Al-Qaeda Jemena priznala da se bori na strani saudijskog režima i SAD-a

Sudijska vojska
9 komentara

Vođa podružnice Al-Qaede u Jemenu je priznao javnu tajnu i rekao kako su se njegovi militanti često borili uz frakcije jemenske vlade, što je na je međunarodnoj razini vrlo upitno priznanje, jer dovodi u pitanje kampanju saudijske koalicije koju u borbi protiv siromašnih arapskih šiitskih boraca u zemlji podržava SAD.

Qasim Al-Rimi vodi skupinu poznatu kao Al-Qaeda Arapskom Poluotoka (AQAP), koju Washington smatra najopasnijim dijelom globalne terorističke mreže, dok se u Jemenu bore na istoj strani.

SAD povremeno provode udare na vođe Al-Qaede u Jemenu, kao kada je prije dvije godine ubijen Nasir Al-Wuhayshi, ali se upražnjena mjesta likvidiranih vođa brzo popunjavaju.

Na američkoj najtraženijoj listi, koja nudi nagradu od 5 milijuna dolara za njegovo zarobljavanje, nalazi se i Qasim Al-Rimi, koji je, navodno, bio glavni cilj američkih zračnih napada, čiji je broj u južnom Jemenu povećan su u protekla četiri mjeseca. U nedjelju je s nepoznatog mjesta u Jemenu Qasim Al-Rimi dao intervju za Al-Malahem, medijski ogranak Al-Qaede.

“Borimo se sa svim muslimanima u Jemenu, zajedno s različitim islamskim skupinama”, rekao je Al-Rimi, dodavši kako su se njegovi sljedbenici udružili s nizom frakcija, “uključujući ultrakonzervativne selafije, Muslimansko bratstvo i svu braću među sunitskim  plemenima, protiv jemenskih šiitskih pobunjenika poznatih kao Houti”.

Al-Rimi nije rekao što točno znači boriti se “uz navedenu braću”, ali je jasno da je Al-Qaeda de facto saveznik vlade predsjednika Abed Rabba Mansoura Hadija i njegovih podupiratelja Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u ratu protiv šiitskih milicija i dijelova jemenske vojske u ratu koji je devastirao zemlju, izazvao glad i ubio više od 10 000 ljudi.

U proteklom desetljeću je ova teroristička skupina izgradila različite razine veza s mnogim plemenima zemlje  i često je koristila bijes zbog civila ubijenih u američkim zračnim udarima kako bi regrutirala nove borce.

Sukobljene strane u Jemenu
Sukobljene strane u Jemenu

Muslimansko bratstvo i selafijske skupine su neke od ključnih milicija na Hadijevoj strani i redovito dobivaju sredstva i oružje iz koalicije saudijskog režima, koji u ovom ratu ima podršku  Sjedinjenih Američkih Država.

Jemenski rat su pokrenuli borci odani Hadiju, koji je uzurpirao vlast, ali je, nakon pobune Jemenaca i kada su Houti zauzeli glavni gradu Sanu, pobjegao u Saudijsku Arabiju. Koaliciju koju vodi saudijski režim uglavnom čine sunitske arapske države, a veliku zračnu kampanju protiv Jemena su pokrenule u ožujku 2015. godine, nakon čega su rasporedile svoje snage na terenu.

Višestruki mirovnim pregovorima po pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda nisu uspjeli premostiti jaz između zaraćenih strana Jemena, a sukob je dopustio Al-Qaedi i suparničkom ISIL-u da iskoriste kaos i povećaju područje utjecaja, posebno u južnom Jemenu, gdje Hadijeve skupine nisu uspjele vratiti zakon i red.

Al-Qaeda je zauzela grad Mukallu, glavni grada pokrajine Hadramawt u 2015. godini, ali prošle godine bila prisiljena na djelomično povlačenje. AQAP je prisutan i u gradovima Marib, Aden, Znjibar, Seiyun, gdje surađuje i ratuje na stani saudijskog režima.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
6 godine prije

No šit šerlok

Jupiter
6 godine prije

Po difoltu demokratija se nepetlja sa teroristima! Al-Qaeda ne govori istnu! Ovo je još jedan pokušaj diskreditovanja poštovanih i uvaženih država zapadne hemisvere i Saudijske Arabije.
Sramota da se napadaju perjanice slobodarskog sveta za organizovani terorizam.

sdsdsdsd
6 godine prije

Nijea točno, u Adenu Kaida često zna ubijati pro-Hadi vojsku i pro-saudijske plaćenike, u Saani Houthi dovedu milijune iz Irana i Iraka i naprave prosvjed, a isti ti Houthi napreduju diljem Saudijske Arabije jer tamo imaju potporu većinski šiitskog dijela stanovništva.

Pero!
6 godine prije

ZNA SE DA JE SAUDIJSKA ARABIJA TO ZLO i SVE ZLO NA TIM PROSTORIMA ZAKUHALA od”ARAPSKOG PROLJEĆA”pa nadalje!!

Osoba C
6 godine prije

Rat koji ne postoji. Prešućeni rat. A na djelu je genocid nad narodpm Jemena. Bila Merkel u Sauda,neće maramu na glavi, zamisli velikog dosega, ni da pisne o ljudskim pravima. Zašto? Pa sa tim sunitskim zemljama EU je trgovala 155 milijardi nečega, sa povećanjem od 15%. Da ne nabrajam dalje. I ti europski smradovi nešto govore o predanosti, posvećenosti, civilizacijskim i demokratskim zapadnim vrijednostima, pravima ovih i onih. Ovaj je civilizacijska sramota i prava slika onoga u šta se čovječanstvo pretvorilo, na čelu sa ”najslobodnijom” zemljom svijeta.

Igor
6 godine prije

Jeli ova vijest bila na televiziji….?

Zvrk
6 godine prije

Mislim da tu ima i dosta ustupaka na plemenskoj razini. Ameri tu i tamo ukokaju jemenskog alkajedaša ako ga suparničko pleme izda i slično.

XWQ
6 godine prije

OSVRNUO BI SE NA ALKA JEDASA KOJI PISE KAKO AMERI UBIJAJU VODJE AL KAIDE NO STA BI SE DOGODILO DA TI ISTI ODLUCE KAKO TREBA UBIJati te VODJE OSLOBODJENOG ZAPADNOG SVETA NARAVNO ONI SAMI SEBI TEPAJU DA SU ONI SLOBODNI PROGRESIVNI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.