fbpx

Raketna krstarica Moskva ostaje u službi do 2040. godine

Projekat 1164 Moskva 121 raketna krstarica klasa Slava

Admiralski brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, ostaće u upotrebi do 2040. godine, izjavio je za rusku novinsku agenciju Tass izvor iz ruske odbrambene industrije.

Ratni brod se nalazi u pristaništu 13. postrojenja za popravak brodova u Sevastopolju od 22. aprila. Stručnjaci brodogradilišta su za ovo vrijeme uradili određene zahvate na trupu broda kao i na samom održavanju vitalnih sistema. Krstarica je napustila dok između 2. i 3. jula.

“Prema stručnim procjenama, nedavne popravke će omogućiti brodu da ostane u upotrebi još najmanje 20 godina”, rekao je izvor. “To će biti rekord ukupnog vremena službe među ruskim ratnim brodovima prvog ranga.”

TASS nije bio u mogućnosti da zvanično potvrdi informacije u vrijeme objavljivanja.

Krajem ljeta, krstarica Moskva će se uputiti prema Mediteranu, da bi se tamo pridružila udarnoj grupi ruske mornarice.

Raketna krstarica Moskva je brod Projekta 1164 „Atlant“. U službu je ušao 1983. godina, a kao svoje glavno naoružanje nosi 16 lansera raketa P-1000 Vulkan.

U drugoj polovini 2015. krstarica je vodila stalnu mediteransku udarnu grupu ruske mornarice, štiteći rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji.

22. jula 2016. godine, raketna krstarica Moskva je dobila mornarički orden Nahimov.

8
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
Pokušaj3putaKomentatorMaxisto je ali ipak nijeKomentator Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Waldau
Gost
Waldau

Ta krstarica je kao vino, što starija to bolja, za 50 godina će biti srah i trepet na svim morima i oceanima, bitno da je ustav nov.

Komentator
Gost
Komentator

Ta krstarica je u stvari stari sovjetski ratni brod. koji pripada klasi “Slava” (po prvom izrađenom brodu) čija je kobilica položena daleke 1976 godine. U ruskoj mornarici se nalaze još 2 ovakve krstarice, s imenima “Maršal Ustinov i “Varjag.” Naoružane su sa po 16 velikih raketa brod-brod tipa S 500 Bazalt ili kodnog NATO naziva SS-N 12 – Sandbox, a zamišljene su za uništavanje nosača aviona, mada treba reći, da su danas već u dobroj mjeri zastarjele. Brod raspolaže još i sa više tipova PZO raketa, sa torpedima od 533 mm i sa dva topa na pramčanom dijelu broda cal. 130 mm. Trepa napmenuti, da je još jedna takva krstarica ostala u naoružanju ukrajinske mornarice i nosi ime “Admiral Lobov”

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta

Admiral Lobov nije nikada bio završen te već godinama hrđa u Ukraiji. Brod je bio predmet pregovora između Rusije i Ukrajine, da bii ga menjaala za neka dobra ali od posla nije bilo ništa. Čuju se ideje odnosno želje, da bi Ukrajina završila taj brod i stavila ga u upotrebu. No to bez Amerike nije niti za zamisliti a i tada na rubu znanstvene fantastike.

Komentator
Gost
Komentator

Takvi brodovi su više ne vino, nego vinski ocat ili “sirće”, poslije toliko godina službe-

*Ime
Gost
*Ime

Brodovi dobijaju ordenje? Prvi put čujem. Mislio sam da je to samo za osobe…
Jbg… nisam informiran. Željezo dobije željezo… super…

isto je ali ipak nije
Gost
isto je ali ipak nije

kao svoje glavno naoružanje nosi 16 lansera raketa P-1000 Vulkan.

Ja ipak mislim da ce prije biti P-500 Bazalt

Max
Gost
Max

Valjda Rusi znaju njezine mogućnosti.

Komentator
Gost
Komentator

Valjda znaju! Mogučnosti i nedostatke!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik