fbpx

Aleksić, Pernar i Bulj: “Koga predstavljaju saborski zastupnici, narod ili banke?

Goran Aleksić

Aktualni ekonomski model u Hrvatskoj i šire, doveo je sve građane u kreditno ropstvo.  Neki su toga svjesni, jer imaju kredite koje plaćaju, ali postoje i oni koji nemaju kredit, a ipak su zaduženi preko sustava u kreditnom ropstvu. Dodamo li tomu nelegalno i bahato ponašanje banaka, koje su putem nenormalno visokih kamata oštetile građane, problem postaje vrlo ozbiljan.

Jučer je u Saboru Republike Hrvatske, zastupnik Goran Aleksić argumentirao svoje prijedloge izmjena Zakona o zaštiti potrošača, kako bi građani konačno vratili novac kojeg su im banke uzele kroz nelegalno visoke kamate.

Ne radi se o pretpostavki, nego o činjenici jer za sve postoji pravovaljana kolektivna presuda Trgovačkog suda. Presuda jasno osuđuje banke i daje puno pravo potrošačima da im se nadoknadi novac kojeg su pretplatili prilikom uzimanja i konverzacije kredita. Preko 100.000 obitelji su oštećene za gotovo 5 milijardi kuna, pretpostavka je Gorana Aleksića.

Što predlaže Goran Aleksić u tri dijela?

U prvom dijelu Aleksić predlaže da je, nakon pravovaljane kolektivne presude u korist potrošača, potrebno pravno regulirati zastaru potraživanja u privatnim sudskim postupcima, čije se uporište temelji na navedenoj presudi Trgovačkog suda.

U privatnim sudskim postupcima, točno je precizirano da nakon podizanja tužbe nastaje prekid zastare, a nakon pravovaljane presude zastara počinje teći od početka. Razdoblje prije toga se ne računa u zastaru.

U skladu s time potrebno je nedvojbeno propisati da se zastara u privatnim sudskim sporovima, koji se vode na temelju kolektivnih pravovaljanih presuda, kako u kolektivnom tako i privatnom sporu prekida, a da počinje iznova teći danom pravovaljane kolektivne presude

Drugi dio se tiče vraćanja pretplaćenih iznosa kamata i pripadajućih zateznih kamata oštećenim dužnicima na temelju nezakonitog ponašanja banaka, što je jasno navedeno u presudi Trgovačkog suda.

O čemu se radi?

Banke su jednostrano mijenjale kamatnu stopu, što je proglašeno ništetno pravovaljanom kolektivnom presudom. Potrošači su na temelju ove presude dobili pravo pokrenuti svoje privatne tužbe. Kako potrošači ne bi pokretali pojedinačne privatne sudske tužbe, potrebno je to uraditi za sve zainteresirane strane u jednom izvanparničnom postupku. Ovom drugom izmjenom se predlaže i način proračuna kamata, kao i njihovo vraćanje dužnicima.

Problem kamata

Od momenta kada dužnik više ne može vraćati svoj dug, zatezna kamata neprekidno teče, a nerijetko njena visina prelazi visinu glavnicu tj. kompletni dug. Ovim prijedlogom zakona se predlaže da zatezna kamata ne može biti veća od dospijelog obroka.

Izmjenama bi bili obuhvaćeni svi dužnici koji su sa sedam banaka ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom, bez obzira na valutu kredita. Radi se o periodu između 10. rujna 2003 i 31. prosinca 2008 godine, a kojeg obuhvaća pravovaljana kolektivna presuda.

Ove promjene bi vrijedile za sve one koji su otplatili svoje kredite ili koji ih još plaćaju, a što uzima u obzir gore navedeni period.

Osim ovih dužnika, izmjene bi obuhvatile i 55.000 osoba koje su konvertirale svoje CH kredite. Banke su prilikom konverzije na isti način nelegalno primijenile isti princip izmjene kamatnih stopa.

Kolektivna presuda obuhvaća Erste banku, Privrednu banku Zagreb, Zagrebačku banku, OTP banku, Addiko banku (bivša Hypo banka), Splitsku banku i Raiffaisen banku. Sberbanka je oslobođena optužbe jer sud smatra da nije bilo nepravilnosti.

Banke su se stavile iznad zakona

Iako je donesena pravomoćna presuda, banke su nastavile s istom praksom, ignorirajući presudu koja je izričito naglasila da tako ponašanje više nije moguće. Sve se ovo događa uz punu podršku HNB-a (Hrvatske narodne banke) i izvršne vlasti koja do sada nije ništa poduzela.

Prema zastupniku Aleksiću, do sada je na općinskim sudovima pokrenuto oko 3000 privatnih sudskih postupaka, a već do sada je bilo 100-tinjak prvostupanjskih presuda koje ide u korist građana koji su ugovorili kredite, čime su banke dužne vratiti prekomjerno plaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate. Aleksić je u posjedu i 10-tak pravovaljanih privatnih presuda. U svim presudama je jasno rečeno da nema zastare. Pravomoćno kolektivnom presudom od 12. lipanja 2013. godine računa se da su svi potrošači upoznati s problemom prekomjernih kamata. To je moment kada građani stječu pravo pokrenuti privatnu tužbu na općinskim sudovima.

Vlada traži način kako pogodovati bankama

Iako Trgovački sud nije utvrdio retroaktivnost, Vlada Andreja Plenkovića se o ovom prijedlogu izjasnila negativno, smatrajući da se “ipak radi” o retroaktivnosti, te da prijedlozi Gorana Aleksića nisu u skladu s nekim odredbama Ovršnog zakona. Potpuno identičnu slučaj je postojao u Španjolskoj, gdje je Trgovački sud također presudio u korist potrošača, ali retroaktivnosti nije bilo.

78 zastupnika Sabora Republike Hrvatske je podržalo ovaj zakon. Bit će interesantno vidjeti hoće li svih 78 zastupnika, koji predstavljaju većinu, dići ruku i time spriječiti Vladu da sabotira ove doista korisne prijedloge za građane Republike Hrvatske.

Državna tajnica za gospodarstvo Nataša Mikuš Žigman, je i pored pravomoćne presude Trgovačkog suda, pokušala opravdati protivljenje zakonu koji će samo vratiti ono što je na nelegalan način uzeto hrvatskim građanima.

Reakcije drugih zastupnika

Nakon izlaganja državne tajnice za gospodarstvo, zastupnik kluba Mosta Miro Bulj je pozvao sve zastupnike Sabora Hrvatske da jednoglasno podrže prijedlog Gorana Aleksića.

Kao i uvijek, vrlo oštrog jezika je bio i zastupnik Živog Zida, Ivan Pernar:

Gospođo Nataša Mikuš Žigman, dokle ćete vi i vaši jataci u Vladi lagati ovaj napaćeni narod i raditi budale od svih nas ovdje? Donesena je pravomoćna presuda da banke moraju vratiti preplaćene kamate, a banke je ne poštuju! Umjesto da vi kao zakonodavac prisilite banke da odluku ispoštuju vi ne radite ništa. Vi samo tu prodajete zjake i vrtite očima.

Kada kolega Aleksić daje konkretan prijedlog da se nepravda konačno ispravi da se ne mora svatko zasebno tužakati s bankama nego da se bankama da obveza da prihvate kolektivnu sudsku presudu vi to ne želite prihvatiti. Može vas biti sram! Sram može biti i cijeli HDZ koji odbija propustiti ovaj zakon za razliku od cijele opozicije uključujući čak i dio vladajuće većine.

Kao i zastupnici Mosta i Živog Zida, postavlja se očito pitanje. Koga predstavljaju saborski zastupnici? Brane li interes naroda koji im je povjerio svoj glas ili banaka koje bez milosti gule već prezaduženu populaciju.

https://www.youtube.com/watch?v=jMdm9kKmk3k

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
alterego
Gost
alterego
3 godine prije

kad si u opoziciji pricas u korist sirotinje i radnika ,a kad dodjes na poziciju preokrenes plocu-pricas u korist banaka tj. onih koji drze lovu.
vidjeno 100 puta vec u 100 zemalja.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  alterego

Tačno.+

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  alterego

Možda. Ako Aleksić zaebe, naći ćemo ga i uvaljati u katran. 🙂

alterego
Gost
alterego
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

zajebali su te dosad 100 puta slicni aleksicu.

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  alterego

aleksic je iz udruge franak bavi se vrlo uskom tematikom banaka i predlate vrlo konkretne lako izvodive zakone u korist gradjana protiv pljackaskih banaka medjutim vladajuci hdz sve odbija i nista ne provodi

alterego
Gost
alterego
3 godine prije
Reply to  logo

imas aleksica u opoziciji koliko hoces.
i most ima slicne prijedloge sada, sdp isto,zivi zid odavno,hss isto ili slicno itd. itd.
njihov zajednicki nazivnik je taj- da su u opoziciji a ne poziciji.
zato i ide prica koja je u korist radnika i sirotinje.
sam smisao postojanja opozicije je da traze slabe tacke pozicije kako bi ih zamjenili na vlasti.
kada ih zamjene na vlasti onda se prica koju su do tada pricali rasprsi kao mjehur od sapunice.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  alterego

treba imati vjeru u bolje sutra. nađe se tu i tamo pošten i moralan političar kojeg zbog toga često ubiju ali jbg.. ne treba gubiti nadu.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

“Nada” i “Vera” – su najveće kurve. Nego pamet u glavu i više samopouzdanja.

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  alterego

alteregopoliticki sistemi su prevara ali jedina mogucnost da eventualno nesto promjenis je da udjes u taj kurveraj ne mozes takvom izjavom oblatiti i one dobre ljude koji su u svemu tome lako je generalizirati npr imas internet pa malo pogledaj pernara i njegovu borbu i ne mogu ti dozvoliti da ga stavljas u kos s drugim politicarima sto se tice mosta nisu savrseni ali ipak su pruzili otpor mainstream strankama i zbog toga dva puta izbaceni iz vlasti a mogli su lagodno zivjeti godinama a svi oni koji pruzaju otpor vladajucim pljackaskim strukturama ne mogu jedni drugima gledati u zube vec se moraju posvetiti pokusaju boljitka za sve ljude

alterego
Gost
alterego
3 godine prije
Reply to  logo

znas sta je jos karakteristicno za manje stranke?
sto su manji to su radikalniji u svojim zahtjevima.
kada pocnu da rastu onda proporcionalno rastu radikalizam pada a kada pobjede na izborima onda se moraju ukalupit u sistem tj. nema ni 5% onog radikalizma koji je bio u samom pocetku.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  alterego

alterego,ne troši energiju bez veze.Sve si rekao u prvom kom.Tačno,kratko,jasno.Jeb*ao ih Aleksić.U šta se pretvorio Božo Petrov u kojega su se mnogi kleli.Isto g…o kao i svi.

GER
Gost
GER
3 godine prije
Reply to  alterego

Alterego je perfidni troll. Ne obraćajte pažnju i ne hranite ga.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije
Reply to  alterego

Žalosno je što neki ovdje tupe i ponavljaju mantru da su svi isti i ne prepoznaju različitost i istinitost riječi i djela nekih političara… Ili su i ti “neki” glasnogovornici programiranih stranaka koje i čiji zastupnici ne predstavljaju narod koji ih je “izabrao” već predstavljaju svoje sponzore… Stalna mantra “svi su oni isti” dok im daš vlast u ruke itd… Nisam vidio niti jednog sindikalca, niti jednog oporbenjaka da je po kiši i snijegu vodio tisuće ljudi po gradu kao što je npr. Pernar 2008/2009 itd a nije bio političar… I što je najgore toliko još pluseva dobiš… Vratimo se onda u Monarhiju i feudalizam ako mislite tako

stipa
Gost
stipa
3 godine prije
Reply to  alterego

Jedan Bunjac nije zaslužio da ga se trpa u isti koš s npr Šeksom, ili Aleksića s Maričem, Jakovčičem, Jakovinom, ili Lovrinovića s Marićem, Škegrom i Linićem, ili Pernara s Fioliećem, Čobankovićem, Kalmetom itd

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Bez da nesto zanovijetam, zar je Hrvatsko drustvo jedino vrijedno paznje LPa? Mozete li malo obraditi i Srpsku i BH scenu?
Anarho,osjecam se zapostavljeno.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Anarho nikad ne spava.Pod prismotrom si Siniša.??

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Diktator 😀

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Sinisa

A Makedonsku i Crnogorsku? Urednici “Logicnog” nas Makedonce trebaju samo za komentare?

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Antonio

Ima sta nauciti i u Sloveniji.

Полека
Gost
Полека
3 godine prije
Reply to  Antonio

Не се плеткајте. Имаше многу текстови за Македонија.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Полека

Bravo sto mozes da vidis poveke od mene. Ama jas sto sum sekoj den na forumov i nekako ne gi gledam tekstovite za MK. A i Bravo sto si zadovolen so mnogu mnogu malku. Poleka, poleka ke sfatis ili poleka poleka nema da svatis deka treba da baras poveke. I poleka razgledaj gi sodrzinite i vidi go soodnosot.
I ne se pletkaj ti koga drugi baraat podobro za svojata nacija

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Полека

Nije poenta broj tekstova….ima li ista vrijedno kod drugih tipa ovoga sta je u tekstu, zar je moguce da osim Preletacevica, Pernara i par Mostovaca nema niko vrijedan paznje, zar je moguce da je samo Hrvatsko drustvo sazrelo da ima cak nekoliko mudonja u Parlamentu a drugi ama bas nikoga i da samo u Hrvatskom drustvu cujes sta nema ni i Slovenackom a tesko cuti bilo gdje. Malo sam ljubomoran ali sam fasciniran tom cinjenicom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Antonio

Antonio…ima tekstova vezanih za Makedoniju.Meni je interesantno kako je posjeta Erdogana Srbiji prošla na Logičnom nezapaženo.Mislim da nije bio niti jedan tekst.Ništa.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

I meni fali za Erdogana tekst. Ali ne samo za Srbiju, nego kako Erdogan preko nekih makedonskih (albanskih ) partija se mesa u nasu zemlju. Nema nista od toga. A nisi u pravu da ima dovoljno tekstove za MK. Ipak se HR favorizira. Pozdrav

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Antonio

BH scena..nepresušan izvor komedije, od svih nekako Covic parcipira kao faktor politike ostali su komedija sve do jednog.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Čović je najveća komedija: posljednju god. ga intenzivno financira RF, dočim je, sve češće, rado viđeni Vučićev gost — očekujmo, uskoro, da mu se dodijeli status međunarodno-balkanskoga medijatorskoga mirotvorca.
Izgleda da mu nije dovoljna kriminalna sehara kojom raspolaže, pa stavlja ruku i u onu moskovsku: samo mora biti svjestan da Rusi ne trpe dužnike, jer onoga trenutka kada prestane igrati prema njihovom taktu, pošto neće moći doživotno sjediti na 2 stolice (amer. i rus.), slijedi tiha i brza naplata dospjelih potraživanja.
”Bumo vid’li”…
😉

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Antonio

Mediji BH…..vrh komedije,;RTRS sluzba za ukljebljenje, BNTV opozicioni potrcko koji se gubi u vremenu i prostoru a ostali balanseri na sajli, BHT bezpotreban usisivač para, FTV puka SDA TV……
Moj respek HercegBosni, jedina nada zdravog rasudjivanja ali i tu sve naopako.

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Ma, da je samo naopako.

ime
Gost
ime
3 godine prije
Reply to  Sinisa

hrvatska vam je kristalna kugla, tj ppogled u budućnost. ako slučajno imate nadu da će biti bolje ulaskom u EU.

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  ime

Ako imate nadu da ce vam biti bolje ulaskom u EU gadno se varate. Meni je kupovna moc pala za preko 50%. Dovoljno je reci da sam prije 10 godina vise zaradjivao nego sad a cijenu su u tih 10 godina drasticno narasle za puno stvari. Ima nekih sitnica koje su jeftinije ali globalno zivim duplo slabije nego prije EU

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije

Cijene su narasle puno u zadnjih 10-tak godina i kod nas u Makedoniju, a vjerujem i u Srbiju, Bosnu i CG. Hrana, energensi, garderoba je iste cijene kao i recimo u Njemačku, a plaće 4-5 pute manje. Iste su cijene osnovne namirnice i kod naših susjeda Grka i Bugara. Ovde moraš radit i drugi posao ako recimo želiš kupiti novi stan, 900-1000eura prosečnoj porodici treba da prođe mjesec.

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije

Poštovni,

Ovo je problem koji ne muči samo Hrvatsku, nego i sve zemlje.

Biramo naslove od kojih svi mogu naučiti i informirati se.

Admin

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  L. R.

Definitivno je edukativno ali ima jos “daske sto zivot znaci”.

neki tamo
Gost
neki tamo
3 godine prije
Reply to  L. R.

EU počiva na manipulacijama. Uvale ti besplatni roaming za telefone i raja je u delirijumu. komunalne račune neumoljivo bildaju kojekakvim naknadama u omjeru cca 30:70 u korist naknada. vrhunac cinizma je kad državne televizije glume brigu o standardu stanovništva dok se drže tv pretplate kao mutavi. EU traži da se zbrinjava otpad na račun domicilnog stanovništva iako veliki postotak otpada proizvode upravo turisti iz vrlih kulturnih EU država a da pri tome uopće ne sudjeluju u troškovima zbrinjavanja tog otpada. ista EU odlaže svoj otpad na obale Somalije a ribarske flote EU gusare zapadnim obodom afričkog Atlantika……Skidam kapu jedino Orbanu,barem po pitanju garda prema EU.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Franšize stranih banaka samo su paravan. Domaće banke zapravo su u vlasništvu šačice domaćih lopova još od kraja osamdesetih godina. Novac koji one plasiraju u ishodištu bio je novac opljačkan od hrvatskih građana. Hrvatske banke posuđuju vam vaš vlastiti novac koji su vam prethodno ukrale.

njuco
Gost
njuco
3 godine prije

Gospodine Alesiću,sve što radite kao da Vas je Bog poslao,malo više područja počmite obrađivati,nama trebaju takovi ljudi!

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  njuco

Samo da ga ne zadesi neka ‘slucajna’ saobracajka ili samozapaljenje kuce… ne zaboravimo da je samo u SAD-u zadnjih godinu dana preko 50 ljudi iz financijskog sustava ubijeno – svi putem kojekakvih ‘nezgoda’.

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

”Kao i zastupnici Mosta i Živog Zida, postavlja se očito pitanje. Koga predstavljaju saborski zastupnici? Interes naroda koji im je povjerio svoj glas ili banke koje bez milosti gule već prezaduženu populaciju.”
Možda san glup ali ne razumin šta bi ovo tribalo značit . . .

mars
Gost
mars
3 godine prije

“Halo Plenki (Bing), sir Mars je, kako brat? Šta, opet je na ispitivanju? A mlad momak, neiskusan naučit će vremenom – nego da te pitam – možeš li mi srediti jedan kreditić od 1 000 000 eura? Na koliko rata? – ma prava sitnica, 55 456 i to sa gres-periodom od 20 godina uz kamatu od 0,1% na godišnjem nivou. Možeš? – e svaka čast, neću ostati dužan ni tebi ni stranci ti, ali o detaljima će mo u “četiri oka” nikad ne znaš ko čita-sluša-gleda. Šta kažeš, samo da malo pričekam? Ah da, razumijem onaj Ivica se malo zaigrao pa sad stranka i ti imate malo problema, ali ništa što već nećete znati riješiti. Dobro, čujemo se čim se prašina malo slegne, i ne zaboeavi da neću ostati dužan, Tvoj – sir Mars.

ime
Gost
ime
3 godine prije

msm novinari i političari su zaposlenici bankara.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Nije točno. Aleksić je čovjek na mjestu i tvrdoglavo zastupa građane protiv banaka. U tome je,uz Živi Zid, jedinstvena pojava u ovoj uništenoj državici. To što si izjavio on nikad nije rekao, nemoj iznositi neistine.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Recimo da uspije vraćanje novca građanima. Banke su na gubitku, moraju nadoknaditi isto iz drugih izvora, te se usput i osvetiti. Jednostavno podignu kamate na sve buduće kredite i opet zarade višestruko više nego što su izgubili. U tom slučaju, ukupno gledajući, građani imaju više štete nego koristi. Navedeni zastupnici na taj dio iz nekog razloga nisu obraćali pažnju.

Miroslav
Gost
Miroslav
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1, visina kamate ne ovisi samo o poslovanju banaka, nego ovisi o cijeni novca kod HNB i rizika onoga tko uzima kredit.
Osim ovih 6 banaka postoje i druge banke koji ovo nisu radile. Dakle, nikakvih dodatnih posljedica nema za primatelja kredita.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Miroslav

Uprava HNB je vjerodostojna?
Na određivanje rizika se ne može utjecati?
Ovih 6 banaka drži većinu tržišta.
Većinski vlasnici tih banaka i njihovih grupacija ne surađuju?

stipa
Gost
stipa
3 godine prije
Reply to  Miroslav

Opet mantra o riziku onih koji uzimaju kredite… Po tome bi Island nestao, zakonom spojenih posuda i Britanija i Nizozemska čiji fondovi su ostali bez novaca propašču banaka u Islandu… Ali ne, oni savršeno žive, ali nitko se ovdje ne pita kako i što su Islanđani to pametno i mudro uradili da su rekli bankama i njihovim direktorima i menađerima, to je vaš dug a ne narodni niti državni, i nosite se… Svi su si napuhavali dobit da si mogu isplaćivati bonuse, kao i Todorić i family, i izvlačiti novce u porezne oaze, a dugove ostavljati narodu i državi… Od banaka do firmi.. Ti je pred 2 godine “slućajno” Lalovac iznio podatak da su banke u Hrvatskoj prebacile nenaplative kredite u iznosu od 4 miliarde EUra u banke kćeri koje će država pokrivati… I nitko ništa, od HNB do Vlade i Sabora… Samo pojedinci popiut Aleksića, Pernara, Ivan LOvrinović ljudima objašnjavaju da je dug neotplativ uz ovakvu monetarnu politiku gdje je HNB mjenjačnica bankama, i uz ovakvu kamatu

neki tamo
Gost
neki tamo
3 godine prije
Reply to  Hari1

nema problema ,neka dignu kamate. doći će druge, raja će izvući svoju lovu i banke pa-pa. i tako su mnoge od njih prije već sanirane novcem poreznih obveznika. Island je to riješio. može se ako se hoće.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik