„Naftni rat“ će potrajati, jer je poznato da Putin ne podnosi pritiske

Vladimir Putin i nafta
28 komentara

Rusija neće biti prva koja će zahtijevati okončanje naftnog rata čija su dva glavna protagonista ruski saudijski naftni sektor, a najveći „kolateralni“ akter su SAD.

Posebno znakovita izjava stiže od ruskog ministra financija Antona Siluanova, koji je rekao da će uz ove cijene ruska zarada od nafte biti manja za skoro 40 milijardi dolara od predviđene. To sugerira da su pro izradi planova za ovaj sukob u Moskvi razradili scenarij za predviđene gubitke, a proračunski manjak će se pokriti iz Fonda nacionalnog bogatstva, koji se proteklih godina punio viškom zarade od nafte i sada je težak oko 125 milijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno neće popustiti onome što smatra “saudijskom ucjenom”, kazali su za Bloomberg izvori upoznati sa stavovima Moskve o ovom pitanju.

Koalicija OPEC+, koju čine zemlje članice skupine OPEC i ostali veliki proizvođači nafte, govorili su o sporazumu o smanjenju proizvodnje, ali optužuju Rusiju da ga je naglo raskinula početkom ovog mjeseca, nakon što je, kao odgovor na smanjenu potražnju, odbila podržati veliko dodatno smanjenje ponude. Saudijska Arabija nije dobro primila odbijanje njenog prijedloga i napravila je zaokret u svojoj naftnoj politici, rekavši da će pumpati po volji i preplaviti tržište nafte rekordno velikim količinama sirovina u narednim mjesecima.

Trenutno je situacija takva da se barel Brenta prodaje za oko 30 dolara. Naime, cijena Brenta se prošlog tjedna kretala od 32 dolar da bi na kraju tjedne trgovine pala na 27,8 dolara za barel.

Ali za sada još uvijek nismo dotaknuli dno, jer Rusija i dalje crpi količine prema ugovoru koji ističe u sljedeći utorak, 31. ožujka, a onda i ona povećava proizvodnju. Za sada smo u fazi najave, dok se ruski naftni sektor okrenuo većem rafiniranju, a manjem izvozu sirove nafte. Kada 1. travnja počne crpiti i prodavati veće količine, to će dovesti do daljnjeg pada cijena, što znači da je to unaprijed pripremljen plan Moskve,  a ne odluke koje se donose ad hoc.

Članice OPEC-a, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), već preplavljuju ionako prekomjerno opskrbljeno tržište naftom, želeći dobiti tržišni udio Rusije, dok ruske naftne kompanije planiraju povećati proizvodnju od 1. travnja.

Podsjetimo i da je bila netočna tvrdnja da Putin planira održati razgovore s prestolonasljednikom ili saudijskim kraljem, što je u prošli ponedjeljak izjavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov .

“Putin je poznat po tome što ne podnosi pritisak”, rekao je za Bloomberg Aleksandar Dinkin, ravnatelj Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose u Moskvi. Ovaj je institut državni istraživački centar koji savjetuje rusku vladu o temama međunarodnih i ekonomskih odnosa.

Točno je da i Rusija i Saudijska Arabija trpe zbog rata s cijenama nafte, jer je 30 dolara nafte niže od fiskalne reference proračuna u obje državama. Naime, Saudijska Arabija je za 2020. usvojila proračun s referentnom cijenom od 80 dolara za barel, a Rusija je računala na srednju cijenu od 44 dolara.

SAD su također u velikim problemima, jer nekada obećavajući sektor škriljca ne može izdržati ovaj pritisak, a čak i naftne kompanije u Teksasu i New Mexicu od lokalne vlade traže dozvolu da smanje proizvodnju, jer ih cijena oko 30 dolara za barel tjera u poslovanje s gubicima.

Rusija je prošlog tjedna priznala da će njeni prihodi od nafte i plina biti niži za 39,5 milijardi američkih dolara, odnosno za 3000 milijardi rubalja, te da će ruski proračun ove godine biti u planiranom deficitu.

Ni Saudijska Arabija ni Rusija trenutno ne odustaju od rata s cijenama nafte. Onaj koji prvi trepne očima i pokaže znake popuštanja vjerojatno će biti onaj čije će financije imati veće štete, piše portal Oil Price, koji dodaje kako će srednjoročno ova situacija u Americi dovesti do gašenja 200 000 radnih mjesta, zbog čega Trump na sve načine pokušava potaknuti Rijad na postizanje kompromisa s Moskvom.

Bloomberg  / Oil Price

Naftapritisakrusijavladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Put-in.

Psihijatar
4 godine prije

2:0 za EU
🙂

FATIH
4 godine prije

SAH JE MISAONA IGRA.
PUT- IN.

eu kolonija
4 godine prije

interesantno je da rusiju optužuju da je benzinska crpka I da ovisi od izvoza nafte a sada kada su pale cijene nafte najviše kukaju saudijci I ameri.

ps. interesantno je da su trenutačno cijene tone pšenice veće od cijene tone nafte pa rusija opet profitira kao najveći izvoznik pšenice

FATIH
4 godine prije

SAH JE MISAONA IGRA!

Alex
4 godine prije

Nema više ljubavi,počelo cipelarenje…Pa dok dupe izdrži…Ni SA,ni Rusiju ne svrbi k…c za Amere…Nek se yebu kako znaju.

Alen
4 godine prije

Putin je istuko chuck norrisa. Dvaput !

Tupko Glupko
4 godine prije

Zakon spojenih posuda.. Rusija je otprije četiri mjeseci povezana plinovodom sa Kinom dugačkim skoro 4.000 kilometara čija je izgradnja koštala preračunato 55 milijardi dolara (Altai plinovod, znan još kao i Power of Siberia) koji ima godišnji kapacitet 61 milijardu kubnih metara plina i čija je izgradnja trajala nepunih šest godina. Izvanredni gospodarsko-vojni odnosi Rusije i Kine su posljedica sankcija Zapada koje traju šest godina, a mala inficiranost korona virusom u ove dvije države je bonus za daljnju intenzivnu gopodarsku suradnju na svim poljima, dok Zapad upravo proživljava gospodarsku agoniju uzrokovanu korona virusom. Saudijska Arabija sa druge strane ruši cijene nastojeći zauzeti veći dio tržišta znajući da ima najmanju proizvodnu cijenu nafte u nastojanju da spriječi bankrot koji je neminovan u kratkom vremenu, obzirom da im prihodi od nafte/plina čine preko 90% budžeta. MBS može i dalje zastrašivanjem zatvorom prebacivati ogromne novce od velikog broja prinčeva u državni budžet, ali ni… Čitaj više »

Ray Luca
4 godine prije

Vraćanje duga za Sjeverni tok 2.

čitalac
4 godine prije

“Posebno znakovita izjava stiže od ruskog ministra financija Antona Siluanova, koji je rekao da će uz ove cijene ruska zarada od nafte biti manja za skoro 40 milijardi dolara od predviđene. ”
U fondu imaju 125 mrd dolara.
Neka mi sad netko objasni kako će izdržati cjenovni rat 5-6 (čak i 10 godina kako jedan reče) jer im to omogućuje fond?

neznanje
4 godine prije

Treba spomenuti i naj veće “kolateralne” gubitnike Iran i Venecuelu.

glineni golub
4 godine prije

vidi i ovaj drzi uperen prst ko ujak Sam?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI