Američka vojna vježba u blizini kineske granice

Americka vojska
30 komentara

Američka i indijska vojska održat će zajedničke vježbe u planinama Himalaja u oktobru, manje od 100 km od sporne granice Indije s Kinom, javio je CNN. Lokacija je objavljena usred pojačanih tenzija između SAD-a i Kine oko Tajvana, dok se Indija i Kina sukobljavaju duž svoje planinske granice.

Vežbe će biti održane sredinom oktobra u blizini grada Auli u indijskoj državi Utarakhand, rekao je oficir indijske vojske za CNN u subotu. Auli se nalazi na južnim padinama Himalaja, a vežbe će se fokusirati na ratovanje na visini od 10.000 stopa (3.000 metara).

Auli se takođe nalazi oko 95 kilometara (59 milja) od linije stvarne kontrole, labavo definisane granice koja deli Indiju i Kinu. Dok obje strane polažu pravo na teritoriju s druge strane ove linije, ona je de-facto služila kao granica između dvije zemlje od kraja kinesko-indijskog rata 1962. godine.

Borbe su izbile duž ove linije 2020. godine nakon što se Kina usprotivila indijskoj izgradnji puta na njenoj teritoriji. Indija je saopštila da je izgubila oko 20 vojnika, dok je Kina tvrdila da je izgubila četiri.

Tenzije su od tada ostale visoke, a Indija je u maju optužila Kinu za izgradnju mosta na teritoriji koju smatra pod “ilegalnim okupacijom”.

Odnosi između SAD-a i Kine također su se značajno pogoršali nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu ove sedmice. Peking je odgovorio na posjetu pokretanjem velikih vojnih vježbi, smanjenjem uvoza iz Tajvana, sankcioniranjem Pelosi i njene porodice i prekidom diplomatskih veza s Washingtonom u brojnim ključnim oblastima.

Dok Tajvan sam sobom vlada od 1949. godine, Kina polaže pravo na suverenitet nad ostrvom. SAD priznaju taj suverenitet u okviru politike jedne Kine, ali s obzirom na Pelosijev status najvišeg američkog zakonodavca i člana iste političke stranke kao i predsjednik Joe Biden, Peking je posjetu doživio kao “ozbiljno kršenje” ove politike.

S obzirom da se kineske vojne vježbe nastavljaju tokom vikenda, zvaničnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby najavio je u četvrtak da će SAD u narednim sedmicama obavljati “zračne i pomorske tranzite” kroz Tajvanski moreuz, dok će USS Ronald Reagan Udarna grupa nosača ostati stacionirana u regionu.

S obzirom da obje strane pokreću svoje vojne snage, Politico je u petak izvijestio da kineski zvaničnici odbrane  ignorišu telefonske pozive svojih američkih kolega.

General Charles Flynn, komandant američke vojske Pacifik,  rekao je novinarima u junu da će vježbe uključivati ​​jedinice zračnih snaga iz SAD-a i Indije, te da će služiti kao “protuteža” i “odvraćanje” od aktivnosti Kine duž spornog granica. Predstojeće himalajske vježbe dio su godišnje američko-indijske vježbe, koja je održana prošle godine na Aljasci.

IndijakinaSADVojna vježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Oni to zovu obuzdavanje Kine.
Putin im je fino govorio ne budite ruskog medvjeda, pa su ga probudili. Sad im porucuje ne vucite zmaja za rep, a oni opet ne slusaju.

Tupko Glupko
1 godina prije

Indijci mi stvarno nisu jasni što nasjedaju na ove jeftine provokacije izuzetnih kojima su nasušno potrebne budale koje graniče sa Kinom i Rusijom da ginu za njihove interese. S tim da je ovo daleko opasnija situacija nego u Ukrajini. Indija je nuklearna sila i ima 1,4 milijarde stanovnika. Kina je nuklearna sila i ima 1,4 milijarde stanovnika. Međusobno graniče – imaju dugu konpnenu granicu koju de facto čini najviši planinski sustav na svijetu – Himalaje, gdje izuzetni rade vojnu vježbu u Indiji blizu kineske granice gdje je neriješen teritorijalni spor Indije i Kine. Izuzetni stvarno žele svim silama izazvati Treći svjetski rat – Ukrajina, Tajvan, Indija, tko je sljedeći? Ove vojne vježbe su predviđene za dva mjeseca – ako ima imalo pameti u indijskoj vlasti, neće biti održane. Tri tjedna nakon što bi se trebale održati ove vojne vježbe su izbori u SAD-u. Izuzetnima nasušno trebaju ratovi prije izbora. Idealno… Čitaj više »

Darko
1 godina prije

Vrijeme je da Kinezi i Rusi počnu vježbati u blizini američke obale.. Jer stvarno tih američkih svinja je više pun kufer većini normalnih zemalja..

eks
1 godina prije

Psihopate imperije zla-USA provociraju i pokušavaju da stvore još haosa i ratova. Indijci su “legli na rudu” jer nemaju lidere koji su svesni u kakvo zlo ih guraju američke psihopate.

1 godina prije

A BRICS?
Nadam se da je sad jasnije na kojoj “strani svata” se nalazi Indija.

C.F.
1 godina prije

Ok, sad Kina i Pakistan vojnu vjezbu u Kashmiru.

hiber
1 godina prije

Nebitna vijest. Bitno je da je Apple prebacio proizvodnju seriju Apple iPhone 14, uključujući iPhone 14, iPhone Max i iPhone 14 Pro Max, u Indiju u Foxconnove proizvodne pogone. Dakle, kinezi ce uskoro izvoziti samo teče i slične proizvode.

Max
1 godina prije

Poruka Kinezima koja ih neće uplašiti.

nessy
1 godina prije

Ameri su ocito odlucili, na svakoj tocki moguceg pozara na ovoj jadnoj planeti, doliti benzina. Poanta je, oni ce zamutiti kasu i otici kuci. U Ukrajini ginu ukrajinci i rusi. Na Tajvanu ce ginuti Kinezi, sa obje strane. Na Himalaji ce ginuti Indijci i Kinezi. Kako je rekao jedan USA senator; “pomoc Ukrajini 40 miljardi? Ginu nasi neprijatelji, bez ijednog USA vojnika? Cini se kao odlicna investicija”. Pa da li je moguce da su svi ti politicari, od Ukrajine, Tajvana, Indije i td., tako glupi i kratkovidni, da ne razumiju sto im gadovi spremaju? Nevjerojatno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI