fbpx

Američke zračne snage povlače B-1B bombarder

B-B1

Ranije ove godine, američko zrakoplovstvo objavilo je planove za povlačenje B-1B Lancera (također poznatog kao “kosti”) u korist novog B-21 Raider stealth bombe. B-1B će ostati u službi još neko vrijeme, ali za razliku od starijeg rođaka B-52, dani su mu očigledno odbrojeni. B-1B je služio u raznim kapacitetima od 1980-ih, pokazujući izvanredan stupanj fleksibilnosti misije.

Podrijetlo B-1B

B-1B se razvio iz B-1A, koji se i sam uzdizao iz pepela B-70 Valkyrie. Razvoj američkog strateškog bombardiranja ugasio se šezdesetih godina prošlog vijeka, jer su zabrinutosti zbog sovjetske obrane SAM-a prisilile zračne snage da izmisle koncept misije. Brzi visokoleteći bombarderi nisu bili u prednosti, dok je B-52 (koji se isticao ulogom na maloj visini) ostao relevantan i nakon roka valjanosti. Unatoč tome, zračne snage su i dalje željele nadzvučni bombarder. Nixonova administracija bila je fleksibilnija u vezi s tim pitanjem od Johnsonove administracije, a istraživanja su započela 1969. Prvi prototip je poletio 1974. kako je i dizajniran, B-1A je mogao premašiti mach 2 na velikoj nadmorskoj visini, mach 1,2 na maloj nadmorskoj visini.

I tada je B-1 ostao kontroverzan. Američki obavještajci sugerirali su da se sovjetski radari poboljšavaju, čineći misiju prodiranja na malim visinama rizičnijom. Istovremeno, razvoj krstarećih raketa kratkog dometa ponudio je da B-52 postane još bolja platforma. Carterova uprava otkazala je B-1A u pokušaju da smanji troškove i učini obrambeni proračun učinkovitijim.

Reaganova administracija preokrenula je ovu presudu. Reagana je više zanimalo guranje Sovjetskog Saveza do njegovih granica, a analiza troškova sovjetske mreže protuzračne obrane učvrstila je ideju da bi novi strateški bombarder stavio SSSR na štetu troškova. B-1A je prerađen u B-1B koji je bio sporiji, nešto jeftiniji i imao je manji radarski presjek. Rockwell je za zračne snage izgradio 100 B-1B, kao i četiri prototipa B-1A. Šezdeset i šest zrakoplova ostaje u službi.

Sposobnosti B-1B

B-1B ima impresivne specifikacije. Može napraviti mach 1,25, iako je u praksi brzina niža zbog visine i konstrukcijske stabilnosti. Može nositi 62 tone tona naoružanja s borbenim radijusom od oko 5000 km.

U prvim desetljećima svog života B-1B je bio primarno bomba za odvraćanje od nuklearne energije. No s završetkom hladnog rata i raspadom Sovjetskog Saveza, Bone je izgubio nuklearnu misiju. Ugovorom s Rusijom, glavni zaljev bombe u B-1B podijeljen je u dva dijela, a izvršeno je i nekoliko drugih izmjena. Proces je započeo 1995. godine, a na svim preostalim zrakoplovima bio je dovršen do 2011. godine. Uz različita ažuriranja poboljšana je sposobnost B-1B-a da precizno isporuči konvencionalne municije, uključujući naprednu elektroniku za ciljanje i dodatne uređaje potrebne za isporuku velikog broj bombi.

B-1B je isticao prvi zaljevski rat, sukob koji je uspostavio novu paradigmu za korištenje zračne snage. Taktičke operacije sada bi mogle imati strateški učinak, pomak koji je zamaglio dugogodišnju razliku između boraca i bombardera. Bone je svoju prvu borbu vidio tijekom operacije “Pustinjska lisica” 1998., isporučujući nevođene bombe protiv iračkih ciljeva. Od tada se koristio na Kosovu, Afganistanu, Iraku i Siriji – protiv ciljeva ISIS-a i sirijske vlade. Tijekom tih sukoba, B-1B se koristio za precizne napade bombama, uključujući i usku zračnu podršku. Zbog svog dometa može ostati na stanici duže od bombardera koje američko ratno zrakoplovstvo, mornarički korpus i mornarica koriste, iako ne tako dugo kao dronovi. U kontekstu povijesti teorije i doktrine zrakoplovne energije postoji duboka ironija da je B-1B svoju najveću korisnost pronašao u napadima na lako naoružane skupine gerilaca, a ne protiv industrijskih kompleksa ili nuklearnih postrojenja.

U travnju 2018. godine B-1B su lansirali devetnaest krstarećih raketa JASSM protiv sirijskih ciljeva, u znak odmazde zbog navodnih napada kemijskog oružja Assadovog režima. Ovo je bila prva upotreba AGM-158 JASSM, što povećava već prošireni domet udara B-1B. Nevidljive mogućnosti JASSM-a također daju Kosti dodatni udarac u ciljeve u branjenom zračnom prostoru.

Budućnost B-1B

B-1B predviđen je za umirovljenje nakon što B-21 Raider dođe u službu. Ironično, Bone će se uputiti do Boneyarda prije nego što se zrakoplov  B-52 trebao zamijeniti. Bombarderi će početi napuštati službu 2025. godine, a posljednji B-1B vjerojatno će napustiti službu oko 2036. Većina zračnih okvira bit će u mirovini između četrdeset i pedeset godina. Naravno, kašnjenja u programu B-21 ili promjene u strateškim situacijama mogu prisiliti zračne snage da dulje zadrže B-1B, budući da je B-52 ostao u službi znatno više od raznih predviđenih datuma umirovljenja. Kad se posljednji B-1B povuče, Sjedinjene Države više neće imati namjenski bombarder sposoban za nadzvučni let – već je nevidljivost zamijenila brzinu kao ključnu metriku učinkovitosti bombardera.

Zaključak

B-1B je trebao nositi nuklearno oružje prema Sovjetskom Savezu. No, nikada se nije bavio tom misijom; umjesto toga, u Afganistanu je lovio pobunjenike i ispaljivao krstareće rakete na gotovo napuštene sirijske zračne baze. Doista su u jednom trenutku i B-1B i njegov sovjetski kolega Tu-160 bombardirali pobunjeničke ciljeve u Siriji. Uspjeh B-1B u ovakvim misijama odražava fleksibilnost velikih zrakoplova visokih performansi. B-52 i dalje opstaje prvenstveno zbog ove fleksibilnosti; ostaje nam vidjeti hoće li posvećene prikrivene platforme poput B-21 uspjeti u tako različitim misijama.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kgfjč
Gost
kgfjč
1 godina prije

Prekrasan stroj. Radije bih na zid stavio postere njega i Tu 160 nego neke plastik-fantastik anoreksične fufe koja nam prodaju pod sex simbol zadnjih godina.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije

Bio je suviše specijaliziran pa ga je vrijeme pregazilo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

odličan avion, krila mu se mogu micati naprid-nazad. Rusi nemaju ništa slično.

GDO
Gost
GDO
1 godina prije
Reply to  Jack

Tu-160

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  GDO

I Su-17, i Su-24, i MiG-23, i Tu-22…

IP lovac
Gost
IP lovac
1 godina prije
Reply to  Patetika

Patetika zaboravio si admirala kuznjecova,doduse taj ne leti ali brate mnogo dimi,ako ga neko umirovi onda to nece biti putin ili sojgu vec mala greta,sto je dimio ,dimio je.🤭

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  IP lovac

Pa ne dimi bas nimalo ovih dana.

IP lovac
Gost
IP lovac
1 godina prije
Reply to  Patetika

Opet na remontu???

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  IP lovac

Ne opet, nego jos uvijek.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Jack

Na kiši maše rucicama i nozicama , Rusi nemaju nista slicno. Peva pod tusem beat it i plese moon walk, Rusi nemaju nista slicno
Jel njega ili B52 zveknuo MiG-25 u prvom zalivskom ratu ?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Oko

Ni jednog ni drugog. Bio je F/A-18.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Patetika

I jedan strateski je pogodjen i srusio se u Indijski Okean. Grob pilota F-18 je pronađen 2003 a posada strateskog se podavila

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Oko

Ako ti kazes da je, onda to mora biti tako…

Ne bi bilo iznenadjujuce da je pogodjen, bili su i drugi pogodjeni. Letjeli su nisko. Nekoliko ih je pogodjeno raketama zemlja-zrak, nekoliko i protuavionskom artiljerijom… a jedan je cak i pogodjen raketom HARM ispaljenom iz americkog lovca-bombardera. Od tih, svi su se vratili u bazu. No, podatke da se u ovom slucaju sve dogodilo bas tako kako ti kazes i da je bas MiG-25 ispalio tu raketu koje posada nije bila svjesna (malkice teze za R-40) mora da si dobio iz izvora koji nije dostupan nama obicnim smrtnicima.

Usput, pilot, kopilot i “gunner” su prezivjeli pad aviona.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Patetika

Ako je MiG-25 raketom R-40 oborio F-18 zbog cega bi B 1 bio malo teza meta kako ti kazes? F-18 je Boga pitaj koliko puta bolji u manevru, ide +\- G nezamisliv za bilo koji strateski bombarder dok je povrsina strateskog u odnosu na F-18 red velicina kao kada pucas na kupe i kao kad pucas na kamion sleper. Naravno da je posada znala da “svetle” i da su u radarskom zahvatu jer imaju SPO tj detektor radarskog zracenja. I oboreni F-18 je znao da je u zahvatu. Pobeda upisana irackom pilotu i obaranje potvrdili svi koji su pratili USA komunikaciju u prvom zalivskom a to su Iran i SSSR. Rusi su u zalivu imali tri broda za elektronsko osmatranje, izvidjanje i protivelektronsku borbu a Iran je tu pored. Mogu Ameri govoriti o korpi kvacila i slicnim “kvarovima” ali ako pilot dobije signal da je pogodio, dobije potvrdu sa zemlje od VOIN-a i dve neutralne drzave u tom sukobu potvrde pogodak onda je stvar kristalno jasna. Svaki odssmatracki radar na zemlji ili vodi na pokazivacu vidi cilj koji je ove velicine ° a nakon pogotka on postaje ove velicine O i naravno slusali su sve kanale radiokomunikacije koji se zaguse u takvim situacijama.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Oko

Sad si dosta toga natrlicio zbrda-zdola.

1) Niti jedan B-1 nije izgubljen u borbenoj akciji. Niti jedan B-1 nije izgubljen ni u pribliznom periodu 1. zaljevskog rata. Radi se o B-52G.

2) Vojne komunikacije su sifrirane. Usto, ako postoje snimke radio komunikacija posade ovog B-52 koji u dato vrijeme javljaju da su pogodjeni, gdje su?

3) Nisam rekao da je teze pogoditi B-52 (ili B-1) nego F-18. (No, svakako ga je teze oboriti.) Ono sto sam rekao je da bi bilo malo teze da ga pogodi raketa velicine R-40 a da to posada ne primijeti.

4) Avion se srusio na prilazu na Diego Garcia, par desetina kilometara od piste ali kojih 5000 km od Iraka.

5) Molim te da objasnis koji to sistem na “svakom osmatrackom radaru na zemlji” moze potvrditi pogodak i na koji nacin, osim da avion – padne u vidnom polju radara.

Oprosti mi ako tvoju pokazanu tendenciju da brkas osnovne podatke i koncepte smatram dovoljnim argumentom da tvojim tvrdnjama (narocito u odsustvu ikakvih dokaza i u kontekstu prevladavajuce mitomanije medju komentarijatom) ne pridajem neki veliki kredibilitet.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Patetika

1. Od pocetka govorim o strateskom bombarderu koji je oboren I cak sam pitao da li je b1 ili b52 jer pisem po secanju bez wiki sa koje ti prepisujes.

2. Jedan od ruskih EO/PED brodova koji je bio tada u zalivu je u jednom od narednih NATO ratova snimio komunikaciju kroz link 16 a prvi zalivski rat se vodio analogno vreme tehnologijom projektovanom krajem 70-tih I pocetkom 80-tih. Kriptovanje je cinilo 90% zastite radiokomunikacije a skakuce frenfekcije bile novina. SSSR I Iran su slusali sta su hteli I kad god su hteli.

3. Tu se vec razilazis sa razumom jer je F-18 barem 50 puta teze oboriti nego strateski bombarder. Svaki pilot svakog oborenog aviona u poslednjih 40 godina u vazdusnom duelu primeti kada je na nisanu tako da verovatno pojma nemas o cemu pises kada govoris da je nemoguce da posada ne primeti. Svaki avion ima detektor radarskog zracenja koji pokaze ugao odakle nisanski radar protivnickog aviona zraci cilj.

4. Avion je leteo iz UK preko Iraka ka bazi Diego Garcia I pao je nekoliko stotina km daleko od prlilaza ostrvu. Avion koji leti na ogromnim visinama kao B-52 stratofortress I ima 8 motora pri pogotku moze iskljuciti dovod goriva u ostecene motore I leteti jos neko vreme dok je upravljiv. Let se zavrsava tamo gde vibracije otkinu ostecene motore jer postaje neupravljiv.

5. Ovo ti je pobednicko pitanje jer pokazuje koliko si van teme. Za pocetak razdvoj pogodak I pad aviona. Nema nikakvog sistema vec se pri pogodku cilj na POKAZIVACU, EKRANU uveca od ove velicine ° pogodjeni avion na pokazivacu postaje ove velicine O. To je potvrda pogotka a ne obaranja , bas kao sto sam predhodno napisao a potvrdu da se pogodjen avion srusio u Indijskom Okeanu su dobili od Amera, Rusa i Irana. U spasilackim misijama se cak na civilnim frenfekcijama obavestavaju svi trgovacki brodovi da prijave ako su videli mesto pada.

Kratki rezime : B-52 je leteo iz UK da gadja Irak I sleti u bazu u Ind.Okeanu, pogodjen je u dometu osmatrackih radara Iraka, Irana I SSSR , pogodak je potvrdjen , iskljucen je dovod goriva u ostecene motore , probao je da stigne do baze na ostalim mororima ( 8 ima ukupno) dok u jednom trenutku nije izgubio upravljivost I srusio se. Iracki pilot upisao pobedu jer je sa tri strane dobio potvrdu da je njegova raketa pogodila avion a Ameri priznali gubitak aviona ( akciju spasavanja slusao ko je hteo )

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Oko

Sve je u pilotu,ako zna što može učiniti i ako je pametan to bude i učinio,u protivnom se bude povukao i čekao drugu priliku.

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack ,prebrz si ponekad …

Pravi Jack
Gost
Pravi Jack
1 godina prije
Reply to  tvingo

Ovaj koji trabunja o krilima koja se pomiču naprid nazad nisam ja nego je to trol, koji mi je prisvojio nick!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

Tvoja luda glava se može micati u svim smjerovima, kako puše vjetar!
Potpis: Pravi Jack! Ovaj iznad mene je trol!!

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije
Reply to  Jack

Хаха свађа два трола 😄

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Ovdje je 99% trolova zakljucno s tobom.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

taj trol trabunja samo. Pa ta krila ne idu uopće naprid nazad, nego se zakreću slijeva nadesno kako avijon ubrzava. Tu tehnologiju imaju samo Amerikanci, rusi su 20 godina unazad.
Potpis: Pravi Jack!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Jack

Lancer B – 1B, nije sudjelovao u akcijama u Prvom zaljevskom ratu 1991.g. Iako je to bilo za očekivati. USAF je naknadno objavio da postoje neke tehničke teškoće koje ograničavaju upotrebu zrakoplova. U stvari, cijela flota je raspolagala sa samo jednim punjačem ubojnih sredstava, a za popunu jednog zrakoplova trebao je čitav radni dan. U tri nosača u trupu B-1 može nositi 34 tone ubojnih sredstava (npr. 24 termonuklearne bombe B61 ili B83).
USAF je 1965. g. zatražio bombarder koji će probiti neprijateljsku obranu letom na ekstremno maloj visini (AMSA – Advanced Manned Strategie Aircraft). Četiri prototipa su započeta nakon potpisa ugovora sa Rockwellom 1970. g. Na B-1A je bilo više novih tehnologija nego na bilo kojem drugom zrakoplovu do tada. Npr. sistem koji je zrakoplov držao u neprekidnoj automatski kontroliranoj pripravnosti zbog brzine reakcije na dati znak uzbune. Prvi čovjek koji je stigao do njega, pritisnuo bi dugme iza prednje noge stajnog trapa i zrakoplov bi bio potpuno spreman za polijetanje do dolaska posade. Prvi prototip je poletio krajem 1974. g. a Strategijska zračna komanda je htjela odmah naručiti 250 kom. da zamjene B-52. Kongres je 1976. g. odobrio lovu, ali je za predsjednika Cartera, sredinom 1977. g. sve stornirano i nastavljen je razvoj samo 4 prototipa ”za svaki slučaj”. Krajem 1981. g. Reagan je odobrio nabavu 100 kom. I tako je počela karijera B-1B.
Na maloj visini ne može preko brzine zvuka (od 61 m visine 965 km/h, na velikoj visini do 15.000 m 1.324 km/h). Zbog štednje, umjesto usisnika zraka s promjenjivim presjekom i kombiniranim sabijanjem, ugrađeni su jednostavniji fiksne geometrije sa vanjskim sabijanjem, što je povećalo čeoni otpor. Njegov radar Westinghouse AN/APQ-164 je bio prvi radar u povijesti zrakoplovstva sa antenom sa elektronskim skaniranjem (AESA) uveden u opertivnu upotrebu.
P.S.
Mala zanimljivost je da je četveročlana posada na B-1A u slučaju opasnosti zrakoplov napuštala zajedno, u jedinstvenoj kapsuli, da bi u serijskom B-1B to bilo zamjenjeno uobičajenim sjedištima za katapultiranje.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack
To ‘naprid-nazad’ se inace zove promjenjiva geometrija krila. I istu karakteristiku ima barem 20-30 aviona na svijetu, medju ostalima i Ruskih.

IP lovac
Gost
IP lovac
1 godina prije

Zasto umirovljenje,pa duplo su mladji od putinovih tupoljeva.🤭

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  IP lovac

Treba graditi nove, tu je veći profit od održavanja.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  IP lovac

Ne baš od Tupoljeva Tu 160, ali više nego duplo su mlađi od sovjetsko ruskih teških bombardera Tu 95 kodnog NATO naziva “Bear” isto tako od američkog bombardera B 52, koji su mnogo stariji od pilota koji upravljaju njima!

IP lovac
Gost
IP lovac
1 godina prije
Reply to  Jack

Nisu bas ni piloti u cvijetu mladosti.Nagledao sam se na ovom portalu super putinovih pilota u siriji,gotovo svi imaju trbusine i preko 5.banki,ili od votke izgledaju stariji.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  IP lovac

Previše gledaš Top Gun i ostala američka hollywoodska sranja.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Ameri još uvijek koriste transportne avione iz ere vijetnamskog rata u bivšim državama svojskog saveza. Osim toga ne vidim razlog za umirovljenje tih bombardera, Neka služe dokle mogu. Zapravo ima jedan razlog a to je pohlepa da se ulaže u ” novi ” bombarder. koji će biti malo bolji od ovog starog bombardera.

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije

Treba potrositi puste milijarde za satro nevidljive bombardere….Inace jako lijepa i dobra ptica kao f15 koja je naxalost otisla na groblje kao i f14.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Možda postoji i koji kvaltetniji kineski prevoditelj od Googeovog. Ili je dovoljno pročitati tekst prije objavljivanja

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
1 godina prije

A jesu li pogodili te prazne i nepokretne ciljeve?

Max
Member
Max
1 godina prije

Od početka se govorilo da je to neuspješan projekt.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik