13 točaka zbog kojih se Sirija mora boriti do kraja – Protokol iz Dohe

Protokol iz Dohe
17 komentara

Postoje razlozi za rat u Siriji za koje vjerojatno mnogi ne znaju. Sirijska Arapska Republika je bila suverena zemlja, koja nije dugovala novac Međunarodnom monetarnom fondu, s kojim je sve transakcije zaključila u siječnju davne 1984. godine, a glasila je za zemlju s najboljom vojskom u arapskom svijetu.

  1. godine, nakon nemira i početka rata, Damasku su poslani uvjeti predaje. Ovaj dokument se zove “Protokol iz Dohe“, a sirijski predsjednik i vlada su ga odbili prihvatiti i odlučili su se na otpor.

“Protokol iz Dohe” zadrži 13 točaka:

  1. Smanjiti sirijsku vojsku do 50 tisuća vojnika.
  2. Sirija ne smije ostvariti pravo na Golansku visoravan na bilo koji drugi način, osim politički. Dvije strane će potpisati mirovni sporazum pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država i Katara
  3. Sirija je, pod vodstvom Sjedinjenih Država, dužna uništiti sva kemijska i biološka oružja, kao i sve projektile. Operacija se mora provesti na jordanskom teritoriju.
  4. Mora se odreći svih zahtjeva za povrat okupiranih teritorija od strane Turske, kao što je pokrajina Iskenderun, a Turskoj mora dati nekoliko pograničnih sela u pokrajinama Idlib i Aleppo, naseljenih pretežno turkomanskim stanovništvom.
  5. Mora sa svog teritorija protjerati sve članove PKK, te ih isporučiti turskim vlastima, uključujući popis stranke koja se smatra terorističkom organizacijom.
  6. Sirija mora raskinuti sve ugovore s Rusijom i Kinom u području naoružanja i istraživanje nafte i drugih prirodnih resursa.
  7. Mora dati dozvolu Kataru za izgradnju plinovoda preko sirijskog teritorija u Tursku, a odatle dalje u Europu.
  8. Mora osigurati nesmetan tranzit vode iz brane Atatürk na turskom teritoriju kroz sirijski teritorij do Izraela.
  9. Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati će dobiti ugovore za ukupnu obnovu onoga što bude uništeno tijekom sukoba, a zauzvrat bi Sirija trebala dati tvrtkama tih zemalja da se koriste vađenjem nafte i plina na njenom teritoriju i iz sirijskih ležišta u Sredozemnom moru.
  10. Mora zamrznuti odnose s Iranom, Rusijom i Kinom.
  11. Mora prekinuti kontakte s Hezbollahom i palestinskim pokretima otpora.
  12. Sirijski režim mora biti islamski, ali ne i selafijski.
  13. Ovaj dokument će stupiti na snagu odmah nakon promjene vlasti …

“Protokol iz Dohe” je među prvima objavio alžirski L’Expression, a posebno je važna sedma točka, koja otkriva namjere Katara, a izazvala je negativan stav Saudijske Arabije o projektu.

Ovih trinaest točaka su zapravo plan vrlo ozbiljne reorganizacija cijelog Bliskog istoka i sasvim je razumljivo da je vlada u Damasku odlučila boriti se do kraja da očuva suverenitet sirijskog naroda i države.

protokol iz dohe
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

Ne bih se čudio da zadnjih desetljeća zapadne medije kreditno financiraju Katar i Saudijska Arabija. Kako inače protumačiti to da čak i veliki mainstreem mediji dugi niz godina posluju sa užasnim minusima, a opet posluju, propagandišu i niko da ih pošalje u stečaj.

rodoljub
7 godine prije

Onaj, ko je osmislio sve te zahteve, je bezobrazno-drsko lud, a onaj ko bi to prihvatio bio bi jos ludji.

test
7 godine prije

Ne mogu vjerovati.
To je pisano u Tel Avivu a objavljeno u Doha.
Kao ultimatum Rima Kartagi.

Takve tocke su pripremili i natovci Rusiji da Putin nije digao Rusiju na noge s tim sto bi bila i 14 tocka, brisanje Rusije s mape svijeta.

Zadnji zahtjev sto su Rimljani trazili od Kartage je bilo da Kartazani ispraznu Kartagu i da odu zivijeti u pustinju.

Busola
7 godine prije

Slične ovakve točke postoje za sve zemlje Balkana i Istočne Europe… To se zove “legalno” porobljavanje i uništavanje neke države i zato još više skidam kapu , narodima koji su se obranili i nisu prodali.

Brainstorm
7 godine prije

nema komentara koliko ih je bilo na amsi. mislim da radi ocjenjivanja. ocjenjivanje unosi sportski duh.

nisam robot
7 godine prije

Takvu listu sam mogao sastaviti i ja, lista zelja, mozda je istina mozda ne. Isti takvi protokoli maksimalnih ciljeva mogu sastaviti u ime Rusa na racun ruskih susjeda itd. Na kraju nije ni tesko pogoditi koji su ruski ciljevi: ojacati svoju poziciju i oslabiti protivnicku teritorijalnim okupacijama, podpaljivanjem konflikta kao u Bosni (konstruirana optuznica protiv samo hrvatskih casnika u Posavini bez sudjelejucih bosnjackih oficira ) laznim novostima kao sto to i zapad radi, par ekonomskim mjerama… i sada sve to malo maksimirati i imamo “Moskovske protokole“.

rodoljub
7 godine prije

@nisam robot . Kao sto vidis , nisu Rusi sastavili takve zahteve nikome. Tvoje hipoteze otkrivaju rusofobiju.

Don
7 godine prije

Brainstorm24/12/2016 at 10:36

Redakcijo, biste li mogli razmatrati ovaj prijedlog?

neznanac
7 godine prije

Nisam robot malo te mašta ponijela… Kakve crne optužnice prema časnicima iz Posavine. Pa čak i da Rusija ima nekakve veze s tim činom nije da nismo zaslužili jer smo se pretvorili u glavnog huškača za tuđe interese konstantno nas uvaljujući u probleme. Uostalom optužnice je mogla podignuti samo bošnjačka strana a što ima da je naša pricidnica pred Erdom prostrla tepih u Zagrebu.
Ruski susjedi su doživljavali obojene revolucije. O nikakvim spontanim pobunama se tu nije radilo.Trebali su poslužiti ko topovsko meso.
A što se tiče 13 točaka vidljivo je da su sastavljene u doba kada je Turska igrala drugačije.

nisam robot
7 godine prije

Rodoljub@ sta god da sam, ovaj “Protokol iz Dohe“ moze biti falsifikat, cak je vjerovatno tako. Nije tesko pogoditi koje zelje imaju susjedi Sirije, i te zelje je svatko mogao srocit na papir i nazvati to Doha protokol. Ali opet, takve protokole se moze sastaviti za bilo koju zemlju i za bilo koju regiju i za tvoju Rusiju koja se po tebi nesmje ni spomenuti inace si odmah rusofob.

nisam robot
7 godine prije

Neznanac@ a vi ljevicari ste jebena vrsta. Da predjsednica Erdu nije primila onda bi vristali, a islamofobkinja, turkofobkinja… Sada ga primila, opet nevalja opet ruganje. A da smo po vama uvjek neko zlo zasluzili i to je totalno prozirno i dolazi uvjek iz istoga tabora. 100 zala da nam se desi, vi cete uvjek kokodacit i radovati se… to smo zasluzili zbog ovoga… to zbog onoga… itd. Ja se samo cudim i radujem kako smo daleko stigli uz tako veliku petu kolonu rugaca, mrzitelja i kocnicara.

Laki Topalović
7 godine prije

@nisam robot se preselio, pa dosađuje sa svojim bedastoćama, Što ime čudno u ovih 13. točaka? Ništa što nije javno ili usput rečeno tisuće puta i napisano u stotine članaka, čak je i američki Truth Out o tome pisao nakon Sporazuma iz Dohe, kao Road map za rješenje sirijske krize. http://www.truth-out.org/news/item/13251-the-doha-protocol-for-syria-the-veritable-road-map-in-13-points-drawn-up-by-syrian-traitors-in-the-service-of-imperialists-and-the-gulf-monarchies

Anonimac
7 godine prije

test, tako je prijatelju, to je pisano u Telal Avavivu, oni znaju pisati protokole, i neke cionske.

Fakti
7 godine prije

Svim Katolicima zelim stecno Badnje Vece

Borac2
7 godine prije

Te iste uslove predstavljene su sa strane Qatarskog veleposlanika u siriji jos za vreme demonstracija, no odgovor je bio jasan. Predsjednik je rekao da na takvo sto (nazalost) nemoze pristati jer cijela njegova administracija bazira na socialistickoj ideji i osovini otpora. I tada je odgovor veleposlanika bio kako to znaci da nema povlacenja “demonstranata”, i magicno pocele su pucnjave i pobijeno je masu policajaca i vojnika.

c
7 godine prije

Laki Topalović24/12/2016 at 13:22
nisam robot = hiber = dosadnjakovic koji ne moze podniti Rusiju.

gogo
7 godine prije

Laki@ pa ima svijeta koji ne ždere nekritično sve što mu se posluži pa makar imao apetit baš na to. Mislio sam nešto slično kao n. robot. Takvo razmišljanje dijeli individualce od rulje/krda ili stoke sitnog zuba koja (ne)razmišlja kako mu vođe kažu i ždere šta mu serviraju. Da si čitao n. robot komentar onda bi shvatio da ništa nije čudno u tih 13 točaka jer bi moglo pasovati ali je i moguće da je fake baš zbog tog preplakativnog pojma PROTOKOL.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.