12 ključnih zadaća EU za 2018. – Jedna je ulazak Balkana u EU

Federica Mogherini
19 komentara

Čelnica diplomacije Europske unije, Federica Mogherini, navela je 12 prioritetnih područja u radu EU tijekom 2018. godine. Kao što je napisala na svom blogu, rad na svim tim područjima je započeo 2017. i treba ga nastaviti.

Popis kojeg je sastavila Federica Mogherini, uključuje, posebice, “ponovno pokretanje Europske unije”, uključujući i europsku obranu, suradnju s Afrikom u području migracija, integraciju balkanskih zemalja u Europsku uniju, praćenje nuklearnog sporazuma s Iranom, opću politiku Europe po pitanju Jeruzalema i pomoć Rohingya  izbjeglicama iz Mianmara.

Naravno, tu je i nastavak politike Europske unije prema Siriji, koja bi trebala “doprinijeti povratku mira u tu zemlju”, te jačanje “Istočnog partnerstva” s EU, kojeg čine Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan i Bjelorusija.

Mogherini je na svom blogu ovim slijedom navela zemlje “Istočnog partnerstva”, iako je uobičajeno da se one nabroje po abecednom redu.

Ranije je Federica Mogherini rekla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti provedbu Sveobuhvatnog zajedničkog akcijskog plana o iranskom nuklearnom pitanju.

Za Balkan je napisala: “Ovo nije bila laka godina za Balkanu. Otišla sam u šest glavnih gradova regije u jednom od najtežih trenutaka, u nekim slučajevima u trenutku duboke političke krize. Danas, zahvaljujući jasnim odlukama i velikom radu kojeg smo zajedno učinili, te su krize riješene ili uglavnom riješene. Ponovno je pokrenut put ka reformama, iako još uvijek ima puno posla. No, ukazuje se put europskih integracija. 2018. će biti ključna godina, kako bi se ovaj put konsolidirao i učinio nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već za cijelu Europu.”

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Balkanskim zemljama je jasno da od ulaska u EU nema nista i da je to samo suplja prica da se nastavi sa pritiscima i ucjenama.EU i amerikancima je prvenstveno cilj da balkanske zemlje udju u Nato.

NSU
6 godine prije

Pitenje, puši li još itko ove priče kancelarijskih pacova?

tuf
6 godine prije

EU bi bilo bolje koncentrirati se na brojna interna pitanja od glumljenja sile koja se može baviti geopolitikom.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Hvala Frederika.Dosla zena u sest nasih gradova i nasi problemi rijeseni.Jebo te… sta ti daju oni tvoji saudijci pa tako bulaznis?

dobagan rogić
6 godine prije

Pozivam Federiku kod nas u dalmatinsko zaleđe na pečenog janjca i vino a poslim ćemo se i zabaviti ako je za.

Georgij Žukov
6 godine prije

Ja stvarno nemam pojma kako smo mi uspjeli prezivjeti u ondasnjoj Jugoslaviji bez pomoci intelektualnog blaga , odnosno trusta mozgova poput gospodje Mogherini ili EU parlamentaraca tipa picula, petir ili tomasic 🙂

žrec
6 godine prije

Meni se čini da EU proživljava “sveto pravilo” kapitalizma. Čim se više ne širiš, propadaš.

Perun
6 godine prije

Ugurali su oni Rumunjsku i Bugarsku mimo svojih kriterija što je tamo dovelo još veću bijedu nego je bila prije. Dugoročna strategija je svakako takva da usisaju preostale 4 državice bivše Juge ali itekako su oni svjesni da im se EUnija sve više trese. Nažalost u državicama su na vlasti njihovi igrači pa im to ne bi bio problem samo ipak je to sad sporedno pitanje za njih. Onaj tko nije unutra bolje da ne ulazi jer će teže osjetiti neumitnu propast ali kako rekoh imaju svoje igrače, referendumi se mogu lažirati tako da je sam narod prepušten raznim strujama unutar EU ili domaćih političkih manekena. Mislim ipak ništa od toga ove godine a nadam se još kojem Exitu. Agresivnija će propaganda biti za uguravanje u NATO kako je već napisao Basso.

logicno citam, logicno razmisljam
6 godine prije

Gospodja kaze, nastavak politike prema Siriji radi donosenja mira. A bolje bi bilo da kaze koje to evropske zemlje isu prodavale oruzje koje je zavrsilo kod “mirnih pobunjenika” ako je to nastavak te politike onda….
Pa kaze zabrinuta o emigrantima odnosno izbjeglicama, jos da kaze koliko je EU doprinijela migrantskom valu, uvodeci demokraciju u njihove zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI