Afrika se ujedinjuje oko zahtjeva za reparaciju za ropstvo

Nana Akufo-Addo domaćin summita
39 komentara

Reparativna pravda za kontinent i potomke robova pitanje je koje se više ne može ignorirati, rekao je predsjednik Gane

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo domaćin je globalnog summita koji je osmišljen radi olakšavanja dijaloga i izrade akcijskog plana pod vodstvom Afrike za traženje odštete za povijesne nepravde, koje datiraju iz razdoblja trgovine robljem i kolonijalizma. Četverodnevna Reparacijska konferencija u Akri započela je u utorak u glavnom gradu Gane. Predsjednik je zahtijevao financijsku restituciju od Zapada, za koju je tvrdio da je davno isplaćena kao kompenzacija za užase trgovine robljem. ”Vrijeme je da Afrika, čijih je trideset milijuna sinova i kćeri bilo prodano u ropstvo, također dobije odštetu. Nikakav novac ne može nadoknaditi štetu prouzročenu transatlantskom trgovinom robljem i njezinim posljedicama. Ali svakako, ovo je stvar s kojom se svijet mora suočiti i koju više ne može ignorirati”, rekao je Akufo-Addo.

“Čak i prije nego što se ove rasprave o reparacijama završe, cijeli afrički kontinent zaslužuje službenu ispriku od europskih nacija uključenih u trgovinu robljem”, dodao je. Afričke i karipske vlade i aktivisti desetljećima su se zalagali za novčane naknade i druge oblike odgovornosti za ropstvo i kolonizaciju svojih zemalja.

Procjenjuje se da je više od dva milijuna Afrikanaca umrlo na putu iz svojih zemalja u Ameriku, gdje su robovi korišteni za prisilni rad između 15. i 19. stoljeća. Transatlantsku trgovinu robljem UN je označio kao najveću prisilnu migraciju ikada.

Lloyd’s of London, britanska osiguravajuća tvrtka, nedavno je najavila ulaganje od 52 milijuna funti (63,8 milijuna dolara) u program odštete nakon što je istraživanje otkrilo da je igrao “značajnu ulogu” u omogućavanju 300-godišnje trgovine robljem.

Ranije ove godine, vlasnik novina The Guardian ispričao se kao odgovor na izvješće koje je otkrilo povijesnu vezu između osnivača medijske grupe u 19. stoljeću i ropstva. Scott Trust, britanska tvrtka koja posjeduje The Guardian, najavila je desetogodišnji program restorativne pravde vrijedan više od 10 milijuna funti (12,3 milijuna američkih dolara).

U rujnu je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres objavio izvješće u kojem savjetuje zapadne zemlje o nizu mjera, uključujući financijsku kompenzaciju, za kolonijalizam i porobljavanje ljudi afričkog podrijetla unatoč dugom vremenu koje je prošlo. Predsjednik Gane, koji je prethodno za trenutne ekonomske i socijalne probleme afričkih naroda krivio kolonijalno izrabljivanje i ropstvo, pozvao je afričke čelnike da se ujedine s karipskim narodima koji vode kampanju za reparativnu pravdu za potomke žrtava ropstva. “Mi u Africi moramo raditi s njima kako bismo unaprijedili stvar”, rekao je Akufo-Addo na konferenciji koja je okupila šefove država i vlada s kontinenta i dijaspore, kao i čelnike Afričke unije.

afrikakolonizacijaReparativna Pravda
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Od toga nema ništa! Hladite usta i dižete sebi političku cijenu 🤮 ! Hoćete tako ?! Prekinute svaku svezu sa njima – zero !! Što ?! To vam ne odgovara ?! Malo bi ste šarenih perlica ?! Once a slave – always a slave …

Hhh
5 mjeseci prije

Od Arapa

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Bravo Afriko! Nije važno koliko ćete novca dobiti, važno je da ih stavite na mjesto koje im pripada, na stub strama! Porobili su i bezobzirno popljačkali sve što su mogli. Zapad je gradio sebe, ne obazirući se na patnju i nesreću Afrike i Istoka. Danas nam robovlasnici, drže slovo o demokratiji, ljudskim pravima i svijetu baziranom na pravilima…

Gad
5 mjeseci prije

Reparirani ste vi već i više nego dovoljno mogućnošću korištenja tekovina “zapadne” civilizacije. Koji je afrički doprinost znanosti, tehnologiji, kulturi…? Nula. Tako da, budite tiho.

tihobl
5 mjeseci prije

A sto bi vama isplacivali odstetu? Pa crnci su hvatali druge crnce i prodavali ih u roblje.

ljena bitanga
5 mjeseci prije

Reparacija i financijska restitucija se treba dostaviti i arapima također ; naravno, treba se tražiti isto od potomaka crnih prodavača robova koji su prodavali svoju rasu!

Faust
5 mjeseci prije

Prvi robovi na sjevernoameričkom kontinentu bili su Irci.Tek kasnije,kad je broj Iraca s 2 mil. sveden na 600 000 su se dosjetili Afrike.Kroz povijest je u ropstvu skončalo više bijelih nego crnih.

5 mjeseci prije

prodali a sad hoce novce jos jednom

Mahatma
5 mjeseci prije

Neka onda vrate željezničke pruge, luke i aerodrome u Europu.

Max
5 mjeseci prije

Tako i treba.

Gost
5 mjeseci prije

Afrikanci su prvi trgovci robljem vlastitog naroda

Alex
5 mjeseci prije

Zemlje,koje su se obogatile do besmisla,upravo su one čiji su obrazi uprljanim trgovinom robovima,ili ropskim izrabljivanjem,ne samo Afrike,nego i većeg dijela Azije.
A puna usta demokracije i ljudskih prava.
Nota bene, demokracija je izmišljena u antičkoj Ateni,gdje su također postojali robovi,koji također nisu imali nikakva prava.

Jere
5 mjeseci prije

Meni je pra-pra-pra-…-pra-pradjed sa očeve strane bio rob u Rimskom Carstvu. Zahtjevam isplatu odštete sa revaloriziranim iznosom koji obuhvaća naknadu za nemogućnost obavljanja vlastite profesije i sticanja zarade, uračunavajući ovdje i inflaciju, monetarnu devalutaciju i kontinuirano ukamaćivanje od 2100 godina.
Isto tako, pra-pra-..-pra-pradjed sa majčine strane je izdržavao “kaznu” na venecijanskoj galiji zbog gusarenja. Kako se može čovjeka kazniti samo zato što obavlja posao koji je (oduvijek bio) nacionalni ponos i od ključne važnosti za nacionalnu privredu, molim vas lijepo? Sram ih i stid bilo. Tražim, kao reparaciju, barem kuću trokatnicu u Veneciji tik uz Canal Grande.
A i ja sam sam robovao u onoj tamnici naroda zvanoj Jugoslavija. Tražim od država proisteklih iz nje, u cilju obeštećenja, doživotnu isplatu svote koja bi mi omogućila standard življenja barem onoliki i onakav kakav sam imao u toj tamnici naroda. Ne, čekajte, možda sam nešto pobrkao… Ili možda nisam? 😀

Gregor Samsa
5 mjeseci prije

Traže li Afrikanci također odštete i od Arapa, Turaka, Perzijanaca, Indijaca? Jer preko 70% “izveeenog” roblja iz subsaharske Afrike otišlo je u te zemlje, a ne na Zapad A još je zanimljivije pitanje kako će riješiti odštetu od drugih crnih Afrikanaca. Onih koji su ih u međusobnim ratovima porobljavali, a zatim dijelom prodavali stranim trgovcima robljem, a dobrim dijelom i sami držali kao robove. I na kraju traže li odštetu od onih koji su bili najveći trgovci robljem, proporcionalno navjeći robovlasnici a također i vlasnici gotovo svih brodova koji su prevozili afričke robove u Amerike? Onih koji su se najviše financijski okoristili od porobljavanja crnih Afrikanaca. Ne vidim u ovom članku da se išta od toga spominje.

Tim
5 mjeseci prije

I za ropstvo i za pljačku prirodnih resursa i za stoljeća kolonizacije i za ubojstva, terora, ugnjetavanja, za sve to treba Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Portugalu i Americi naplatit svaku dušu, svaku nesreću, svaki grumen zlata, dijamant, kao nafte, plina, grumen rudače. Kada im to Zapad plati, neće više biti migranata iz Afrike u smjeru Europe

crodaemonx
5 mjeseci prije

Gluposti, crnci su hvatali crnce i prodavali ih bijelcima. Bijelci su ukinuli ropstvo.

Subaru avatar
5 mjeseci prije

Ovo je u varanskoj režiji ko i ubacivanje kemtrejsla u stare filmove, rušenje povijesnih spomenika itd.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Pranje novca u najavi.

Inače bi se netko sjetio da nema kupca ničega pa bi roba, ako netko tog istog roba – ne prodaje.

Kao što su radili afrički poglavice.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

Uh, vrijeme je da pod hitno posjetim britanski muzej, ako vrate sve pokradeno po svijetu ostat ce livada!

Ingerman
5 mjeseci prije

A to sto su roblje Arapima bili cak u vecem broju?

svaus klab
5 mjeseci prije

neka im plaćaju bivše zemlje koje su ih kolonizirale a ne sve članice eu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI