Američki državni tajnik Mike Pompeo želi da embargo na uvoz oružja za Iran bude trajan

Pompeo, Iran prodaja oružja
17 komentara

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odbilo je u kolovozu američki prijedlog za produljenje iranskog embarga na oružje prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu. Očekuje se da će ta ograničenja isteći 18. listopada.

Američki specijalni izaslanik za Iran, Elliott Abrams, rekao je u srijedu da će SAD nametnuti “punu snagu” sankcija Washingtona bilo kojem proizvođaču oružja koji se bavi Iranom, nakon što Amerikanci postignu svoj cilj vraćanja UN-ovog oružanog embarga na Teheran.

Izjava dolazi nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao u srijedu da je Washington radio na uvođenju rezolucije UN-a, koja treba biti na snazi idućeg tjedna, kako bi iranski embargo na oružje postao trajan.

“Vratit ćemo se Ujedinjenim narodima kako bismo ponovno uveli sankcije, tako da će embargo na uvoz i prodaju oružja [Iranu] postati trajan, što bi trebalo biti od sljedećeg tjedna,” rekao je Pompeo novinarima.

Prošlog mjeseca Sjedinjene Države pokušale su pokrenuti takozvani mehanizam vraćanja prema Rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se ponovno uspostavile sankcije protiv Irana, koje su prethodno ukinute u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana. Nacrt rezolucije, međutim, nije dobio potporu dovoljnu za njegovo usvajanje, kad su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma. Iran je upozorio da bi produženje embarga na oružje značilo smrt nuklearnog sporazuma.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Irana pogoršale su se otkako se Washingtonu svibnju 2018. jednostrano povukao iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana, koji je nastao 2015. JCPOA, kojeg su potpisali Iran, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Europska unija, predviđa uklanjanje međunarodnih sankcija na Teheran u zamjenu za njegovo smanjivanje nuklearnog programa i osiguravanje njegovog stanja mirovanja. Posao je zatim ugrađen u Rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući odredbu o petogodišnjem embargu na oružje. Sjedinjene Države jednostrano su napustile sporazum u svibnju 2018. godine navodeći kako se Iran treba i dalje držati svih obaveza iz sporazuma.

JCPOAUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

amerokenjci=najveći svjetski: agresori, mafijaši, reketaši, ubojice, sponzori terorizma, grubijani, lažljivci itd.

A svi vi, što ih pravdate ili branite.. jadni ste i bijedni.

Gamad.

P***!

xda
3 godine prije

Pompeo..Pompeo..
Iza njega je Mr. Narancasti, buduci nobelovac za mir iz nato-Norveske.
Mr. Narancasti je napravio od Amerike najveceg destabilizatora mira, medjunarodnih zakona, doveo je novi kaos sirom svijeta.
Nitko se vise ne osjeca siguran.

Heinrich
3 godine prije

Naslov kaže “Američki državni tajnik Mike Pompeo želi da embargo na uvoz oružja za Iran bude trajan”, drugim riječima deep state u americi ili židovski lobi koji kontrolira cijelu ameriku želi embargo a ovaj pompeo je samo čitač skripte koju pišu deep state – židovi u americi, koji btw. drže cijelu ameriku u šaci i njenu vanjsku politiku.

3 godine prije zadnji put uredio Heinrich
davor3
3 godine prije

Javio se ponovo Sergej Nariškin, direktor ruske službe za vanjsku obavještajnu službu ( ruska CIA ) je rekao: “Prema informacijama dostupnim u SVR-u, Sjedinjene Države igraju ključnu ulogu u trenutnim događajima u Bjelorusiji. Iako Washington pokušava ostati u sjeni u javnosti,nakon početka masovnih uličnih prosvjeda, Amerikanci su umnožili sredstva za bjeloruske protu-vladine snage” “Sjedinjene Države 2019. i početkom 2020. Putem različitih nevladinih organizacija poslale su oko 20 milijuna dolara za organiziranje anti-vladinih prosvjeda”, rekao je Nariškin.  Precizirao je da su ta sredstva iskorištena za stvaranje mreže “neovisnih blogera” i informativnih računa na društvenim mrežama te za pripremu aktivista za ulične akcije.  “Najperspektivniji od njih obučavani su u inozemstvu, posebno u Poljskoj, Litvi i Ukrajini, gdje su ih iskusni američki instruktori obučavali o “nenasilnim prosvjedima”, rekao je čelnik SVR-a, Nariškin U kontaktima s europskim saveznicima, Washington inzistira na potrebi da se pojača pritisak na Minsk. potaknuti legitimno vodstvo Bjelorusije na pokretanje… Čitaj više »

Davor drugi
3 godine prije

Nema mjesta panici, Iran je računao s tom opcijom, te je unaprijed USA u smislu PC-igrica odaslao odgovor kakv zaslužuju.

Max
3 godine prije

Nikakve sankcije se ne mogu provesti legalno . E sad što su ljudi koji se hvale ubojstvima krađama i lažima izmislili nelegalno

Kon
3 godine prije

Iran podržava Hezbolah, a Hezbolah je teroristička organizacija. Tko podržava teroriste bolje ni ne zaslužuje.

davor3
3 godine prije

Tragovi otrova Novičok navodno su pronađeni na boci s vodom u hotelskoj sobi ruskog blogera Alekseja Navaljnog u Tomsku, gdje je odsjeo noć prije nego što se razbolio na letu za Moskvu prošlog mjeseca. To je prema objavi u četvrtak ujutro na službenom Instagramu Navalnyja, u kojoj se detaljno navodi kako su njegovi suradnici provjeravali sobu u potrazi za dokazima. 20. kolovoza, nakon što su saznali da je avion blogera prisiljen na hitno slijetanje nakon što mu je pozlilo, članovi njegovog tima u Tomsku otišli su u njegovu hotelsku sobu koja još nije bila očišćena.  Video prikazuje Navalnyjeve pristaše kako “snimaju, opisuju i pakiraju” sve pronađeno u sobi. “Donesena je odluka da se uzme sve što bi hipotetski moglo biti korisno za istragu i proslijedi se liječnicima u Njemačkoj” , navodi se u tekstu. “Činjenica da slučaj neće biti istražen u Rusiji bila je također sasvim očita.” Prema tekstu, znanstvenici iz laboratorija u Njemačkoj… Čitaj više »

Ive
3 godine prije

Kako bi bilo da demokratski svijet izglasatrajni EMBARGO na SANKCIJE I VOJNE BAZE IZVAN VLASTITIH GRANICA.

politicki nekorektan
3 godine prije

….tako je to kada mini godzili padne secer…

SOMPOMPIR
3 godine prije

Pompeo živi u izraelskoj guzici i jako se o njoj brine.

Kon
3 godine prije

Heinrich, kažeš samo četiri zemlje nisu po upravom Rotchild banke. U te četiri države cvjeta cvjeće, standard života je visok… A u ostalim državama ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI