Američke trupe u Siriji započele vojne vježbe kao odgovor na “rusku prijetnju”

Vojska SAD-a

Kao odgovor na prijetnju iz Rusije, više od stotinu američkih vojnika je počelo provoditi neplanirane vježbe na jugu Sirije, piše CNN. Američki kanal ističe da su ovi manevri reakcija Washingtona na upozorenje Moskvu da će provesti “precizne udare” na militante koji se nalaze u blizini američke vojne baze u Al-Tanfu u pustinjskom području blizu granice Sirije s Irakom i Jordanom.

CNN je prenio vijest pozivajući se na službene izvore obrane u State Departmentu.

Pojedinosti o manevrima su opisani u izvještaju američkog Središnjeg zapovjedništva (CentCom), ali se ne govori je li odluka da se vježbe održe donesena prije ili nakon 1. rujna, kada je Rusija upozorila da će ući u prostor južne Sirije u kojem su raspoređene američke snage.

U okviru ovih vježbi, koje mogu trajati nekoliko dana, američke trupe su se borbenim helikopterima prebacile u bazu Al-Tanf i provode borbene manevre.

“Naši vojnici će dokazati sposobnost brzog raspoređivanja i napada ciljeva, pružanje zračne podrške kopnenim snagama i provođenje brze evakuacije”, rekao je predstavnik američkog CentComa, kapetan William Urban.

Prema dužnosnicima Pentagona, cilj vježbi je osigurati da ruske trupe i snage “režima” u regiji znaju koji je puni američki potencijal.

CNN navodi kako je u četvrtak Rusija po drugi put upozorila SAD da će napasti teroriste koji se služe područjem  garnizona u Al-Tanfu i područjem od 55 kilometara oko baze, kojeg su SAD proglasile svojom okupacijskom zonom.

Prema riječima predstavnika Pentagona, zapovjednika Seana Robertsona, Moskva je priopćila kako će provesti “precizne udare” na teroriste koji se ovim područjem služe za nesmetano provođenje napada na sirijska naselja i položaje vojske.

Ova je izjava uznemirila američke časnike, jer su vjerovali da bi Rusi za napad mogli koristiti svoju flotu na Mediteranu.

Korištenje takvih ubojitih sustava u području pod “zaštitom” Sjedinjenih Država bi značilo ozbiljno pogoršanje sukoba, prenosi CNN. Stoga je Pentagon, suprotno svojim običajima, temu potencijalne “ruske prijetnje” prebacio u informacijski prostor, nadajući se da će Moskvu tako odvratiti od ove regije.

Američki kanal navodi kako je upozorenje iz Rusije došlo putem rusko-američke linije za rješavanje sukoba, koje se proteklih nekoliko godina koristilo za međusobnu razmjenu informacija o aktivnostima dvije vojske u regiji i izbjegavanje sukoba. Washington je zauzvrat ovaj kanal upotrijebio kako bi Moskvu obavijestio da su akcije američke vojske zapravo vojne vježbe.

“Sjedinjene Države ne traže sukob s Rusima, vladom Sirije ili drugim skupinama koje podupiri Damask u kontekstu građanskog rata. Ipak, Sjedinjene Države, kao što smo više puta tvrdili, neće oklijevati posegnuti za potrebnim i primjerenim mjerama sile kako bi zaštitili američke i koalicijske snage, te svoje partnere”, upozorio je Robertson.

FOTO – Područje Al-Tanfa kojeg su okupirale američke trupe i tvrde kako ga drže pod “zaštitom”

Al Tanf

42
Ostavite komentar

avatar
10000
 
22 Grupirani komentari
20 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
39 Komentatori
MariolaIvofenixJoleMaus Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
preseren3
Gost
preseren3

Pa neka izvode vježbe u svojoj rupi, Al Tanfu.
Imaju 55 kilometera, da se kre;u slobodno…

igi
Gost
igi

…koliko sam razumio vježbaju strateško povlačenje gener. wehrmahta modela….samo da ne bude plakanja kao onomad kod onih marinaca u iranskim rukama.

bbbb
Gost
bbbb

U Al Tanfu uzgajaju jenkiđihad voriorse a ono žuto je buduća država cionistička.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Je, ali u tvojim mokrim snovima….. PAZI……..!!!! Iza ormara imaš skrivenog Hazara. Upravo te promatra s kukastim nosom i dugačkim ušima. Jesil’ to dobio vikend u Popovači? Pa ćeš malo na netu biti angažiran sa svojom paranoidnom šizofrenijom.

burt
Gost
burt

psihološki rat je u tijeku, veliki je ulog u igri

Alen
Gost
Alen

Da burte , usa ima tezak izbor – sukob s rusijom ili pakovanje kofera a za sukob nemaju m.uda.. A i ti sto si zaradio ,zaradio si , neces vise kruha jesti na tudjoj muci..

bbbb
Gost
bbbb

Vidi se tko pogađa unaprijed a tko priča naknadno tamo u Basri, sam si došao do zaključka kojeg sam ja projicirao čim se pojavio Sadr po drugi put.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kakva sila, oko sto vojnika + onih 1000 kokošara Maghawir Al-Thawra, kako se već zone “Nova slobodna vojska”

Alen
Gost
Alen

Ne mogu oni vise prstom da mrdnu ,mogu samo ovako da izigravaju budale po pustinji i da vjezbaju bjezaniju..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Čuj službeno stoji da se uvježbava i “provođenje brze evakuacije”. Nije zgorega, jer borbeni potencijal nemaju, osim da ih se žrtvuje u false flag ruskom napadu, ali bi to bilo previše .

burt
Gost
burt

očigledno su Rusi pojačali retoriku oko Al Tanfa jer su svjesni da bi u slučaju općeg napada na Idlib Amerikanci mogli aktivirat ćelije skupina u Al Tanfu i SDF-a na sjeveru i istoku da napadnu SAA i skrenu pozornost sa fronta u Idlibu, SAA su bacili sve što imaju prema Idlibu i ogolili su frontu prema drugim područjima

Alen
Gost
Alen

Prosla su ta vremena burt , nema vise budala za taj posao, svi su u idlibu…Ovo malo terorista u Tanfu ce stradati od kalibra ako krenu..

bbbb
Gost
bbbb

Inšala Alene.

Alen
Gost
Alen

Subaru, doci ce oni na megdan u siriju ne sumnjam ni malo , ovo malo proxija sto im je ostalo se raspada ..

burt
Gost
burt

zaboravio si pored skupina iz Al Tanfa i SDF-a tu je još i ISIS, sad su svi oni na strani Idliba jer ako padne Idlib onda više nikome nije sigurno ali narod u Idlibu je odbio Assada i Putina tako da nema ništa od reintegracije i pete kolone

Alen
Gost
Alen

Joj nemoj se pozivati na narod svega ti … Narodu upalo 30 000 terorista koji ubijaju za sitnicu pa je normalno da ce plasati kako ovi kazu..Vidjeces naroda kako ljubi sliku asada kad se rjesi idlib.. Pete kolone vazda ima , bilo je i kod asada a bice je i u idlibu..

Riddick
Gost
Riddick

Samo se ti nadaj , nada poslednja umire.
Kako to da im do sada tako nesto nije palo na pamet , a bila je SAA slabija nego danas …
Zna se kome drhte gace u Siriji , ko kopa rovove i rusi mostove i koristi decu u propagandne svrhe.
Jesi video sta je bilo danas u idlibu nakon jucerasnjeg samita u Teheranu , sta smo ti rekli nocas da ce biti sutra , tj danas burte ?

igi
Gost
igi

…mogu napasti ali će biti kremaljski sprženi….a što je s onima YPG,SDF poviše alepa,što bi bilo s njima i njihovim obiteljima – bili bi bačeni turcima u ralje…

Srba
Gost
Srba

uvezbavanje evakuacije…

čokolino
Gost
čokolino

Dok se ovi vežbaju (čitaj štite teroriste) Rusi tamane pacove. Danas su jih dobro sprašili!

Riddick
Gost
Riddick

Danas je bio dzumbus u Idlibu , ono je naopako…
Sever Hame nije ostao kamen na kamenu , i malo su bombardovali zapadni Alepo.

Maus
Gost
Maus

Najvjerovatnoje da Rusi s svojim saveznicima pripremaju udare na dva fronta. Lijepo su konsolidirali teritorij , samo trebaju ojacati ba tome teritoriju obrambene polozaje i regrutaciju i jacanje vojnih kapaciteta, sve to umotano uz obnovu infrakstrukture da se pridobije povjerenje stanovnistva i olaksa napredak i dobar glas u cijeloj siriji tj euforija i zelja za oslobodjenjem

Mister ?
Gost
Mister ?

Hoce ih amer razvalit ako ovako nastave

čitalac
Gost
čitalac

Baš me zanima bili se Ameri napali Ruse kad bi ovi napali bradonje unutar područja Al Tanf?
Da uđu u rat sa Rusima zbog šačice džihadista u ratu kojeg su Rusi u gavnom već dobili – sumnjam. Ulog bi morao biti veći.
Ali možda se varam….

Tin
Gost
Tin

varaš se jer Rusi nisu dobili rat…na pravome su putu, ali neprijatelj ne odustaje i svako malo se pokušava vratiti…Ameri su izgubili Siriju, ali njima je Sirija samo postaja na putu prema Iranu, pa Kini i Rusiji. Njima dakle sukob uvijek odgovara. Ali izvan svake sumnje, vrijeme se nalazi na ruskoj strani.

Izbavitelj (Žukov)
Gost
Izbavitelj (Žukov)

Nevjerojatno je kako su neki ljudi zasljepljeni mrznjom prema americi i EU , da se razumijemo niti ja ovdje nekoga branim niti napadam ali brate mili fascinira me kako niste u stanju sagledati siru sliku situacije u siriji ,pa ti amerikanci koji navodno uvjezbaju povlacenje (bezaniju , traktorijadu ili kako vi to vec popularno nazivate) su nedavno potaracali na stotine vagnerovih ruskih placenika i to u roku desetak minuta , prvo su upozorili rusku komandu da povuku svoje snage iz zone americkog utjecaja a kada su se ovi oglusili zbombali su ih u par minuta , Nevjerojatno sa kojom naivnoscu i lakocom omalovazavate vojnu snagu eu i amerike , i da se razumijemo hebe se meni za rusku , kinesku ili americku vojsku ali brate mili , smijesni ste vise u svojim rusofilskim opservacijama .

Maus
Gost
Maus

Cuj i to bahato nasilje ima svoju granicu pogotovo kad postoji nuklearno naoruzanje,. Tipa sta da jednoj od ovih potlacenih drzava pukne u glavi , ma neka sve ide dovraga i krene s nuk.arsenalom tuci , ono , ameri i eu po defaultu kolonizatori , tj njihovo ponasanje , pp svim pravilima robovlasnistva. A to im omogucava vojna sila. U pravu sinkad kazes da su vojno jaci, pa daleko su veci proizvodni kapaciteti ,Eu,Sad, .tj bitni su potencijalni vojni kapaciteti ,koji se u slucaju rata mogu mobilizirati u vojne svrhe , a tu im nema premca. Veci je problem.ljudstvo od tehnike. Ugl. Ovo je puko nadmudrivanje s ogranicenim kapacitetima.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Znamo, hvala!
Ameri mogu ostati u području Al Tanfa do 2100 godine! Vjerojatno će se tada i osjećati kao budale ali to je njihov izbor!
Sirijci to mogu shvatiti kao besplatno čuvanje pustinje!

cool
Gost
cool

Ovo je stvarno bezobrazluk nad bezobrazlucima! Tjeraju vraga dok ne dobiju po jajima!

Sunseeker
Gost
Sunseeker

Kme kmee usronje

EX_YU
Gost
EX_YU

Ide riječ o staro novom planu o kurdske države, ne može da ima bez izlaz prema prijateljskoj države, u momentu Kurdistan graniči sa neprijateljskih susjeda: Sirija, Turska, Iran, Irak. Logistika je nemoguća, zato je amerikancma važan taj koridor Jordan – At Tanaf- Kurdistan, za sada nisu uspjeli no maštaju o tome. Prošle godine je bio zadnji opit, skoro da su uspjeli no, Rusija i Asad isto tako imaju analitike i sa uspjeliji da izađu na granicu s Irakom no koridor je tesan okolo 100 km pustinje.
Kurdistan kako projekt rješava nekoliko zadače za SAD, Sirija gubi granicu sa Irakom, Irak gubi granicu sa Turskom.

bbbb
Gost
bbbb

Trokutanima se neće svidjeti što su perzijanci uradili, posmicali sa raketama iz Irana ciokurde u Iraku, osveta za ono što su skoro ciokurdi prčkali po Iranu.

Izbavitelj (Žukov)
Gost
Izbavitelj (Žukov)

Zasto ne dozvoljavate komentar u kojem spominjem notornu cinjenicu da su ameri razbili ruske placenike kada su se priblizili njihovim polozajima u roku od deset minuta , ne razumijem zasto cenzurirate notorne cinjecice , mozda zelite da vam i ja pricam price o crvenkapici , vuku i baki ?

otpisani
Gost
otpisani

Generale, pa što uopće pitaš takve stvari, zar još nisi skužio da zadatak “logičnog” nije širenje “laži” protiv onih koji ih plaćaju? Samo “istina”!

… a “price o crvenkapici , vuku i baki” … može, ali i to košta !

Kolega 105
Gost
Kolega 105

Amerikenjci nikako da shvate da u Siriji a uskoro i na cijelom Bliskom istoku nemogu postavljati nikakve uvijete, i da im je najpamentnije povuci se u svoju jazbinu.

tuf
Gost
tuf

Ameri znaju napraviti dobru navlakušu. Navuku svojeg autohtonog topovskog mesa iz Ohia, Oklahome i Texasa. S druge strane dovuku kozo*ebi ološ koji kolje djecu. Potonjima pružaju zaštitu dok ovi čine zločine , teroriziraju narod i šalju dronove na rusku bazu. I čekaju. Čekaju odgovor. Čekaju da nekome prekipi i uzvrati džihadovim ratnicima.
Upravo u trenutku odgovora, bila to ofenziva ruske ili sirijske vojske, na džihatlijskom području naći će se, apsolutno slučajno, izvidnica US Army u svojem Humveeu.
Ako itko od njih pogine ili bude ozlijeđen, ako Srgt. Steve Jackson ostane bez ruke ili nokta – Trump će narediti punu ofenzivu. Mediji i sve američke interesne strukture sposobne su se homogenizirati oko vanjske ‘prijetnje’ i napada na svoje građane&vojnike u roku od sat vremena. S jedne strane srcedrapateljne priče o Srgt. Steve Max-Brave-Heart Jacksonu s dvoje djece koji bez ruke neće moći igrati američki football – a s druge strane pjena na ustima, mržnja i ludilo koji će pobiti nove stotine tisuća civila.
Oni su spremni na to, iznova i iznova. Neće se ni na Ruse obazirati jer su totalno ludi.
Švabe iz prve polovice 20-g stoljeća su amateri prema ovima.

Maus
Gost
Maus

Cuj tu je sad pitanje koliko su kina ,iran i rusija spremni odupreti se, da posalju svoje vojske. Ugl. Za cca 10-15 godina Rusija i Kina ce od afrike do sibira konsilidirati sve svoje resurse,infrastrukturu. Trenutno nisu spremni za takvu vrstu rata, ali za 10-15godina ma nece im amerika a ni europa tome paktu ni pera odbiti.

Ivo
Gost
Ivo

Gle,to bi bio scenario da se bore samo protiv Sirije i njene vojske. Ovako, s obzirom da su Rusi u igri i razvaljuju nemilo, završni dio scenarija će biti drugačiji. Svesti će se na kmečanje po njihovim medijima i sankcije nekim ruskim tvrtkama. Za sve preko toga ameri nemaju cojones, a i da ih nekim slučajem imaju dobili bi po njima.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi

Prvo i osnovno…..
Od kuda si USA daje za pravo “braniti”, okupirani teritorij tuđe države čiji su u ovom slučaju okupatori i nepozvani došli na tuđi teritorij???

Jole
Gost
Jole

Mislim da su ovaj puta Rusi spremni na sve scenarije i da su dovukli puno efektivne sile.Glede ruskih plačenika iz agencije
Wagner,tko zna koliko je poginulo američkih plačenika iz kojekakvih Hulliburton,Blackwater ili kako se zovu američkih agencija,od Iraka,Afgnistana pa do Sirije.Ili npr. agenata Mossada pod krinkom koji su također stradali.Da su Ameri tukli po regularnoj ruskoj vojsci,dobili bi odmah odgovor.Sa plačenicima je malo drugačija priča.Vjerovatno su se sami malo previse zaigrali.

fenix
Gost
fenix

Putin mi je u poslednje vrjeme jako ozbiljan i odlucan otvoreno govori kako se teroristi moraju unistiti i da ce ih ubijati. Amerikancima je bolje da neljute Ruse. Rusi kao i svi Slaveni trpe ali kada prekipi i odluce djelovati djeluju pod svaku cijenu bez obzira na sve ako su odlucili djelovati onda tu Amerikanci nemogu nista. Sto se tice ovih vjezbi neka pogledaju Ruske vojne vjezbe Vostok 2018.

Mariola
Gost
Mariola

Ajde više zspucajte jedni po drugima da se jednom i ovo završi

POVEZANE VIJESTI

Izbornik