Američka vojska rasporedila lansere MLRS M270 u Evropu

MLRS M270 vbr lanser raketa
30 komentara

Američka vojska je saopštila da su višecijevni raketirani sistemi M270, ili MLRS, zajedno s nekoliko logističkih vozila raspoređeni u Evropi.

Jedinstvena 41. artiljerijska brigada, jedina raketna artiljerijska-brigada SAD-a u Evropi, primila je različita vojna gusjenička i točkaška vozila u 7-u komande za obuku vojske u mjestu Grafenwoehr u Njemačkoj, 11. septembra 2019.

Prema trenutnim informacijama, 41. artiljerijska brigada, koja se aktivirala u novembru, primila je najmanje 16 lansera raketa M270A1.

M270 MLRS je ušao u službu u vojsku SAD-a 1983. godine.

Jedinstvena karakteristika M270 je da nema lansirnih šina već se rakete ispaljuju direktno iz kontejnera. Svaki kontejner za jednokratnu upotrebu sadrži 6 raketa. Rakete se mogu čuvati u kontejnerima bez ikakvog održavanja u periodu od deset godina. Vozilo nosi dva takva kontejnera sa ukupno 12 raketa.

MLRS lansirna jedinica se sastoji od lansera M270 sa 12 raketa dometa od 32 do 70 kilometara, koje je nalaze u dva kontejnera ili dve balističke rakete MGM-140 ATACMS zemlja-zemlja dometa do 300 kilometara. Montiran na produženu Bradley šasiju. Lanser predstavlja visoko automatizovani lanser sa integrisanim SUV-om (Sistem Upravljanja Vatrom) koji mu omogućuje precizno otvaranje vatre po neprijatelju.
Ne izlazeći iz kabine, tri člana posade: vozač, operater i komandant mogu ispaliti do 12 raketa MLRS-a za manje od 60 sekundi.

Rakete se mogu ispaliti pojedinačno ili u razmacima od dve do 12 . Preciznost se održava u svim režimima gađanja, jer SUV vrši korekcije između dva opaljenja uzimajući u obzir ljuljanje lansera i odstupanje prethodnih raketa od zadate putanje. Kompjuterizovani SUV i automatizacija procesa punjenja lansera raketama MLRS-u omogućava da u krajnjoj nuždi samo jedan vojnik utovari i istovari rakete, izvrši popunu lansera raketama i izvrši dejstvo po određenim ciljevima.

Sistem MLRS je nastao otprilike u isto vrijeme kada i M-87 Orkan. Oba oružja predstavljaju dvije različite koncepcije za odgovor na velike napade neprijatelja koji ima apsolutnu brojčanu nadmoć u oklopnoj tehnici. MLRS se sastoji od gusjeničnog vozila koje posjeduje 2 kontejnera od po 6 raketa dok se M-87 Orkan nalazi na kamionu forme 8X8 sa 12 cijevi koje se pune ili pomoću robotske ruke koja se nalazi u sredini “kutije” sa cijevima ili snagom mišića same posade lansera koja ima mogućnost da raketu prosto ugura u cijev.

Osnovna razlika u koncepciji ova dva sistema jeste da M-87 Orkan izgleda kao i bilo koji drugi civilni kamion a u sastavu sistema se nalazi identičan kamion za prevoz raketa koji može da preuzme ulogu “pravog” lansera i na taj način dodatno omete protivnika u otkrivanju stvarnog položaja lansera. MLRS M270 je po ovom pitanju potpuno nekonkurentan Orkanu što ga čini ranjivijim u situacijama sukoba sa ravnopravnim ili jačim neprijateljem.

M-87 OrkanMLRS M270
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
4 godine prije

Sve je to super dok druga strana ne vraća istom mjerom ili jače.

Josip Barišić
4 godine prije

Često si postavljam pitanje, imamo li mi Hrvati svoj materinski hrvatski jezik. Zašto prečesto u gotovo svim tiskanim (a i drugim) medijima koristimo riječi koje ne pripadaju hrvatskom standardnom jeziku? Strašno sam žalostan zbog toga. Na primjer naslov ovoga članka. Ili je Evropa ili Europa.

Mate
4 godine prije

I ? Što će s tim?

Dopizdilomi
4 godine prije

Odmah se osjećam sigurnije, mogu slobodnije prdnuti i ne bojati se.

CPGS
4 godine prije

Cudna formulacija… u clanku kojem je cilj sirenje paranoje radi prisustva M-270, isti se usporedjuje sa Orkanom cija je najveca odlika da je uspjesno isporucio kasetnu municiju na glave hrvatskih civila.

Max
4 godine prije

Istina kolega hogar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.