Akcije Poljske ne utiču na projekat Sjeverni tok 2

Gasovod
12 komentara

Odluka poljskog antimonopolskog regulatora da izrekne novčanu kaznu francuskom Engie-u zbog odbijanja saradnje u slučaju izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 neće uticati na realizaciju projekta, izjavio je u petak novinarima Jens Mueller.

“Potez poljske antimonopolske kancelarije ne odnosi se na sprovođenje projekta Sjeverni tok 2 kao takav”, rekao je Mueller. “Implementacija Sjevernog toka 2 zasniva se i u skladu je sa svim važećim zakonima i propisima. Projekat gasovoda je dobio sve potrebne dozvole iz svih zemalja, čije vode i teritorije prolazi, i nastavlja se kako je planirano”, dodao je.

Ranije u petak poljski antimonopolski regulator izrekao je najveću kaznu u svojoj istoriji u iznosu od 172 miliona zlota ili 40,3 miliona evra kompaniji Engie, jednom od pet evropskih investitora u projektu Sjeverni tok 2. Kompanija je rekla TASS-u da će se žaliti na novčanu kaznu.

Poljski regulator je ranije takođe sprečio Gazprom i njegove evropske partnere da postave jednog operatora za izgradnju gasovoda. Zatim su projektni partneri započeli finansiranje projekata putem zajma, a ne kroz zajednička ulaganja. „Nord Stream 2“ AG, podružnica Gazproma, djeluje kao operater projekta, dok evropske kompanije finansiraju izgradnju gasovoda kao zajmodavci.

“Sjeverni tok 2 ne podriva konkurenciju na tržištu gasa, već naprotiv, poboljšava je”, dodao je portparol operatora.

Projekt gasovoda „Sjeverni tok 2“ uključuje izgradnju dve linije ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Trasa naftovoda prolazi kroz ekskluzivne ekonomske zone i teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

Poljaci će sve uraditi za svojega gospodara.

Toni
4 godine prije

Ne razumijem kako je poljski regulatorni organ nadležan u ovom slučaju pošto gasovod ne prolazi njihovim vodama, a niti je sjedište kompanije, koju su kaznili, u Poljskoj?! Ovaj slučaj će na višem sudu dobiti čak i student prve godine prava.

Hogar
4 godine prije

Poljaci (iz nedavnih istorijskih razloga) ne vole ni Ruse ni Nemce, pa ih nije bilo teško nagovoriti na ovo.
Ono što ne pominju je da, kad su *oni* imali cojones do kolena, osvajali su koga su stigli i Poljska se prostirala od Baltika do Crnog mora.
Sad su se cojones drastično smanjili pa se služe sitnim pakostima.

Snicla
4 godine prije

Zamjeraju se Rusima, Njemcima i Francuzima istovremeno? Ovaj to mi zvuči strašno promišljeno, taktički i strateški zrelo i osuđeno na uspjeh.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.