AFP i Reuters pišu priču o 100.000 zatočene djece migranata nakon što UN kaže da se to dogodilo za vrijeme Obamine vladavine

Oko - izbjeglice
8 komentara

Nekoliko novinskih agencija odlučilo je izbrisati priču u kojoj se navodi da je 100.000 djece migranata zatočeno u američkim pograničnim objektima nakon što su Ujedinjene nacije razjasnile da je taj broj star godinama i prethodi Trumpovom dobu.

Nakon što su mediji ranije ovog tjedna objavili priče o brojci od 100.000, na temelju riječi UN-ovog stručnjaka za izbjeglice Manfreda Nowaka, stručnjak je bio prisiljen korigirati svoju početnu izjavu u utorak. Kako se čini, brojka koju je Nowak naveo novinarima datira iz 2015. godine, što znači da se dramatični broj pritvora koje je otkrio dogodio pod stražom predsjednika Baracka Obame, a ne Donalda Trumpa, kojeg dežurni kritičari često napadaju zbog njegove granične politike.

Umjesto izdavanja ispravke, Nowakovo je pojašnjenje natjeralo nekoliko novina da u potpunosti povuku svoje priče, uključujući Reuters i AFP, te su izjavili kako neće postavljati nove zamjene ili ispravke priče.

U trenutku objave, AFP-ova verzija priče koja sadrži zastarjeli broj još uvijek je bila dostupna na njegovoj web stranici.

Nakon što je odgovornost za ogroman broj pritvora prebačena s Trumpa na Obamu, Nowak je odlučio dalje pojasniti da se brojka od 100.000 odnosila na kumulativni broj djece migranata zatočenih u bilo kojoj točki 2015. godine, a ne na sve odjednom, što je očito prije zaboravio objasniti novinarima.

Unatoč čestim i glasnim kritikama granične politike predsjednika Trumpa, pristup njegovog prethodnika imigraciji nije bio sasvim drugačiji, čak je i donio Obami naziv „glavnog deportera“. Tijekom svog prvog mandata, predsjednik Obama deportirao je oko 400 000 migranata svake godine, postavljajući rekord za sebe u 2012. na više od 409.000.

Predsjednik Trump je, u međuvremenu, svake godine deportirao manje od 300.000 od kada je preuzeo dužnost 2017. godine.

Široko rasprostranjena fotografija koja prikazuje djecu migrante zatvorene u kavezu također se često pripisuje politikama predsjednika Trumpa, ali baš kao i broj kojeg je predstavio Nowak, također seže u Obamine godine.

Nekoliko korisnika društvenih mreža primijetilo je nagle preinake od strane novinskih agencija, koje su kritične prema napretku da se otvoreno pročiste uvredljivi članci, umjesto da ih jednostavno ispravi kako bi odrazile činjenice.

“Odgovarajuća radnja bila bi ispraviti priču i povući je, a ne izbrisati je”, predložio je jedan korisnik. “Činjenica da će ova samoproglašena” novinska agencija “pokopati vijesti jer nisu odgovarale narativu, za kojeg su im dali zadatak da izdaju, sažima sve što nije u redu s novinarima.”

IzbjegliceUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

A da mi pustimo političke igre oko migranata koji migriraju sa juga na sjever američkoga kontinenta i pozabavimo se sa političkim igrama oko migranata unutar i na granicama naših republičica . . . migranti su se pojavili i u Dalmaciji odnosno iza Mosora i Biokova di prelaze iz BiH, a tamo ih nikad nije bilo . . .

Laki Topalović
4 godine prije

Pa i stotine kilometara zida je sagrađeno u dva Obamina mandata, kao i ova djeca, ali da stižu nova, stižu… Iako to nije Zakon Trump, već američki zakon sam po sebi

Lucija
4 godine prije

Negdje sam čitala, pred godinu (?), da ta djeca nisu biološka djeca tih migranata, u najmanje 35% slučajeva.
Odnosno, predstavljaju se kao obitelj, a to – nisu.
Susjed ima viška?
Valjda ih pokupe uz put? 😶
Susjed ima viška? 😨😨

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI