Ako to znači podršku istrazi protiv Sirije, Moskva će blokirati proračun UN-a

generalna skupstina UN
13 komentara

Rusija se protivi prijedlogu da strukturu koja istražuje ratne zločine u Siriji automatski financiraju sve zemlje Ujedinjenih naroda, piše francuski Le Monde, te pojašnjava da zbog toga kasni usvajanje proračuna svjetske organizacije za 2020. godinu. Europski diplomati kažu da bi to mogao biti opasan presedan, ali Moskva ne želi plaćati mehanizam koji bi provodio istrage protiv sirijske vlade i vojske, a izuzeo bi teroriste i njihove sponzore.

Zbog ekonomije, bolje rečeno zbog štednje, UN je zabranio svojim zaposlenicima da rade u večernjim satima, ali je iznimka napravljena za komisiju koja koordinira proračun za 2020. godinu, piše Le Monde. Bilo im je dopušteno da rade i izvan radnog vremena i vikendom, samo kako bi se usvojio proračun prije božićnih praznika. Autor članka napominje da je ovaj put dodatna složenost u zaključivanju dokumenta povezana s Rusijom i „Grupom 77“ koja je podržava.

Podsjetimo, „Grupa 77“ je supina zemalja u razvoju pri Ujedinjenim narodima. Zadatak saveza je poboljšanje položaja zemalja članica na svjetskom tržištu kroz promicanje njihovih ekonomskih interesa i poboljšanje pozicija u pregovorima s Ujedinjenim narodima. Skupina je osnovana 1964., a prvi sastanak održan je 1967. u Alžiru, gdje je usvajanjem Alžirske povelje udaren temelj za trajnu institucionalnu strukturu. Grupu je tada osnovalo 77 država, a do danas je narasla na 130 članica.

Prema europskim diplomatima, Rusija šest mjeseci pokušava odgoditi pregovore o proračunu, što je navodno povezano s činjenicom da se Rusija protivi financiranju takozvanog Međunarodnog nepristranog i neovisnog mehanizma za istraživanje zločina u Siriji.

„Ova je struktura stvorena s ciljem istrage ratnih zločina počinjenih u Siriji od 2011. godine, ali se do sada nije pokazao ni kao „nepristran“ ni kao „neovisan“ mehanizam“, tvrdi Le Monde.

Prema diplomatima s kojima su razgovarali s francuskim novinarima, Rusiju uopće ne brine iznos od 18 milijuna dolara, već činjenica da bi mehanizam morale financirati sve države Ujedinjenih naroda, dok se prije financiranje provodilo na dragovoljnoj osnovi.

“Protivimo se tome da financijska sredstva stižu automatski iz svih zemalja članica”, rekao je u komentaru na ovu objavu zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Čumakov.

„Ako Francuska želi platiti, neka slobodno plaća! Ali se to ne bi smjelo financirati kroz Ujedinjene narode”, dodao je Čumakov.

Rusija također napominje da je osnivanje mehanizma pogreška. Predstavnici Ujedinjenih naroda na to odgovaraju da su poštovana sva pravila Generalne skupštine.

“Nema nade da ćemo riješiti naše razlike. Šteta, ali samo glasanje može biti rješenje”, rekao je Dmitrij Čumakov.

Međutim, autor članka tvrdi kako je  glasanje rijedak i opasan postupak i da se obično takva pitanja rješavaju pregovorima.

Na to je jedan od sugovornika francuskog lista napomenuo da se Rusija tako ponaša i u pregovorima. Sada, do 24. prosinca članovi komisije moraju uvjeriti Rusiju da prihati prijedlog ili će se u općem proračunu morati odrediti posebna stavka za mehanizam za Siriju.

„To je opasno, jer se tada može stvoriti presedan, a može utjecati i na druge slične mehanizme u drugim zemljama. Na primjer, Kina se dugo suprotstavljala takvom mehanizmu u Mijanmaru“, upozoravaju autori članka.

„Rusija može računati na potporu više desetaka država, uključujući Kinu, Siriju i Kubu, ali je sam mehanizam već podržalo 105 od 193 država članica Ujedinjenih naroda“, napominje Le Monde, čime proturječi tvrdnji iznesenoj u početku da Rusiju podržava skupina koju čine 103 zemlje u razvoju.

Čak i ako bi neke od njih podržale europsku inicijativu, skupina je još uvijek prevelika za tvrditi da bi pri glasanju Rusiju podržalo tek nekoliko desetaka zemalja.

„Europski diplomati očekuju iste rezultate i ako se bude moralo ponovno glasovati, samo da se glasanje ne odgodi za vrijeme Božića“, napominje autor članka u Le Mondeu.

Zašto Moskva ne želi da ovo bude mehanizam koji će biti punopravno tijelo Ujedinjenih naroda, financisjki podržano od strane svih zemalja članica, a nije u pitanju novac? Odgovor je jednostavan. Ako „Međunarodni nepristrani i neovisni mehanizam za istraživanje zločina u Siriji“ bude stvoren od zemalja EU i ako ga financiraju samo zemlje skupine takozvanih „Prijatelja Sirije“, njegove istrage i zaključci ne mogu biti temelj za pokretanje postupaka protiv „zločinaca“ pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Kako UN do sada nikada niti jednu istragu nije proveo na teritoriju kojeg nadziru islamističke terorističke skupine, što je razumljivo, logično je zaključiti da bi se istraga fokusirala samo na zapovjednike sirijske vojske i politički vrh Sirijske Arapske Republike.

Obzirom na prethodne istrage, od kojih je u ime Ujedinjenih naroda jednu vodila Carla del Ponte sa suradnicima, sa sigurnošću se može tvrditi da bi rezultati istrage bili takvi da služe svrgavanju sirijske vlade i vrha sirijske vojske pomoću mehanizama „međunarodnog kaznenog prava“. Stoga će Moskva ostati pri stavu da se u proračun kao obveza svih zemalja članica Ujedinjenih naroda ne uvrsti financiranje takozvanog „Međunarodnog nepristranog i neovisnog mehanizma za istraživanje zločina u Siriji“.

Le Monde

UN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ne treba UN
4 godine prije

UN su koruptivni i imaju laznu politiku terorizma …

Davor
4 godine prije

Da, što se nije uspjelo ratom i silom, bit će napravljeno na civiliziran i demokratski način, po najvišim međunarodnim pravnim i zakonskim standardima. Tu nema mjesta ni najmanjoj sumnji u pravednost i kvalitetu zapadnih vrijednosti, i napokon to će biti i u interesima same Sirije, za njenu ljepšu i prosperitetnu budućnost, koju joj žele njeni “prijatelji”.

Siniša
4 godine prije

Sumnjam da je ikada više moguć naguz Rusije kao u slučaju Libije.

Zadranin
4 godine prije

Kad se počne suditi izraelcima i amerokenjcima za njihove ratne zločine, onda će UN vratiti svoju vjerodostojnost.

Do tada, samo su koruptivna i bezvrijedna organizacija, bez ikakve časti, principa ili morala.

Đubrad.

P***!

MR
4 godine prije

Ispravan korak ruske diplomacije. Potrebno je oduzeti legitimitet SAD-u, državi koja uvjerljivo najviše krši i ne poštuje međunarodno pravo.

samo tako
4 godine prije

Do čega sve ne dovede pogrešno navođenje aviona nad New Yorkom

ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
4 godine prije

Hahaha, istragu će voditi isti oni koji su vodili worenovu komisiju koja je utvrdila da je osvaldos kriv ili kao što je kisinđerijeva komisija vodila tornjeve i utvrdila da su pečinari krivi. Sad će ova varanska da donese zaključak da je za sve kriv Assad a ne oni koji poslaše glavosjeće.

Max
4 godine prije

A tko će suditi onima koji svako malo bombardiraju susjedne države?

Matko
4 godine prije

Ma nema ništa od toga.

Savovic Danilo
4 godine prije

Nepristrasne komisije biti nece to je sigurno,jer ko ce opravdati milijarde dolara ulozenih u svrgavanje Asada od strane zalivskih monarhija,Turske I zapadnih zemalja,malo su im Rusi pomrsili racune,sve ove agresorske zemlje sto sam naveo ce se pomiriti sa manjkom izdvojenih sredstava iz svojih budzeta,Rusi ce dobiti izlaz na Mediteran,Kinezi dozvolu za obnovu razrusene zemlje a stari dobri trgovci Turci su na vrijeme(kao Italijani 43e) priklonilo se pobjednickoj strani pa ce dobiti 20km bumper zone dje su Kurdi da ih drze posalje od granice I svremena na vrijeme ako se malo drznu izbombardovati ih malo a nastaviti poslovati sa Barzanijem kao I prije rata.Ameri ce pod sloganom da je ISIL porazen “casno” napustiti Siriju I prebaciti to malo trupa sto imaju u Irak a Sirijci povratiti kontrolu nad svojim izvorima nafte koja im je godinama pljackana.Jedino ostaje pitanje Idliba,mislim da ce turkomeno stanovnistvo samo preci granicu u Tursku odakle su I… Čitaj više »

Savovic Danilo
4 godine prije

Ako ste primijetili o Izraelu nisam ni u jednom komentaru nista govorio jer je to tema o kojoj znam bas mnogo a I ne pise mi se bas.Citam vase komentare I sa nekima se slazem a sa nekima I ne(vjerovatno jer nije doticni komentator upoznat sa stanjem u zidovskoj drzavi), ako vas interesuje kako stoje stvari sa njima u svemu ovome napidacu jedan obiman tekst osvrcuci se na njihovu ulogu u ratu u Siriji I odnosu njihovom sa svim zemljama ponaosob a koje su ulkjucene u zbivanjima u Siriji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI