Američki kršćani mobiliziraju se za trajni prekid vatre u Gazi i prestanak američke prodaje oružja Izraelu

Palestinske zastave
7 komentara

Koalicija koja se sastoji od stotina američkih kršćana mobilizira lokalne kongresne urede u najmanje 20 gradova diljem Sjedinjenih Država s misijom poticanja izabranih dužnosnika da podrže trajni prekid vatre u Gazi i da zaustave Washingtonovu prodaju oružja Izraelu.

U organizaciji skupine pod nazivom Kršćani za slobodnu Palestinu (C4FP), kampanja ne samo da poziva na prekid neprijateljstava u Gazi, već također ima za cilj uvjeriti predstavnike da odbace kršćanski cionizam – ideologiju koja svoju političku podršku Izraelu temelji na biblijskim proročanstvima.

“Kršćanstvo se ne bi trebalo koristiti za davanje prioriteta ratnom oružju ispred mira i sigurnosti ljudi u našim lokalnim zajednicama i diljem svijeta”, rekla je Cicia Lee, organizatorica iz C4FP-a.

“Kršćanski cionizam i kršćanski nacionalizam djeluju rame uz rame – obje su ideologije koje opravdavaju nasilje nad drugima, potiču antisemitizam i antimuslimansko nasilje i trenutno omogućuju genocid. Umjesto toga okrećemo se oslobodilačkom putu Isusa, koji se borio protiv carstva i proglasio ‘Blagoslovljeni su mirotvorci’.”

Koalicija tvrdi da kršćanski cionizam predstavlja značajnu političku i financijsku snagu koja podržava ono što opisuju kao genocid nad Palestincima. Skupina se sastoji od kršćana različitih denominacija, uglavnom prezbiterijanaca, rimokatolika, pravoslavaca i luterana, zajedno s manjim skupinama saveznika poput kvekera.

Ova akcija dio je niza napora lobiranja posljednjih tjedana usmjerenih na zagovaranje okončanja sukoba u Gazi.

Unatoč čvrstoj podršci administracije predsjednika Joea Bidena izraelskim akcijama, demonstracije diljem SAD-a zahtijevale su prekid sukoba i izraelske okupacije Palestine. Međutim, akcija koju vode kršćani ističe se kao jedna od rijetkih koja eksplicitno osuđuje kršćanski cionizam.

Kršćanski cionizam temelji se na uvjerenju da moderna država Izrael ispunjava biblijska proročanstva, a njezina sudbina isprepletena je sa sudbinom Sjedinjenih Država.

S procijenjenih 20 milijuna sljedbenika u SAD-u, kršćanski cionisti izvršili su značajan politički i financijski utjecaj, uključujući sponzoriranje židovske migracije u Izrael i financiranje izgradnje ilegalnih naselja na međunarodno priznatom palestinskom teritoriju na Zapadnoj obali.

SAD i Izrael slažu se s okvirom predloženog prekida vatre u Gazi

Početkom ovog mjeseca, Sjedinjene Države su rekle da je Izrael odobrio okvir za predloženi prekid vatre u Gazi i sporazum o oslobađanju zatvorenika, ostavljajući odluku u rukama Hamasa.

“Postoji okvirni dogovor. Izraelci su ga više-manje prihvatili”, rekao je novinarima viši američki dužnosnik iz Bijele kuće tijekom konferencijskog poziva, govoreći pod uvjetom anonimnosti. “Trenutno je lopta u taboru Hamasa.”

Prema riječima dužnosnika, predloženi okvir uključuje privremeni prekid vatre od šest tjedana i oslobađanje zarobljenika od strane Hamasa, posebno onih koji se smatraju ranjivima, kao što su taoci koji su bolesni, ranjeni, starci i žene.

Dodatno, potencijalni sporazum vjerojatno bi olakšao isporuku pomoći stotinama tisuća Palestinaca u Gazi koji se suočavaju s teškim humanitarnim izazovima, uključujući prijetnju gladi.

Izrael je uveo stroga ograničenja na unos osnovnih zaliha, uključujući hranu, vodu i lijekove, u Pojas Gaze od početka sukoba 7. listopada.

Izvještavajući iz Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, Al Jazeerin novinar Bernard Smith primijetio je da se čini da je američka objava usmjerena na pritisak na Hamas da prihvati široke uvjete predloženog šestotjednog prekida vatre. Međutim, istaknuo je neizvjesnost oko Hamasovog odgovora.

“Hamas je ranije inzistirao na potpunom trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju izraelskih trupa iz Gaze”, rekao je Smith. “Ovo su zahtjevi koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao zabludama. Tako da se obje strane, na prvi pogled, čine udaljene.”

gazaIZRAELKršćaniPalestinaprekid vatreSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
držnedaj
1 mjesec prije

Aha, sad se sjetili…;(

No.1
1 mjesec prije

Američki krščani su taoci američke jevrejske politike i američkih jevrejskih bogataša, koji imaju u vlasti i rukama cjelu državu.

Max
1 mjesec prije

Dobro su se sjetili

FELIX
1 mjesec prije

SKKRAJNE JE VREME DA SE PRISILI ISRAEL NA PREKID VATRE JE BI SA UNISTENJEM HAMASA KAO ORUZANE SILE BAREM ZA NEKO VREME ZAVLADAO MIR NA TOM PODRUCJU STO BI PROUZROKOVALO VELIKE PROBLEME PROIZVODZACIMA ORUZJA KOJI BI MORALI DA NADZU NOVE KUPCE, BALKAN JE POGODAN SAMO SU BALKANSKE DRZAVE VEC PREZADUZENE STA JE OPET PROBLEM, TAKO BAREM PO MOME MORAMO OCEKIVATI PREKID SUKOBA STO CE DOVESTI DO OPORAVKA I PONOVNO OJACANJE HAMASA KOME NIJE CILJ DOBROBIT ARAPA NEGU PONOVAN POKUSAJ UNISTENJA ZIDOVSKE DRZAVE STA IM OPET NECE USPETI JER BI TO DOVELO DO TRAJNOG MIRA NA TO PODRUCJU.

Hogar
1 mjesec prije

Slobodna Palestina a cioniste u more morskim psima. Nakaze kabala 666 sekte

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI