fbpx

Američki političari su ogorčeni zbog „neposluha Gruzije“

Donald Trump Irma Ivanisvili

Prošlog tjedna je u Tbilisiju, glavnom gradu Gruziju, Patriotski savez održao velike demonstracije ispred zgrade američkog veleposlanstva.

Kako kažu demonstranti, “oni su se obratili vladi Sjedinjenih Država da u Gruziji zaustavi zlonamjerne aktivnosti Nacionalnog demokratskog instituta i Međunarodnog republikanskog instituta”, dvije velike i utjecajne organizacije koje djeluju širom svijeta, odnosno tamo gdje im dozvole lokalne vlade.

“Pozivamo na zabranu aktivnosti američkog Nacionalnog demokratskog instituta i Međunarodnog republikanskog instituta u Gruziji kako bi prestali širiti laži. Obavijestit ćemo američku vladu, kongresmene, senatore i članove Europskog parlamenta o našim zahtjevima”, naglasila je Irma Inašvili, jedna od vodećih osoba u Patriotskom savezu Gruzije.

Ovo nije ništa neobično, obzirom da su Gruzijci ispunili sve što se od njih tražilo na euroatlantskom putu, ali nisu i mali je vjerojatno da će ikada dobiti pozivnicu za EU, posebno ne za NATO. Odluka Sjevernoatlantskog saveza je logična, jer NATO ne želi zemlju koja kaže da je u ratu s Ruskom Federacijom i koja nema riješeno pitanje granica sa susjedima.

Euroatlantske integracije Gruzije koče u Sjedinjenim Državama, gdje je sve jača politička skupina koja je otvoreno neprijateljski nastrojena prema vladajućoj stranci „Gruzijski san“.

Kao što je doktor filozofskih znanosti, profesor Valerij Kvarachelija izjavio u intervjuu za časopis Gruzija i svijet, glavna stvar koja se Amerikancima ne sviđa je odnos aktualne gruzijske vlade prema Rusiji.

“Njihova je želja da gruzijske vlasti steknu snage da se usredotoče na vojne akcije u odnosima s Rusijom ili barem da koriste militantnu retoriku. U Gruziji im treba druga Ukrajina. Amerika nije naš prijatelj ni partner, Amerika je redatelj koji, pokazujući prstom, daje naredbe”, rekao je profesor Kvarachelija, komentirajući nedavno za Gruzijce „senzacionalno“ pismo grupe američkih kongresmena gruzijskom vodstvu.

Prema Valeriju Kvaracheliji, američki politički krugovi preferiraju da Gruziju vode ljudi “zaraženi antiruskom histerijom i potpuno zasićeni rusofobijom poput Saakašvilija i njegovog čopora, čija bi glavna svrha bila organizacija antiruskih provokacija”.

“Ivanišvili je svjestan da je sve dublja konfrontacija s Rusijom danas kobna za Gruziju, jer on, budući da nije beskorisni kozmopolit kao Saakašvili, ne poduzima takve korake i pokušava održati nešto poput ravnoteže između dva čudovišta koja se sudaraju. Rusi, treba napomenuti, prihvaćaju to s razumijevanjem, ali u Americi postoje sile koje teže zaoštriti ionako izuzetno napete odnose između Rusije i Gruzije. Pisma koja dolaze iz Amerike i o kojima se toliko govori u Gruziji puna su upravo takvog bijesa i gnjeva”, uvjeren je profesor Valerij Kvarachelija.

Štoviše, prema njegovim riječima, tim Ivanišvilija nije ispunio nijedno obećanje koje je dao gruzijskom narodu. Štoviše, posljednjih je godina učinjeno mnogo toga protiv volje većine stanovništva u zemlji, a sve je učinjeno isključivo po američkim direktivama.

Reagirajući na reakciju novinara da bi nezadovoljstvo Sjedinjenih Država moglo dovesti do neuspjeha u izgradnji luke Anaklia, stručnjak je primijetio da stvari ne stoje baš tako.

“Luka Anakli je bila  Saakašvilijeva ideja i u početku je sve bilo jasno. Zapravo to i nije trebala biti luka, već američka vojna baza. To je bio plan. Saakašvili je američku vojnu bazu nazvao kodnim imenom „Lazika“. Crnomorska luka trebala je postati sastavni dio ove baza. To je bio plan. Već sam rekao da je Ivanišvili počeo voditi politiku određenog manevra između Rusije i Sjedinjenih Država. Mislim da je rezultat takve politike problem koji je danas nastao oko izgradnje luke Anakli. Ako Ivanišvili luku izgradi s američkim ulaganjima, tada neće moći manevrirati s Rusijom. To je razlog zbog kojeg je, zbog stvarnih ili do sada neozbiljnih razloga, gradnja morala biti zaustavljena”, rekao je stručnjak.

Prema profesoru Kvaracheliji, napetost oko Gruzije nastala je zbog sukoba interesa dviju ogromnih sila.

„Svi interesi strana dobro se razumiju.  Sjedinjene Države poboljšavaju svoj geopolitički položaj i zatvaraju krug oko Rusije, a Rusija brani svoje strateške interese i brani vlastitu državnu sigurnost. Gruzijske vlasti ne znaju što bi trenutno rekle. Nedostaje im snage i volje da kažu Amerikancima da ne guraju nos u unutarnje poslove Gruzije. U međuvremenu, ne možete očekivati da se išta drugo dogodi, jer je to bezobzirno uplitanje u naše unutarnje poslove“, naglasio je Valerij Kvarachelija.

Doktor filozofije kritizirao je premijera Georgea Gahariju, koji je nedavno Amerikancima i Europljanima u Davosu pokušao dokazati da, prema anketama javnog mnijenja, više od 70% gruzijskog stanovništva podržava članstvo Gruzije u NATO paktu.

„Gaharija je odlučila prevariti Amerikance pomoću istog broja i socioloških rezultata kojima američki sociolozi dovode u zabludu nas Gruzijce. U međuvremenu, svi znamo da nije sedamdeset, već osamdeset posto našeg stanovništva kojem su se iluzije raspršile i da su alergični na ovaj prokleti NATO. Posljednjih godina su nas toliko pljuvali iz ove organizacije, doživjeli smo toliko poniženja, prijevara i cinizma da je nemoguće razmišljati drugačije”, rekao je profesor Valerij Kvarachelija.

Prema njegovim riječima, gruzijski narod trebao bi napraviti dva velika koraka. Prvo, nakon  raspada Sovjetskog Saveza, Gruzija nije stekla slobodu, već je samo pala pod utjecaj Zapada i postala američka kolonija. Dogodio se i gubitak gruzijskih teritorija, kolaps ekonomije, moralna degradacija i demografska katastrofa, a sve to je sastavni dio američkog plana za Gruziju.

Drugi je problem što nijedna politička organizacija trenutno aktivna u Gruziji, ako sve navedeno izravno ne prizna, ne može sebi kao cilj postaviti obranu nacionalnih interesa.

„Razumijevanjem navedenog, svaki građanin Gruzije bi trebao bi pristupiti procjeni gruzijske političke stvarnosti, sudbine svoje domovine i to na bilo kojoj izbornoj razini“, rekao je profesor Valerij Kvarachelija.

1TV.GE / Georgia and the World

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Konacno netko otvoreno govori kako se ponasa USA, koja prisiljava druge da sluze USA a ne svijetskim interesima. Jos jedan dokaz da sva zla na planetu dolaze iz USA i da ih treba zaustaviti iance ce cijeli planet goriti u vihorima rata.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije
Reply to  Ive

Nemoj tako, pa ponešto zla dođe i iz UK i EU. Svaka ruka, pa i prst su korisni za pogurati “demokraciju” u Gruziji koja je krenula pa malo zapela.

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Zaboravio si Nemce, nisu oni cveće .

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije

Ako u Gruziji nema dovoljno “demokratskih” političara ima ih u Ukrajini i nebi trebao biti problem da Ukrajina Gruziji isporuči nekoliko komada koji bi s lakoćom Gruziju napravilii čak “demokratskiju” nego što je Ukrajina.
Na kraju i Saakashvili je dao sve od sebe za pomoć u “demojratizacije” Ukrajine nakon što su se pokrenuli procesi “oslobađanja” Ukrajine od Rusije.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

redatelji svjetskog kaosa nedaju starim narodima da sami svoj zivot zive i da u miru koigzistiraju sa ostalim oko sebe.. kastastrofa..!! ne ide im k’o namazano od 2004 do 2014 kad su cia’ina i sorosova placenika sakašvillja instalirali za gruzijskog presjednika…ili nemogu vise nac takvioh smradova da rasturaju vlastite zemlje…. !? gdje se govno sad skriva – mozda gradonačelnikuje negdje u ukraini sa 6 drzaljanstava..? ..treba isto priznat da su pijandura jelzin i gad gorbi pono doprinjeli ovom neredu, koji nam svima i dan-danas zivote zagorcava.

Miljenko
Gost
Miljenko
9 mjeseci prije
Reply to  imalijosnade

@imalijosnade Nade ima, ali nema za tvoj pravopis!

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije
Reply to  Miljenko

samo ti preskoci i nečitaj.
a pogotovo što se ne slaže sa tvojim pravopisnim i drugim vrednovanjem.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Baš ih ne ide instaliraju marionete a one rade po svom.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Neposluha če biti sve više i više.

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije

Kad budu umirali od onih virusa u “laboratorijaima” u Gruziji budu se možda gruzijci osvjestili tko ih i kamo vodi.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Samo jedan he u Gruziji. Tih laboratorija ima još 26.

FRANO
Gost
FRANO
9 mjeseci prije

TKO TO OPET SPOMINJE BERLINSKLI ZID ,ZID KŠĆANSKE INQUISICIJE???*?ILI SE ,MAJKA AMERIKAM ŽELI ŠIRITI U AZIJU SISTEMOM KRŠĆANSKE DEMOKRACIJE ,INQUISICIJSKOG KARAKTERAS. I EVO JE VEĆ U GRUZIJI.

AMERIKA JUČER I DANAS!!I NJENA INTERESNO-PROFITNA PARTNERICA,,ZLOČINAČKA CRKVA KRŠĆANSKA , TERORIZIRAJU OVAJ NAŠ SVIJET KOJI SE APSOLIUTNO ODUPIRE NJHOVOM TERORU JER RASPOLAŽE SVEMIRSKOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM,PA RELIGIJA VIŠE NIJE NIKAKVA OBAVEZA,OSIM ZLOČINAČKA PROFESIJA.
.
AMERIKA KAO TEHNOLOŠKA SILA SVA JE U NEIZVJESNOSTI, JER VIŠE NIJE ONA AMERIKA KOJA ODLUČUJE KAKO ĆE ŽIVJETI NARODI NAŠE GEJE ,ONI U AFICI ,AZIJI ,BISKOM I DALEKOM ISTOKU.PA IM JE DANAŠNJE STANJE DRUŠTVENIH ODNOSA SVIJETA ,KOJE SE ZASNIVA NA VLADAJUĆEM STUPNJU NAUKE I TEHNOLOGIJE, A NAŠOJ MAJCI ,KRŠĆANSKOJ -TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ AMERICI I ZLOČINAČKOJ RIMSKOJ CRVI ,POVIJESNOJ POKROVITELJICI TAKVIH KLASNO-KASTINSKIH ODNOSA ,NIJE SVEJEDNO DA SE TA PROKLETA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA, JUČER POD ,ISKLJUČIVOM PASKOM MAJKE AMERIKE,ŠIRI I BUJA NA SVIM KONTINETIMA , A POSEBNO ONIM ISTOČNE HEMISFERE,KOJI, ČAK, PREUIZIMAJU INCIJATIVU U NAUCI I TEHNOLOGIJI ,PA JU ŠIRE I U SVEMISRSKE PROSTORE IZ KOJIH JE MOGUĆE DA MAJKU AMERIKU ,A TO I ČINE ,OBUZDAVAJU U NJENOJ TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKOJ,DO JUČER,VOJNOJ NADMOĆI. PA MAJKA AMERIKA I JOŠ NJENI POSLUŠNI SATELITI ,KANADA ,SE PREMA TIM ISTOČNIM ,NAUČNIM VELIKANIMA,PONAŠAJU DIPLOMATSKO-DRŽAVNIČKIM METODAMA IZ VREMEN HLADNOG RATA ,PROVOKACIJAMA NAJNIŽE VRSTE DIPLOMATSKE PRAKSE ,HAPSEĆI PREDSTAVNIKE TIH VELIKIH NAUČNIH VELIKANA,KAKO BI IH HTJELA UPOZORITI DA JE ONA JOŠ UVIJEK AMERIKA,MAKAR NIJE SVJESNA DA VIŠE NIJE ONO ŠTO JE NEKADA BILA,DA SU SE VREMENA STUBOKOM PROMIJENILA.PA JE VRIJEME DA NOVI SVIJET ODNOSA,KOJI SE RAĐA I STASA SA NOVOM DRUŠTVENOM SVIJEŠĆU POIMANJA SVIJETA ,U KOJEM U SKLADU SA VLADAJUĆIM TEHNIČKIM I TEHNOLOŠKIM SPOZANJNIM ZNANOSTIMA, SVIJET VIŠE NIJE ONAJ IZ VIZURE MAJKE AMERIKE I NJENE POKROVITELJICE PLJAČKAŠKO-KASTINSKIH DRUŠTVENIH ODNOSA ,ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA ,DA PO VLASTITOJ PROMOVIRANOJ RAČUNICI PROFITNIH I GEOSTRATEŠKIH AMBICIJA UREĐUJE ODNOSE ONE EKSPLOATATORSKE , NA BILOKOJEM PROSTORU NAŠE GEJE.

PA SE SADA I NA TOM KATOLIČLOM ,ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKOM ZAPADU JAVLJAJU NEKE NEPOČUDNE IDEJE ,A IDEJE SU,SPOZNAJNA FILOZOFSKA ZANANOST KAŽE, TAKOĐER INTERES, PA ZLOČINAČKA,KATOLIČKA CRKVA I NJEN STOŽER ,VATIKAN, NIJE VIŠE JEDINSTVEN INTERERS .SAD SE DIJELI KAKO USLOVLJAVA STUPANJ VLADAJUĆE TEHNIKE ITEHNOLOGIJE, PROIZVODNIH MATERIJALNIH SNAGA ,KOJI USLOVLJAVAJU DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE I NJENE INTERESE,PA SE ČESTO ČUJU I OPTUŽBE NA RAČUN, TE POVIJESNO STRUKTURIRANE ZLOČINAČKE HEGEMONIJE ,KRAŠĆANSKE CRKVE, DA SE NIJE DRŽALA MEĐUNARONIH KONVENNCIJA KADA JE UBIJALA SVOJE SLJEDBENIKE ILI ONE KOJI SU JOJ SE PROTIVILI. LJUDE JE PALILA I MUČILA NA GALGAMA KAO ŠTO TO DANAS ČINE CIA, ODGOVARAJU NEKI IZ SVIJETA JAVNOSTI. A AMERIČKI SMIJERNI KATOLICI ZADOVOLJNI TAKVIM IZUMOM , MAJKE CRKVE , PA KAŽU: JER NI ISUS NIJE BIO MILOSTIVIJI PREMA SVOJIM ,NE UČENICIMA VEĆ SLJEDBENICIMA,JER ONI KOJI SU GA SLIJEDILI NISU BILI LJUDI VEĆ LJUDSKA BIĆA NA NAJNIŽEM STUPNJU LJUDSKOG RAZUMA KOJI JE UVJEK SPREMAN ,NOGAMA GAZITI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI , PA SE SA TAKVIM LJUDIMA I OKRUŽIO .TU PRAKSU JE PREUZELA ISUSOVA SLJEDBENICA , KRŠĆANSKA CRKVA ,JER SU NAJVEĆI BROJ NJENIH SLJEDBENIKA ČANDALE. PA SE PITAJU: KAKVA JE RAZLIKA IZMEĐU UBIJANJA I MUČENJA KOJE JE ČINILA BLAŽENA KATOLIČKA CRKVA OD DANAŠNJEG UBIJANJA ,PLJAČKANJA I MUČENJA MAJKE AMERIKE PO CIJELOM SVIJETU A POSEBNO U PAKLU GUANTANAMA.?????

SADAŠNJI PAPA FRANCESCO ,UČENIK I SLJEDBENIK PAPE VOTILE, SURADNIKA CIE, KOJI JE GODINAM BIO SVJEDOK PROGRAMA ČIŠĆENJA KATOLIČKOG PUKA ¸JUŽNE AMERIKE OD KOMUNIZMA I SIMPATIZERA TE ZLOČINAČKE POŠASTI . U RAZDOBLJU OD 6O-DESTIH DO 9O DEVEDESITH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA, SAMO NA TOM KONTINETU ,PIŠE CHOMSKI, UBIJENO JE VIŠE GRAĐANA NEGO ŠTO SE PRIPISUJE ISTOČNOM KOMUNISTIČKOM LAGERU OD KADA POSTOJI. A TO ČIŠĆENJE NIJE MOGLO BITI BEZ SUGALSNOSTI OKORIJELOG ZLOČINAČKOG CENTRA ,VATIKANA I NJEGOVOG CERIBAŠE VOJTILE. ČIŠĆENJE SU VRŠILI ESKADRONI SMRTI , ODREDI ŠKOLOVANIH UBOJICA IZ SJEVERNE KAROLINE , KOJI PREDSTAVLJAJU PESNICU AMERIČKE VOJNE I TEHNOLOŠKE SNAGE PO CIJELOM SVIJETU. ZATO SE PAPA FRANCESCO ODMAH OGLASIO DA UZIMA NA ZNANJE OVU PORUKU UJEDINJENIH AMERIČKIH NACIJA ,AGENCIJE ZA LJUDSKA I DJEĆIJA PRAVA KAKO BI PROVJERIO KOLIKO DESETINA MILIJUNA GRAĐANA JE BLAŽENA ISUSOVA SLJEDBENICA UPUTUILA NA ONAJ SVIJET BEZ POŠTIVANJA KONVENCIJA.
NAVEST ĆE ,SIGURAN SAM ,CONQUISTADU PO JUŽNOJ AMERICI; ŠPANJOLSKU INQUISICIU, KADA SU ČISTILI ŠPANIJU OD ŽIDOVA I ARAPA, ONAKO TEMELJITO; PA BARTOLOMEJSKU NOĆ 1572 GODINE ,KADA SU, KAKO PIŠE VOLTER, SMJERNI KATOLICI ,SLJEDBENICI ISUSOVE CRKVE , TU NOĆ PO PARIZU I JOŠ NEKIM MJESTIMA ODLUČILI OČISTISTI FARNCUSKU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH PA SU SE PRIHAVTILI NOŽEVA ,SJEKIRA ,MAČEVA I POKLALI HUGENOTE UZ URLIK:KOLJI ,SIJECI I BACAJ NA ULICU!!!!!
IZA TOGA DOLAZI 3O-GODIŠNJI VJERSKI RAT U EVROPI ,OD 1618 -1648 GODINE. MILIJUNI LJUDI SU ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI. ALI NJAGLAVNIJI I NAMA NAJPOZNATIJI JE II SVIJETSKI RAT KOJEG SU ORGANIZIRALI HITLER I VATIKAN KONKORDATOM 1935 GODINE. TAJ RAT JE IMAO CONQUISTADORSKI KARAKTER .OSVOJITI ISTOČNU EVROPU I AZIJU SVE DO KAMČATKE.TAJ PROSTOR OČISTI BILOLOŠKI OD BIĆA KOJA NISU DOSTOJNA ČOVJEKA ARIJEVCA ,ZAPADNE KATOLIČKE KULTURE I FIZIONOMJJE. ZATO SU SE PRIPREMILI PROGRAMI ZA MASOVNO UNIŠTENJE RASA ,VJERA ,KULTURA I U SKLADU SA EUGENIČKIM KARAKTEROM FORMIRANJE ČISTE ARIJEVSKE RASE ,NOVOG EVROPLJANINA. O OVOM PROGRAMU TREBA SE INFORMIRATI IZ KNJIGE NJEMAČKOG FILOZOFA KARLA JASPERSA.
NA PODRUČJU NA KOJEM ŽIVE DANAS SLAVENI, REČE HITLER SVOJIM GENERALIMA, JE PROSTOR KOJI JE BOGAT PRIRODNIM RESURSIMA I TO ĆE BITI NAŠ ŽIVOTNI PROSTOR. SLAVENI MORAJU NESTATI ,ONI SU NESPOSOBNI DA SE KORISTE TIM PROSTOROM. ONI SE SAMO MNOŽE ALI NISU SPOSOBNIO DA SEBI OSIGURAJU EGZISTENCIJU NI U NAJBOGATIJIM PODRUČJIMA KAKVO JE OVO.
KAKO REKOH ,PAPA FRANCESCO ĆE LAKO PREZENTIRATI VRIJEME KADA SU UBIJALI BEZ KONVENCIJE, UPRAVO ONAKO KAKO TO ČINE AMERIČKE ARMADE I SPECIJALNI ODREDI SMRTI OD 1945 GODINE PA DO DANAŠNJIH DANA PO CIJELOJ NAŠOJ GEJI. ALI ĆE MU PREDSTAVLJATI PROBLEM KAKO OBJASNITI SKRNAVLJENJE DJEČIJEG IDENTITETA I DIGNITETETA , OD STRANE UTOVLJENIH CRKVENIH BAKOVA ,NEŽNJA ,OVNOVA I ZGUBIDANA KOJI SU NAPRAVILI HOLAOKAUST NAD DJEĆIJOM NEVINOŠĆU.

Malivz
Gost
Malivz
9 mjeseci prije

A jbg skinuli ste gaće i naguzlili se pod Sakashvilijem i sad vas guze, a što ste drugo i očekivali da će vas maziti perom po guzici?

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

“…gubitak gruzijskih teritorija,
kolaps ekonomije,
moralna degradacija i
demografska katastrofa, a sve to je sastavni dio američkog plana za Gruziju.”
Samo za Gruziju? 😁

SasaS
Gost
SasaS
9 mjeseci prije

Geopoliticke igre sa malima…sfere interesa velikih se trenutno dele ,Gruzija ocigledno ce pripasti Ruskoj sferi i to je to…mali su kao kusur u radnji ….Ukrajina recimo nije mala ali ocigledno nejaka da se odupre toj igri pokera na stoku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik