Američke zračne snage povlače B-1B bombarder

B-B1

Ranije ove godine, američko zrakoplovstvo objavilo je planove za povlačenje B-1B Lancera (također poznatog kao “kosti”) u korist novog B-21 Raider stealth bombe. B-1B će ostati u službi još neko vrijeme, ali za razliku od starijeg rođaka B-52, dani su mu očigledno odbrojeni. B-1B je služio u raznim kapacitetima od 1980-ih, pokazujući izvanredan stupanj fleksibilnosti misije.

Podrijetlo B-1B

B-1B se razvio iz B-1A, koji se i sam uzdizao iz pepela B-70 Valkyrie. Razvoj američkog strateškog bombardiranja ugasio se šezdesetih godina prošlog vijeka, jer su zabrinutosti zbog sovjetske obrane SAM-a prisilile zračne snage da izmisle koncept misije. Brzi visokoleteći bombarderi nisu bili u prednosti, dok je B-52 (koji se isticao ulogom na maloj visini) ostao relevantan i nakon roka valjanosti. Unatoč tome, zračne snage su i dalje željele nadzvučni bombarder. Nixonova administracija bila je fleksibilnija u vezi s tim pitanjem od Johnsonove administracije, a istraživanja su započela 1969. Prvi prototip je poletio 1974. kako je i dizajniran, B-1A je mogao premašiti mach 2 na velikoj nadmorskoj visini, mach 1,2 na maloj nadmorskoj visini.

I tada je B-1 ostao kontroverzan. Američki obavještajci sugerirali su da se sovjetski radari poboljšavaju, čineći misiju prodiranja na malim visinama rizičnijom. Istovremeno, razvoj krstarećih raketa kratkog dometa ponudio je da B-52 postane još bolja platforma. Carterova uprava otkazala je B-1A u pokušaju da smanji troškove i učini obrambeni proračun učinkovitijim.

Reaganova administracija preokrenula je ovu presudu. Reagana je više zanimalo guranje Sovjetskog Saveza do njegovih granica, a analiza troškova sovjetske mreže protuzračne obrane učvrstila je ideju da bi novi strateški bombarder stavio SSSR na štetu troškova. B-1A je prerađen u B-1B koji je bio sporiji, nešto jeftiniji i imao je manji radarski presjek. Rockwell je za zračne snage izgradio 100 B-1B, kao i četiri prototipa B-1A. Šezdeset i šest zrakoplova ostaje u službi.

Sposobnosti B-1B

B-1B ima impresivne specifikacije. Može napraviti mach 1,25, iako je u praksi brzina niža zbog visine i konstrukcijske stabilnosti. Može nositi 62 tone tona naoružanja s borbenim radijusom od oko 5000 km.

U prvim desetljećima svog života B-1B je bio primarno bomba za odvraćanje od nuklearne energije. No s završetkom hladnog rata i raspadom Sovjetskog Saveza, Bone je izgubio nuklearnu misiju. Ugovorom s Rusijom, glavni zaljev bombe u B-1B podijeljen je u dva dijela, a izvršeno je i nekoliko drugih izmjena. Proces je započeo 1995. godine, a na svim preostalim zrakoplovima bio je dovršen do 2011. godine. Uz različita ažuriranja poboljšana je sposobnost B-1B-a da precizno isporuči konvencionalne municije, uključujući naprednu elektroniku za ciljanje i dodatne uređaje potrebne za isporuku velikog broj bombi.

B-1B je isticao prvi zaljevski rat, sukob koji je uspostavio novu paradigmu za korištenje zračne snage. Taktičke operacije sada bi mogle imati strateški učinak, pomak koji je zamaglio dugogodišnju razliku između boraca i bombardera. Bone je svoju prvu borbu vidio tijekom operacije “Pustinjska lisica” 1998., isporučujući nevođene bombe protiv iračkih ciljeva. Od tada se koristio na Kosovu, Afganistanu, Iraku i Siriji – protiv ciljeva ISIS-a i sirijske vlade. Tijekom tih sukoba, B-1B se koristio za precizne napade bombama, uključujući i usku zračnu podršku. Zbog svog dometa može ostati na stanici duže od bombardera koje američko ratno zrakoplovstvo, mornarički korpus i mornarica koriste, iako ne tako dugo kao dronovi. U kontekstu povijesti teorije i doktrine zrakoplovne energije postoji duboka ironija da je B-1B svoju najveću korisnost pronašao u napadima na lako naoružane skupine gerilaca, a ne protiv industrijskih kompleksa ili nuklearnih postrojenja.

U travnju 2018. godine B-1B su lansirali devetnaest krstarećih raketa JASSM protiv sirijskih ciljeva, u znak odmazde zbog navodnih napada kemijskog oružja Assadovog režima. Ovo je bila prva upotreba AGM-158 JASSM, što povećava već prošireni domet udara B-1B. Nevidljive mogućnosti JASSM-a također daju Kosti dodatni udarac u ciljeve u branjenom zračnom prostoru.

Budućnost B-1B

B-1B predviđen je za umirovljenje nakon što B-21 Raider dođe u službu. Ironično, Bone će se uputiti do Boneyarda prije nego što se zrakoplov  B-52 trebao zamijeniti. Bombarderi će početi napuštati službu 2025. godine, a posljednji B-1B vjerojatno će napustiti službu oko 2036. Većina zračnih okvira bit će u mirovini između četrdeset i pedeset godina. Naravno, kašnjenja u programu B-21 ili promjene u strateškim situacijama mogu prisiliti zračne snage da dulje zadrže B-1B, budući da je B-52 ostao u službi znatno više od raznih predviđenih datuma umirovljenja. Kad se posljednji B-1B povuče, Sjedinjene Države više neće imati namjenski bombarder sposoban za nadzvučni let – već je nevidljivost zamijenila brzinu kao ključnu metriku učinkovitosti bombardera.

Zaključak

B-1B je trebao nositi nuklearno oružje prema Sovjetskom Savezu. No, nikada se nije bavio tom misijom; umjesto toga, u Afganistanu je lovio pobunjenike i ispaljivao krstareće rakete na gotovo napuštene sirijske zračne baze. Doista su u jednom trenutku i B-1B i njegov sovjetski kolega Tu-160 bombardirali pobunjeničke ciljeve u Siriji. Uspjeh B-1B u ovakvim misijama odražava fleksibilnost velikih zrakoplova visokih performansi. B-52 i dalje opstaje prvenstveno zbog ove fleksibilnosti; ostaje nam vidjeti hoće li posvećene prikrivene platforme poput B-21 uspjeti u tako različitim misijama.

B-B1
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kgfjč
4 godine prije

Prekrasan stroj. Radije bih na zid stavio postere njega i Tu 160 nego neke plastik-fantastik anoreksične fufe koja nam prodaju pod sex simbol zadnjih godina.

bbb
4 godine prije

Bio je suviše specijaliziran pa ga je vrijeme pregazilo.

Jack
4 godine prije

odličan avion, krila mu se mogu micati naprid-nazad. Rusi nemaju ništa slično.

IP lovac
4 godine prije

Zasto umirovljenje,pa duplo su mladji od putinovih tupoljeva.🤭

Ante
4 godine prije

Ameri još uvijek koriste transportne avione iz ere vijetnamskog rata u bivšim državama svojskog saveza. Osim toga ne vidim razlog za umirovljenje tih bombardera, Neka služe dokle mogu. Zapravo ima jedan razlog a to je pohlepa da se ulaže u ” novi ” bombarder. koji će biti malo bolji od ovog starog bombardera.

Mishko
4 godine prije

Treba potrositi puste milijarde za satro nevidljive bombardere….Inace jako lijepa i dobra ptica kao f15 koja je naxalost otisla na groblje kao i f14.

samo tako
4 godine prije

Možda postoji i koji kvaltetniji kineski prevoditelj od Googeovog. Ili je dovoljno pročitati tekst prije objavljivanja

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

A jesu li pogodili te prazne i nepokretne ciljeve?

Max
4 godine prije

Od početka se govorilo da je to neuspješan projekt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.