jak kao i oni, ali samo treba da se odrekne svog dosadašnjeg sistema i načina rada i prihvati njihov, pa će i on i njegova familija uživati iste blagodeti kao i oni, a na koje je domaćinu i familiji zinulo dupe. Ali tu je postojao mali problem – za takvu promjenu je trebalo mnogo para, a koje domaćin i familija nisu imali. Tu uskočiše oni veći i jači domaćini, te ga, uz priču o prijateljstvu i želji da im se pridruži u njihov klub jačih i moćnijih, stadoše obasipati parama u vidu “povoljnih” pozajmica (kredita), na njegovo imanje dovedoše svoje svakovrsne stručnjake koje će mu pomoći u toj preobrazbi, ponudiše se da sami kupe njegovu imovinu za koju su mu rekli da nije profitabilna (kako mu ne bi bila teret) i još mnogo, mnogo drugih savjeta i radnji koji bi ga kao doveli u taj njihov klub. I tako je domaćin radio sve po njihovom a familija to prihvatala i vjerovala, jer zaboga, valjda oni drugi znaju kako se to radi u procesu dovođenja u njihov raj blagostanja. Međutim, jednog dana domačin i familija se probudiše na vlastitom imanju, na kojem više ništa nije bilo njihovo, na kojem više ništa nisu odlučivali, zaduženi do guše, bez realnih igleda da dug vrate i njihovi daleki potomci a kamoli oni. Danas taj domaćin umjesto uspjeha vlastitog rada, vlastite pameti i vlastitih para, kao uspjeh proglašava kada nakon skitanja po svijetu, uspije izmoljakati i isprositi tuđe pare i pamet, da mu na njegovom nekada vlastitom imanju podignu i kokošinjac a kamoli šta veće. Domaćine, aferim – slika si i prilika mnogi starih mudrih narodnih poslovica od one “vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu”, pa do one “kada želiš hljeba iznad pogače” a realno nisi u stanju da ga dobiješ pa ostaneš i bez pogače. A da si bio pametan skužio bi da se ti veći i jači domaćini na svojim imanjima ponašaju upravo domaćinski, kako i treba, te se toga i ti pridržavao, a ne slušao ono što oni sami kod sebe nikad ne bi uradili.

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)
3 godine prije
Reply to  mars

Kolega svaka cast.
Od ovoga se treba napraviti djecja predstava tako da djeca u ranoj dobi pocnu shvacati.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije

Priča treba u kurikulum.

zgvaca
Gost
zgvaca
3 godine prije
Reply to  mars

To nije prica vezana za Balkan. Tu ima jedna bolja prica koja tacno opisuje dogadjanja na Balkanu od 90.tih do danas.
Bila jednom jedna Familija. Zivila je u miru i skladu i bila je u svem susjedstvu cjenjena. Otac sa dicon je sagradija lipu kucu za svako dite i svako dite je imalo posa. Otac je dio novca stavljao sa strane da i u losin vrimenima obitelj ima zalihe. Ali onda jednog dana umre otac. Dica nasli ocevu ustedjevinu i odlucili je podjelit. Posto je bilo dovoljno novca odlucili su dati otkaz i trazili neki posao koji ih toliko neumara. Posto je svako dite imalo svoj interes ubrzo su se posvadjali. Niko sa nikin neprica i svak svakog tuzi. Kad je nestalo novca poceli su prodavat imovinu. Kratko posli toga zapali su u dugove ali se nikad vise nisu pomirili.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije

Kao da je u pitanju samo taj most? Koliko će još mostova, tunela i prometnica trebati?
Što preostaje kada se jednom izgubi vlastiti proizvodni kapacitet i expertiza? Samo za usporedbu, Krčki most je 17 godina bio naveci betonsko armirani most u svijetu za koji nisu trebali kinezi niti evropljani.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_arch_bridge_spans

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Tarzan

I onda cujes Orbana…ako EU ne da pare Kinezi ce graditi po Madjarskoj. Krediti,koncesije i sta vec nece smisliti a kao sto rece nekada smo znali i nada sve vala i umijeli bez njihovog tutorstva.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Da bi imao jaku industriju moraš imati i jaku politiku i financije. Mora te netko progurati i garantirati za tebe, bez toga ne ide. A kako stvari stoje mi nemamo niti politiku niti banke. Ovi naši propali mastodonti, naslijeđeni iz socijalizma, za opstanak trebali su imati barem po jedan veliki posao godišnje, kakve su prije imali po Iraku, Libiji… No to su prošla vremena, sada tamo grade neki drugi, mnogo veći od nas. Analogno je prošla i sva druga strateška industrija od brodogradnje, pa do agrokora. Ozbiljne i jake zemlje stoje iza svojih kompanija koje su samo lice iza kojega se krije sva sila politike, financija i lobija, za sve ostale tu je “slobodno tržište”.

maliboro
Gost
maliboro
3 godine prije
Reply to  Koba

Da bi imao jaku industriju moraš imati pametan i ponosan narod ne uplašene tuđe sluge.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  maliboro

Ne postoji pametan narod, samo pametni pojedinci. Narod može samo biti dobro obrazovan i informiran. Da bi imao jaku ekonomiju moraš imati državu s cca. 100mil. stanovnika, danas je to neki minimum. Zato mi kroz povijest nikad nismo bili samostalni, osim za kratkih vremenskih intervala prouzročenih promjenama u balansu snaga aktuelnih sila. Mi nemamo brojnost, strateške resurse, niti mogućnost da s ovakom politikom zadržimo ljudski potencijal. Jedinini put bi bio drastična promjena političkog pravca “tvrđe” unutarnje uređenje i vanjska politika oštra ali savitljiva koja bi nam omogućila istodobno sjedenje na što više stolica.

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Hm, hm…
Hrvatska je dobila od EU 357 milijuna EUR nepovratnih sredstava a Kinezi dobili posao? Zar će EU plaćati Kineze? To se neće tek tako završiti.

eueueu
Gost
eueueu
3 godine prije
Reply to  čitalac

a zasto se ne bi tako zavrsilo ako su jeftiniji i iste kvalitete? ekonomija treba prevladati politiku. isto je i sa sjevernim tokom 2. zasto ga rusi i europljani ne bi gradili ako se to svima isplati? nadam se pobjedi ekonomskog interesa!!

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije
Reply to  eueueu

Ma, slažem se, ali na žalost nije tako…

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  čitalac

EU ništa i nikada ne daje besplatno…Novci uvijek idu njihovim firmama tako da ih uglavnom dodjeljuju sami sebi…Ovo s Kinezima je stvarno čudno.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Da su svi političari i intelektualci poput Slavka Kulića onda nebi bilo ovako kako jeste, no moramo biti svjesni da smo svi na balkanu primorani da budemo vazali ciozapada i da smo se tome protivili još bi ovdje bio rat. Dozvolili su nam mir po cijenu totalne krađe svega, imaju oni tu još pljačkati sljedečih 20 godina a onda će ovce početi blejati jer neće biti moguće vračati ni kamate jer je sve već uzeto od države ovrhom zbog duga.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Ako se zna da su kinezi u 5 godina potrošili više cementa nego čemerika u čtavom dvadesetom stoljeću malo je jasnije…….

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Pošto sami sebe nazivamo banana republika to su vjerojatno čuli i kinezi pa će se tako i postaviti.
Bio je jedan zanimljiv dokumentarac na nekom tv kanalu o Kinezima i njihovim “ulaganjima” u Africi.
Pokazali su neki rudnik, nečega, koji su kupili kinezi, svi bili sretni jer će ljudi konačno imati siguran posao u rudniku
ali da, kinezi otpustili sve domaće rudare i dovukli svoje iz Kine.
Nekako mi se vidi da će sa mostom biti isto tako, Napraviti će kamp, dovući svoje ljude i strojeve pa na miru raditi.
Sjeća li se netko kako su Kinezi ponudili Hrvatskoj da izgradi drugi kolosjek pruge Rijeka-Mađarska i kako je to završilo?

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Zavrsilo je tako da nam je eu zabranila da nam to tade Kinezi, zato da Rijeka ne bi postala ulazna luka za kinesku robu i tako smanjila zaradu Hamburgu koji je ulaz za kineske kontejnere za cijelu eu. Tako se to radi, zato su mladi pametni i odlaze u Njemacku pa ce Hamburg biti njihova luka…

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Wswsws

Ma naravno, prije se kao pitalo Beograd a sad Brisel, a jesmo napredovali, koliko pamtim Kinezi su rekli da će oni napraviti prugu ali ne da je samo financiraju već da je rade, ne Kalmeta i njegova bratija već neki Kineski Kaljmeta, naši su skočili na zadnje noge i rekli da tako ne može. Dajte pare a mi gradimo, jes odmah, kako da ne. I sad je kao EU je zabranila, ma možeš misliti kako bi mogli zabraniti da nije bilo ovog sitnog detalja tko bi bio izvođač radova.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Ako zaista dobiju posao(bez packi i poništenja iz Brisela) tako će i biti.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Uz duzno postovanje autoru, tekst je malo promasen. Hrvatsko gospodarstvo je demontirano 1990. da bi njemacke, austrijske… ubirale vrnje. Kod gradnje autocesta, firme nositelji posla bile su strane poput Strabaga, a domace su tek podizvodjaci. Pokojni dr. Horvat, najpriznatiji hrvatski ekonomist je rekao sve o nasoj propasti prije Kulica.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Kočo, ipak su naši ljudi gradili te ceste i tunele, nevezano za kriminal kojeg su nametnuli pojedinci zbog kojih je bilo farbanja po nekoliko puta.

Alex
Gost
Alex
3 godine prije
Reply to  PPP

PPP, proizvodilo se i gradilo u vrijeme mraka. Novi svjetski poredak nije predvidio da Hrvatska proizvodi i gradi. Hrvatskoj je namijenjena uloga odmarališta za umorne gradjevince, mašiniste, software developer-e iz Njemacke i Austrije – znaci sobarice, konobari Itd. Sve ostalo sto nam treba doći će “od tamo”. Ako se i nadje neki inžinjer koji je završio elektrotehniku ili gradjevinu, uvijek može nać posao “tamo”.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Alex

Slažem se Alex u potpunosti. Nemam što dodati.

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije
Reply to  Alex

Pa da nam barem to dozvole u jednom liberalnom poslovnom okruzenju kao u GB ili Irskoj, ali i to tlace enormnim porezima i terorom uhljeba

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Wswsws

Pazi dokle smo došli, ”da nam bar dozvole”…..

toni
Gost
toni
3 godine prije

Slavko Kulič, jedini stručnjak u Hrvatskoj. Čovjek je vrh za ove koji bi trebali biti bolji i pametniji od njega. Nisu ni blizu

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  toni

Stručnjak za što?
Istraživanje ruda i gubljenje vremena ?
Devalvaciju Kune ?
Kad bi takvi stručnjaci upravljali Hrvatskom odavno nas nebi bilo.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Devalvacija kune odvela bi najranjivije, mlade obitelji s djecom i stambenim kreditom, u doživotno dužičko ropstvo i na ulicu.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  toni

Svi znaju da Slavko Kulic zna u cemu je problem,a to je monetarna politika,a to je onda suverena drzava,a to onda nije Hrvatska u EU,jer Brisel,ECB salje fax sta da se radi.I ako Kulic sve zna to nije moguce jer vladajuca stranka njega ne slusa.Zasto,pa zato sto su njihove gazde u Briselu kojem je na tacni predana Hrvatska drzava i narod.Monetarna politika znaci carina za uvoz robe,zastita svojih proizvoda koji kvalitetom mogu da se natjecu na trzistu.A to je za EU jerez,izdaja i tako se nismo dogovorili da radite.Vec vi morate da kupujete nasu robu trosite svoj novac koji ide u nas budet,a vi za vas budet imate nase kredite.I nema dalje G.Slavko Kulic djeli dobre savjete,ali ne djeli fotelje. Narod bira vlast da je slusa, i da vlast gleda kako da narodu bude bolje,a ne kada dobiju vlast odma ide i policija na narod.Isto je u svim kolonijalnim drzavama,neke osvoje ek. a neke bombama na pr. Srbiju.Dalje za sada nema.Biti ce bolje kada vlast bude odgovarala narodu koji ju je birao ,sto znaci kada narod progleda i ne vjeruje pustim obecanjima, ako nema nikog pametnog za biranje ne izaci na izbore,sve dok ne ispliva dobar politicar sa pedigreom iz proslosti koji ima karakter i znanje kako raditi,a ne ove preletace i dokazane lopove.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

Ajmo sad ozbiljno. Sve što o građenju kaže izvjesni R. Čačić je neozbiljno. Taj bivši ministar i Prvi podpredsjednik vlade (ovakvu je titulu valjda zadnje imao neki predsjednik SSSR-a) je poduzeća na čijem je čelu bio uspio upokojiti. Puno velikih riječi a nikakva djela.
Nemam ništa protiv kineza, ali sam sumnjičav u vezi sa kineskom kvalitetom. Tko je ikada rastavio bilo koji uređaj proizveden u Kini znat će o čemu govorim. Mala cijena najčešće nema veze sa dobrom kvalitetom.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Piretis

Kvalitetniju zahodsku dasku nisam vidio od kineske, osam čepova odozdo i po 16 šarafa u baglamama. Shure Fire nekad bio pojam za baterijske lampe a parijtelj mijenjao 4 pua prekidač a kineski Fenix, Olight itd nema problema. Ajfon Samsung mobiteli ništa nisu bolji od Huaweia, Xiaomi itd. Sruše svoj satelit prije deset godina raketom, nađu engleskog novinara u Kini za 15 minuta sa prepoznavanjem lica softverom na uličnim kamerama.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  bbbb

@bbbb- Svemu što si nabrojao maksimalno vrijeme trajanja je 15-20 mjeseci, i to ako je sreće.
Zippo upaljač imam 30ak god, a kažu da neću ni doživjeti da ga vidim strganog. Britansko pojačalo isto toliko vremena bez ikakvih zahvata na njemu. I za sada mi ni na kraj pameti ne pada zamijeniti VW za bilo što kinesko.
Međutim u segmentu sve po 12 su nenadmašni.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije
Reply to  Piretis

To možeš zahvaliti prije svega domaćim uvoznicima koji namjerno uvoze škart robu po bagatelnim cijenama, da bi ju onda prodavali po kao ispravnu robu po tržišnim cijenama. Dobro dođe uvoznicima koji na taj način profitiraju, a dobro dođe i Kinezima koji ne moraju zbrinjavati otpad, nego to drugi učine za njih i još im plate (tako je se npr. obogatio HG-šrot, čiji bivši vlasnik danas drži predavanja po veleučilištima o “dobrobitima” kasino-ekonomije i od mas-medija je tetošen kao nekakav “poslovni anđeo”, a zapravo je običan jebivjetar kao i većina njemu sličnih). Nije da Kinezi nemaju kvalitetne robe, samo ćemo mi tu robu rijetko vidjeti. Što se tiče građevinskog sektora i infrastrukture, oni danas imaju jednu od najboljih maglev željeznica na svijetu, zapravo tu je jedino Japan bolji od njih. Prije nekoliko godina uložili su milijarde dolara u izgradnju tih željeznica širom Afrike, što je se tek kasnije ispostavilo kao dio strategije Novog puta svile. A to znači da će u ne tako dalekoj budućnosti Afrikanci vjerojatno imati bolju željezničku infrastrukturu nego njihovi europski kolonijalni gazde.

eddo221@gmail.com
Gost
eddo221@gmail.com
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Nazalost je to tako svugdje na svijetu, ne samo u Hrvatskoj.

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

E da ,I nitko da progovori o svrsi i ekonomskoj opravadanosti gradnje ovoga “Obrovca”,slusamo samo o politickoj opravdanosti(spojit ce Hrvatsku u jedan dio).Od ovoga moze imati koristi samo par peljeskih sela
i Korcula (brze ce do Splita).Autoputa za DBK nece biti a ovce se vesele.Tako to ispadne kad vodis politiku “neka crkne susjedova krava”.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Mucke

Čija tu krava crkava, boga ti. Hrvatska gradi most od svoje obale, preko svojih teritorijalnih voda, do svoje obale. Ovaj most će znatno poboljšati prometnu komunikaciju prema teritoriju dubrovačke republike, a pogotovo Pelješcu koji je do sada bio slijepo crijevo. Most će donjeti koristi u svemu od poboljšanja kvalitete života lokalaca, sigurnosti, turizma, do zbrinjavanja otpada.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Koba

Ma sve je to fino, divno, krasno ali nije tu samo most i ko zna kakva mostarina, to ljudi zaboravljaju. Kad je netko zadnji puta išao od Brijeste do Stona ? Pa tu se mora napraviti potpuno nova cesta, jel cijena te ceste u cijeni mosta? Ja osobno ću rađe preko Neuma nego tog mosta a jednoga dana će i taj granični prijelaz nestati pa je pitanje čemu taj most osim xurčenja ? Gospari su Neum prodali Turcima i sad bi mi njih morali prometno povezivati, bogati su kad su zemlju prodali, neka sami grade most tj. financiraju.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Normalno da se mora, i da će se napraviti. To mogu i naši odraditi. Turistički potencijali Pelješca su ogromni i dobrim dijelom ne iskorišteni. Bolje da ste više pazili na što se radi “oko” toga mosta i zemljišta gdje ta cesta treba proći. Osobno imam informacije, naravno bez dokaza, da je Sanader s određenim ljudima, Barbom i istaknutim članom HDZ1990, imao neke šeme tamo. Ti tamo prođeš koji put pa ti nije problem 2x čekati na granici i praviti krugove, ali osobno poznajem ljude koji zbog toga žive odvojeno od djece. Gospari nisu ništa prodali, trebala im je fizička odvojenost od mlečana i to je bio racionalan potez.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Mikojan

I na kraju krajeva. Gospari bi mogli puno bolje bez vas, vi bez njih baš i ne.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Koba

@Koba- Teritorij “dubrovačke republike”???
Jeli to vijest iz XVIII stoljeća? Jer ako jeste onda će se spojiti habsburška monarhija i dubrovačka republika.
A sad ozbiljno. Nikakve posebne koristi neće od toga biti. Ako je Dalmatina neisplativa (kratko vrijeme punog korištenja) kako će onda most na kraju puta biti rentabilan? Tu i tamo netko će imati koristi ali će ceh platiti svi. Nije Pelješac jedino “slijepo crijevo”, ima tih crijeva koliko hoćeš. Lika, dobar dio Slavonije…

Jozo
Gost
Jozo
3 godine prije
Reply to  Piretis

Dalmatina se isplatila davno kroz sve turiste koje je dovela na odmor. Cestarina je tu periferan prilog. I ovaj most će biti isplaćen dok si rekao keks kad se sve uzme u obzir.

dam bam
Gost
dam bam
3 godine prije

Čačić je govorio da će saditi gjlive u tunelu. Ebo vas on blesave,

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  dam bam

Čačić je zlo, zašto se neki novinar malo ne raspita kako su zavrišle njegove firme i koliko je on doslovno uništio onih koji su radili za te firme. I taj nema srama prodavati se za nekog stručnjaka. Koji smo mi idioti da takve trpimo.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

meh taj most neće biti ništa drugo nego sredstvo za legalni reket plaćanjem abnormalno skupe mostarine. isto kao kod biokovskog ili učkanskog tunela. za gospare bi od samog mosta bilo bolje gradnja autoceste preko BiH i spajanje s CG kao dio budućeg JJ koridora. ali to smeta našima jer kako onda opravdati most i odvojak preko ploča.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Autocesta preko BiH, daj čovječe pošpricao sam kavu po papirima i monitoru. Onda bolje da postave temelje i priključke za teleportere. Čuj kome se ne sviđa i ne plaća uvijek može starom trasom.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Koba

eh kad bi bilo lako kave povraćati…mada taj put ni naši ne žele već bi rađe onaj uski dio rh izbužali. no dobro, vidjet ćemo što budućnost i evolucija nosi.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Stari očito nisi upućen u stanje BiH (umalo da ne kažem države). Ovdje je 10m trotoara događaj oko kojeg se sastanči, dogovara, pregovara, odustaje… pa sve ponovo. Neki takav dogovor kakav ti zamišljaš je nerealan. Sam koridor 5C se gradi već bog zna od kad, na svaki kilometar je svečano otvaranje. Trenutno su pregovori i za autocestu sarajevo-beograd tj. kroz koje će veće gradove proći (srpske ili muslimanske), rasplet nije na vidiku, a kamo li gradnja. Javni aparat je nenormalno glomazan i neefikasan, služi sam sebi. Radnička plaća kod privatnika je oko 1600kn. Hrvatska iz BiH perspektive izgleda kao El Dorado.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Koba

Da bi riječ rekao. Čini mi se da je BiH poprilično bezperspektivno društvo barem iz tvog upisa….no dopuštam si neupućenost pa čak i možebitno neznanje.

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

@Koba
Kome se ne svidja trasa autoputa ,ako svojim dijelim prolazi kroz BIH,slobodno moze koristiti staru trasu
Jadranske magistrale!

Jozo
Gost
Jozo
3 godine prije
Reply to  Mucke

Hrvatska je dio EU i koristit će sredstva koja EU daje da izgradi svoju infrastrukturu, a ne onu u B&H. A ne vidim da se netko tamo isprsio financirati autoput.

Sinisac
Gost
Sinisac
2 godine prije
Reply to  Jozo

Ne daje EU ništa,25 godina nas bombardiraju subvencioniranom hranom,godišnji uvoz 2,5 mld eura, srušili su nam poljoprivredu i industriju,kao krpelji su nam popili krv i sada daju pare za nepotrebni most?

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Mucke

Tebi očito nisu sve na broju, izuzimam ako si Bostonac. Da bi imao imao izbor potrebne su najmanje dvije opcije.

zvonimir
Gost
zvonimir
3 godine prije

rastemo zahvaljujuči mariću koji je stručnjak za namještanje brojeva a ne za ekonomiju

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
3 godine prije

Čitav članak o vrlo jednostavnoj stvari dakle sve bi funkcioniralo i zemlja bi se normalno razvijala samo treba ukinuti hdz i zakonom ga zabranit

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Ja sam iz DBK I ne zanima me nikakav usrani most u nigdje,zanima me autoput kojim cu najbrze doci do Splita ili Zagreba bez dvosatnog klipsanja iza kamiona i autobusa do Ploca(110Km).Tvoji upisi sa opisom stanja u BIH dovoljno mi govore odakle bi ti mogao biti.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Zato jer su sposobni to napravit a imaju garanciju pa su se javili na natječaj za razliku od hr.tvrtki koji nemaju.Kinezi grade mostove u Beogradu i 3 mj.su ispred roka to govori kako rade

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Opaska: Hrvatska nije u/na banani zato sto je kredit za HAC u Eurima niti zbog velike potrosnje, Hrvatska je u/na banani zbog PLJACKE visokopozicioniranih i cijenjenih ZNA SE clanova ZLOCINACKE HDZ. I dok ne pohapsimo te visokopozicionirane, konsficiramo im imovinu i dok ZLOCINACKA HDZ bude zivjela Hrvatska ce bolno umirati. Hrvatskoj treba jedno veliko pospremanje i ciscenje pocev od sabora, ustavnog i vrhovnoig suda, vlade ali i Kaptola pa do zadnje mjesne zajednice. Tu bi nam mogla pomoci Kineska iskustva, kako su oni rijesili pitanje pljacke i korupcije te kako su “nagradili” zlocince.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Našim je domoljubima uspio veliki pothvat. Nije to bilo lako. U samo 28 godina uspjeti uništiti sve što su generacije stvarale od 1945. do 1990. Industriju, poljoprivredu, banke, fakultete, sudstvo, praktički sve. I pretvorili Hrvatsku u okupiranu zemlju konobara i posteljara.
Svaka čast.
Za dom i postelju spremni

Zagi
Gost
Zagi
2 godine prije

Zato što u Kini je kazna za korupciju takva da trebaš dobro promisliti isplati li se ostati bez glave, a kod nas je to samo prilika za pljačku

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
2 godine prije

Razne zgode u novinama .Kada se opisuje rad djece po kini ,uvjeti rada u poćetku osuđivani.Sada se piše da digitalizacija radi u Kineskim tvornicama i robotizacija zamjenjuje djecu.Dakle zaključak je da su njihova djeca od malena radila i morala to .Rudnici malo -malo se urušavaju i bilježe ljudske živote ,po gradovima smog ,nosi se na nosu maska,vidi se to i prelazi na plin.Tu pak odlučuje ono tko ga prodaje jeftinije i ne sluša se zabrane Amerike i tako dalje.Kina je uspjela svojim radom i nije zadužena naprotiv druge je zadužila i to upravo one koji bi i dalje htjeli naređivati cijelom svijetu.JA SAM ČOBAN nemam škole samo čitam i mislim onako kako stvari za mene izgledaju.Poveo bi se po onom ponašanju koje bilježi uspjeh ,tako barem pokušavam živjeti .Poljoprivrednik kakav jesam ,neću ni imati auto ,zato što bi me previše koštao ,trošim koliko imam i nemam kredita PAMETNOM DOSTA.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

svi ti naši infrastrukturi projekti a prvenstveno ta auto cesta po promašenoj trasi koju svaka jača bura zatvara na dan dva su promašaj a pokrenuti su sa samo jednim ciljem a to je da se vladajući nakesaju za bar dvije generacije u ta naša takozvana građevinska operativa je na nivou od prije sto godina i čim su presahle državne investicije jednostavno je nestala pelješki most nepotreban megalomanski projekt za 50000ljudi na krajnjem jugu umjesto da su uspostavili trajektnu liniju sa šest trajekta i zaposlili pedesetak ljudi iz toga kraja dakle sačuvaj nas bože rvackih građevinara i rvackih infrastrukturnih poduhvata

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Nije zvaka za seljaka…
Nije drzava za svakoga a narocito ne za jedva sklepane narodice zadnjih par decenija s mentalitetom sluge.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Evo sta je pre 100-ak godina Miroslav Krleza pisao o svojim zemljacima ko su sta su kakvi su i sta bi trebalo da rade da bi opstali…Ovo garant 99,9 % neznaju mnogi a sumnjam da bi se danas ovo neko usudio da objavi
Bas sam radoznao da vidim hoce li ovo ovdje dozvoliti da se objavi.

https://rs.sputniknews.com/regioni/201809061117096983-miroslav-krleza/

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik