fbpx

AFRIKA PAMTI – Desetljeća od protjerivanja SSSR-a, Rusija se vraća na „Crni kontinent“

Rusija se približava Africi

Afrika pamti one koji su joj dali oružje i novac za stjecanje slobode, a nakon toga vojne savjetnike i opremu za jačanje neovisnosti. Sjeća se tko je Afriku učio, liječio i pomogao da se digne na noge.

Nedavno je u Sočiju održan ekonomski forum Rusija-Afrika na kojem je sudjelovao ruski predsjednik Vladimir Putin, a gosti su bili vođe više od 40 afričkih zemalja. Na početku foruma je Rusija odmah otpisala 20 milijardi dolara duga afričkim zemljama, što je bila gesta dobre volje, ali i temelj za buduću suradnju i trgovinsku razmjenu sa zemljama kontinenta koji će, uz Aziju, bilježiti najveći ekonomski rast u  ovom stoljeću.

Posljednjih dana je bilo potrebno pričekati da se napokon slegne prašina oko “bitke za Afriku”. Bilo je posebno zanimljivo promatrati kako ljudi koji ne razumiju realnost „Crnog kontinenta“ s ozbiljnim licima pokušavaju razgovarati o dijamantima Angole ili boksitu Gvineje.

Koja je prva stvar koja privlači pažnju kad vidite političku kartu Afrike? Ako ste primijetili to je da su većina državnih granica ravne linije.

Tako je, jer su to crte koje su dijelili bijeli kolonijalni osvajači, ne poštujući mišljenja obitelji, plemena i naroda koji su naselili ove krajeve, zajedno s njihovim geografskim obilježjima, vjerovanjima i svim drugim stvarima. Te su granice niz godina bile temelj za vjerske, plemenske, etničke i međuetničke sukobe, a žar tih sukoba još uvijek tinja i povremeno se pretvara u krvave bitke.

Bilo je lakše ratovati tamo nego u Belgiji i Francuskoj, Portugalu i Njemačkoj, ali je puno teže bilo Sovjetskom Savezu, čija je Rusija pravni sljednik, koji su pokušali sve to očistiti sredinom XX stoljeća. I Sovjeti su bili tamo, u Africi. Bili su, ali su i otišli.

Ali Europljani su ostali. Ostali su i vodili politiku neokolonijalizma, uzimajući minerale, sirovine i radne resurse, novu vrstu visoko motiviranih robova iz bivših kolonija, koje su pretvorili u prividno „neovisne“ zemlje kao tržišta za nekvalitetne proizvode.

Ulazak na takvo tržište izuzetno je težak. Na primjer, francuska tvrtka Total apsolutni je monopolist na tržištu goriva i derivata Republike Gvineje. Monopol je toliko razvijen da konkurencija nema pravo prijevoza vlastitog goriva u vlastitim cisternama između vlastitih postrojenja i infrastrukture. To je, bez posebnog odobrenja, izričito zabranjeno zakonom. Pogodite tko daje ovo dopuštenje? Ne pogađajte. Nije država već francuski Total.

Poštena konkurencija? Odlučuje li slobodno tržište išta ovdje? Da, ali vjerojatno samo u onim zemljama u kojima život bijelca nije ekvivalent vrijednosti onoga što ima u džepovima. U Africi to košta znatno manje.

“Zemlja Afrike je pocrvenjela od krvi koja je za nju prolivena”, kažu mještani, a bilo je krvi za proliti.

Afrika je lijepa. Plitke i tople vode Gvinejskog zaljeva su doslovno skladište morskih bioresursa. Zelene ravnice i brda omogućuju uzgoj stoke u nevjerojatnim brojkama. A ono što Afrika skriva duboko u sebi, znaju samo lokalni Bogovi i „bijeli ljudi“. Topla klima omogućuje prikupljanje 2 do 3 usjeva sa svake biljke u zemlji.

Afrika je i užasna. Malarija i gotovo potpuni nedostatak medicinske njege ubija na tisuće ljudi. Epidemije, infekcije i egzotični paraziti čine svoje. Rasizam i visoki kriminal među rastućim siromaštvom su dio tog užasa. Tu je i nedostatak državnih institucija koje bi mogle zaštititi ulaganja i masovna korupcija.

Problemi afričkog kontinenta mogu se opisati s gotovo potpunim nedostatkom energije i infrastrukture. U glavnim gradovima velikih država u većini četvrti nema struje, nema kanalizacije i vodoopskrbe, a ceste su u stanju raspada. Odsutna je i bilo kakva tehnologija.

Na primjer, Gvineja uvozi sokove i druga pića od nekoliko desetaka vrsta voća koja proizvodi, ali nema tehnologiju i mogućnosti prerade. Uvozi se doslovno sve.

Ali Afrika se, usprkos svemu, razvija. Na to utječe i početak informacijske ere. Prolazi se putem radija i interneta, preko satelitskih kanala i novinskih stranica. Stotine mladih putuje svijetom kako bi se školovalo i vraćaju se kako bi radili u zemlji, od željezničkih radnika do liječnika, od poštara do odvjetnika. Neokolonijalisti grade infrastrukturu za izvoz prirodnih resursa, a to uključuje i izgradnju mobilne komunikacije, benzinskih stanica i cesta, luka i terminala, a lokalni narodi to odmah počinju koristiti.

Afrika pamti. Sjeća se stoljeća ropstva i krvavih pogubljenja. Budući da je postala pretežno muslimanska, sjeća se križarskih ratova i modernih ratova na Bliskom istoku. Sjeća se tko ju je dijelio i pljačkao. Ali ona se sjeća i onih koji su joj dali oružje i novac za stjecanje slobode, a nakon toga vojne savjetnike i opremu za jačanje neovisnosti. Sjeća se tko je Afriku učio, liječio i pomogao da se digne na noge.

Afriku je dugo zbunjivala ljubav prema bijelcima i prema njihovom načinu života. Neki još uvijek žele otići zauvijek, ali kad dođu na nova mjesta, ne žele da tamošnji stanovnici ostanu kakvi su bili prije.

Afrika zna čekati. Africi se ne žuri. O Africi se može dugo raspravljati, ali s onima koji poznaju „Crni kontinent“, a ne s ljudima koji su Afriku upoznali iz programa Travellers Cluba.

Iz nekog razloga, kao da su s jedne strane stola na forumu Rusije i Afrike bili oni koji su bili tamo, koji uvijek vide malo više od 99,9% kauč-analitičara.

RIA Novosti prenose da su Rusija i Afrika u dva dana foruma u Sočiju potpisale više od 50 sporazuma vrijednih 800 milijardi rubalja, što je potvrdio savjetnik predsjednika Rusije Anton Kobjakov. Ovdje vrijedi naglasiti da su ugovori u rubljama, a koliko je to u dolarima, nije teško izračunati. Ogroman novac za jedan sastanak na vrhu.

Prema njegovim riječima, gospodarski forum i summit Rusija-Afrika izazvali su veliko zanimanje svjetske zajednice. Sudionici su bili su više od 6000 delegata iz 104 zemlje, uključujući vođe iz više od 40 afričkih država. Također, tijekom dana foruma se održala izložba koja predstavlja obećavajuće industrije za suradnju Rusije i afričkih zemalja.

“Izložba je premašila više od šest tisuća četvornih metara i predstavljeno je mnogo proizvoda, a okupila više od 30 izlagača. Vjerujem da su to vidjeli svi koji imaju interese u Africi, jer je ovo skriveni potencijal”, rekao je Kobjakov.

Prema Roskongresu, izložba je okupila različite sektore ruske ekonomije: poljoprivredu, teško i lagano inženjerstvo, vojnu i civilnu opremu i još mnogo toga. Na njemu su predstavila svoje velike kompanije poput Ruskih željeznica, FosAgro, Ujedinjena zrakoplovna industrijska korporacija, NTC Protej, GAZ Group, Rosatom i druge.

Rusko-afrički ekonomski forum održao se u Sočiju od 23. do 24. listopada i prilika je da se  Rusija i Afrika sami dogovore, što će vjerojatno biti slučaj i nakon ovih prvih ugovora. Nakon ovog foruma je sigurno da „Crni kontinent“, uz zapadne kolonijalne sile i Kinu, dobiva trećeg aktera – Rusiju.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
11 mjeseci prije

“Budući da je postala pretežno muslimanska…”
To je ključno.
Ne znam kako ćete….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Jel je, a vjerojatno je… Što kako će? Gdje je problem? Gdje to Rusi ne znaju komunicirati s muslimanima? Od Maroka i Alžira sve do Indonezije, da ne nabrajam sve zemlje. Svašta.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Lako je rusima – ako ih neko od muslimana ne razumije zamole Kadirova da prevede.

Teheran
Gost
Teheran
11 mjeseci prije

Afrika ima podjednak broj kršćana i muslimana, oko 600 milijuna.

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije

Broj hriscana u Africi uveliko raste, a broj muslimana se smanjuje. Ako islam je u porastu na zapadu, u Africi je obrnuta situacija. Ako malo bolje pratis tu temu, znao bi…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
11 mjeseci prije

oni jesu možda crni ali su bijeli u duši. amerikanci I europljani su crni u duši tako da bi sjevernu ameriku I europu trebalo zvati crni kontinenti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Ranije sam čitao analizu nekog Rusa, uglavnom stručnjak, nije neki bezveznjaković Rekao je da su Rusi ogorčeni ponašanjem Egipta 1972. kada su potjerali ruske vojne savjetnike i doveli Amerikance i da od tada do danas dva puta razmisle kom će pomoći u arapskom svijetu. Ovo se možda može odnositi i na neke zemlje “crne Afrike”, moralo bi se provjeriti. To pojašnjava i ruskistav oko Libije. Gaddafi je nekoliko godina ranije blokirao veliki sporazum o punoj modernizaciji vojske i počeo se družiti s Berlusconijem , Sarkoziyem, kasnije čak s Hillary i Britancima. Oni su tamo sjedili i čekali da on “izgladi” odnose sa Zapadom, iako o ničemu nije ovisio o Zapadu. Istina je i da su SAD i NATO izigrali rezoluciju o Libiji, koja jasno govori o “isključivo zaštiti civila”, ne pružanju podrške islamistima na bojnom polju. Ali je isto tako istina da je Libija napadnuta zato što je Gaddafi odgodio kupiti S-300 i druge sustave i oružja, a bilo je novca i više nego što treba. Samo sada nestali suvereni fond je imao milijarde dolara. Da je učinio kao Chavez ili Alžir, bio bi i danas živ.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

rusija u africi neće napraviti ništa
eto baš ništa 100%
osim naslikavanja i mahanja
jer nemaju para

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

aH aH, neko nema para a neko pameti

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

neko oboodvoje

Konrad
Gost
Konrad
11 mjeseci prije

Glupost, pojma nemaš

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

sliče na afrički BRIC
služe samo za naslikavanje
jedino oko čega se mogu dogovoriti je
gdje se ponovo slikati

Epiktet
Gost
Epiktet
11 mjeseci prije

@Laki Topalović—Libija nije htjela ni platiti dugove Rusiji. Morali su im otpisati dug, da bi nastavili suradnju. Možda i to dijelom objašnjava ponašanje Rusije prilikom rušenja Gadafija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

To uopće nije istina. Akosu se dogovorili za reprogramiranje dugova, to je nešto drugo. To nema veze s Rusijom i njenim “ponašanjem” što je Rusija? Pravedni osvetnik za sve potlačene u svijetu? Ruskinje i sve žene Rusije će rađati sinove da ginu za koga? Nema te priče. Hoće, kao u Siriji, ali su Sirijci ti koji su iznijeli najveći teret u kopnenim snagama + Hezboollah i proiranske milicije. Ovo za dug je lako provjeriti, ali je Rusija otpisala stotine milijardi dugova po svijetu, tako da uopće ne vjerujem u tu tvrdnju. Više od 30 milijardi dolara samo Kubi, i to nedavno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Evo, lako se razumije, Rusije je Libiji otpisala 4,5 milijardi dolara duga 2008. u zamjenu za ugovore, kako bi krenuli s tom suradnjom, Što je Gaddafi čekao do 2011. Jahao na devi po Rimu i zhbvao se s Berluscom i davao pare Sarkozyu. Bio mi je drag Gaddafi i molio sam Boga da opstane i preživi, ali je pravio takve greške da je to neoprostivo, RIA Novosti: Россия простила Ливии долг в обмен на контракты
20:06 17.04.2008 Россия списала Ливии долг в 4,5 миллиардов долларов. “Урегулирование долга означает, что сняты все преграды в наших отношениях”

Epiktet
Gost
Epiktet
11 mjeseci prije

@Laki Topalović– Znači, ipak je istina. Pamćenje me dobro služi. Ovo je bila čista ucjena. Nije znao kuda će sa parama, a tako se ponašao. Od onih koji su mogli vratiti dug, Indija je sve svoje dugove podmirila. Nije tražila oprost.

Busola
Gost
Busola
11 mjeseci prije

Istina je da je Gadaffi bio jako naivan. Ako te “prijatelj” ponizi kao što su radili sankcijama Zapad uzastopno ili doslovno preko medija laže o tebi stalno i stanju u Libiji , ne možeš mu vjerovati posebno kada dođe vrijeme nevolja. Znakovito nikada , baš nikada se Zapad nije ispričao za prvi napad na kuću gdje mu je mislim kćer poginula.

Zašto je vjerovao ?

Zbog novca, statusa kako bi mogao lakše poslovati na Zapadu…

Novac i status nikada ne znače prijateljstvo ili npr. pravu ljubav između muškarca i žene.

Sve ovo je kao npr. kada čovjek koji ima love i status bira ženu .. Većinom nađe zgodnu prokletušu koja ga kasnije praktički uguši…

Davor
Gost
Davor
11 mjeseci prije

Očito tad nije bilo vrijeme za Ruski prodor u svijet,pa i Afriku. Ljudi ne žele vjerovati u više sile koje nas okružuju i s čijim dopuštenjem i djelovanjem postoje i nama vidljiva događanja….npr,sva ljudska povijest je ispisana unaprijed ,neke stvari su direktno rečene i opisane,a neke kroz usporedbe i likove prenesenog značenja. Gledajući meni zanimljivo proročanstvo iz knjige proroka Daniela 11poglavlje,sve je prorečeno do bitke od Harmagedona,a sile i saveze koji su suprotstavljeni jedan drugom,naziva se kraljevima od Sjevera i Juga… SSSR je imao svoj odlomak u ispunjenju,ali on je iza nas…trenutno se događanja na političkoj sceni opisuju kroz Daniel 11:40-43. To Biblija(Daniel) naziva Vrijeme Kraja(kraja svijeta kakvog poznajemo) Kralj Sjeverni je Rusija,a Južni je USA,GB. Daniel 11:42,43 govori da će Rusija prodrijeti u mnoge zemlje u sferi utjecaja svog suparnika. Te navodi zemlje Egipat(oduvijek dominacija GB,USA), i prodor do Libije,Etiopije…
Etiopija i Libija ,je u Bibliji oduvijek bila simbol Afrike,crnog kontinenta(npr.kraljica od Sabe u biblijsko vrijeme je predstavljala Etiopiju odnosno Afriku…. Dakle ništa nije slučajno ,za ruski prodor u Afriku već dugo znam i čekam jer vjerujem proročanstvima…i da vam kažem ,Rusija i USA nikad neće ratovati u otvorenom sukobu niti jedna drugu uništiti jer obje sile će pasti od Božje ruke u skorom Harmagedonu….evo proročanstva:

42 I on će posezati rukom za zemljama, i zemlja egipatska neće mu izmaknuti. 43 I on će vladati nad skrivenim blagom zlatnim i srebrnim i nad svim dragocjenostima Egipta. A Libijci i Etiopljani ići će stopama njegovim…

Savio
Gost
Savio
11 mjeseci prije

Tipicno sektasko tumacenje Biblije i knjige proroka Danijela.
Ti tekstovi se mogu tumaciti na 1001 nacin, i na 1002, pa i na 1003 nacina, ako zatreba.

Biblija je kao i covjek, ako je dovoljno mucis reci ce ti sve sto pozelis.

Slazem se da knjiga proroka Danihela govori o dogadjajima koji ce se sigurno ispuniti, ali se ne slazem sa tvojim tumacenjem.

Davor
Gost
Davor
11 mjeseci prije

Pun si predrasuda,zato zatvaraš oči pred istinom….

Siniša
Gost
Siniša
11 mjeseci prije

U suštini neko mora platiti i to je prednost Rusije nad SSSRom, nema više poklanjanja jer to je poklanjanje uništilo Sovjete koji su plaćali za druge.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x