Ako ne prihvati diktat Zapada, Makedonija će postati nova Sirija

Manifestacije u Makedoniji
62 komentara

U Makedoniji je situacija krajnje nejasna. Novo izdanje “Službenog glasnika” je objavilo odluku o izboru Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja Makedonije.

S objavom odluke koalicije takozvanih “socijaldemokrata” i albanskih stranaka u Makedoniji, izbor postaje služben i sada teče rok u kojem Xhaferi treba obavijestiti predsjednika Makedonije Ivanova da je formirana parlamentarna većina i da Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM), treba dati mandat za sastavljanje vlade. SDSM je poručio kako više nema nikakvih prepreka da predsjednik odmah ne dodijeli mandat Zaevu za sastavljanje vlade.

Zoran Zaev i lider albanske stranke DUI, Ali Ahmeti, već vode pregovore o ministarskim foteljama i kojoj je stranci pripasti koje ministarstvo, a nelegalno izabrani predsjednik makedonskog parlamenta je primljen od strane američkog veleposlanika u Skopju Jessa Baileya i njegovog francuskog kolege  Christiana Thimoniera.

U Makedoniji zapravo još nitko ne zna je li Talat Xhaferi predsjednik parlamenta ili nije. Dobio je podršku svih zapadnih diplomata, što znači provedbu scenarija nasilne uspostave vlade socijaldemokrata s albanskim strankama, dok se na drugoj strani poziva na istragu o neregularnosti odabira Xhaferija i nove parlamentarne izbore ili na jasno distanciranje SDSM-a i albanskih stranka od svih točaka takozvane “Platforme iz Tirane” koja vodi u raspad Makedonije i njenih državnih institucija.

Profesor Ljubomir Cuculovski je napisao kako uopće ne želi komentirati situaciju, nakon što su nekoliko veleposlanika u Makedoniji i američki izaslanik za Europu i Euroaziju, Hoyt Yee, posjetili Sobranje, pozdravili “novog” predsjednika parlamenta i izrazili podršku legitimno izabranom predsjedniku.

“Nema se tu što reći. Mnogi me pitaju zašto ne pišem detaljnije o događajima u Sobranju od 27. 04. Nema se tu što pisati, jer ne postoji ništa posebno za reći. Nekoliko veleposlanika u  Makedoniji, zajedno s Hoytom Yeeom, posjetili su parlament i pozdravili “novog” predsjednika, koji je za njih legalno izabrani predsjednik! Što se tu ima objašnjavati ili dokazivati?”, kaže profesor Ljubomir Cuculovski.

Međutim, pokret Za zajedničku Makedoniju ne prestaje s masovnim prosvjedima, koji traju više od dva mjeseca i postaju sve masovniji od trenutka kada je Talat Xhaferi izglasan za predsjednika Sobranja.

“Makedonija će postati nova Sirija”

Naum Stolikovski je napisao da VMRO-DPMNE sa svojih 51 zastupničkih mandata mora učiniti najviše što može da Makedonija ne postane nova Sirija.

“VMRO-DPMNE mora učiniti maksimum. Sve drugo bi dovelo do stvaranja dva parlamenata i dvije vlade. Jednu će priznati SAD, EU i Zapad, a drugu, bez da to traži ili želi, priznat će Rusija. I…? Vi ćete postati država podijeljena između Makedonaca i male skupine Makedonaca u savezu s Albancima. Sve će se pretvoriti u građanski rat. Vi ćete postati produžena ruka, instrument borbe Sjedinjenih Država i EU. Postat ćete Sirija. Damask i Aleppo. Oboje će nas naoružati i podržati, opremiti, hraniti i napojiti. Mi ćemo se boriti ili masovno iseliti”, napisao je novinar Naum Stoilkovski.

“Neki strani centri su očito spremni za to. Nakon što su pred publikom ispred parlamenta odlučili da brutalno i ilegalno prisilite Zaeva da glasa Talata, znači da su spremni na sve. Njih nije briga za nas. Oni svoju snagu preko naših leđa žele odmjeriti snage s Rusima. Činjenica je VMRO-DPMNE to nije dozvolio, ali ga vuku na taj put. Ako pod dojmom emocija  radikaliziraju svoje birače, mogu uništiti budućnost svih nas. Dakle, ako ovdje ne stanu, uništit će zemlju. Ovo je pravi trenutak da izberu da se bore na drugi način, što je puno bolje za zemlju. Iz pozicije u oporbu. To je maksimum u uvjetima s 51 zastupnikom”, piše Naum Stolikovski, koji predlaže Nikoli Gruevskom da se pomiri s porazom i da prepusti vlast Zoranu Zaevu i albanskoj koaliciji, samo kako bi se izbjegao rat.

No, VMRO-DPMNE, predsjednik Đorđe Ivanov i pokret “Za zajedničku Makedoniju” ne pristaju na ustupke, osim ako se SDSM službeno obveže da neće provoditi plan “Platforme iz Tirane”, što je nemoguće očekivati, jer bi to značilo raspad koalicije SDSM s albanskim strankama.

Unatoč provokacijama, pritiscima, prijetnjama i prljavim trikovima, Makedonija još uvijek uspijeva obraniti nacionalnu nezavisnost i suverenitet. Mobilizacija makedonskog naroda raste i nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će sve ovo završiti.

S nacionalnom vladom koja jamči interese svojim građanima i nacionalni suverenitet ili će na vlast doći marionete Federice Mogherini, Carla Bildta, Johannesa Hahna i Georgea Sorosa poput Zaeva i njemu sličnih, koji su izgubili vjerodostojnost i ugled kod Makedonaca. Takozvana međunarodna zajednica ne može spriječiti da vladu izaberu ljudi, iz naroda i za narod, ali može stvoriti okolnosti da u Makedoniji postoje dva parlamenta, dvije vlade i dvije vojske, što znači da ćemo u neposrednoj blizini imati novu Siriju, kako tvrdi Naum Stoilkovski.

Stranica pokreta “Za zajedničku Makedoniju”: Facebook – Ilinden 4

Talat XhaferiZa zajedničku Makedoniju
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Sa Kosova su u Makedoniju vec ubaceni teroristi – siptari koji su obucavani i pripremani na Sar planini i u drugim kampovima, od strane americkih vojnih instruktora . Neki mediji su to objavili, ali CIA-NATO organizatori su brzo zaustavili curenje te vesti . Sve je po ustaljenom receptu . Amerikanci imaju svoje korisne idiote, a medju njima su siptari uvek bili najkorisniji .

basso
6 godine prije

Mislim da ce prije postati nova srbija.Amerikanci su vec odlucili koje makedonske teritorije ce pripasti velikoj albaniji,a ako se makedonci s tim ne sloze najvjerovatnije ce biti bombardovani.

Željko
6 godine prije

Bojim se da ako ” plane ” u Makedoniji da će se požar proširiti do Bregane vrlo brzo !! I gle čuda svi ratovi su na Balkanu počinjali u proljeće ili ljeto uključujući i WWI i WWII !?

Željko
6 godine prije

Off topic !! Admin ” pustite ” ovo aktualno je !! Noćas ” Pjesma Eurovizije ” u Kijevu i ova sramota na ulicama Kijeva !!
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=05&dd=09&nav_category=78&nav_id=1258495

shumadinac
6 godine prije

Uopšte nije teško predvideti šta će se događati, tim pre što je sve već viđeno. Očigledno je da Amerika podržava (bolje rečeno organizuje) stvaranje Velike Albanije a EU nema ništa protiv (i da ima ne sme da zucne). Ali se ne može očekivati da se Srbi i Makedonci tome ne suprotstave što automatski znači demonizaciju od strane Zapada. Bez obzira koliko srpsko rukovodstvo glumi prijateljstvo sa Zapadom oko ovoga će doći do velikog neslaganja koje će dovesti do definitivnog udaljavanja – šta drugo očekivati kad Zapad otvoreno podržava albanske aspiracije na delove teritorije UŽE Srbije. Sa Makedoncima je slična situacija. I njima je Zapad bio “jedini put” ali sada je i najzadrtijim pristalicama Zapada jasno gde taj put vodi. Nacionalizam je u uzletu i u danima koji idu ubrzano će rasti. Iako se Makedonija maksimalno uzdržavala od saradnje sa Rusijom sada će im Rusija biti sve draža jer nemaju koga… Čitaj više »

Vlastimir
6 godine prije

Žao mi je Makedonaca.Služio sam vojsku u Prilepu i Kičevu.U suštini su jedan dobar i miran narod.Imao sam dosta priljatelja Makedonaca,ali narod se u stvari ništa i ne pita već njima manipulišu određena grupa ljudi na vlasti uz pomoć stranuh faktora.U pitanju je borba između katoličke i pravoslavne crkve.Krstaški ratovi se vode sada na drugačiji način.

Rade_s
6 godine prije

Nemojte da nam siljite i branite to sto nazivate NAROD.
Makedonija je REPUBLIKA.
NEMA NARODA. Postoji GRADJANIN.
Odgovorna INDIVIDUA.
Neka TO sto se naziva narodom prihvati ODGOVORNOST.
Ili neka NESTANE. I ne vazi samo za MAKEDONCE.
Dosta je bilo SIZOFRENIJE gdje kao neki NAROD moze da bira NEODGOVORNU VLAST pa ga kao treba zaliti.
NE.. NE I NE.
TO sto znazivamo NARODOM treba da plati CIJENU…
a drugi, treci …. da nauce lekciju i pocnu se odgovorno ponasati.

Ana
6 godine prije

A koga to “zapad” nije dohvatio ili nece dohvatiti? KOja to zemlja, ili narod, koje je zapad dohvatio, nisu postali, neko doduse puno manje, netko malo manje, netko manje -vise Sirija (Irak, Jemen)?

Weteran
6 godine prije

Žao mi je običnog naroda!
BJRM ide na panglovanje!?
Ono što je Broz započeo, njegovi sponzori i nalogodavci dovršavaju?
Sirija = BJRM ???
Dilentatizam !!
Naum Stoiljković ?!
Ovaj što mu se priviđa “pomoć Rusije” je prvi kome treba suditi za zločin nad nedužnim civilima u pokušaju?
Sintetičke nacije i kvazi države imaju izuzetno kratak rok trajanja!
Žao mi je običnog naroda koji sve u krvi plaća.

Rokokoko
6 godine prije

Problem ove situacije bi mogla biti Bugarska.Ne vjerujem da će si oni dozvoliti da gledaju albanske orgije po Makedoniji.
a onda to postajei američki problem.Tim vise jer Bugarska,iako u NATO nije indiferentna prema Rusiji.Na stranu neki njihovi vlastodršci koji su kao i u većini drugih država mentorirani i sponzorirani izvana no narod nije u većini antiruki raspoložen.

Zvonimir
6 godine prije

Treči svjetski rat je u tijeku, samo je pitanje ko će prvi pokleknit i zapucat na susjeda.

Toktok
6 godine prije

E jadni moji Jugoslaveni…

hiber
6 godine prije

Stanje u Makedonije je naprotiv vrlo jasno. Jedna strana ima većinu mandata a druga nema. I ta koja ima apsolutnu većinu mandata je izabrala predsjednika parlamenta. Dakle, osnovnoškolacu sa znanjem matematike drugog razreda, odnosno skupova, je sve jasno. Drugo, nepoznavanje skupova je i tvrdnja o postojanju Makedonaca s jedne strane i male skupine Makedonaca u savezu sa Albancima. Dakle Makedonci imaju 51 mandat, a mala skupina Makedonaca ima 49 mandata, a sami Albanci imaju 20 mandata, što je samo po sebi besmisleno. Dakle da zaključimo, Gruevski samo pokušava kupiti imunitet, a Ivanov će kupiti i opoziv i dugogodišnju robiju ako ne da mandat parlamentarnoj većini. A što se tiće albanaca, oni Gruevskom nisu smetali dok su bili s njim u koaliciji, a sada su mu odjednom postali neprijatelji. Iz navedenoga slijedi da u Makedoniji uopće nije moguć Sirijski model jer se radi o funkcionalnoj demokraciji, a Albanci se ponašaju najracionalnije,… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Bila jedna salstičarna u Sarajevu, zvala se Egipat. Za rata je vlasnik sa ženom pobjegao u rodnu Makedoniju. Tamo je započeo biznis ali su ga počeli kamatariti i ubili su ga. Eto čovjek bježo od rata kojim prinose žrtve stvoru ali nije mogao pobjeći. Tako ni makedonci nemaju gdje pobjeći, stvor je gladan.

PeroDD
6 godine prije

Kakva nasilna uspostava Vlade??? Pa ljudi imaju parlamentarnu većinu! Jedino političko nasilje provodi predsjednik koji protupravno opstruira izborne rezultate…vi stecsvi pali s kruške!

davor
6 godine prije

U povijesnom smislu ako Makedonija postane nova Sirija onda znači da je Zapad izgubio i da je prokazan. Jer u Siriji Zapad još uvijek ništa nije postigao a izgubio je obraz kao nikada do sada u svojoj povijesti. Naravno da Sirija trpi neviđene žrtve i tragediju ali ono što je Sirija pokazala je jače od sile koja je Napoleona katapultirala na Svetu Helenu. Sirija je Staljingrad/Volgograd na desetu potenciju i uzor modernoj civilizaciji a grobnica zapadnog intervencionizma.

Miki
6 godine prije

Meni nije jasno ko to podupire Zaeva osim Albanaca, zar zaista ima toliko izbezumljenih makedonaca. Ja bi glavešine po kratkom postupku. Radi se o veleizdaji.

gogijard
6 godine prije

nije mi jasno kako se Crna Gora, Makedonija, Srbija i Grčka ne dogovore i stave Albaniju u potpunu karantenu, nešto kao Kuba. Pa neka bude nezavisni kad im je toliko stalo.

Jafar
6 godine prije

Da trebaju navijači Crrvene zvezde na čelu sa novim Arkanom pod hitno da krenu sa klanjem tih Šiptara kao što je to Arkan radio u Bijeljini 1992. Jer Srbija ne smije ispustiti svoj dio Makedonije, Baš kao što je to onomad želio Milošević.

Ive
6 godine prije

Sjecam se susreta sa obrazovanim bracinm parom Kosovara polovinom osamdesetih godina proslog stoljeca, ekonomisa i pfesrica10 komad mali deca. Njihova izjava “Mi cemo Srbe ku*cem pobjediti/” svaka zena ima da rodi 10 mali deca i mi cemo postati vecinski u celu Srbiju, u Crnoj Gori su vec blizu 50%, a izgleda da su apetiti porasli i na Makedoniju, mozda se prosire i na Hrvatsku, posebno sa ovom natalitetnom politikom Hrvatske. Zauzimaju prostor kao stakori, pacovi, pantagane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI