20 znanstveno potvđenih činjenica o COVID19

Korona činjenice

Pratimo sve komentare na našem portalu. Ovoga puta prenosimo interesantan komentar korisnika Tomi u kojem iznosi rezime činjenica vezanih za koronu. Poštovani Tomi je uz komentar priložio i poveznice. Hvala mu još jednom, jer portal Logično čine oni koji pišu i koji komentiraju, čime informacije postaju objektivnije.

  1. Letalnost: Prema najnovijim imunološkim studijama, ukupna stopa smrtnosti od infekcije (IFR) covid-19 u općoj populaciji iznosi oko 0,1% do 0,5% u većini zemalja, što je usporedivo sa srednjom pandemijom gripe iz 1957. i 1968. godine.
  2. Liječenje: Za ljude s visokim rizikom ili visokom izloženošću rano ili profilaktičko liječenje je neophodno kako bi se spriječilo napredovanje bolesti i izbjegla hospitalizacija.
  3. Dobni profil: Srednja dob covid umrlih u većini je zemalja preko 80 godina i samo oko 5% preminulih nije imalo ozbiljnih preduvjeta. Za razliku od pandemijske gripe, dob i profil rizika smrtnosti od covid-a  usporedivi su s normalnom smrtnošću i proporcionalno je povećavaju.
  4. Starački domovi: U mnogim zapadnim zemljama, do dvije trećine svih smrtnih slučajeva dogodilo se u staračkim domovima, koji zahtijevaju ciljanu i humanu zaštitu. U nekim slučajevima nije jasno jesu li stanovnici stvarno umrli od covida ili od tjedana stresa i izolacije .
  5. Prekomjerna smrtnost: Do 30% svih dodatnih smrtnih slučajeva moguće je da nisu uzrokovane covidom , već učincima zaključavanja, panikom i strahom . Primjerice, liječenje srčanog i moždanog udara smanjilo se i do 40% jer se mnogi pacijenti više nisu usudili ići u bolnicu.
  6. Protutijela: Do ljeta 2020. globalne žarišne točke poput New Yorka i Bergama dosegle su razinu protutijela od približno 25%. Glavni gradovi poput Madrida, Londona i Stockholma bili su oko 15%. Međutim, veliki dijelovi Europe i SAD-a i dalje su bili ispod 5% .
  7. Simptomi: Do 40% svih zaraženih osoba nema simptome, oko 80% pokazuje najviše blage simptome, a oko 95% pokazuje najviše umjerene simptome i ne zahtijeva hospitalizaciju. Blaži slučajevi mogu biti posljedica zaštitnih T-stanica od ranijih prehlađenih infekcija koronavirusom.
  8. Duga kovidnost: Oko 10% simptomatskih ljudi prijavljuje post-akutne simptome koji traju nekoliko tjedana ili mjeseci. To također utječe na mlađe i prethodno zdrave ljude s jakim imunološkim odgovorom. Post-virusni sindrom, poznat je iz težih slučajeva gripe.
  9. Prijenos: Prema dosadašnjim saznanjima, glavni putevi prijenosa virusa su unutarnji aerosoli i kapljice koji nastaju pri govoru ili kašljanju, dok vanjski aerosoli, kao i većina površina predmeta, upućuje da igraju manju ulogu.
  10. Maske: Još uvijek ima malo ili nimalo znanstvenih dokaza o učinkovitosti platnenih maski za lice u općoj populaciji, a uvođenje obveznih maski nije moglo obuzdati ili usporiti epidemiju u većini zemalja. Ako se nepravilno koriste, maske mogu povećati rizik od infekcije.
  11. Djeca i škole: Za razliku od gripe, rizik od bolesti i prijenosa kod djece vrlo je nizak u slučaju covid-a. Nije bilo niti postoji medicinski razlog za zatvaranje osnovnih škola ili drugih mjera usmjerenih na djecu.
  12. Traženje kontakata: Studija SZO iz 2019. godine o mjerama protiv pandemije gripe zaključila je da se s medicinske perspektive traženje kontakata “ne preporučuje u nikakvim okolnostima” . Aplikacije za traženje kontakata na mobitelima također su propale u većini zemalja.
  13. PCR testovi: Međunarodno korišteni setovi za testiranje virusa mogu proizvesti lažno pozitivne i lažno negativne rezultate ili reagirati na neinfektivne fragmente virusa iz prethodne infekcije. S tim u vezi, takozvani prag ciklusa ili vrijednost ct važan je parametar.
  14. Medicinski propusti: U SAD-u i nekim drugim zemljama, fatalni medicinski propusti kod nekih covid pacijenata došlo je zbog upitnih financijskih poticaja i neprimjerenih protokola. U većini zemalja smrtni slučajevi među bolnicama u međuvremenu su se značajno smanjili.
  15. Zaključavanje: WHO je upozorio da su zaključavanja prouzročila “strašnu globalnu katastrofu” . Prema UN-u, zaključavanjem se životni sustav 1,6 milijardi ljudi može dovesti u akutni rizik, a dodatnih 150 milijuna djece može dovesti u siromaštvo. Nezaposlenost, bankroti i psihološki problemi dosegli su rekordnu razinu u svijetu.
  16. Švedska: U Švedskoj je ukupna smrtnost bez zaključavanja do sada bila u rasponu jake sezone gripe . 70% švedskih smrti dogodilo se u staračkim domovima koji nisu bili dovoljno brzo zaštićeni. Medijan dobi od švedskih covid smrti je 84 godina.
  17. Mediji: Izvještavanje mnogih medija bilo je neprofesionalno, povećalo je strah i paniku među stanovništvom i dovelo do masovnog precjenjivanja smrtnosti i smrtnosti covida. Neki su mediji čak koristili manipulativne slike i videozapise kako bi dramatizirali situaciju.
  18. Cjepiva: Nekoliko medicinskih stručnjaka upozorilo je da ekspresna cjepiva protiv koronavirusa mogu biti rizična. Zapravo, cjepivo protiv takozvane svinjske gripe iz 2009., na primjer, dovelo je do slučajeva ozbiljnih neuroloških oštećenja i milijunskih tužbi. Tijekom ispitivanja novih cjepiva protiv koronavirusa već su zabilježene ozbiljne komplikacije i neuspjesi .
  19. Podrijetlo virusa: Podrijetlo novog virusa korone i dalje je nejasno, ali najbolji dokazi trenutno upućuju na incident poput upale pluća poput covid-a u kineskom rudniku 2012. godine, čiji je uzorak virusa prikupio, pohranio i istraživao Virološki institut u Wuhanu (WIV).
  20. Nadzor: Zviždač NSA-e Edward Snowden upozorio je da se covid pandemija može koristiti za trajno širenje globalnog nadzora . U nekoliko dijelova svijeta, stanovništvo nadziru dronovi i suočava se s ozbiljnim policijskim prekoračenjima tijekom zaključavanja.

“Jedino sredstvo za borbu protiv torture je iskrenost.” (Albert Camus, 1947.)

Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dors
3 godine prije

Izgleda kao google translate ove strane https://swprs.org/facts-about-covid-19/

Vjere u Boga
3 godine prije

I tko će na kraju odgovarati?
Vlada, stozer, sabor ili sudije.

TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

Ovo isprintati pa zalijepiti gusto po gradu, za vrijeme najavljenog svjetlostaja,recimo…ali,ah,tko čita,nitko ništa ne čita-samo slušaju…

leminjo
3 godine prije

Članak je napisan sa medicinskog stajališta,Sad ima i druga strana i to politićka koja se može uklopiti u ovaj članak.Ovako u zadnji 50 godina je bilo dosta javnog nezadovoljstva odgrađana raznih republika po pitanju životnih troškova,prava društvenog uređenja i itd.Pogotovo u demokratskim republikama je bilo gadnig građanskih nemira rušenje vlada pa i sustava naravno i lopovskih zakona.Pa su vlade neke koje su se borile grčevito da svoje interese bolesne obrane sve kao za ljudska prava morali su posezati za represivnim aparatom i to je ostavljalo posljedice na sve strane.Pa su odlućile demokratske vlade da više ne koriste policiju i vojsku jer im to kvari imiđ i ugled,naravno i košta pokrenuti represivni aparat.Šta da naprave angažirali su svu struke i znanost koja postoji i došli su do zakljućka.ZATVORITI USTA GRAĐANIMA.OGRANIĆITI KRETNJU I MEĐUSOBNU KOMUNIKACIJU.Uz to još ajmo zaraditi na MASKAMA I SRESTVIMA ZA RUKE I RUKAVICAMA,A vojska neka bude u vojarnama… Čitaj više »

mislim
3 godine prije

svi smo mi pacijenti.
pacijenti svih zemalja, ujedinimo se.

Boba Lazarević
3 godine prije

Hvala onome tko je sastavio listu na trudu. Dobar i potreban posao.

Malimali
3 godine prije

Hvala, dobar rezime.

Marginalna primjedba
Ako je 40% slučajeva asimptomatskih, treba se zapitati dali su oni uopće inficirani i ako jesu, na koji način se zna/saznaje da jesu. Ako je potvrda za to PCR test, kako stoji niže pod t. 13, treba držati u vidu da je test s a više od 35 ciklova (a većinom se radi 45) točan samo u 3% slučajeva.
S druge strane već je sama upotreba broja tako ‘inficiranih’ manipulacija – umjesto da se računaju slučajevi mnogo sigurnije brojke na liječenju u bolnicama i na intenzivnim odjelima. CDC je priznao – pisala je o tome mag. Šebalj – da brojke skupljaju pod skraćenicom PIC – pneumonia, influenza, covid, pri čemu covid predstavlja 6% smrti odn. infekcija. Ali sve se to prodaje kao žrtve kovida

Max
3 godine prije

Bravo svaka čast.

Marina
3 godine prije

Evo u Austriji je političar testirao coca colu i ispada da je i coca cola pozitivna na virus. Sve se otkriva. https://www.youtube.com/watch?v=0-aGdBh_sXI

Krkan
3 godine prije

istina je izmedju dvije krajnosti…

Oli
3 godine prije
David
3 godine prije

Gomila gluposti. Virus je itekako stvaran i opasan i lako se širi. Da, vlasti ga koriste da bi nas uništili, ali je i dalje riječ o smrtonosnom virusu, puno opasnijem od gripe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.