Raketna krstarica Moskva ostaje u službi do 2040. godine

Projekat 1164 Moskva 121 raketna krstarica klasa Slava
10 komentara

Admiralski brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ostaće u upotrebi do 2040. godine, izjavio je za rusku novinsku agenciju Tass izvor iz ruske odbrambene industrije.

Ratni brod se nalazi u pristaništu 13. postrojenja za popravak brodova u Sevastopolju od 22. aprila. Stručnjaci brodogradilišta su za ovo vrijeme uradili određene zahvate na trupu broda kao i na samom održavanju vitalnih sistema. Krstarica je napustila dok između 2. i 3. jula.

“Prema stručnim procjenama, nedavne popravke će omogućiti brodu da ostane u upotrebi još najmanje 20 godina”, rekao je izvor. “To će biti rekord ukupnog vremena službe među ruskim ratnim brodovima prvog ranga.”

TASS nije bio u mogućnosti da zvanično potvrdi informacije u vrijeme objavljivanja.

Krajem ljeta, krstarica Moskva će se uputiti prema Mediteranu, da bi se tamo pridružila udarnoj grupi ruske mornarice.

Raketna krstarica Moskva je brod Projekta 1164 „Atlant“. U službu je ušao 1983. godina, a kao svoje glavno naoružanje nosi 16 lansera raketa P-1000 Vulkan.

U drugoj polovini 2015. krstarica je vodila stalnu mediteransku udarnu grupu ruske mornarice, štiteći rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji.

22. jula 2016. godine, raketna krstarica Moskva je dobila mornarički orden Nahimov.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
*Ime
3 godine prije

Brodovi dobijaju ordenje? Prvi put čujem. Mislio sam da je to samo za osobe…
Jbg… nisam informiran. Željezo dobije željezo… super…

Komentator
3 godine prije

Ta krstarica je u stvari stari sovjetski ratni brod. koji pripada klasi “Slava” (po prvom izrađenom brodu) čija je kobilica položena daleke 1976 godine. U ruskoj mornarici se nalaze još 2 ovakve krstarice, s imenima “Maršal Ustinov i “Varjag.” Naoružane su sa po 16 velikih raketa brod-brod tipa S 500 Bazalt ili kodnog NATO naziva SS-N 12 – Sandbox, a zamišljene su za uništavanje nosača aviona, mada treba reći, da su danas već u dobroj mjeri zastarjele. Brod raspolaže još i sa više tipova PZO raketa, sa torpedima od 533 mm i sa dva topa na pramčanom dijelu broda cal. 130 mm. Trepa napmenuti, da je još jedna takva krstarica ostala u naoružanju ukrajinske mornarice i nosi ime “Admiral Lobov”

Komentator
3 godine prije

Takvi brodovi su više ne vino, nego vinski ocat ili “sirće”, poslije toliko godina službe-

isto je ali ipak nije
3 godine prije

kao svoje glavno naoružanje nosi 16 lansera raketa P-1000 Vulkan.

Ja ipak mislim da ce prije biti P-500 Bazalt

Max
3 godine prije

Valjda Rusi znaju njezine mogućnosti.

miki iz usa
3 godine prije

mene osobno najvise zanima menu / jelovnik / na tom carskom trabakulu, sto im mornari jedu; ………to nigdje ne mogu naci na internetu i uopce sto i kako se ruska vojska hrani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.