Alžir odbio francuski zahtjev za korištenje vazdušnog prostora za operacije u Nigeru

Alzir zabranio let Francuskoj
13 komentara

Alžir je odbio zahtjev Francuske da preleti njegov zračni prostor za vojnu operaciju u Nigeru, gdje je predsjednik Mohamed Bazoum svrgnut u vojnom udaru krajem jula, navodi se u nekoliko medijskih izvještaja u utorak, pozivajući se na državni radio te sjevernoafričke nacije.

Alžirski nacionalni radio izvijestio je kasno u ponedjeljak da je od izvora saznao da Pariz planira napad protiv novih vojnih vladara Niameya ako ne oslobode Bazouma, koji je u pritvoru od 26. jula. „Suočena s odbijanjem Alžira, Francuska se obratila Marokou, te traži odobrenje za prolazak svojih vojnih aviona kroz njegov vazdušni prostor ”, rekao je državni radio, prenosi novinska agencija Nova.

Francusku, koja ima oko 1.500 vojnika u svojoj bivšoj koloniji Niger i koja provodi operacije u regiji Sahel protiv pobunjenika džihadista, optužilo je rukovodstvo puča da je planirala vojnu intervenciju kako bi obnovila vlast svrgnutog predsjednika.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je bilo kakvu namjeru oružane intervencije u toj zapadnoafričkoj zemlji, ali je u više navrata izjavljivalo da podržava napore zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS, koji je zaprijetio da će upotrijebiti silu da preokrene državni udar.

” Zajednički štab odbrane Francuske negira da je podnio zahtjev za prelet alžirske teritorije “, rekao je izvor u francuskoj vojsci Reutersu.

ECOWAS je u petak saopštio da je odlučio o datumu za slanje trupa u Niger ako se diplomatski napori na obnovi Bazouma pokažu neuspješnim.

Benin, Obala Slonovače i Nigerija su svi izrazili spremnost da daju trupe u misiju bloka da obnovi demokratski poredak u Nigeru.

Ranije ovog mjeseca, alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune izrazio je zabrinutost zbog oružanog odgovora na krizu u Niameyu, za koju se boji da bi “ mogla zapaliti cijeli region Sahela”. On je dodao da Alžir neće koristiti silu protiv svojih susjeda.

U saopćenju od subote, Ministarstvo vanjskih poslova Alžira insistiralo je na mirnoj obnovi demokratskog poretka, suprotstavljajući se mogućoj upotrebi “ pripremnih snaga ” ECOWAS-a protiv vojnih lidera u Nigeru, rekavši da su vojne intervencije “ donijele više problema nego rješenja . ”

U međuvremenu, Afrička unija (AU) upozorila je u utorak na bilo kakvo vanjsko uplitanje u Niger, nakon što je suspendovala članstvo te zemlje kao kaznu za državni udar.

AlžirfrancuskaNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Ode Francuzima uran za njihove nuklearke u Nigeru, a 75% električne energije dobijaju od njih.
Plin se sada plaća višestruko skuplje, nafta ide gore.

Lijepo ste izabrali, Francuzi, prije nepunih godinu i pol dana da vam Macron bude predsjednik, sada jedite vnago do 2027. kada su sljedeći izbori. Valjda ćete pametnije.

Ivan
8 mjeseci prije

Vrijeme je da se maprave zracne operacije nad Francuskom..

Mrčikola
8 mjeseci prije

Gadafi je vjerovao ološu, kupovao “zapadnjačke” dionice, davao naftu na dug i financirao predsjedničke kampanje, a Bouteflika je kupio S-300 i izbjegao “arapsko proljeće”.
Pukovnika je, nažalost, ubila nedorasla i kukavička gomila, ali njegova krv je na rukama majstora i slugu njihovih.

Drazen
8 mjeseci prije

Tko Ce igrati za repku francuske ako ih sve kolonije odjebu?

Anik
8 mjeseci prije

Francuska puno više treba Niger nego obrnuto.

Max
8 mjeseci prije

Alžir je suverena sila i to vrlo jaka.

Mamu im 'bem američku-fašističku
8 mjeseci prije

Africke drzave su pametnije nego neke, pa i vecinom Evropske drzave.

Krle
8 mjeseci prije

“Francusko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je bilo kakvu namjeru oružane intervencije u toj zapadnoafričkoj zemlji, …..”.
Pa što će im zračni prostor Alžira? Turizam?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI